Vörös – kommentfogó

wisdom_kenguruHétfőn a dolgozóknak hosszú ebédszünete lesz, hiszen kedvenceink ekkor csapnak össze a helyi Adelaide United csapatával. A 3. sörmeccsünkkel nem akarok túl sokat foglalkozni. Az érdekessége az Adelaide-nek, hogy földön játszós csapat, már amennyire a volt Barca ifi edzőjükből és a volt Barcás technikai igazgatójukból Amorból ki lehet indulni.inflacio

A Spanyoloknál egymaga a Bale biznisz nagyban magyarázza az ingadozást.

A Fonat közösségnek nem újdonság az, hogy a játékos árak inflálódnak. Tomkinsékon keresztül kismilliószor bemutattuk ezt már. Most csak egy nagyon egyszerű összefüggésre szeretnék rámutatni. Ugyan a TV pénzek szerződési periódusai miatt közel sem egyenletesen, de az van, hogy 10%-al inflálódnak évről évre a játékos árak. Angliára Tomkinsék a PL kezdetete óta vizsgálják és ez jön ki. A teljesen más piaccal rendelkező Spanyol és Német bajnokságra is négyéves viszonylatban ez jön ki. Azaz ennek fényében, aki idén 10 millió fontot ér az jövőre 11 millió font lesz. A TV pénz fűtötte piacon ebben nem látszik változás.1 TV Rights growth

A külföldi közvetítésekből befolyó összeg az itt még csak becslés.

A másik, ami nagyon jól látszik, hogy Angliában a leggazdagabb ligában 2szer 3szor annyiba kerül egy-egy játékos, mint a spanyoloknál vagy a németeknél és akkor a többiekről még nem esett szó. Ennek oka ki nem találnátok:

6 TV Rights by Country

A ligák éves TV bevétele.

Mint tudjuk az Angol a leggazdagabb Liga. Nem is kicsit a 30 legnagyobb bevételű csapatból 14 Angol.

5 Money League

Lista a világon a legtöbb bevétellel rendelkező csapatokról.

A 2016/17-es szezontól ennyi lesz a csapatok bevétele csak a TV-ből egy megalapozott becslés alapján, szóval ez csak méginkább abba az irányba vezet, hogy Angliában mégjobban el fognak „szállni” az árak, hiszen gondoljunk csak bele a kieső is számíthat 90 millió fontra.

4 PL Distribution growth

Tudom újdonság ebben nem volt csak gondoltam nem árt egy kis emlékeztető és egy kis perspektíva a 49, 32, 29 stb millió fontokra no meg a játékosok fizetésére. No meg ezek miatt van az, hogy mai pénzben (no jó a tavalyi szezonnal bezárólag jelen idejűsítve) Rooney 82 millió, Carroll 50,5 millió, Cissé 43,3 millió, Heskey 41,6 millió, Diouf 27,7 millió fontba volt.