Dupla Dinamit

3802__1817__moreno1000_517X310
Arcunkon lecsorgó könnycseppekkel átitatott imáink  meghallgatásra találtak, ebben a szezonban végre hosszú évek óta hiányposztként számon tartott csapatrészbe vásároltunk nem egy, hanem mindjárt két játékost. Szélső védőket vettünk. Ráadásul most nem csak kölcsönbe hoztunk valami ágyútöltelék fhansziát, hanem fiatal, tehetséges spanyolokat akviráltunk, akikkel lehet, hogy hosszú évekre meg tudjuk oldani ennek a két, hányatott sorsú pozíciónak a problémáját.

Annyira, de annyira vártam már ezt, hogy legyenek rendes fullbackünk, hogy szegény Markovic bemutatója elé is ezt vizionáltam. Adódhat a kérdés, hogy ugyan minek pörögni egy ennyire marginálisnak tekinthető poszton, a védekezés úgyis a középső védőkön múlik, a gólokat a csatárok lövik, a kettőt meg összeköti a középpálya. A labda meg gömbölyű és az nevet legjobban aki utoljára nevet. Az öreg Carra is megmondta: „Nobody wants to be a Gary Neville”:


Minek nekünk akkor jó fullback?

Elmondom. Ők lettek a mai modern foci svájci bicskái. Messze vagyunk már attól, amikor Angliában csak a csillagmentes 4-4-2 ment orrvérzésig, a szélső védőknek meg csak annyi feladata volt, hogy ne adják be mellettük a labdát, meg néha felkocogni, hátha sikerül egy beadás. Alapvonaltól alapvonalig bármit meg kell tudniuk oldani: Ha kell letámadni, ha kell szerelni, ha kell cselezni, ha kell lyukra futtatni, vagy középre besegíteni. Átlőni, fejelni, medvével birkózni. Nálunk azért kellenek, mert:

  1. Nélkülük nincs széljátékunk. Tavalyi szezon nagy része, illetve az idei pre-season meccsek alapján is borítékolható, hogy kétféle alaptaktikát fogunk a legtöbbet használni, a 4-3-3-at (bizonyos átmenetekkel a 4-1-2-3 és a 4-2-3-1 között, de a konklúzió szempontjából ez mindegy) illetve a 4-1-2-1-2-t, vagyis leánykori nevén a 4-4-2 Diamondot. 4-3-3 esetében a középpályás 3-as két szélső tagjától (Henderson, Can, Allen) egy-egy jó elfutást leszámítva nem várható el a rendszeres széljáték. A támadó 3-as esetében a szélen szereplők általában befelé szoktak törni, nem az alapvonal felé.
    433
    Diamond esetében szintén, a középpályás „2” maximum a védekezésben tudja kisegíteni a FB-eket. Oké, csap az asztalra a gondolataim kusza fonalát elveszteni látszó Vörös Fonat olvasó (lehet innen a név? Mindig érdekelt, miért nem Vörös Vonat. Mindegy), de a BR-kori Liverpoolnak a széljáték amúgy sem erőssége. Valóban, a PL-ben a legkevesebb beadást mi toltuk tavaly, Sturridge-t se a fejjátékáért szeretjük (bár amúgy azért van neki), viszont idén, a tavalyi eredményünk nyomán exponenciálisan növekvő számú Ikarusok feltöréséhez bizony fog kelleni. Ebből szorosan következik a második pont, vagyis
  2. A labda nélküli mozgások. A Fullbackjeink széljátéka alatt nem csak azt értem, hogy mennyi pontos beadást tudnak hozni. Sokkal fontosabb, hogy a támadások építése során az üres területeket bemozogva elvigyenek magukkal egy vagy két embert, megosszák az ellenfél védőinek a figyelmét, illetve a labdát adott esetben birtokló játékosnak plusz célpontként szolgáljanak. Így sokkal több helye lesz Sterlingnek, Cou-nak és Lallananak, hogy helyzetbe tudjanak kerülni, meg úgy egyáltalán: átlőni, kiugratni, feltörni az Ikarust. Pontosan az kell tőlük, amibe Glen annyira bele szokott szarni, hogy eddigi egyetlen és utolsó artikulálatlan gyűlöletlevelem megírására kényszerített.
  3. Labdatartás. Harmadik fontos feladatuk, hogy a labdakihozatalban is aktívan részt vegyenek, így a középpályának sokkal kevesebb hosszú passzal kell operálnia, ezáltal a hibalehetőség is nagyságrendekkel tud redukálódni. Ezen túl, ha a szélső támadók elmozgásából nem lesz kiugratás, a labdatartást is az ő segítségükkel lehet megoldani.

Ezek után nézzük, mit várhatunk Gerrard és Xabi Alonso eddig titkolt zabigyerekétől, Alberto Morenotól. Ugye, hogy nem csak lányt lehet Stevienek szülni, ugye.
Bo8Vv78CMAA72wD

Moreno bár 2012 áprilisában bemutatkozott a spanyol élvonalban, rendszeres kezdőként 2013 februárjától számított rá Emery. Februártól kezdve kirobbanthatatlan a csapatból: a maradék 16 meccsen 15-ször kezdő, az Eurépa liga nyertes tavalyi keretben pedig már alapember, a spanyol U21-es csapattal Európa bajnok, a felnőtt VB-ről az utolsó keretszűkítésnél maradt le. És lássuk be, ezzel is ő járt jobban. Általánosságban elmondható róla, hogy vertikális problémákkal küzdő testaránya ellenére gyors, technikás és meglepően agresszív, oda-vissza be tudja játszani a bal oldalt.

Az eddigi eredményei, statjai alapján csak jósolni lehet, hogy mit fog hozni nálunk, támpontként jöjjön pár szempont szerinti összevetés a mostani fullbackjeinkkel, hátha így könnyebben be tudjuk karikázni a vaktérképen a helyét. Annyi disclaimer még kikívánkozik belőlem, hogy nyilván két, más bajnokságban, más stílusban játszó csapatnak azonos poszton játszó játékosainak teljesítményét nem feltétlen lehet egy az egyben megfeleltetni egymásnak. Ahol szerintem a bajnokságok / adott csapat stílusa miatt a közölt számokat érdemes kicsit más fénytörésben nézni, azt mindig jelezni fogom.

moreno-ints

Védekezésben, mert mégiscsak egy védőről beszélünk, első és legfontosabb erőssége, hogy játékából eredően rengeteg labdaszerzést, interceptiont hoz, többet, mint a másik három ballbekkünk a tavalyi szezonban összesen (73 vs 67). Ez egy brutális szám, ráadásul legnagyobb szívfájdalmam pont abból adódott, hogy tavalyi szezonban főleg a reaktív és a nem a proaktív védekezési elemek voltak nálunk túlsúlyban. Egy kiscsapat beívelést csak kifejelve elhárítani tudó védekezését hoztuk, úgy tűnik ezen BR is a megfelelő emberek megszerzésével akar változtatni, hiszen Lovren is elsősorban az interception mutatóival tűnt ki. Arról nem is beszélve, hogy Sterling, Markovic, de Cou és Sturridge gyorsaságával egy jól kivitelezett középpályás labdaszerzésből félelmetes kontrákat lehet vezetni.

moreno_defence_tackle

Ezen túl az is látszik, hogy – hála gyorsaságának és jó indulósebességének, valamint annak, hogy remekül olvassa a játékot – nem gyakran lesz lecselezések áldozata, ami látva mondjuk Flanno játékát ezen a poszton, szintén üdítő újdonság lesz. Kb. Glen számát hozza a 0.8 megengedett csellel meccsenként, Enriquet meg sem közelíti, de ehhez a stathoz fontos adalék, hogy a spanyoloknál többet is, jobban is cseleznek, így ez kimondottan nem egy rossz mutató. Ami még fontos, hogy több beadást blokkolt, mint az összes Liverpool balbekk összesen, szám szerint 26-ot, ami majdnem egy blokk / meccsnek felel meg. Ha ezt csak tartani tudja a PL-ben…

Az ő testalkatával, ha a tavalyi védekezésünket hoznánk, lehetnének problémák. 1,71 cm nem csak Angliában számít kevésnek, ezért fejjátéka mondjuk úgy, limitált. Viszont, ha a túloldalon szintén spanyol pajtikája is olyan ütemben hárítja a beadásokat, illetve tényleg sikerül a proaktív védekezési elemeket túlsúlyba tenni csapatszinten, akkor szerintem ez nem fog problémát okozni. Az összehasonlításban a tackle/meccs mutatói számítanak egyedül gyengének, ami egyszerűen abból fakad, hogy ő inkább ellopja a labdát, mintsem leütközi érte az emberét. Ha megnézzük, ugyanolyan százalékban nyeri meg a párharcait, mint Flanno, miközben a sátorállító randioldalréme sokkal több tacklet hoz.

Támadásban az látszik, hogy hála gyorsaságának, csapat szinten is jól cselez.

moreno-dribbles

Ezen túl egész jó lövő, góljait (3db. Glen te a 101 gólos szezonban mennyit is vállaltál, dedikált támadó fullbackként? Jahogy 0-át? Anyád) jellemzően átlövésből szerezte, de ahhoz, hogy Riiset utolérje még sokat kell Hendersonnal gyakorolnia plusz edzéseket végeznie. Helyzetkialakításban még van hova fejlődnie, de biztos vagyok benne, ha ő is szerves részévé válik a liverpooli támadó gépezetnek, ez a mutatója is javulni fog, mert ebben jelenleg Glen és Enrique is veri. Amihez még hozzá kell szoknia, az  a BR által megkövetelt pontosabb passzolás, de eddig ehhez szinte minden új ember tudott alkalmazkodni.

103115d8-ec70-47bd-b9e7-d81265412061

Az mindenesetre elmondható, hogy lehet, hogy egyes mutatókban sikerül lenyomnia a mostani játékosoknak, Flanno többet ütközik, Enriquét nehezebb kicselezni, Glen pedig pontosabban passzol, Aly az RGB skálán jobb, de ha egyben hasonlítjuk össze az egyes játékosok statjait, akkor egy nagyon kiegyensúlyozott védőt vettünk, aki még fiatal, 29 éves kollégáival szemben innen ő még csak fejlődni tud. Ráadásul pont azokban a mutatókban aprít, amiben a legrosszabbak voltunk tavaly, vagyis az interception és a blokkolt beadások. Ami még vicces is, az a mostani piaci viszonyokhoz képest a kialkudott 12M + add on-os vételára. Shaw 30M? A végén még szeretni fogjuk Ayret.
A találatért köszönet RQ17-nek:

Sevilla: We won’t let him go under 18 M.

Ayre: Ok, let it be 14 M.

Sevilla. We want 18 M.

Ayre: So, how about 13 M?

Sevilla: He will play in Super Cup final, then we’ll let him go for 18 M, not less.

Ayre: Ok, he won’t play and 12 M.

Sevilla: Okay, done deal!

Senki nem fogja tudni betölteni az űrt, amit Riise hagyott, de szerintem ez a srác közel lesz hozzá.

Manquilloról így a végére már csak a lényeget mondanám el. Főleg, mert a 16 meccses szerzett tapasztalata statisztikailag azért nem tekinthető teljesen reprezentatívnak. Ki nem találjátok: fiatal, spanyol, gyors, technikás, amiben igazán kiemelkedik, az az interception, amiben még ennél is jobban kiemelkedik, az a blokkolt beadások száma. (Védekezésben 736 percenként cselezték le, Glent 109 percenként. Khm.)

lfc-and-targets-cross-blocking

A Dortmund elleni félbarátságos meccsen kimondottan jól játszott, befutotta az üres területeket, gyors volt, ráadásul egy 1-10ig terjedő Glen Johnson skálán egyáltalán nem volt Glen Johnson. Imádom.

Az ára meg egyenesen bagatell: 2 év kölcsön, a végén 6M-ért megvehetjük, ennél már csak az lett volna nagyobb lehúzás, ha az Atletico fizet, hogy hozzuk el. Mondjuk ha Ayre köröz még pár napot a Harleyval, lehet, hogy ez lett volna a vége.

Összességében a szerzett védőkről elmondható, hogy BR olyan embereket hozott a csapathoz, akik tudják hozni a modern fullbackektől elvárható kvalitásokat, ráadásul már most hasznára tudnak lenni a csapatnak fiatalságuk ellenére is. Kapkodni nem kell, elég, ha a két gyerkőcből egyszerre csak egy van a pályán, Flanno bármelyik oldalon jól tudja hozni a cover-fullback szerepét.

Hol is van a nyakkendőm?