Nekromanták vs fekete lovak

4411liverpoolvssouthamptonMozgalmas nyarunknak köszönhetően az idők homályába vész már a legutóbbi meccs, aminek értelme is volt. A Newcastle találkozó óta 98 nap telt már el. Igaz voltak sörmeccsek, meg VB enyhíteni a hiányérzetet, de azok maximum csak kicsit tudtak csökkenteni a kínzó hiány érzésen. The wait is over! Ma már végre MECCSÜNK lesz, igen végig nagybetűvel, hiszen nagyon hiányzott már ez az érzés. A nyarunk mozgalmasan telt kismillió érkezővel, a hiányposztok erősítésével és a keret bővítésével, így a csapat kapcsán nem kellett unatkoznunk. A keret nagyjából készen van, már csak egy csatár fog érkezni BR szerint, így azért a perverzek (az átigazolási ablak szerelmesei) sem fognak unatkozni a szeptember 2-ig visszalevő időben. Egészen elképesztő neveket tud generálni a “sajtó” random “hír” generátora. Ha vannak még hozzám hasonlóak, akik utálják a pletykagyárat, ami ezerrel fog pörögni Mr. X csatár leigazolásáig, éppen ezért tudom javasolni az érdeklődőknek az ECHO napi blogot (nekem ez segített a nyáron képben maradni és közben megőrizni az épp elmémet). Marad addig is az össznépi reuszolás. No de a csapongás után lassan kanyarodjunk is rá az aktuális ellenfelünkre és a meccsre magára.

A Southampton tavaly szerintem nem meglepő módon a PL meglepetés csapata volt. Az a csapat, amely bőven az általános várakozások felett szerepelt és képes volt sajátosan egyedi stílusával a nagyokat is megszorongatni, esetenként megverni. Ők voltak a szimpatikus középcsapat. Azt mindenki tudja, hogy rendszeres a modern fociban az, hogy ezeket a szimpatikus középcsapatokat a nagyok szétkapják a következő nyáron. A szentekkel is pontosan ez történt, valahol nem meglepő módon. Azonban sokan nem gondolkodnak el a miért kérdésén. A miért ez esetben egyértelmű és kevésbé egyértelmű. Elég homályos így már? Akkor kifejtem. A Soton a mintapéldája annak, hogy nem csak a játékosok ereje, az edző képességei befolyásolják a csapatok szereplését, hanem a vezetőség/tulajdonos teljesítménye is mind pozitív, mind negatív értelemben.

cortese_2561941b

Cortese. A sikereik mozgatórugója volt.

Az alapvetően erős, jó utánpótlású és minimum PL-be való Soton korábbi tulajdonosai csődbe vitték a csapatot gyenge menedzsmentjükkel és ennek köszönhetően kiestek 2009-ben a harmadosztályba. Mélypont volt ez a klub életében. Viszont szerencséjükre megvette ekkor az öreg Markus Liebherr a csapatot. Ő egy pénzes, de üzleti szemléletű pali volt, aki nem értett a focihoz, viszont az üzletvezetéshez igen. Ezért kinevezte Nicola Cortesét a csapat vezetésére és hagyta dolgozni, ha pedig kellett, biztosította neki a forrásokat, bevételeket. Az eredmény meglett, hiszen elég gyorsan a harmadosztályból a PL-be jutottak, az akadémiájukra alapozva és olyan igazolásokkal a 3. osztályban, mint az idei VB-t megjárt Lambertünk és a francia Schneiderlin, vagy Fonte. Végig pozitívak voltak, befektettek és felfelé építették a csapatot. A probléma nem az, hogy az öreg meghalt és az örököse, Katharina nevű lánya vette át a vállalatbirodalmat, így a csapatot is, hiszen történetünkben elég hamar, 2010-ben, még a 3. osztály idején meghalt. A probléma az, hogy a leány úgy érezte, nagyobb hatalom kell neki és ezért idén januárban menesztette Cortését, a Szentek felemelkedésének fő letéteményesét, aki biztosította a megfelelő stabilitást és hozzáértést a vezetőség részéről. A leány pedig átvette az irányítást. Cortese helyére azt a kanadai-német hokiedzőt és hokivezetőt Ralph Kruegert nevezte ki, akinek értelemszerűen semmi előzetes tapasztalata nincs a fociban. Ezzel a bizonytalansággal és káosszal telt a tavaszuk, ami azt hiszem a gyengébb eredményekben meglátszott már a pályán is. No meg ebbe belegondolva nem csoda, ami nyáron történt, hogy edzőjüktől kezdve a fél kezdőn át menekült, aki csak tehette. Nem csoda, hogy lassan találtak új edzőt és lassan jönnek a távozók helyettesei is, hiába vannak tele lóvéval az eladásokból és a TV pénzből. A sztori nagyon egyszerű: korábbi tulaj rossz, új tulaj és Cortese jó döntései után, a leányzó hatalomátvétele és azóta a rossz döntések sorozata.

££Katharina-Liebherr

Liebherr „kisasszony”

Viszont ha kicsit más oldalról nézem, egészen más képet kapunk. A szentek egy kis angol város csapata, igaz az “angol Riviéráról”. Elérték a fejlődési pályájuk maximumát a brandépítéssel, pénzügyi háttérrel, az akadémiával, az okos igazolásokkal és a progresszív, fiatal edző. A 8. helyig voltak képesek menni, így versenyeztek az Evertonnal és a Newcastle-el a Top 6 mögött a PL pénz mozgatta világában. Azaz idén télen a maximumon voltak és 3 lehetősége volt a vezetőségnek:

  • eladni  a klubot valami cukros-bácsinak;
  • belebukni a szükséges extra befektetésekbe és a versenybe az európai helyekért;
  • beváltani a sikereket a pénztárnál és elérni, hogy benn maradjanak a PL pénzes bödönében.

Azt hiszem, az elég valószínű, hogy a leányzó mit akart, hiszen ez valósult meg. Az is elég valószínű, hogy Cortese ebbe a „váltsuk be a csekket és vegyünk vissza egy biztos bennmaradás reményében” koncepcióváltásban nem volt benne, ezért is kellett távoznia. Az is biztos, hogy ebben a hatalmas felfordulásban eléggé kockázatos a döntés. A szurkolóinak és a tavalyi csapattal szimpatizálóknak fájdalmas ami, és ahogyan történt.

Maradva náluk, most jön az a rész, hogy megnézzem a fejük felett lebegő igen komoly kérdőjeleket: Mennyit is gyengült Soton? Mit fog játszatni a Koeman duó? Mi lesz a formáció? Mi lesz a presszinggel? Mennyit is érnek Koemanék? Mire lesz ez elég? Megpróbálok választ találni rájuk.

2014-7-Southampton-XIhighesstratedNehéz kérdések. Cortesét szerintem nem tudják pótolni Kruegerrel. A Pochettino-Koemanék cseréről később. A keretük gyengült, mivel távoztak a tavalyi szezon legjobbjai: ment a legjobb bal bekkjük, ment a védelmük vezére, ment a legjobb támadó középpályásuk, ment a legjobb csatárjuk, elment a csere jobb bekkjük, no és az Oswaldo gyereket is megint kölcsönadták. Továbbá a legjobb védekező középpályásuk (Schneiderlin) és a maradék támadó középpályásuk (Rodríguez) feje felett lebeg a távozás lehetősége. Ugyan még nincs vége az ablaknak, eddig érkezett nem hiányposztra az egyébként tehetséges és hatalmas – 202 cm – Forster a kapuba. Shaw helyett az általunk is üldözött Bertrand érkezett kölcsönbe. Lovrent Florin Gardosnak kellene minőségben pótolni, amiben nem hiszek. Lallana helyett jött az Eredivisie egyik legjobbja Dusan Tadic személyében (16 gól + 14 gólpassz), aki ha beválik, hatalmas igazolás lehet. Lambert helyett ketten is érkeztek mostanra: a PL-hez szokott, de nem kiemelkedő Shane Long, valamint egy 29 éves hórihorgas olasz szintén Hollandiából, Graziano Pellé (az elmúlt két évet Koeman kezei között tolta 66 meccsen 55 góllal). Ő zsákbamacska PL-szinten, mint minden Hollandiából érkező támadó. Rajtuk kívül jött az Interből kölcsönbe a Saphir Taider gyerek, akinek elég meggyőző statjai vannak a középpálya közepére. Mostanra elmondható, hogy legalább darabszámban és egyes esetekben talán minőségben is pótolták a távozókat. Továbbá nem távozott az a Clyne, aki a legjobb jobb bekkjük. Nem ment el (eddig) a PL szinten is védekezésben kiemelkedő double pivotjuk, a Schneiderlin-Wamanya. Presszinghez szokott középpályásaik Cork, Ward-Prowse, Davies, Rodríguez (ő jelenleg sérült). Gyakorlatilag, HA a Tottenham által vágyott Schneiderlin, Rodríguez duót nem engedik el, akkor az idei célhoz, a nyugodt bennmaradáshoz megvannak.

2014-8-Chambers-ClyneHa a keretből indulok ki akkor szerintem marad a Pochettino-i 4-2-3-1, hiszen ehhez vannak szokva. Ha Koemanékből (no igen, Ronaldnak a segítője, Erwin a volt magyar szövetségi kapitány) akkor a holland iskola alapján 4-3-3-nak kellene lennie, viszont az is igaz, hogy Koeman féle Feyenordból nyúlta LvG a 3-4-1-2-t a VB-re. Ezt biztos nem fogják játszani, de Koeman ezek szerint nem ragaszkodik az előbbi formációhoz. 4-5 meccs múlva már tudni fogjuk.

2014-7-SchneiderlinAz biztos, hogy Pochettino után jövőre nem a Szentek lesznek a liga legaktívabb, legerőszakosabban presszingelő csapata. A kérdés az, hogy mekkora lesz a visszaesés. Hiszen Ronald Koeman az Ajax, Barca iskolában tanult (LvG asszisztense is volt a Barca padján), így nem áll elvileg tőle messze a presszing dolog. Játékosainak jó része meg is van hozzá. Ez is olyan, amit 4-5 meccs múlva fogunk megtudni.

2569Ronald Koeman pedig azt hiszem, egy eléggé alulértékelt edző. Sikeres volt az Ajax, PSV, Feyenord élén is. Nem bukott meg Vitese és Benfica edzőként sem. Ugyanakkor sokan a sikertelen Valencia és AZ-os korszaka alapján ítélik meg. Nem mondom, nem kockázat nélküli, de az alacsonyabb eredményszintet (biztos bennmaradás) hozni tudja. Segítőnek ott van mellette a tesója, Erwin (nekem szimpatikus volt, mint szövetségi kapitány) és, hogy PL tapasztalat is legyen – a mi volt Rafa-segítőnk, későbbi bukott Bolton menedzser – Samy Lee.

600x700xSaphir_Sliti-Taider_2013-14.png.pagespeed.ic.fOsYIhtFMLElső ránézésre hatalmasak/pótolhatatlanok a veszteségeik Cortese, Pochettino szakmai tudása és fél kezdő távozásával. A szezonjukban simán benne lehet, hogy akár még ki is eshetnek. Azonban számomra igazi sötét lovak, hiszen ugyanolyan komoly érveket tudok felhozni amellett, hogy minimális pont veszteséggel a 10. hely környékén végeznek mint, hogy a káosz túl nagy lesz és kipottyannak a végén. Most úgy néz ki, hogy nem bizonyított arcokkal, de jól pótolták a távozókat, és az igényszintjük is sokkal lejjebb került. Írás közben magamat is sikerült meggyőzni, hogy simán benn fognak maradni.

498x388xSouthampton.png.pagespeed.ic.4Whvqf4q0-Ha már a Szentek az ellenfél, akkor beszélgessünk megint a presszingről, miután ahogy eddig fejtegettem, lehet utoljára tehetjük meg. Ennek a bekezdésnek az az apropója, hogy belefutottam a statsbomb-on egy zseniális cikkbe, amiben a szerző, Colin Trainor a támadóharmadbeli presszing statisztikai mérhetőségét taglalja. Bevezeti a PPDA (Pass Per Defensive Action: ami a támadó csapat passzainak és a védekező  (a letámadást végrehajtó – macca8) csapat támadóharmadbeli (egészen pontosan a saját kapujuktól 40 méterre, vagyis a saját térfelük kezdő félkörétől kezdődő és az ellenfél kapujáig tartó – macca8) védekező akció (tackle, interception, szabálytalanság és sikertelen szerelés) számának elosztásából képződik) fogalmát, ami gyakorlatilag egy presszing intenzitási mutató. Nem kis munka lehetett összetenni az adatbázist, hiszen OPTA és társai meccsenként 1500-2000 eseményt rögzítenek, ezeket elhelyezni a pályán baromi melós lehetett. A cikk szerint legalább 5 évre visszamenőleg, az 5 nagy bajnokságra megcsinálta. Kalapom le. No de ez miért is most? Először is, mert mint azt tudjuk, a tavalyi Soton baromira jól presszingelt, olyannyira, hogy az angol ligában elsők voltak ebben a mutatóban, nem is kicsivel, ahogyan a lenti ábrán is látszik. Ezen persze Pochettino hatása – fenti ábra – is látszik (nem értem azt, aki nem tart az általa irányított Tottenhamtől). Szerintem nagyon durva, hogy egyből meglátszott az érkezése. Mondjuk az is igaz, hogy a tavalyi tavaszukra eltűnt a presszing, aminek 3 oka lehet: a vezetőségbeli válság, a motiválatlanság, illetve belefáradtak saját játékukba. Legvalószínűbb, hogy a három keveréke együttesen eredményezte ezt. A másik, hogy már tavaly is BR Liverpoolja volt a 2. legaktívabban presszingelő csapat, ami az idén az új fiúkkal csak erősödhet. Az ábra legnagyobb meglepetése, hogy a rangadókon Ikaruszos Mourinho-féle Chelsea volt – velünk holtversenyben – a 2. legerősebben presszingelő csapat (a kicsik ellen tuti mást játszik, mint azokon a meccseken, amikor látom őket). Azonban a többiek jól belőhetőek fejből is. A nagyok, modern edzőkkel elől vannak, míg a kicsik az olyan mamutokkal, mint Pulis, Steve Bruce és Big Sam, buszos hajlammal hátul. Érdekesség még, noha annyira nem meglepő, hogy a nagy ligák közül Angliában presszingelnek a legkevesebbet a csapatok, ergo itt a legtöbb Ikarusz csapat. Mondjuk az meglepett kicsit, hogy az olaszok előrébb járnak. A másik, talán szintén nem meglepő dolog, hogy a presszing kicsit visszább szorult Guardiola utolsó barcás éve (2011/12-es szezon) óta. Csak ajánlani tudom a cikk átböngészését a Fonat matekbarát népének.

516x356xEPL2013_14.png.pagespeed.ic.-mBVt4bDSmAkkor most már nézzünk szét a mieink háza táján is, a hosszú felvezetés után. Jelenleg Markovics, Lallana, Agger, Flanno sérülés miatt biztosan ki fogja hagyni a meccset. Lallana és Flanno jövő héten már elvileg a többiekkel edzhet, a többi sérültnek viszont hosszabb kihagyás néz ki. Moreno már együtt edzett pénteken a srácokkal, pedig még nem is volt bejelentve, de ettől függetlenül ha addig hivatalossá válik is közben hivatalos lett, maximum csak perceket játszhat. Ő eddig az utolsó érkező a hosszú sorban. Lesz még rá alkalom, ezért most különösebben nem elemezném őket. Az viszont biztos, hogy most jöhetnek nagyobb számban a keretből a távozások. Ki-ki mehet vagy végleg el vagy kölcsönbe. Érdekes lesz: milyen stratégiát követ a TC. Főleg a két spanyol fiatal érkezésével mit kezdenek a FB szituációval, ami még Wisdom, Smith kölcsönadásával és Kelly távozásával is  eléggé zsúfolt. Minimum 2 távozó várható. A nagy kérdés az, hogy a szerződésének utolsó évébe lépő, magas keresetű, de mindkét oldalt bevethető Johnsont eladják-e? Esetleg a professzor – nagyon szeretném, de erre kicsi az esély – viszi el balta arcát és FIFA skilljeit? Avagy a McLaughlin – Robinson duó megy kölcsönbe (esetleg ők is a nagy Finnhez) tapasztalatot gyűjteni? CB-ből is túl sok van, 2-3 távozó kinéz. Az ablak slágertémája lesz a sokaknak, köztük nekem is fájlalmas dolog: Agger esetleges távozása, aki elvileg nem akar 3.-4. opció lenni, ami megérthető 29-30 éves korában. Esélyes még a távozásra Touré, bár már egy jövedelmező török ajánlatot visszautasított (jó eséllyel ezért, hogy a családja közelében maradhasson és nem az emlegetett küzdőszelleme miatt). Ugyanígy a sörmeccseken jól szereplő Coates eladása/kölcsönadása is benn van a pakliban. Hármójuk közül kettő szerintem menni fog. Az még tuti, hogy Illori megy kölcsönbe fejlődni (elvileg a francia és spanyol élvonalból vannak ajánlatok érte). A nyári 3 transfer sagából kettő még lezárásra vár. Assaidi kapcsán a Stoke csapatával már rég megegyeztünk, a bérigényéből meg csak visszavesz előbb-utóbb. Borini esetében is régen megegyeztünk az árban, szintén a Fekete Macskákkal, de ő sem akar menni. Mondjuk Mr. X csatár érkezéséig nem is baj ha nem megy (felőlem lehet ő is Mr. X, még ha Sturridge sérülése ebben az esetben fájóbb lenne) (Ide illik még egy zárójeles gondolat biztos csatár kell nekünk? Nem pedig valaki baromi sok lövéssel meccsenként? Érdemes lenne a Depay gyereken elgondolkodni.). Az ifik közül még várható 1-2 kölcsönadás, Dunn, Yesil, Peterson mind kinőtték már az u21-es bohóckodást. No és persze itt van még a mi kis Adorjánunk is, neki is kellene csapatot találni. Egyszóval lesz még mozgás bőven Babelcopter Day-ig, csak nem az érkező rovatban.

600x352xSterling-YoY.png.pagespeed.ic.mlajzOX_LP

Egyszerűsítve a dolgokat minél nagyobb a lefedett terület annál jobb.

Az idei szezontól a játékunk finom áthangolása várható. Magasabban lesz a védelmi vonal, hiszen Lovren, Moreno és Manq mind proaktív és gyors védők. Can is elég gyors, így bőven van elég sebesség Gerrard körül, hogy ez ne lehessen öngyilkos hozzáállás. A támadó játékunkat az új érkezők ellenére is a CSS fogja meghatározni, hogy ők mit nyújtanak éppen az adott meccsen, illetve hova pakolja fel és milyen szerepben őket BR. Még mindannyian fiatalok, így természetes módon fejlődnek. Elég csak rápillantani Sterling teljesítmény radarjára és láthatjuk, hogy ez igaz.

Soton1408A mai meccsen azonban még egy mélyebben meghúzott védelmi vonalat várok, mivel a Dortmund ellen látott sort gondolom kezdőnek. Elsősorban azért, mivel ők játszottak együtt a héten a nyilvános edzésen is, így a Manq, Skrtel, Lovren, Johnson négyes boldogít majd minket. Skrtel szereplése miatt lesz mélyebb az a védekezés, hiszen elsősorban ő az, aki szeret behátrálni és ő elsősorban a tizenhatoson belüli védekezés és a “felszabadítások” nagy királya. Ezért is gondolom, hogy előbb utóbb összeáll a Lovren-Sakho duó. Mondjuk ma éppen a hórihorgas olasz ellen nem árthatnak a fejelési képességei. A középpályára Gerrard controller, előtte a legfizikálisabb duónk, Can és Hendó, hiszen az ellenfél egyik erőssége a double pivot. Az sem mellékes, hogy ez a sort simán át lehet variálni 4-2-1-3, de még inkább 4-2-3-1 formációra (Can megy hátra a double pivotba, Hendo meg ki a jobb szélre) az eredmény őrzésének céljából. Előlre a CSS játéka várható, ami miatt kissé féloldalas lesz a csapat. Sok szempontból ez a legerősebb sorunk, de most a sérülések miatt más felállás nem is valószínűsíthető. Csak remélni lehet, hogy a Dortmund után megint jól fognak játszani.

article-2407374-1B7D89B4000005DC-439_634x384A meccstől mi várható? Az első meccsen, hazai pályán a meggyengült ellenfelünknek nekiesünk az elején. Remélhetőleg ebben az időszakban sikerül is megszerezni a vezetést és lesz egy kényelmes délutánunk. Alapvetően jó lenne megnyerni ezt a meccset, mivel a Szentek a sok változás miatt még nincsenek igazán összeállva. No meg ezután két pokolian nehéz idegenbeli meccsünk jön. A jó kezdés pedig fontos lenne, ahogyan az is, hogy kicsit elcsendesítsük a Suárez távozása miatt minket temetőket. Illetve nem utolsó sorban remélem Lambert megkapja az érzelmes bemutatkozását.

Lezárásként beszéljünk még egy kicsit az esélyekről. Szerintem nagyon dulván optimista a Fonat olvasók szavazása, kb. 20% szerint bajnokok leszünk. Mi van? 40% dobogóra és 30% a 4. helyre várja fiainkat és szinte senki sem számol a négyből kicsúszással. Nagyon optimista, túlontúl is az szerintem. Közben a szakértők az 5. helyre várnak minket átlagban. Nézzünk két, főleg statisztikákon alapuló előrejelzést. A statbomb az ExG és a blokkolt lövések kiemelkedően jó volta miatt a 3., a másik szerzőjük a 4. helyért versenyre teszi fiainkat. Eközben Beez modellje a tavalyi számított gólpasszok alapján a 3. helyre hozza ki a Liverpoolt. Meglássuk kinek lesz igaza.

season-preview-pellegrini-rodgers-mourinho_3190073Kezdődjék is az eddigi legizgalmasabb, legszorosabb, legfontosabb leg-leg-leg bajnokság!

_________________________________________________________________________

Ma két szolgálati közleményünk van: Az első a szokásos közös meccsnézés a Macskában lesz (a linken a FB event hozzá).

A másik kommentelői kezdeményezésre Fowler_ alapításával idén van Vörös Fonat Liga néven fantasy foci liga, ahol többek között engem is könnyű lesz megelőzni. A részletek az előző poszt kiemelt kommentjében.

+1 a bajnoki táblát a 10 forduló környékéig felesleges komolyabban elemezni