Delphoi jakuzzi

photo_big_119548Az ilyen szezon előtti jósolgatások nem lehetnek pontosak, hiszen még a mi és az ellenfelek keretei sem véglegesek. A tavalyi kísérletünk esetén sem dolgoztunk túl nagy pontossággal. A szerencse az, hogy a csapat annyival a várakozások felett szerepelt, hogy ezt senki sem vágta arcunkba, na de majd idén. Ugyanis megint megpróbáljuk megjósolni, mi lesz a szezon végére, bár a kísérletünk persze sokkal alkalmasabb az elvárások felállítására, mint az eredmény eltalálására, de ez senkit se zavarjon. 8 felvonásos a menü az egész jakuzzi válaszol csak meg ne feküdje a gyomrotokat.

1311937263-vf9A_7Mi lenne az álomszezon?

guthmate: Természetesen mi lenne: a bajnoki cím. Erre várunk már időtlen idők óta, tavaly meg közel kerültünk hozzá, ízelítőt kaptunk. 5 év kihagyás után BL-t nyerni meg még álom szinten sincs esély. A hazai kupák meg ebből a szempontból nem érdekelnek.

macca8: bajnoki cím. Idén már kevésbé hangzik álomszerűen, mint tavaly, amikor tényleg a legvadabb álmaink között szerepelt csak. Ehhez szükség lenne arra is, hogy a “legyünk okosabbak a többieknél” vezérelv jegyében, jelentősen meg kellene haladnunk a Tomkins-szabály benchmarkját (az igazolások 40 százaléka válik be), vagyis az igazolásainknak (jóval) több mint felének be kéne jönnie ebben a szezonban, valamint az akadémiáról is legalább egyvalakinek be kellene robbannia (Ibe, Suso, Tex, vagy valaki más?). Ez megspékelve egy BL-elődöntővel és/vagy FA-kupával…

szederbokor: Álom persze a bajnokság, a CC-FA-BL-CS kupákkal kiegészítve, és még egy Copa Americát nyerhetnénk majd mellé brahiból. Ha már a nagymúltú, roppant nívós ICC-ről lemaradtunk.

McAllister: Joe Allen győztes gólt fejel a BL döntőben. De amúgy komolyan, én nagyon tudnék erektálni egy komolyabb BL menetelésre, ahol néhány túlhype-olt kirakatcsapatnak a skalpját az övünkre tűzzük. De nem csak kiszenvedett 1-0-val, hanem rendesen meghágva őket, mint mondjuk az Arsenalt az Anfielden.

gringow: Sima Top4-ben maradás, plusz egy FA Kupa, esetleg Európa Liga nyerés, utóbbi bármelyike nálam álomszintű, olyan rég szurkolhattunk rangos döntőben a csapatnak. Mátéval egyetértve, a BL-ről még csak álmodni se álmodjunk – részemről ide sorolom a bajnoki címet is.

realityMi lehet a realitás?

guthmate: A bajnokságnak kell lennie az első számú prioritásnak, így innentől arra vonatkoznak a válaszaim. A tavalyinál kicsit gyengébb szereplés, valahol a 2 ppg környékén. Mondjuk a 74-78 pont közötti sávban. Erre vagy ennél jobbra most szerintem rajtunk kívül 5 csapat lehet képes (Citeh-Chelsea, Arsenal-MU-Tottenham az Everton az EL miatt nem), így helyezésben nem tudom, de biztos kemény és szoros lesz a TOP4 harc, amiben leszünk.

macca8: Nehéz kérdés. A PL történetében az ezüstjeink után mindig nagy pofára esés volt (egy 5. és egy 7. hely), ráadásul, két ezüst nagyon kevés. Ami problematikussá teszi még az előrejelzést, hogy Suarez távozásával 6-8 új embert igazol(t)unk, akik döntő többsége az első csapatban is bevethető. Hogy ez a rengeteg ember beépítése hogyan történik majd, mennyire lesz sikeres, az óriási kérdés. Rodgers több mint képes lehet erre a feladatra, én benne bízom a leginkább. Tovább bonyolítja a képet, hogy a vetélytársaink is jobb szezon elé nézhetnek: a Mancok LVG-vel egy rettentően antipatikus, de nagyon is hozzáértő managert kaptak, biztos, hogy versenyben lesznek a TOP4-ért. A két újgazdag csapat eddig is bivalyerős kerete erősödött, de semmiképpen sem gyengült, ahogy az Arsenal is tovább erősödni látszik (főleg, hogy leigazolták a németek fitneszedzőjét, Shad Forshyte-ot). A Spurs jó edzőt kapott, a tavaly betliző játékosai egy év PL-rutinnal gazdagodtak, szinte biztos, hogy masszívabbak lesznek, míg a városi riválisaink sötét lónak tekinthetőek. A középcsapatok nem fogják ingyen adni magukat senkinek, óriási harc lesz. A Chelsea-City duó talán valamivel esélyesebb a bajnoki címre, de alapvetően a TOP4-ért lesz öldöklő küzdelem, aminek a végén nüanszok dönthetnek a helyezések sorsáról. Ennek megfelelően a csapatot 75-90 pont között bárhol el tudom képzelni. Egy jó BL-szereplés talán inkább kevesebb pontot jelenthet. Ellenben ha elérjük a 80 pontot, de lecsúszunk a TOP4-ről, nem lehet szemrehányást tenni senkinek.

szederbokor: Ha gondolatban megpróbálom leosztani magamban a helyezéseket, annyit tudnék biztosra mondani, hogy a Chelsea-City duónak benne kell lennie a top4-ben, amivel a maradék két helyre 5 komoly jelentkező van. (A Soton leépült, a Newcastle meg úgyse bírja majd végig.) A Spurs és az Everton ugye a kishal a játszmában, viszont egyik se írható ki a versenyből pusztán emiatt, de talán nem nagy rizikó a Spurst a 6.-7. helyre várni, egyszerűen csak az új edző, és a felemás keret miatt. Ha minden az általános elvárások szerint történik majd, akkor az Everton Lukaku ellenére is leginkább csak a kipattanóra hajthat – tavaly az Arsenal azért nem volt messze ettől – így pedig az igazán nagy kérdés, hogy hármunk közül ki marad hoppon. Én ide a Unitedet húznám, mert a védelem közepe nagyon gyenge, de ha a tavalyi sérüléshullám végigzúg az Arsenalon, akkor ők is lyukra futhatnak, főleg, hogy az Everton cseppet se lesz kisebb pain in the ass. De mondom, alapvetően a United 5. helyével számolok. A saját szekerünket meg egy olyan 2-2,1 ppg-vel végiglökve betolnám a top4-be, a BL-ben meg egy negyeddöntőig, ha ezt elérjük, akkor már maximálisan elégedett leszek, folytatódhat majd tovább az építkezés.

McAllister: ‘Bokorhoz hasonlóan, szerintem is a Dinamo – City páros mehet az első két helyért. Annyiban viszont nem értek egyet, hogy szerintem maga a TOP4 kérdése számomra egyértelmű, mi, illetve az Arsenal pályázunk reálisan a maradék két helyre. Szerintem ha tudunk szerezni még egy csatárt és nem leszünk kiszolgáltatva Sturridge sérülékenységének, akkor nem tudunk még BL-el együtt sem annyit bukni tavalyhoz képest, hogy ne férjünk oda. Arsenalék meg ha végre megoldják, hogy ne legyen vetésforgóban sérült a keretük 60%-a, akkor dettó. Everton konkrétan semmit nem erősödött tavalyhoz képest. Megvették Lókukit, aki tavaly is ott volt, Barryt, aki szintén, Dulifuli elpályázott, egy Besic nem csinál nyarat, miközben mindenki más előrelépett körülöttük. (Mou tűéles logikáját innen is puszilom, hogy megtartotta a Benny Hillt fullba toló bad luck Torrest, elüldözött egy fiatal, de meglepően gyors/technikás/gólerős erőcsatárt, hogy hozzon helyette egy már nem annyira gyors/gólerős öreget, aki még le is sérül. Karma is a bitch) Tottenhamtől szintén nem fázok, Pochettino jobb edző, de ő egy személyben ennyit nem tud hozni. Szebbek lesznek, okosabbak nem. Ráadásul Ők ketten is mennek Eurépa liga keretében csütörtökönként a (story tv-re) a tundrára kecskét baszni, utazásban van akkora szopás, mint a BL. A sötét ló nálam a MU. Ha bejön a van Gaal által kitalált taktika, akkor ott tudnak lenni ők is a tűz közelében, de ha nem, akkor is túl makacs lesz, hogy változtasson. Dupla vagy semmi, vagy nagyon jók lesznek, vagy megint beleállnak a földbe, reménykedjünk az utóbbiban.

gringow: A bajnokságban Chelsea és a City el fognak húzni a mezőnytől, a 3-5. hely izgalmas lesz, az Arsenallal és a Uniteddel fog ezekért a székekért küzdeni a Liverpool. Az Everton talán belepiszkálhat hátulról a forgatókönyvbe, így útközben lehet, hogy négyen küzdünk majd a két helyért. Optikailag sokkal nehezebbnek tűnik majd a BL helyre kerülés, de ez csak azért lesz, mert a tavalyi szezonban gyakorlatilag márciusra tudtuk, mi lesz a Top 4, az volt az abnormális, ez ami most jön, átlagos vetélkedés lesz.

A Bajnokok Ligájában a csoportkörből való továbbjutás már a nagyon szép eredmény/bravúr vékony határvonalán egyensúlyoz, ne feledjük, hogy harmadik kalaposak vagyunk, így minden bizonnyal piszok nehéz BL meccsekre számíthatunk az ősszel, ezen a porondon tapasztalatlan kerettel és edzővel. A harmadik csoporthely a realitás/kicsit alulteljesítés vonalon lenne, az abból jövő, potenciális tavaszi EL futás pedig még a lelkünknek is jobb lehet talán, mint a 16 között simán kizúgni a Bayerntől pl (extra előny: nem lennének egymás vállán alvós csütörtöki csoportmeccsek az oda vezető úton, yey!)

A domestic cupokon nem lesz nagy hangsúly, illetve csak akkor, ha gyenge őszt fut a Liverpool, azt pedig senki sem szeretné. Ennek ellenére jó lenne szépet menni az FA Kupában, de nyilván csak akkor, ha a bajnokságban jól állunk.

fig,white,mens,ffffff.u1Mi az a minimum, ami még elfogadható?

guthmate: Sokkal több meccsünk lesz, sokkal több lesz a heti két meccs, de a keret is sokat erősödött, így a 70 pontnak meg kell legyen minden körülmények között. 70 pontnál már vagy ne adj Fowler, ennél gyengébb teljesítménynél viszont már kell valamelyik kupában egy menetelés, hogy ne legyen bukó a szezon.

macca8: a bajnokságban mindenképpen 70 pont fölött kell végeznünk, ez a minimum. Ahogy fentebb írtam, lehet, hogy 80 pont is kevés lesz a TOP4-hez, ebben az esetben (ha elérjük a 80-at) szerintem nem tehetünk szemrehányást a csapatnak. A BL-ben meg csoportból tovább kéne jutni (persze kérdés, hogy milyen is lesz az a csoport, mert könnyen lehet, h még ez is nehezen teljesíthető lesz – azért két-három győzelem nem ártana itt sem). A Ligakupa a fiatalok terepe, az FA-t komolyan fogjuk venni, ott küzdeni kell a végsőkig (ahogy tavaly is történt), most elvileg meg is van a keretünk rá.

szederbokor: Szép anfieldi BL-esték, és egy szoros vereség a top4-ért. Boldog nem lennék tőle, de akkor már nem tudnám csalódásnak nevezni a szezont. A PL évről évre izgalmasabb, kiegyensúlyozottabb, el tudnám fogadni, ha nem sikerülne egyből bennragadni a top4-ben. (De sikerülni fog.)

McAllister: Bár álomszezonnak a BL menetést vizionáltam, a minimum és legfontosabb cél, hogy meglegyen a top4. Ha ez nincs, akkor elég szomorú/ideges leszek. Erre kell koncentrálni, aztán minden más: mikiegér/FA/BL csak sallang. Ha BL-ben leszedünk pár skalpot akkor jó, ha kiesünk a csoportból az se gáz, főleg, mert mindenképp a miénk lesz a halálcsoport. Kicsit félek tőle, hogy BR megint túl ambíciózus lesz, nem lenne jó, ha sok szék között a földre ülne és zárnánk a szezont egy FA döntővel, BL negyeddöntővel, meg egy ötödik hellyel.

gringow: 71 gólt rúgott a ligában a Liverpool Rodgers első szezonjában, ez meg kell, hogy legyen idén is. A védelmen annyit húzni kell, hogy az 50 kapott gól 40-re lemenjen, egy circa 75:40-es gólkülönbséggel pedig kizárt, hogy ne végezzünk 70 pont felett. 73 ponttal pedig úgy emlékszem senki sem végzett a 4. helynél hátrébb a PL történelmében, de épp lusta vagyok legooglezni, hogy jól emlékszem-e. Mindenesetre a 4. hely elfogadható, az alatt csalódás a szezon, a.k.a nem elfogadható.

A többi versenyből tisztesen kieshetünk, ha előbbi megvan.

tactics-board1Mit vársz taktikai és management szempontból a szezontól?

guthmate: Először kezdjük a management kérdéssel. Ez a szezon azon áll vagy bukik, hogy BR, hogyan fogja megtanulni és alkalmazni a rotációt. Eddig sem a kerete, sem szükség nem volt rá, így ez új dolog és nem tudhatjuk, hogyan fog teljesíteni. Mondjuk intelligens pali, így annyira nem aggódom. Nem lesz egyszerű zsonglőr mutatvány, hogy senki se legyen agyonterhelve, mindenki boldog legyen a játék idejével és minden meccsre összejöjjön egy ideális közeli kezdő.

Taktikai szempontból. Huh. Igyekszem egyszerűen és főleg röviden válaszolni. Tavaly nagy változatosságot (7 különböző taktikai felállást) és nagy flexibilitást láthattunk különböző meccseken és sokszor meccsek közben is (volt meccsünk mikor 3 különböző formációt játszottunk). Ez szerintem nem fog alapvetően megváltozni. Mondjuk a diamondot a jelenlegi kerettel kevesebbet fogjuk látni. Abban viszont kell, hogy legyen változás, hogy míg tavaly az elérhető legjobb játékosainkra szabtuk a formációt és a stílust is. Addig idén remélem az ellenfél erősségei és gyengéi lesznek a fő mozgató rugó. Mindezek mellett azt várom, hogy a 4-1-2-3 és a nyugodtabb passzolgatósabb játékunk fog előtérbe kerülni mivel a kevesebb kapott gólhoz ez szerintem elengedhetetlen. Lovren-Sakho duó meg a magas védelmi vonallal ehhez a játékhoz kifejezetten alkalmas. Ez persze nem jelenti, hogy el kell felejtenünk a blitzkrieg támadásainkat. A lényeg a helyes arányok eltalálása.

macca8: Ugyanazt tudom mondani, amit tavaly: taktikai változatosságot, alkalmazkodást meccsek között, meccs közben is, az ellenfelekhez igazítva. Ez (a változatosság) tavaly abszolút bejött, remélem, tartani tudja Rodgers ezt a sokszínűséget, a keretet eleve így válogatta, hogy a legtöbb játékos sok poszton tudjon játszani, és kivétel nélkül mindenki technikás, túlnyomórészt fiatalok, hajlandóak újat tanulni. A legnagyobb kihívás a rotáció kérdése, ahogy Máté is írta. Ebből a szempontból is biztató Rodgers nyilatkozata, mely szerint mindenkinek feladata van, azoknak is, akik éppen nem játszanak, és ezt folyamatosan kommunikálni is fogja. Rodgersben bízom a leginkább, nagyon tanulékony, remélem, van még egy-két meglepetés a tarsolyában.

szederbokor: Gringow pár napos posztját idézve: Diamond. Ez a Máté kérdése.

McAllister: Máté remekül összeszedte, én is csak bízni tudok abban, hogy a rotáció működni fog. 2 év alatt lett legalább 3 féle felállásunk, amiben konzisztensen jól tudunk játszani, ezt kell feltölteni úgy, hogy nem a játétokoshoz szabjuk az adott felállást, hanem fordítva. Jah és térjünk vissza erre év végén, de az idei a középpálya éve lesz. Nem is a támadó részére gondolok, szerintem idén a vízhordó szekció (Hendó – Allen – Can) fog igazán nagyot villantani.

gringow: A pályán Lallana és Markovics érkezése Coutinho és Sterling mellé arra enged következtetni, hogy jóval több cikázás lesz a támadó harmadban, illetve valamelyest ehhez számolhatjuk a jól passzoló, előkészítő Lambertet is. Az eredmény: sok olyan játék és kiugratás, mint a Dortmund elleni negyedik gólnál, Studge remélhetőleg sokszor tud majd begyalogolni a kapuba, illetve minden bizonnyal sok tizenegyest is fogunk majd kapni, fenntartva a PenalPool kultuszt. Sakhoval és Lovrennel a Premier League legjobb interception rátájával és legtöbb key passével bíró CB páros jöhet létre, ami közvetve jelentősen hozzátehet az imént említett támadó harmad kreatív fickándozásához. Nagy kérdés persze, hogy augusztus 31-ig ki lesz az a csatár aki csatlakozik a csapathoz. Valószínűleg lesz ilyen, Lambertet nem kéne második opcióvá tenni.

A management része szerintem is a rotáció használaton fog állni vagy bukni, itt azért nehéz kapaszkodókat találni, mert utoljára akkor volt mélysége a Liverpoolnak, amikor nem volt még Facebook. Most újra van. Meglátjuk.

blog-07Mennyi gólt fogunk szerezni?

guthmate: Az biztos, hogy a tavalyi 101-t nem fogjuk megismételni (ha maradt volna Suárez akkor sem). Az én tippem: 80-80+ gól.

macca8: Ahogy ezt kommentben már többször megírtam a bajnokságban 70-80 gól simán benne van a keretben, ha jön még egy nívós csatár ennél több is. Részletesen itt is:
Studge:15-20
Lambs: 5-10
Cou, Lallana, Sterling, Markovic: 20-25
Gerrard: 8-10
Allen, Hendo, Can: 10-15
Többiek, öngólok: 15
Ez a PL-ben alsó hangon 73 gól, fair enough.

szederbokor: Leredukálom a bajnokságra a kérdést, mert úgy lesz jogos összehasonlítási alapunk a tavalyihoz képest, és egy 78-ra tippelnék. Suárez távozásával nem csak 31 gól hiányzik idén tavalyhoz képest, de egy poszt is megürült a pályán, ezt a posztot pedig ki fogjuk tudni használni. Sturridge hozza a 20+-t, Sterling 15-ig, Coutinho 10-ig eljut, és a középpályás sortól várok egy erőteljes robbanást, hogy ne Gerrard büntetői jelentsék onnan a gólforrást.

McAllister: Feszegetve a poszt tartalmi korlátait egyben válaszolok: Én jobb / ugyan olyan gólkülönbséget várok, +50 meglehet a bajnokságban, de inkább 80/30 eloszlásban a szerzett / kapott gólok tekintetében.

gringow: A szezonlatolgató kérdéseknél már írtam erről, Rodgers első szezonbeli 71-ét el fogjuk érni és túl fogjuk szárnyalni, 80 köré várom a bajnokságbeli góljaink számát, amit persze jelentősen felfelé nyomhat az érkező csatár jelenléte. Nem tartok attól, hogy nem fogja megrúgni a Liverpool a megfelelő mennyiségű gólt, inkább az az érdekes, hogy nem lesz 50 kapott a másik oldalon.

Simon_Mignolet_saves_penaltyMennyi gólt fogunk kapni?

guthmate: A tavalyi 50-nél nem nagy művészet kevesebbet kapni. A kérdés a mennyivel. Lovren érkezésétől, a stabilabb középpályás védekezéstől és Gerrard jobb pozíció értésétől én jelentős javulást várok. A kapott gólszámot meg 35 köré lőném be. A szezonunk sikeressége ezen fog múlni.

macca8: Valahol 30-40 gól körül leszünk, 10-15 góllal kevesebbet kéne kapni. Szerintem olyan +40 körül alakul majd a gólkülönbségünk

szederbokor: Őszintén szólva nem várok olyan hihetetlen nagy javulást tavalyhoz képest, de valamivel jobbak lehetünk, mondjuk 43-ra teszem a voksom. Körömrágós lesz, hogy a Stoke-ot idegenben nem 5-3-ra, hanem csak 3-2-re tudjuk majd verni, de Mighty Charlie-nak nincs már bizonyítanivalója velünk szemben. (Shuper Shelvey-nek szintén.)

gringow: 51… NOT

ad_125796119

Skrtel melyik kapuba fog több gólt szerezni?

guthmate: Szerintem kevesebbet fog idén szerepelni, így egy 3 öngól 2 gólos szezont nézek ki neki.

macca8: Skrtel eddig mindig nagyon más idényeket produkált egymás után. Ennek alapján megvan a veszélye egy gyenge szezonnak, ami viszont szinte biztos vagyok benne, hogy nem öngólokban fog manifesztálódni – ha egyáltalán gyengébb lesz ez az éve.

szederbokor: Bár Sterlinggel lenne ez a kérdés.

McAllister: Mióta láttam a feleségét, azóta azt gondolom, hogy az igazságosság jegyében bármelyik kapura játszani fog, egyenlő arányban. Ő nem fog kopogtatni, be fog menni.

gringow: döntetlen, 4-4

hajasnyertesKinek lesz a legextrémebb frizúrja?

guthmate: Szoros versenyre számítok, hiszen Sterling, Ibe és Coutinho triótól is várhatóak versenyképes megoldások, de a nyertes szerintem Sakho lesz.

szederbokor: Skrtel viszi haza az Aranyfésűt ezzel.

McAllister: Reus?

macca8: Pacsi :)

gringow: Nagyon szeretném, ha Lovren elkezdene hajban is versengeni Sakhoval, de festés nélkül, csak tarajjal; eléggé adná, ha lenne egy St. Denis-i neopunkunk és egy spliti hulladékújrahasznosítási vállalkozónk is középen. Ha Drogba lennék, visszafutnék előlük Kínába.