Gyorstalpaló bandwagonereknek

Ferguson lelépése óta cikinek találod a vergődő Manchester Unitedet? Nem érzed a Guardiola utáni Barcelonát ami már nem nyer meg mindent? A Bayern Münchennek pedig nem tudsz szurkolni, mert az mégiscsak a Bayern München? Sebaj, legyél te is Liverpool szurkoló! Most épp menő.

poolbw1

Imádnivaló volt ahogyan a Cristiano Ronaldo-féle United szétlőtt mindenkit Európában, ugye? Aztán jött a tiki-taka, az ész győzelme az erő fölött, Guardiola egy zseni, Messi meg hát, hagyjuk is. Ráadásul a 2009-es BL döntőn nagyobb feltűnés nélkül át tudtál állni arra az oldalra, noha az egyik spanod megkérdezte a lefújás után, hogy az nem úgy volt, hogy a kezdéskor még, de te magabiztosan mondtad neki, hogy nem, mégis miről beszél? Guardiola egy zseni, Messi meg hát, hagyjuk is. Átment.

Jó öt évvel azután az este után zavarosabbak a körülmények. A régi kedvencek gyengébb napokat élnek, helyettük van egy csomó szerethetetlen oligarchacsapat, illetve ott van még a Real Madrid, de annyira meg nem voltál régen barcás, hogy az most átmenjen feltűnés nélkül. Kár, pedig Cristiano Ronaldo újra… de nem, az most tényleg nem. Ne érezd magad rosszul, ha nem találod a helyed, sok más bandwagoner sem, és mi azért vagyunk, hogy segítsünk neked eligazodni ebben a dzsungelben.

Legyél Liverpool szurkoló! Nemrég majdnem bajnok lett a csapat, szépen focizik és sok gólt rúg, ráadásul vannak gyorsan megjegyezhető jelenségek is körülötte, amikkel hamar hitelesnek tűnhetsz egy poolos társaságban. Hogy ne kelljen felesleges időt és energiát pazarolnod a klub megismerésére, összegyűjtöttünk neked 5+1 olyan dolgot a Liverpoolról amikkel felvághatsz, és 5+1 olyan dolgot amiktől ódzkodj.

Soccer - FA Carling Premiership - Liverpool v Manchester City

AMIKKEL JÓ LESZEL

You’ll Never Walk Alone
A klubhimnusz, benne van a címerben és éneklik a szurkolók, nehéz lesz kikerülni, ha Liverpool szurkolásra adod a fejed. Sajnos a dal maga bonyolultabb, mint a „Glory, glory Man United”, az YNWA rövidítés pedig csak leírva oké, ne kezdd el élőszóban betűzni, mert akkor felfeded magad. Könnyítés, hogy kiszámíthatóan csak a kezdés előtt, plusz győzelmek esetén a végén jön elő, így ehhez tudod igazítani a vécézéseket a közös meccsnézéseken.

Egy játékos nem lehet nagyobb, mint a klub
Remekül hangzik, nem? Kenny Dalglish mondta (róla még lesz szó), azóta tartja magát, most nyáron éppen Luis Suarezzel kapcsolatban emlegették sokan. Visszalépés a Barcelona „Több mint egy klub”-jához képest, ezt aláírjuk, de ha elhangzik a szádból ez a mondat Liverpool szurkolók közt és Luis Suarezhez kötöd (tudod, Barcelona), akkor biztató csend jöhet mert magába a mondásba nehéz belekötni, Suarezbe meg elég könnyű. Volt egy olyan sztori amúgy, hogy a vezetőség egy éve, amikor nagyon el akart menni, arrogáns és jogilag sem százas módon nem engedte el, ebből oda-vissza duzzogások mentek egész nyáron és így a lehető legmesszebb volt a klub ettől a mottószerűségtől, de ezzel ne törődj, már rég volt, ha fel is jön picit, bólogass csak.

Hollywood passzok
Az utolsó Liverpoolhoz köthető emléked az lehet, amikor a BL döntőben 3:0-ról nyert az a csapat amiben volt egy Steven Gerrard nevű tök jó fiatal játékos, meg a fél cseh válogatott. Steven Gerrard még mindig van, igaz azóta öreg lett és kicsit hátrébb játszik, mert előrébb sokat kéne futnia és oda már lassú. Mindez ugyanakkor nem akadályozza meg abban, hogy adogassa azokat a hosszú, magas kiugratásokat, amik ha bejönnek, nagyon látványosak és a brit kommentátorok csak Hollywood passzoknak nevezik őket. A jelenség csak a vérmesebb, cinikusabb szurkolókat idegesíti hatékonysági kérdőjelek miatt, a többség szívét megmelengeti, így nyugodtan mondd be az adott meccs tizedik perce tájékán, hogy „Lassan jöhetne már Stevie-től egy Hollywood passz!” Jobb napokon egy balekot kifogva még egy korsó sört is kaphatsz vele.

Brendan Rodgers
Ő az edző, nagy szeretet övezi, mivel hamar szép eredményeket ért el a Liverpoollal és visszajuttatta a csapatot a Bajnokok Ligájába, ami előtte két menedzsernek nem sikerült. Van egy dal, amiben gyorsan hadarnak dolgokat a szurkolók róla meg egy másik edzőről, ezzel nem akarunk fárasztani, viszont az eleje mindig úgy kezdődik, hogy egy ember beüvölti, hogy „Brendan”, az összes többi meg rá azt, hogy „Rodgers” – ez utóbbiba érdemes csatlakoznod. A Swansea-nél volt korábban edző, ha kérdezik, de már nem nagyon szokták. Ha mégis, fűzd hozzá, hogy „Meg lehet nézni, hol tart a Swansea nélküle.” Körülbelül amúgy ugyanott, mint vele, de a körülötte lévő szerelem ezt elhomályosítja és szeretni fogják a megjegyzést.

Diamond
Ezt jól jegyezd meg, az egyik legnagyobb aduász a kezedben. Egy taktikai felállás, ami főleg a középpályát érinti és amit Rodgers edző elkezdett használni tavaly év közben és nagyon sikeresen formálta a csapatra. Tavasszal ódákat zengett a szaksajtó a Liverpool diamondról. A részletekkel, hogy amúgy mit jelent, ne vesződj, csak tedd fel hangosan a kérdést a közös meccsnézés előtt: „Ma vajon ki hol lesz a diamondban?” Ekkor sokan fognak sok névvel dobálózni körülötted, ezt üld ki, te eddigre már bőven megtetted a magadét.

+1: Roy Hodgsonon röhögés
Roy Hodgson egy joviális bácsi aki megmagyarázhatatlan okoknál fogva még mindig az angol válogatott szövetségi kapitánya, immáron bő két éve, és elmondhatja magáról azt amit Angliában vajmi kevesen: svéd bajnok volt a hetvenes években. Néhány esztendővel ezelőtt a Liverpool előző és mostani tulajdonosainak jogi tusája idején hat hónapig edzősködött nálunk, ami akkor hat évnek tűnt, de mára olyan messzeségbe került a – khm – regnálása, hogy a szurkolók fejében egyfajta utólagos mosolyra fakasztó, szürreális álomként él az akkori slasher horror. Ha Roy Hodgson nevét elejted bármikor, bárhogyan, instant kacajokra számíthatsz a poolosoktól, ha pedig a szövetségi kapitányi mivoltja miatt kint van egy Liverpool meccsen és rámutat a kamera, olyan három másodperces üdvrivalgást kap, hogy ha nem olvastad volna ezt a bekezdést azt hihetnéd, hogy ez az ember tényleg nyert valamit a Mersey parton. Hozzá kapcsolódik továbbá, hogy – vélhetően háttérben meghúzódó lelkiismereti indokok miatt – angolként négy-öt jó, Liverpoolban lejátszott meccsel a háta mögött simán válogatott kerettag lesz valaki.

poolbw3

AMIKKEL NEM LESZEL JÓ

YNWA
Lásd feljebb. (kiegészítés: a tetoválásokra is igaz, hogy írásban jól mutat, de ezt nem ajánljuk, mert nehéz lesz később átvarrni Punnany Massif idézetre)

Az elcsúszás szó
Gerrard idén májusban, a szezon vége előtt két héttel a Chelsea ellen hibázott egyet, átment a lába alatt a labda, majd el is csúszott, amiből leindultak és gólt rúgtak, a Liverpool nem tudott kiegyenlíteni és kikapott, ez a vereség pedig végül a bajnoki címbe került. Ha a következő egy évben akár csak véletlenül is elejted az elcsúszás szót egy Liverpool szurkoló előtt, könnybe fog lábadni a szeme és percek lesznek amíg visszajön.

Kenny Dalglish
Klublegenda játékos, aki utána edző is volt, kétszer, ebből egyszer nemrég és ezzel kapcsolatban felemásak a szurkolók érzései. Nyert kupát, a csapat ugyanakkor nem haladt vele előre, sokak szerint viszont korán rúgták ki. Kényes téma, tetézve a bajodat pedig több Liverpool dalban is felmerül a neve valamilyen formában, lévén klublegenda. Darázsfészek, ne túrj bele.

Fernando Torres
Ez az az arc akivel mostanság nagybetűs „EPIC MISS” című YouTube videókban szoktál találkozni és Chelsea mez van rajta. Ő előtte a Liverpoolban játszott és kifejezetten jó volt, viszont elég áruló módon távozott. A ragaszkodó Pool szurkeri lelkivilágnak köszönhetően azonban amellett, hogy sokan utálják és kárörvendően röhögnek azon, hogy elfelejtett focizni mióta eligazolt innen, rengetegen a történtek ellenére is mind a mai napig szeretik. Ha kimondod a nevét, elképesztő érzelemkitörésekkel és heves vitaindító gondolatokkal fogsz találkozni amiket nehéz kezelni, így jobban jársz, ha úgy ahogy van kerülöd a Torres témákat.

Rivális csapatok elismerése
Ez a pont érhet a legkevésbé váratlanul, minden klubhoz elkötelezett szurkoláshoz kap az ember három ellenklubot, csomagban, melyeket utálni kell, mindig annyira szubjektíven amennyire csak lehet. A Liverpool esetében ez a három csapat a Manchester United, a Chelsea és a Manchester City. A Unitedet ugye ismered, őket nem kell bemutatni, a másik kettő meg nem lesz nagy feladvány, lévén unitedes korodban ugyanúgy szapultad őket. A Chelsea-t amúgy is eléggé utáltuk, de mióta visszajött Mourinho, azóta nagyon utáljuk őket. Ráadásul ellenük történt a fent említett elcsúszós sztori is, amihez persze vajmi kevés közük volt, de mi poolosok vagyunk és szavakba önthetetlenül szeretjük a Liverpoolt, szóval akkor is Mourinho volt a hibás. A City meg szerethetetlen oligarchacsapat, melyekről szintén volt szó az elején, ráadásul az iménti majdnem bajnoki szezonunkban ők voltak a bajnokok, amiről természetesen ugyanúgy Mourinho tehet. Ha bármilyen pozitív szóösszetételben felemlegeted poolosok között ezeket az együtteseket vagy játékosaikat, kizárod magad. (kiegészítés: kivétel persze ha jó wagekről van szó)

+1: Alex Curran
Ha már wagek, Steven Gerrard felesége és csak lányokat tud neki szülni, fiút nem.