Aly C Indahouse

Elérkezett a nap, amire hosszú hónapok óta epekedve vártunk, a Fonat szurkolói körében állandó mantrázásnak vetett véget a menedzsment: végre balbekket igazoltunk. Az érzés kicsit felemás: Bár álmunkban két latino testkereskedő kel birokra heveny vertikális rásegítés mellett a harcipajszerrel, a valóságban csak a kutyánk kezdett el labdázni a golyóinkkal, szóval bár nem egészen ezt vártuk, inkább hajtsuk vissza a takarót és próbáljuk a dolgok jó oldalát nézni.

Emlékszem, hányszor írtam le én is minden idei átigazolásunk után, h „jó-jó, de miért nem balbekk”, így amikor biztossá vált a hír, hogy Aly hozzánk teszi át a székhelyét, alapvetően elégedettség lett úrrá rajtam. Azonban szórványos gomolyfelhőzet indult növekedésnek jókedvem kék egén, amit eképpen tudok csak magyarázni: Ha a 2009-es Aly Cissokho-t igazoljuk le, seggemet a földhöz verném örömömben, hogy a világ top3 legígéretesebb balbekkje került hozzánk, betöltve azt az űrt, ami Riise óta tátong csapatunk bal oldalán (és a szívemben). Adott volt egy fiatal, zsenge kora ellenére a BL-ben az aktuális bohóclabdás Cét levédekező srác, aki end 2 end be tudja játszani a baloldalt mind támadásban, mind védekezésben. Ezért is csapott le rá a Lyon, akik 16,2M EUR-t is hajlandóak voltak rááldozni, bízva abban, hogy kellően felfuttatva szép kis haszonnal adhatják tovább. Ez egyrészt nem jött be, másrészt nem vagyok biztos benne, de szerintem sikerült ezen átigazolás kapcsán a Portonak egy sajátos rekordot felállítania: 300k-ért vették 2009 januárjában, az említett 16,2-ért adták el 2009 júliusában, ergo 6 hónap és 12 nap alatt sikerült meg 54-szerezni (!!négy!) az értékét, ami gyanítom a futballtörténelem egyik legdurvább ROI-ja evör. Ami szintén érdekes, bár szerintem mindenki által ismert adalék: eredetileg a Milan pengette ki érte a nagy lóvét, azonban az orvosin a fogai miatt bukott, nem igazán értek a kérdéshez, ezért annyi legyen elég, hogy ha jól értettem a fogaira jellemző begyulladásra való hajlamból izomszakadásokkal és gerincproblémákkal tarkított jövőt predesztináltak számára.

"Már elkértem Suarez fogorvosának számát"

Már elkértem Suarez fogorvosának számát

Érdekes, hogy a Lyonban lehúzott 3 idénye alatt sikerült mindkét prekoncepcióra rácáfolnia, egyrészt a világ elit balbunkó klubjából teljesítménye az átlagosan jók közé inflálta, másrészt egy fél hónapos kihagyást leszámítva (2010 őszén) sérülésmentes maradt. A Valencia ennek tükrében már csak 6 (egyes források szerint 5) millió EUR-t áldozott rá, ahol átlagos teljesítményt nyújtott. A szezont majdnem végig játszotta, azonban itt a sokkal komolyan védekező szerepkör okán támadásban a korábbiakhoz, különösen a Portoban megszokotthoz képest jóval kevesebbet mutatott. A leírtak alapján adódhat a kérdés:

Most akkor jobb, mint Enrique? Ha a tavalyi teljesítményét hozza nálunk is, akkor inkább másnak nevezném, mint egyértelműen jobbnak. Fizikai jelenléte kevésbé domináns, bár ez inkább csak Enriquehez képest tűnhet fel, akit Akebono nem borítana meg, nekifutásból, faltörő kossal. A passz pontossága jobb, viszont sokszor szereti előre vagdosni a labdát, erről nálunk hamar le kell szoknia. Az összjátékból szereti és ki is tudja venni a részét, illetve kevésbé hajlamos a leszegett fejjel labdavezetgetésre mint a spanyolunk, inkább sok futással szokott területet nyitni. Ami szintén előny, hogy a statjai illetve a talált jellemzések alapján nem szokása olyan hullámzó teljesítményre, mint José barátunk. Védekezésben a statjaik közel azonosak, tackle aránya jobb Enrique-nek 2.5 vs 1.8 / meccs, viszont fejpárbajban Aly a nyerő, 72,3 %-ban nyert ő, 38,2 %-ban a spanyol, ami csak részben magyarázható a két liga közti különbséggel. Támadásban szintén közel azonos mutatókat szorgoskodtak össze, ami viszont mindenképp a francia mellett szól, hogy nagyságrendekkel kevesebb labdát veszít, így vele talán a nyomást jobban tudjuk tartani az ellenfélen.

Miért ilyen olcsó? A Valencia elég nagy szarban van, még úgy is nehezen tartották a felszínen magukat, hogy volt BL, most már az sincs. Idén, hála Soldado eladásának valószínűleg nem lesz anyagi problémájuk, de Alyt még akkor vették, amikor futotta arra, hogy ennyi fizut adjanak egy balbekknek, most már nem.

Sahinnal is buktuk a kölcsönzést, ez most miért lesz jobb? Gondolkodj. Sahin esetében amellett, hogy sokat volt sérült (előtte meg rengeteget padozott) egyrészt nem játszottunk eléggé „Dortmundként” ahhoz, hogy az ő játéka működjön, másrészt Gerrard helyén tudott volna legjobb teljesítményt nyújtani, őt meg azért nem oly egyszerű kiszorítani. Itt viszont Csak Joséval kell megküzdenie, a pozíció, az end 2 end LB a vérében van, ráadásul sérülés ill. formahanyatlás okán könnyen huzamosabb időre a kezdőben találhatja magát.

Örülünk? Alapvetően igen, némi fenntartással. BR játékában mint tudjuk fontos szerepe van a szélső védőknek a támadás építésben és úgy általában. Ha vettünk volna egy (hasamra ütök) Marcelót, Coentraót stb. akkor két ok miatt lettem volna nagyon boldog: Lett volna egy újabb kulcsunk Cou-n kívül az Ikarushoz, egy felhúzódó, 1-1ben jól cselező, jól lövő (miss u Riise) szélsővédő kegyetlen fegyver bárki ellen. Illetve nem csak Enriquenek, de Glennek is vetélytársa lehetett volna. Jelenlegi feloszlás szerint Glen az, aki szabadabban kóricálhat elől, José az, aki inkább hátul marad. Ebben ez esetben viszont ha Glen úgy dönt, h 10 perceket álldogál a labda fölött, vagy ész nélkül belevezeti mindenkibe a labdát, akkor meg lehetett volna neki mondani, h maradsz szépen a seggeden hátul kispofám, most a balbekk srác kapja a tiszetlt.

Ne értsetek félre, így is egy remek üzletet kötöttünk. Végre van valaki, aki tényleg versenyeztetheti Josét, ráadásul arra azért kicsi az esély, hogy mindkét védőnk egyszerre legyen sérült / rossz formában. Valaki, akinek fiatal kora ellenére a rengeteg francia bajnoki mellett majd 40 BL meccs is van a lábában, így a komoly meccseknek se teli alsóval vág neki. Vesztenivalónk nincs, az egy éves kölcsön alatt kifizetett 1,5-2M fizetés bagatell, viszont megvan benne a potenciál, hogy BR belőle is kihozza nem csak az átlagos, de a top class védőt is, addig pedig ha a legjobb Enriquenél nem is, de a legrosszabbnál biztosan jobb lesz.

Welcome Aly, nyomd a frankót!