Így kell szezont kezdeni

(Tudom, hogy rohadt későn van összefoglaló, bocs érte, így sikerült, hiába vagyunk 5-en akik írunk ide.)

Szóval, mi is történt tegnapelőtt délután? Nos az, ami már 5 éve nem; győztünk. A hogy és miként persze megkérdőjelezhető, és könnyen lehetett volna, hogy ugyanúgy beszopunk egy gólt a végén, mint 3 éve az Arsenal ellen (aki ugyebár nem közvetlen riválisunk, mint azt ők hangzotatják, és a Villa elleni meccsük után hihetőnek is hangzik), de Mignolet hozott egy mesteri bemutatkozást, így Benitez után Rodgers a következő edzőnk, aki képes volt behúzni a nyitóforduló meccsét. 5 év után. És 12 év után otthon.

Persze a kérdés végig ott lebeghet, hogy oké, oké, de mégis mennyit ér ez? Egy Pulis nélküli Stoke ugyan milyen játékerőt képvisel? (Nem, nem a Celtic-ét.) Bár sokan nagyon utálják, utáljátok az ő stílusokat, illetve annak hiányát, én mégis valahogy sajnálom őket. Delap, a gerelyhajító hiányát még el tudták volna viselni, de Pulis távozása a rendszer összedőlését okozza majd, és ráadásul nem is egy Moyes ült a padra, hanem Hughes, aki a régi edző után maradó maradék lendületet is fékezi. Ez persze bőven beárnyékolja a fényesnek egyébként se nevezhető 1-0-ás sikert.

De. Mert minden ilyen mondat után kell egy de. Szóval lehet, hogy év végére szűken, de kiesik majd a Stoke, de ettől még a Stoke ugyanúgy most is az egyik játékostemetőnk, a masszív középcsapat még alig kopott verziója, akik ellen ez elmúlt 2 évben összesen szerztünk 2 pontot – kösz Kirhal, jó dolog ez a meccsnézés – szóval ja, kifejezetten lehet örülni. Mondjuk egy győzelemnek mikor nem?

A kérdés, hogy következtetni is lehet-e bármit ebből, erre pedig nyilvánvalóan nem a válasz. Úgyhogy inkább játékoselemzek hasonlóan feleslegesen.Kettővel ezelőtti poszt a jósda, hogy melyik új igazolásunk fog a legjobban bevállni: továbbra se tudnék egyértelműen dönteni. Touré igazolása igazi mestermunka, mindenkinél hamarabb láttuk meg a lehetőséget, és amíg ilyen szintet hoz, addig akár Joe Cole-féle 90 ezres heti fizetést is adnék neki, ha már ingyen volt. Egyszerűen tökéletes igazolásnak tűnik, és mennyivel olcsóbb is.

Ahogy 9 millióért potom összeg volt Simon is (franciául ejtjük ki, nem az angol Szájmon, nem is a magyar Simon, hanem Szimon, csak mert rossz hallgatni mindkettőt a franciás lelkemnek, bocs a kitérőért). Emlékezzünk a United mennyiért vette De Geát (18 millió font), hogy Lindegaard védjen helyette egy jó darabig… Szóval Simon abszolút minőségi vétel volt, bár ezt nem akkor bizonyította, mikor majdnem gólt lövetett a Stoke-kal egy béna öklözés után, hanem amikor a 89. percben bemutatta nagyon-nagyon hosszú idő után az első védett büntetőnket (talán Jones fogott utoljára a Blackburn ellen még Kenny alatt a 3-2-es meccsen, de nem vagyok biztos benne, Reina utolsó fogására nálunk meg biztosan nem emlékszem). De Simon úgy mutatkozott be, ahogy a legnagyobbaknak kell.Agger meg jelentkezzen Mignolet háza előtt egy rekesz Carlsberggel.

Két kiemeltünk van még, Sturridge és Coutinho. (De jó is volt az a téli átigazolási szezon, és még Joe Cole-tól is megszabadultunk.) Mindkettejükkel kapcsolatban az az érzésem, mintha egy szellemet próbálna minden esetben az ellenfél a palackjában tartani. Le lehet védekezni Coutinhot. Le lehet védekezni Sturridge-ot. Ha elég jó az ellenfél, akkor akár egyszerre mindkettőt is. De akkor meg majd jön Suárez. Suárez és a fent említett páros közt jelenleg tényleg az a mérföldes szakadék, hogy az uru egyszerűen kivédekezhetetlen. De mint láthatjuk, már ha csak a két fiatal van fent a pályán, az is jelenthet megoldhatatlan problémát egy Stoke-nak, remélhetőleg a Villa ellen is elégnek bizonyul majd ennyi, és képesek lesznek ők elvinni még a maradék meccseket a hátukon. Meg a gyermeki örömmel ugrándozó Tourét is a kupac tetején.A szegény ember összefoglalója (=halom kép) végére még odabiggyeszteném Hendersont egy gondolatmenet erejéig. Nem hittem volna őszintén szólva, hogy BR nem fogja simán Allent játszatni helyette, és bár guthmate magyarázott valamit, hogy miért jobb így a fluiditása a támadásainknak, de akkor se hittem volna, hogy így alakul. De milyen jó ötlet volt. Olvastam a kommentek közt, hogy mellé lövi, bénán adja, hogy nincs ott sehol, stb. Én is néztem egy jó darabig a tévén, hogy hová az úristenbe tud eltűnni piros mezben a zöld fűben, aztán rájöttem; ő folyik a pályán, és vég nélkül fut, nem láthatod a pálya egy fix pontján, mert már ott sincs, mikor meglátod, épp csak nincs egy szőke szénakazal a feje tetején, hogy mindezt jól jelezze. Esküszöm volt vele egy Kuyt-pillanatom, talán épp a kapufája volt az. De az ő lényege tényleg az, hogy a azt higgye az ellen, hogy egyszerre két Henderson van a pályán, és a honlapon az új Opta-rendszer tanulsága szerint ez meg is történt. Nézzétek meg hány védő megmozdulása volt, és, hogy hányszor volt aktív szerepe a helyzetekben. Kifejezetten tetszett a játéka, nem egy Xabi Alonso, nem is lesz soha az, de kifejezetten Kuyt-ösödik a játéka, ami nekem nyilván tetszik. Bár a fésülködést igazán abbahagyhatná már.

Lassan ott tartunk már, hogy mindenkit kiemelek egy kicsit sovány, de abszolút megérdemelt 1-0 után, de a lelkem akkor is kívánja: Aspast egész jónak látom. Nem azért, mert életveszély a játéka, hanem mert többször könnyedén megtalálható volt a kapu torkában, láthatóan paliban van a labdával, és előbb-utóbb még meccseket is eldönthet majd, mindezt Downing fizetésének töredékéért. Tetszik a dolog, na, meg úgy maga a meccs is tetszett. Így kell szezont kezdeni, és a PL élén lovagolni egy jó 2 órát.

Mekkora funfact a végére: Borini 2 gólt lőtt a mancoknak U21-ben. Lehet, hogy még belőle is lesz valaki, vagy csak már megint elszállt velem az optimizmus vad lova? Inkább ez lesz, bocs érte.