Szükségünk van a fiatalokra

Ambivalens érzésekkel vágunk neki a 2012/2013-as Ligakupának, hisz büszke címvédőként (és a League Cupot egyetlen reális célpontjának tekintő klubként) szeretnénk törődni vele, ugyanakkor nagyon örülnénk annak is, ha nem kellene. A presztízs és a pénz mellett azonban van egy harmadik fontos szempont is: a fiatalok beépítése idén nemcsak egy üres kampányszöveg, hanem a túlélés záloga.

A nagycsapatok definíció szerint nem foglalkoznak kis sorozatokkal, mert egy olyan “galád” világban, ahol a közvetítési díjak és nyeremények határozzák meg egy torna rangját (amely véleményem szerint egy jó mérce), egyszerűen nem éri meg a legjobb játékosok pályára küldése. Ugyanakkor a fiatalok pályára küldése is problémás, hisz a relatíve tét nélküli meccseken azokat a gigászi fizetésű játékosokat kell játszatni, akik az állandó kezdőbe ugyan nem férnek be, de állandóan játékpercekért sírnak, és túl sokat keresnek a semmittevésért.

Ezzel szemben vannak azok a csapatok, akik életükben nem láttak még egy 15 000-esnél nagyobb stadiont és/vagy első osztályú csapatot és/vagy reális esélyt egy trófea begyűjtésére.

És vagyunk mi, egy a kettő közé szorult fura entitás. Nagymenő klubként szeretnénk figyelmen kívül hagyni a Ligakupát: ugyan már, van jobb dolgunk, és néhány több pénzt ígérő projekt. Viszont játékpercekre éhes embereink alig, mert vagy sérültek vagy egyszerűen nem léteznek, vagy éhesek, de mi nem akarjuk őket a kezdőben látni. Na meg tényleg csak itt látszik reális esély arra, hogy valamit villantsunk.

Fontos továbbá azt is megjegyezünk, hogy a “fiatalok beépítése” című visszatérő programunk ebben az évben sokat vesztett bullshit-faktorából: olyan kevés játékosunk van, hogy muszáj minden két lábon járó, a tartalékban és a fiatalok közt valamit felmutató embert megvizsgálnunk, hátha pont ő a megváltás kulcsa.

Ma este ahhoz a West Bromhoz látogatunk, ami idén egyszer már megszívatott minket. Steve Clarke csapata egy betonfal hatékonyságával védekezik, mi pedig pont az ilyeneket szeretjük a legkevésbé. Még egy kinyílt Young Boys ellen is csak három gól árán tudtunk ötöt lőni, nekik pedig konkrétan egyet sem – és azóta csak egy mínusz Andy Carrollt sikerült hozzáadnunk a támadósorhoz.

Így örültünk februárban

A kezdőnk várhatóan valahogy így fog kinézni: Jones, McLaughlin, Coates, Wisdom, Enrique, Allen, Sahin, Henderson, Downing, Morgan, Asszaidi. Jelenlegi sérültek: Lucas, Borini, Kelly, Agger, Flanagan. Eltiltott: Shelvey.

Nehezen találjuk az indokokat arra, miért tudnánk legyőzni egy hónap elteltével a West Bromot, ráadásul – ellentétben az előző év szokatlan, európai kupától mentes szezonjával – a Liverpool fókuszában idén az Európa Ligának kell lennie – ezért aztán egyáltalán nem csodálkoznánk, ha ma este egy nem túl könnyes búcsú közepette megköszönnénk a Ligakupa nézőinek megtisztelő figyelmét.

Félreértés ne essék, mi is nagyon örülnénk a fiatalok sikerének és magának a győzelem tényének.