Három nyomorék háborúja

Olyan sokváltozós egyenlet lett a Premier League, hogy már szinte nem lehet következtetéseket levonni egy-egy forduló eredményéből, ugyanakkor egy dolgot viszonylag bátran kijelenthetünk: a ma délutáni Liverpool – Arsenal eldöntheti – ha nem is a negyedik helyért folytatott versenyt, de azt mindenképp -, hogy a Liverpool részt vesz-e majd Bl-helyekért zajló küzdelemben.

Tény sajnos, hogy egy vereség esetén a lehető legjobb helyzetben is (tehát az elmaradt fordulóban verve az Evertont) hét pontra lesz a Liverpool a BL-indulástól, ami abba a kellemetlen helyzetbe hozná a csapatot, hogy a maradék 33 pontból legalább 25%-kal többet hozzon ki, mint az ágyúsok. Wengerék a nagy összeomlás és utolsó pillanatban tökön szúrás gyakorlott mesterei, a Chelsea saját magát veri egy ideje, de idén mi is komoly eséllyel indulunk a “nagy ígéret, nagy csalódás” mezőnyében – a három nyomorék közül tehát az fog győzni, aki előbb esik át a célon, ebben a versenyben pedig nem állunk jól.

2011 áprilisa: egy szedett-vedett védelem, egy őrült hosszabbítás

Kenny sokat problémázott azon, hogy nehéz összeállítani a keretet, hát most megérkezett a felmentősereg: Agger bordatörés miatt hagyhat ki három, esetleg négy hetet, Gerrard pedig egy kisebb térdsérülés miatt maradhat ki. Johnson elvileg rendben van, de helyét lehet, hogy Kelly veszi át. Lucast már meg sem említjük. Ennek megfelelően így képzeljük el a kezdőnket: Reina, Enrique, Skrtel, Carragher, Kelly, Adam, Spearing, Downing, Kuyt, Carroll, Suárez.

Sajnos Agger sérülése azzal jár, hogy Skrtel átkerül a bal oldalra, átadva ezzel az általa megszokott jobb oldali posztot Carraghernek. Nem tudni, ront-e ez valamit az ütös formában levő szlovák teljesítményén, de ez mindenképp egy olyan kellemetlenség, amivel Skrtelnek idén még nem volt dolga (tehát akár az is elképzelhető, hogy Kennyék a ballábas Coatest dobják be).

Az Arsenalnál kérdéses RvP, Vermaalen, Rosicky, Diaby, sérült Ramsey, Coquelin, Mertesacker és Andre Santos – tehát a két csapat hasonlóan gyengített keretekkel fog játszani. Wenger csapata a legutóbbi fordulóban a Tottenhamet tömte ki egy szolid 5-2-es mérkőzésen, kétgólos hátrányból felállva, legutóbbi öt eredményük: WWLLW – de a két vereséget a BL-ben és az FA-kupában szedték össze.

Érdekes a párosítás abból a szempontból, hogy a legutóbbi kilenc mérkőzésből hat döntetlen született, ugyanakkor a legutóbbi hat meccsen hat gólt lőtt a két csapat a 90. percben vagy később – unalmas ikszekről tehát ritkán beszélhetünk. Az Arsenal csak három clean sheetet hozott össze a legutóbbi 20 mérkőzésén, cserébe mi előkelő helyen állunk a legrosszabb helyzetkihasználás (elsők) és saját házi rekordunk, a 12 meccs után összegyűjtött legkevesebb hazai pont (holtversenyben első a mostani szezon) mezőnyében.

A mérkőzés tétje tehát elég komoly a Liverpool számára, egy vereség gyakorlatilag kizár minket a harcból, abból a harcból, amire már eddig sem láttunk túl sok esélyt. Az eredményre még csak utalni sem merünk, ha vereséget jósolunk bejön, ha győzelmet, kikapunk, ha ikszet, kikapunk, szóval a köz érdekében a Vörös fonat-crew hallgat.