Suarez-Evra: 1-1

Bizonyára többeteknek feltűnt már, hogy míg a Terry-Ferdinand ki-fekekte-ki-nem csatában viszonylag hamar reagált az FA, a Suarez-Evra ügy már lassan egy hónapja húzódik. Mit lehet ennyit tökölni pár vallomás és néhány videófelvétel felett? A Guardian feltette a nagy kérdést: mi van, ha senki sem hazudik?

A helyzet ugyanis az, hogy sem Patrice Evra, sem Suarez nem állít valótlant. Evra szerint Suarez azt a bizonyos n-betűs szót használta, Suarez pedig úgy véli, egyáltalán nem volt rasszista. Suarez bizony valóban használhatott egy n-betűs szót, méghozzá a “negrito” kifejezést, ami Evra, sőt, talán mindenki számára valami olyasmi tartalommal bírhat első hallásra, mint mondjuk a “nigger”. A szó azonban több vidéken (köztük Uruguayban is) egyáltalán nem bír negatív tartalommal, csupán annyit jelent: “pajtás”, “haver”. Az angol lap példát is említ: Dani Pacheco az alábbi Twitter-üzenettel kívánt sok sikert az U21-be behívott Thiago Alcantarának: “Negrito, enjoy yourself!”

A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű: egyrészt azért, mert Suarez rossz angolsága miatt minden vallomását spanyolul teszi, ami roppant időigényessé teszi a vizsgálatot, lévén a lehető legpontosabban kell átadni az uruguayi minden gondolatát. A másik: a szó önmagában nem jelenti azt, hogy Suarez valóban ártó szándék nélkül használta. Harmadrészt: egyelőre azt sem tudni, hogy valóban használta-e a “negrito” kifejezést.

Suarez előtt két védekezési út lehetséges: vagy elfogadja, hogy használt n-betűs kifejezést és azzal érvel, hogy ez a “negrito” volt ártó szándék nélkül, vagy továbbra is tagad mindent. Érdekes, hogy szerinte úgy nevezte Evrát, ahogy a csapattársai szokták, a francia idegeskedése pedig őket is meglepte.

Hát kiderül. Mindenesetre mi egyelőre nem foglalnánk állást.