Henderson nagy napja

A Norwich City finoman szólva sem idegenbeli formájára hegyezte ki túlélési taktikáját, a Liverpool idei gyűjteményéből pedig még hiányzik egy igazán kiadós, felszabadult anfieldi győzelem. Ha a kettőt összerakjuk és megtámogatjuk még olyan reményt keltő tényekkel, minthogy Henderson végre nem a szélen fog játszani, vagy hogy Kenny rájött, a 4-4-2-t nem kell mindenek felett használni, akkor mai a meccs akár egy gólkülönbség-javítássá is fajulhat.

…És akkor még mindig a kezünkben vannak olyan aduászok, mint Steven Gerrard, akit szemlátomást egyáltalán nem zavart fél évnyi kihagyás. Szóltak neki, hogy kell, ő meg gyorsan bedobott a közösbe egy 90 perces Man of the Match-performanszt, és ha már arra járt, egy gólt is.

A középpálya mai nyertese azonban mégsem ő, hanem a sokat kritizált Jordan Henderson, aki Lucas eltiltása (ötödik sárgáját is összeszedte a United ellen) miatt ma ott lehet, sőt, minden bizonnyal ott lesz a kezdőben. Engem teljesen meglepett a United elleni teljesítményével: aznap nem volt nehéz felülmúlni Lucast, de Hendo így is elvárásokon felül teljesített. Jóbarátunk a Guardian Chalkboard szerint ugyan nem csinált semmi különöset, de véleményem szerint látványra többet nyújtott az eddigieknél. Nem titkoltan sokat várunk ma tőle.

„Norwich?!?! LOL!” – forrás: LFC.tv

A formációt illetően zavarban vagyunk: a múlt szombaton látott, tavalyi felállást idéző 4-2-3-1-ről nem tudjuk eldönteni, vajon a United “tiszteletére” szabadult meg Kenny a kétcsatáros megoldástól, vagy neki is elege lett a 4-4-2 eddigi hiányosságaiból. Egyik oldalon továbbra is azzal szembesülünk, hogy Carroll legalább az ilyen szintű meccseken kezdhetne, a másik oldalon viszont ott van egy Adam-Henderson-Gerrard középpálya ideális felé konvergáló képe. Jó lenne Andyfiút játszatni, de az említett hármasfogatot csak a középpálya közepén tudjuk elképzelni.

A faltörő kos szerepében Luis Suarez – forrás: LFC.tv

Az előbbiek alapján mi egy 4-2-3-1-es Reina, Enrique, Agger, Carragher, Johnson, Adam, Henderson, Gerrard, Downing, Kuyt, Suarez kezdőre szavaznánk, de egyrészt only Kenny knows, másrészt fél szemmel már a jövő hét közepére kell gondolnunk: a Carling Cup mezőnye kezd veszélyesen szűkülni, a Liverpool esetében Stoke-on-Trent városánál húzódik ez a szoros – amit egyszer már megszívtunk.

A sérültek listája nem okoz majd komoly traumát, mivel csupán Doni és Jack Robinson nem léphet pályára. Azt hiszem nyugodtan kijelenthető, mindkettejük nélkül boldogulni fogunk. A Norwich-ból hiányozni fog: Zak Whitbread, Daniel Ayala, Elliot Ward, Paul Lambert és James Vaughan.

A statisztikákat nézve sincs túl sok esélye ma a Norwichnak: a legutóbbi négy találkozót a Liverpool nyerte, sőt, a Norwich még csak egy nyavajás clean sheetet sem szedett össze ebben az idényben – mondjuk mi se sokat, csupán kettőt, ráadásul mindkét esetben tíz ember ellen sikerült ezt elérnünk. A Norwich vezeti a büntető-táblázatot, mivel már ötöt fújtak be ellene. A Liverpool eddig kettőt kapott, mindkettőt kihagytuk. Egy további érdekes adat, hogy a Liverpool a 2003/2004-es idény óta 24 találkozóból mindössze egyet veszített el az frissen felkerült csapatok ellen, és hogy a slusszpoén is meglegyen: ez az egy tavaly volt, amikor a Blackpool ősszel hozzánk látogatott. Roypapa, pacsi erre is!

Nagyon csodálkoznánk, ha a Liverpool 14-ből egy elveszített hazai bajnoki és a Norwich 34-ből egy megnyert idegenbeli bajnoki után utóbbi ponttal távozna az Anfieldről. Nagyon is idejét érezzük annak, hogy végre háromnál több gólt szerezzünk és ami talán hihetetlennek tűnik, annak is, hogy Suarez végre duplázzon: lassan 10 hónapja van itt és még egyszer sem sikerült neki.

1994. május 1. – Búcsúzik a Kop – forrás: LFC.tv

Ha a United ellen majdnem megvolt a három pont, a Norwich ellen ez szinte kötelező. És különben is, a Norwich tönkretette a klasszikus Kop utolsó napját, ezt a “tiszteletlen” húzást pedig muszáj minden egyes alkalommal kicsit megtorolni. Három pont, sok gól, egy jó Henderson, béke, szeretet – ilyesmiket várunk.