A Henderson-probléma

A Wolves elleni hétvégi meccs határozottan kíváncsivá tett, hogy vajon tényleg semmit nem csinál Jordan Henderson, vagy csak a mi szemeink előtt maradt eddig rejtve igazi tehetsége. Hajtás után összeszedtünk pár Guardian-chalkboardot, hogy utánajárjunk az ügynek. Az eredményt elnézve sajnos el kell keserítenünk mindenkit, ugyanis azt kaptuk, amire előzetesen számítottunk. Ugyanakkor nem tudunk elégszer hálát adni a Sorsnak, hogy nem nekünk kell megoldanunk ezt a problémát.

Henderson jelenleg olyan arcokat szorít ki a Liverpool első csapatából, mint Dirk Kuyt vagy Maxi Rodriguez, érkezése pedig hozzájárult Raul Meireles távozásához. Emellett ára sem volt épp baráti: 16 és 20 millió font közé teszik, ami egy 21 éves, egyszeres válogatottért szép összeg.

Fiatal, a Premier League egyik legnagyobb csapatában játszik, ára miatt állandó nyomás alatt van. Ezt mind elhisszük és meg is értjük. A helyzet azonban az, hogy immáron hét meccs után még mindig nem tudjuk, mire lehet használni: a Bolton ellen lőtt egy szép gólt – ezt nem vitatnánk el tőle – azonban sem előtte, sem utána nem láttunk tőle hasonló teljesítményt.

A Guardian statisztikáit felhasználva utánanéztünk passzolási szokásainak:

by Guardian Chalkboards

by Guardian Chalkboards

A Tottenham elleni meccset az egyszerűség kedvéért kihagytuk, mivel itt maga a csapat is kritikán aluli teljesítményt nyújtott, nem lett volna fair kiragadni egy embert.

A Wolves, a Stoke, a Bolton és az Arsenal elleni bajnokikat figyelembe véve kitűnik, hogy Henderson sokat passzol és viszonylag pontosan – ezzel nincs is probléma, ezt várjuk tőle. Valami azonban nem stimmel: gyakorlatilag egy kreatív megmozdulást sem látunk tőle: A Wolverhampton ellen kettő, a Stoke ellen egy jobbról érkező (érdemes megnézni, hány pontatlan kísérlete volt emellett) értékesnek mondható átadása volt, a Bolton és az Arsenal ellen pedig sem. Ami pedig igazán problémás: nulla gólpassz. A Sunderlandnél sem volt egy gólzsák, de sokan reménykedtek abban, hogy a jobb csapat jobb teljesítményt fog kihozni belőle. Eddig ebben is csalódnunk kellett.

A szereléseket illetően sem jobb a helyzet:

by Guardian Chalkboards

by Guardian Chalkboards

Egyértelműen látszik, hogy Henderson eddigi teljesítménye a számok alapján is súrolja a nullát. Egyszerűen nem tudjuk elhinni, hogy egy, az előző idényben 78 kulcsfontosságú (angol: key pass) passzt adó játékos ennyire legyen a Liverpoolban. Egyfelől érthető, miért kapja meg hétről hétre a bizalmat, hisz pont ezekre az értékes játékpercekre van szüksége. Másfelől azonban olyanok elől veszi el a helyet, akik sokkalta több tapasztalattal, nagyobb tudással rendelkeznek, és száz százalékig biztosak lehetünk benne, hogy jobban megoldanák Henderson feladatát.