Csapást vágunk – átigazolási összefoglaló

Ahogy a kommentekből kitűnt, olyan ez, mint a falusi rasszizmus: igény az lenne rá – no meg jeleztük is, hogy lesz, szóval nézzük. Egyfelől csodálatos dolog az átigazolási időszak, hisz egy-egy újságcikk erejéig Céronáldó lehet minden csapat jobb szélsője, a lelkes szurkoló Bl-t vizionál kupagyőzelmekkel, rekordbevétellel és a klubot magasztaló címlapokkal. Megvan ennek a bája, elvégre álmodni ingyen is lehet. Másfelől viszont a fejünket fogjuk, mert a felröppenő hírek közepette a Zemberek realitásérzéke bizony elalszik, mint Konchesky a Tottenham ellen, s a legnagyobb szakértők is Magdi anyus módjára vetik rá magukat a The S*ck egújabb velős csontjára.  Hajtás után macsétával igyekszünk ösvényt vágni a pletykatengerben.

Biztos csak a halál – és az átigazolás, amit a hivatalos honlap közleményben bejelent. Ezzel az egy mondattal mintegy le is fedtük a valóságtartalommal rendelkező forrásokat. Legyen szó akár a BBC.co.uk-ről, vagy a szintén neves Skysports.com-ról, a január mindenkiből kihozza a habzó szájú Bors-főszerkesztőt, ezért érdemes az összes debil sportújságíró „azt hallottuk, hogy/forrásaink szerint” híreit kiadós forráskritikával kezelni.

De hogy kicsit a Liverpool felé is kanyarodjunk: egyes pletykák szerint a NESV nem óhajt januárban költekezni, míg mások komoly beruházásokra számítanak. Hodgson november 28-i sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy nem tudja. Kész. „Ufók dugták meg Anettkát”  …pardon… „A Liverpool nem vesz új játékost januárban”. Nézzük most meg, miért is ostobaság ez.

A Liverpool jelenlegi célja a bajnokság már-már mitikus ködbe vesző negyedik helye, amelyre jelenlegi kerete csak ordas nagy szerencsével nyakon öntve képes. A keret öregszik, még nem egy Milan, de már messze nem egy Arsenal (tegyük hozzá, sosem volt az), ugyanakkor nem állnak rendelkezésre korlátlan javak sem a minőségi vásárlásokra. Emellett John W. Henry feltett szándéka, hogy a baseballban már eredménnyel alkalmazott játékoselemzési-rendszer segítségével fiatal, ám olcsó tehetségeket vásároljon a klub. Itt említhetjük meg Damien Comolli kinevezését is, aki az átigazolások igazi szürke eminenciása lehet – ezt erősíti az is, hogy Hodgson egy nyilatkozatában bevallotta, nem tudott Comolli kinevezéséről. A francia szakember nevéhez köthető gyakorlatilag a mai Tottenham gerince, reméljük csak azért távozott a londoniaktól, mert nem értették meg tehetségét… Ha mindezt figyelembe vesszük, talán világossá válik, hogy akkor sem marad el a bevásárlás, ha Poulsen holnaptól egymaga viszi el hátán a csapatot. Ennyi bevezető után nézzük tehát a konkrét neveket, avagy tippjáték kezdőknek.

Hodgson és Comolli

A slágerposzt a már évek óta problémás támadó, itt aztán Korda Gyuritól Kim Dzsong ilig már minden név előkerült.

Carlton Cole. Mint azt az előző bejegyzés kommentelőivel kiderítettük, Cole rosszabb gólátlaggal rendelkezik, mint Emile Heskey, ami rögtön óvatosságra int minket. A jellemzően túlárazott, túlbecsült angol játékos mintapéldánya, aki legjobb idényében annyi meccsen volt bevethető, mint Torres a 2008/2009-es szezonban. Ellenben Home-grown státuszú.

Karim Benzema. A tankönyvi Real-játékos esete. 35-41 millió euro-ért igazolt a királyi gárdához, most pedig 12 millió a vételi ára. Fiatal, tehetséges, és általában padozik.

Juan Mata. Részben támadó, részben balszélső szerepkörben nem egy helyen találkozhattunk nevével. Tehetséges játékos, és tősgyökeres ballábas. Az árát azonban megkérik, és a Liverpoolon kívül más is kinézte már magának.

Eden Hazard. A Lille 19 éves balszélsője tavaly ügyes szabadrúgásgóljával küldte haza pont nélkül a Liverpoolt. A francia klub már jó előre leszögezte, nem eladó, de már régóta tudjuk: van az az összeg…

Hazard az Anfielden

Keisuke Honda. A 24 éves japán középpályást lassan Európa összes nagycsapatával szóba hozták, 10 millió euró körül kéne fizetni a CSKA Moszkvának. Alapvetően támadó középpályás, de második csatárként is bevethető.

Végül tényleg a teljesség igénye nélkül: az ominózus védelem problémája. Scott Dann, Reto Ziegler, Fabio Coentrao, a visszahívott Insua, Gary Cahill, Philippe Mexes, Adil Rami.

Öt percenként új hír(?), amelyen kellemesen el lehet morfondírozni. Ezek a felröppenő nevek legfeljebb érdekességek, információk, amiken elhümmöghetünk és várhatunk. Nem érdemes előre terveket szőni, hogy „akkor a sávi majd megy középre a lukász helyére, balra meg megvesszük a nánit, a töketlen torresz helyére meg végre megvehetnénk a torghelle sanyikát”. Egyrészt mert nem befolyásol semmit, másrészt észrevétlenül hülyegyereket farag belőlünk.