Megcsaptuk az Evertont!

Már megint én kaptam egy válogatott szünet utáni 13:30-as meccs kiharagját, és elég unalmas lenne újra elmondani, hogy mennyire szopatnak minket, és miért is különösen fasza dolog is ez a győzelem, így nem írom le újra, de azért tartsuk ezt észben. Az egész értékét tovább növeli, hogy ezt a győzelmet az Everton ellen arattuk.

Pedig nem játszottunk túl jól az első félidőben. Nem voltunk rosszak, de elég sok pontatlanság volt, hiányoztak az utolsó pontos passzok a kapu előtt, látszott a srácokon, hogy az elmúlt hetet válogatott meccsekkel és sok utazással töltötték. Még az első félidőben jött Young kiállítása, tegyük hozzá teljesen jogosan, ami után eléggé felborult a pálya. Meddő mezőnyfölény alakult ki, mi próbáltunk valahogy feltörni a mély védelmi vonalukat, ők pedig próbáltak kontrából eredményesek lenni. Ami a mérkőzés kronológiáját illeti, a 65. perc környékén igazság szerint ki kellett volna állítani Konatét második sárgával, de mivel a VAR a második sárgákat nem vizsgálhatja, és a pályán tovább engedték az esetet, így a francia védő maradhatott a pályán. Nem sokáig, mert mackó gyorsan lekapta, és jött Matip a helyére, nehogy baj legyen. Hogy mi lett volna akkor, ha Konatét kiállítják, nem tudjuk már meg soha, de lehet hasonló végeredmény született volna úgy is, mivel egyenlő létszámnál nagy valószínűség szerint az Everton is jobban előrejött volna, és úgy a gyors játékosainknak több terület nyílt volna. De ez az egész már csak találgatás.

Mindesetre Klopp cseréi most is remekül működtek, Nunez és Elliot új lendületet tudott adni a támadójátéknak, Matip pedig tökéletesen semlegesítette az Everton kontratámadásait. Egyébként az is remek ötlet volt, hogy az első csere után Jota ment a ki a szélre, Diaz pedig hátra bal védőbe, így amikor a portugál ment befele, sok terület maradt Diaznak. Egy ilyen szituáció után jött a tizenegyes, tegyük hozzá megint csak, teljesen jogosan. 1-0 ide. Az utolsó negyed órában is sok lehetőségünk akadt, de csak a mérkőzés legvégén sikerült megszereznünk a második gólunkat. 2-0. ide. Mérkőzés vége.

Összességében nem volt egy nagyon vibráló városi derbi, de elég sok pozitívummal várhatjuk a következő pár hetet. Nunez játéka egyre több bizakodásra ad okot, és nem csak a kapu előtt, hanem az előkészítéseivel is egyre gyakrabban hívja fel magára a figyelmet. Nem szeretnék ellenfél lenni, amikor Szalah, Nunez, Diaz és Szoboszlai vezeti a kontrát. Elliot padról beszállva sokadszorra tudja megváltoztatni a mérkőzés folyását. MacA egyre inkább érzi ezt a hatos posztot, nem tudom mennyire lesz ez a sajátja hosszútávon, mindenestre egyre jobban tudja innen diktálni a játék tempóját. Dominikre kis pihi ráférne hétközben, mert az elmúlt hetekben rengeteg melót tett a közösbe a Poolnál és a válogatottnál is, és nem lenne jó, ha sérülés miatt kidőlne. Egyébként Gomez tök jól szállt be bal védőbe, ha tovább akarjuk vinni ezt a 3-2-es építkezést, ami amúgy egyáltalán nem működött az első félidőben, mert az Everton két csatára jól vette ki TAA-t és MacA-t a játékból, akkor a Konate-VvD-Gomez hármas hátul remek opció lehet ehhez. Kis kitekintő: a Chelsea-Arsenal meccsen a Chelsea hasonló taktikát választott labda nélkül, mint az Everton, és ezzel szinte teljesen megfojtotta az Arsenal 3-2-es build-upját. Ez a módszer elég hatékonynak bizonyult az Arsenal ellen és ellenünk is, így kérdés, hogy milyen irányba fog elindulni Klopp, Arteta és a szintén hasonló rendszert alkalmazó Pep, ha egyre több csapat alkalmazza majd ellenük az ilyen típusú labda nélküli játékot.