Oroszlánosan

Vasárnap délután 3-tól lesz az Aston Villa elleni találkozó, a még teljesen el nem készült Anfielden. Egészen hihetetlen, hogy nem lett készen, mivel már a második kivitelező vonult csődvédelem alá…

A legutóbbi meccs óta sok minden történt. Először is meglett az EL sorsolás. Abból a szempontból minimum szerencsés, hogy a rendes sztyeppei túrák elmaradnak és relatíve közel – Brüsszel külvárosába, Toulouse-ba és legmesszebb Linzbe, Ausztriába – kell utazni. A hagyományos logika alapján a Toulouse férhet egyedül a Liverpool közelébe, a másik két csapat elvileg nem kellene, hogy túl nagy problémát okozzon. Ugyan nem szeretem ezt a kissé nagyképű megközelítést, de tény, hogy ennek a csoporttovábbjutásnak a B sorral és ifikkel meg kellene lennie. Ez így elsőre jó: sem sokat nem kell utazni, sem az ellenfelek nem tűnnek túl acélosnak.

Amikor ezt írom, a Babelcopter day még nem ért véget, így maradjunk annyiban, hogy izgire sikerült. Ha minden igaz, sikerült behúzni egy új, fiatal középpályást. Ha tényleg így alakul, akkor majd jövő héten lesz bemutatója.

Régi olvasóinknak RH örökbecsűjét nem kell bemutatni, de hátha van új olvasó is Szoboszlai miatt, így azért elsütöm: a bajnokság első 10 fordulójában az egyes meccsek túl nagy egyedi kiszámíthatatlansága miatt a tabellát teljesen felesleges nézegetni.

Nézzünk körül az Aston Villa háza táján! Az nem új hír, hogy Gerrard kirúgása után Emery vette át az edzői posztot. Jó szokása, hogy egy relatíve kis csapatnál nagyon jól megy neki. Most is: az eddigi 32 meccsének 59%-át megnyerte, ami kiemelkedően jó arány a csapat erősségét figyelembe véve. Az igazi nagy fogásuk nyáron a DoF posztra Monchi megszerzése volt. A fickó nagymenő a pozíciójában, és nagyrészt felelős a Sevilla elmúlt 20+ évének sikereiért, így pl. a 6 EL győzelemért. Ez a csávó nagy fogás tulajdonosoknak, így pl. az egyiptomi milliárdosnak. Ennek fényében kevésbé meglepő, hogy a nyári átigazolási ablakuk jól sikerült. Megszerezték azt a Moussa Diabyt, akit én a DoF játékunkban hozzánk hoztam – ballábas, gyors, relatíve gólerős szélső. Megerősítették a védelmüket, hiszen érkezett a spanyol válogatott CB Pau Torres, valamint kölcsönbe a francia válogatott Lenglet a Barcától – Monchira jellemző ez a fajta jó kölcsön. Hatalmas fogás ingyen a kiesett Leicestertől Youri Tielemans: ár-érték arányban hatalmas fogás a fickó. Nem is értem, mi miért nem mentünk rá? Érkezett még Nicolò Zaniolo, a több ACL szakadást szenvedett támadó középpályás 5 millió fontért kölcsönbe: ő is jó lehet, ha meg nem, akkor csekély az anyagi kockázata. A távozó oldalon az ezeréves Ashley Youngot találjuk, rajta kívül minimál pénzért ment Marvelous Nakamba. A 21,5 millió font a fiatal távozó Cameron Archer eladásáért jó biznisznek tűnik, egyszóval egy jó ablakkal úgy tűnik erősödött a stabil szakmai kezekben lévő Aston Villa.

A mieink kapcsán a fő probléma, hogy erősen megfogyatkozott a CB állomány már most. Ezt nagyon elrontottuk ezen a nyáron. Mivel Konaté sérült,és VvD meg eltiltását tölti, az nem kétséges, hogy így Joe Gomez kezd. A kérdés, hogy az Aston Villa támadóihoz már lassú Matip vagy a kb. zéró tapasztalattal bíró Jarell Quansah kezd. Egy PL bajnokihoz jelen pillanatban sajnos egyik sem jó opció. Jarell Quansah azt gondolom tehetséges, az EL csoportkörben és a hazai kupákban örömteli a szereplése, de nem egy felső táblás Aston Villa ellen. Értem, hogy ezt most VvD ritka pirosa hozta elő nagyon, ami ritka eset, de ettől még a CB álománnyal kezdeni kellett volna valamit a nyáron. Két okból. Egy: mert van két kiöregedő, lassuló emberünk Matip és VvD személyében, Gomez és Konaté meg hiába jók, ha ennyit sérültek. A másik ok, hogy a tavaly szezonvégi WM szisztéma egy ballábas CB-rt kiált, aki viszont nem érkezett. (De mint kifejtettem, közvetetten ugyan, de VvD kiállítása is visszavezethető oda, hogy Matipot ezen a nyáron nem cseréltük le egy fiatal, gyorsabb, nem sérülékeny CB-re). Visszautalnék arra, hogy általános szurkolói várakozás volt legalább egy CB érkezése a nyáron. Nálunk a DoF játékban mindenki hozott volna CB-t, így nem lehet arra fogni, hogy nem látszott, hogy erre szükség lenne.

Azt gondolom, hogy a plusz egy hét edzés Endonak, az egyetlen dedikált 6-osunknak biztosan jó fog tenni, de neki még kell 1-2 hónap, mire felveszi rendesen a fonalat. A másik nagy kérdés a legutóbbi meccs után Káosz Kapitányunk. Ez a felvetés nem új. A csávó félelmetes, ha káosz van és nem a szisztémánkban játszunk. Ellenben a rendszerben még így egy év után, és két nyári edzéssel a háta mögött, az angolt még mindig csak nagyon törve azért vannak kérdések. Azt gondolom egyelőre jobban járunk, ha Gakpo vagy Jota kezd.

A CB helyzetünk miatt azt várom, hogy izgalmas, és feltehetően szoros lesz a meccs. Outscore.