Delphoi Jakuzzi 2023/2024

A hagyományainknak megfelelően megpróbáljuk megjósolni mi várható az idei szezonban.

Mi lenne az álomszezon?

guthmate: Sokat elmond a csapat elmúlt bő egy évéről, hogy az álom szezon az EL győzelem és vele a következő szezonban a tuti BL indulás.

Glen: Megtalálunk valami formációt, amiben tudunk hengerelni 5 meccses sorozatokban.

gringow: Szoboszlai minden szögletéből gólt sarkaz valaki.

McA: Azért csak kivinném a sárga Balotelli mezem az EL döntős közös meccsnézésre jómagam is. 

Benyo: Szerintem a pályán mutatottnál szarabbak vagyunk az irodában, így az álom az lenne, ha Edwards visszajönne.


Mi lehet a realitás?

guthmate: Ezt a kérdést sosem volt még ilyen nehéz megválaszolni. Most azt gondolom, hogy küzdelem a BL indulásért akár EL győzelemmel akár az utsó BL hely megcsípésén keresztül a bajnokságban.

Glen: Vérpisálás lesz a top4-ért, amire amúgy titkon mindannyian fetisiszták vagyunk. EL-ben meglátjuk, ha a fitnesz csapatunk szignifikánsan lesz jobb, mint tavaly, akkor lehet tavaszi menetelés.

gringow: Márciusra már látszik, hogy mennyire izzadós a Top 4. Ha az, elengedjük az Europa Ligát, ha stabilan benne vagyunk, rámehetünk a döntőre. 

McA: Nagyon elhisszük az elején, hogy minden is meglehet. Aztán a kizúgás a Mikiegér elő- és a FAkupa negyeddöntőben pont arra lesz jó, hogy nagyon max egy épkézláb 11 embernyi csapat maradjon a téli hajtásra, melynek eredménye a szokásos leolvadás. Természetesen senki nem tehet semmiről, fránya sérülésekkel nem lehetett kalkulálni. Ez pont elég arra, hogy már csak az EL-ben bízhassunk, ahol szintén (némi bírói segédlettel és egy 90-edik perces Nunez keresztléccel 3 méterről) kiessünk a Villareal ellen az elődöntőben. Sebaj, a maradék pár meccset sorozatban nyerjük, a MU és az Arsenal is bukdácsol, de láss csodát, csak a hatodik hely lesz (igaz pontegyenlősséggel, de a 60 kapott gól miatt rosszabb gólkülönbséggel a Newcastle-el párban). Dehát az utóbbi 100 év legtöbb pontjával maradunk le a BL-ről, brühühü szegény Liverpool sosincs szerencséje.  

Benyo: Szerintem az EL-ben kb végig jók lehetünk, még úgy is, hogy tavasszal azért a BL-ből jönni fognak erős csapatok, viszont addigra megtalálhatjuk a játékunkat. Bajnokságban várhatóan a top4-ért fogunk harcolni.

Mi az a minimum, ami még elfogadható?

guthmate: Lejjebb kell adjuk az igényeinket, így egy Európai indulás valami kupa meneteléssel már elfogadhatónak kell legyen.

Glen: Megtalálni azt a focit, amit a következő 4 évben a csúcsra akarunk hegyezni. Komolyan ennél kevésbé fontos a top4 még idén, full újraépül a középpálya, de a filozófiánk is.

gringow: Melynekután a tavalyi 5. helyet mindenki félvilágvégének élte meg, nehéz bármi olyan elfogadhatót felskiccelni, ami nem visz vissza a Bajnokok Ligájába. Klopp első full szezonjában vissza tudtunk menni, így ha most se sikerül, valószínűleg az ideinél nagyobb átalakulással kell számolni jövőre. Egy újabb 5. hely, vagy onnan kezdve akármelyik inkább a tabula rasa felé mutat, mintsem a tovább építkezés felé.

McA: Nekem az előző gondolatsor ellenére elvárás lenne a top4, más kérdés, hogy kis esélyt látok rá. 

Benyo: Nagyon nehéz minimumot mondani akkor, amikor egy emberen igazából elmehet a szezon. Jelenleg ha VvD kiesik, nincs bal oldali belső védőnk. Ha ő lesz, minimum elvárás lehet, hogy legyünk harcban a negyedik helyért és az EL győzelemért, ha lesérül, akkor pedig az, hogy legyen meg az EL indulás a szezon végén.

Mit vársz taktikai és management szempontból a szezontól? 

guthmate: Turbó üzemmódba kapcsolt fiatal beépítést. Más lehetőség nincs. Egyébként is szükséges a volt csapat magjának megújítása. De az átigazolások félre menedzselésével. A fiatalítás minél gyorsabb lezavarása vált kulcs kérdéssé. Az majdnem mindegy, hogy milyen formációban képzelik ezt el Kloppék.

Glen: Egyrészt hogy a szezonok közti fitnesz hektikusságunkra valami következő, sikeresebb iterációval jövünk. Másrészt, hogy tavaszra elérjünk oda, hogy ne valami meccsről meccsre rotált futball filozófiával menjünk ki, hanem stabilizálódjon az, hogy mit játszunk általában labda nélkül, támadásépítésben WM vagy 433, hogyan védekezünk, és hogy hogyan lesz ez nem 1-1 kulcsjátékoson álló kártyavár.

gringow: Tavaly a Pool volt a negyedik legvénebb csapat a Premier League-ben. Ezt biztosan jelentősen visszahúzza 

McA: Jó cucc ez az intensity is our identity, csak sajnos az emberi fizikumnak is vannak határai még élsportolóknál is. A fiatalodott középpálya ellenére drasztikusan kéne növelni a presszing hatékonyságát, különben a tavalyi védelem ugyan akkora szopóban lesz. 

Benyo: Érdekes helyzetben vagyunk, mert az előszezonban láttuk, mennyire fluid tud lenni ez a középpálya, amiben rengeteg potenciál van. Ezen felül az elmúlt években egy játékrendszert toltunk folyamatosan, így én ezek alapján azt szeretném látni, hogy megtartva az alapelveinket, de Klopp folyamatosan forgatja a keretet, mindenkit tűzben tartva néha meccstaktikát is változtatunk. Az EL-ben ősszel sok lehetőséget kapnak a fiatalok, és megpróbálunk az előszezonban látott arcok közül néhányat beépíteni. Nem tudom ebből mi fog megvalósulni, de ha nem alakulnak jól a dolgok az évben, akkor simán látom jönni Klopp lelépését a szezon végén.

Mit gondolsz a nyári ablakunkról? (Mit gondolsz a keret erősségéről)

guthmate: Egyszóval: Katasztrófa (igaz még nincs vége). Azt gondolom fontos megjegyezni, hogy nem idén nyáron rontottuk el. Azonban most nyáron látszik az eredménye annak, hogy több éve hol a COVID, hol a családias hangulat miatt de az optimálisnál rosszabbul igazolunk. Ez most a középpálya egyébként szükséges megújításában csúcsosodott ki. Hatalmas a jövés menés, de még darabra sincs elég érkező. Arról inkább ne is beszéljünk, hogy elment Hendó is és Fabinho is akik évek óta a 6-os posztot hozták és nem érkezett senki a posztra. A védelemmel meg nem is foglalkoztunk pedig Matip 32 éves jövőre lejár a szerződése, VvD szintén ennyi. Ergó CB poszton kiöregszünk és sérülékenység miatt simán vékonyak lehetünk, de ezzel nem foglalkoztunk. Miközben az új formáció miatt mindenki várt volna egy ballábas CB-t. Sajnos csúcsformás Robbo sem tart örökké. Az én logikám szerint ami 1-2 évvel a csapat előtt jár ezen a nyáron a védelemmel kellett volna foglalkozni. Jövőre ez megint olyan kapkodós katasztrófa tud lenni, mint idén a középpálya.

Glen: Máté minden szavával sajnos. Nyilván tavaly el lett baszarintva, de azon lépjünk túl. Az idei ablak egyértelműen elindult abba az irányba, hogy akkor fiatalítunk és Klopp a hátralévő éveiben felépíti a prime Pool v2-t, mielőtt továbbadja. Ezt egy lassabb ritmusban képzeltük – ami a tavaly fényében már önmagában indokolatlan volt -, de az arab lerablásra már egyértelműen egy erősebb fiatalépítési hullámmal kéne válaszolnunk. Ami nem történik azóta sem, csak Lavia margin 2-3 millióin rugózunk. Szerintem jönni fog, de ez még mindig kevés.

Gringow: Nehéz lelkesedni Schmadtke iránt egyelőre. Mac Allistert még Wardhöz kötik, ha minden igaz a kivásárlásiját bekkelte csak most júniusig. Ezt követően kifizette Szoboszlaiért az ő kivásárlásiját, ami ugye jóval masszívabb pénz volt, majd Laviát sehogy se tudja leigazolni (egyelőre). Néhány nappal a szezonnyitó előtt ott vagyunk, hogy a tavalyi gólyafos középpályáról elment 4 játékos, és jött 2. Ez akkor is cink, ha Laviával teszteli az FSG, hogy mit tud lealkudni az árból két release clause trigger után, de amúgy meglesz. Meg akkor is, ha szimplán béna, nincs B terve, és megy majd a “kivárjuk az igazi kiszemeltet” bullshit. Ja és ugye egy patent új CB-ről is szó volt, de ott meg se kép, se hang. Kloppnál ugye az a mondás, hogy a window elején ügyeztet, ehhez mérten ez az ablak bukónak fest. Pedig hogy mondtuk tél óta, hogy na majd a nyár.

McA: Amennyire elindult az elején az ablak, annyira nem történik most semmi. Emlékszem, amikor kb csak Milner jött még jópár évvel ezelőtt, akkor is vakartuk a fejünket, hogy értjük, csak hol van a többi játékos. Utoljára most Nunez volt ilyen, hogy értem miért vettük, de se nem verő, se nem néger még hunyorítva sem. Most jött két fiatal tehetséges csoki olyan posztra, ahova pont voltak fiatal tehetséges játékosaink, és Fabi óta nézzük azt a kurva 6os posztot, ahova az Úristen megszabja se vagyunk képesek igazolni egy kanyi Makelelé klónt bazmeg már mióta. Ablaknak nincs vége, mindent értek, de valahogy ezeket a prió listákat nem látom magam előtt, én akkor vettem volna csak Szobót, ha biztos vagyok benne, hogy zsákban van a CB és a DM. De amúgy a lovak meg az értésük.

Vannak azok az ablakok amik olyanok, mint amikor kirakod a Bentley kulcsát az asztalra és nem nagyon van mit magyarázni. Ha carbrio, ha 20 éves, az egy Bentley, érti mindenki merre is van az előre. Ez az ablak eddig egy ilyen VW Touran, kevés benne a km, meg keveset fogyaszt, de így mindenhonnan magyarázni kell, hogy miért is fér majd bele az ikeás bikkenmakk szekrény, ha lehajtod az üléseket. Amennyire egyértelmű volt szezon elején, hogy mi kéne, annyira kell most permanensen cukrozni a szart, hogy ez miért is fogja kiadni – a tavalyi szezon, a tervezett avultatáson régen túlfutott védelem mellett meg ez egyre nehezebb.  

Benyo: Máté szavaival tökéletesen egyetértek, el vagyunk késve, és ahhoz, hogy ezt be tudjuk hozni, nagyobb átalakítás kellett volna idén, mert a hosszú távú előnyünket úgy tudtuk volna biztosítani. Ez viszont nehézkes, ha nincs normális sportigazgatója a klubnak (Edwards, pls, pls). Ennek ellenére úgy látom, ha szigorúan csak a következő évre nézem, még ígyis lehet ez egy nagyon sikeres ablak, de ehhez kell még egy feltörekvő fiatal bal oldali CB-t és egy hatost hozni. Szerintem mind Szoboszlai mind Mac Allister zseni igazolás, de könnyen nem vehetjük ezt észre, ha nincs meg az egyensúlya a csapatnak. Szóval ez a szezon rendben lehet két igazolással, de a jövő nyárra megint úgy fordulunk, hogy Matip és Thiago szerződése lejár, Tsimikas posztja kérdéses. Túl sok a kérdés, és egyelőre kevésre látszik a válasz.

Mennyi gólt fogunk szerezni?

guthmate: 67

Glen: outscore lesz, 88

Gringow: a hetes a szerencseszámom, szóval legyen 77

McA: 70 körül leszünk, de futni bazmeg mi fogunk a legtöbbet.  

Benyo: Glennel vagyok, outsore, 85

Mennyi gólt fogunk kapni?

guthmate: 40

Glen: outscore => 42

gringow: 37?

McA: Én 50-60 közé simán teszem, ezt a középpályát összecsukják a faszba. 

Benyo: 48

Ki lesz a legjobb játékosunk?

guthmate: Allison

Glen: Díaz

gringow: most még lehet Nunezt írni.

McA: Azért mi már, hogy minden évben boldoltam egy Naby Keitát, nem megy ez nekem. Szar leírni, de uccsó szezonjában megint Salah lesz. 

Benyo: A csatárok villogni fognak, de maradok Allisonnál.