Már megint a farkasokkal táncolunk

Az idei meccsnaptárnak és az elmaradt meccsek pótlásának köszönhetően két hónapon belül negyedszer csapnak össze fiaink a wolverhamptoniakkal. Kétlem, a csapatok tudnak újat mutatni egymásnak: lassan már mi, szurkolók is unjuk ezt a párosítást.

Az idei szezonunk finoman fogalmazva nagyon nem az előzetes várakozásainknak megfelelően alakul. A keret rosszul öregszik. A középpálya kapcsán úgy néz ki, hogy a vezetés stratégiai hibát követett el. Ami még ennél is aggasztóbb, hogy az FSG alatt felépített profi háttérgépezet – amely a csapatot a PL középmezőnyből Európa csúcsára repítette – pillanatok alatt szétesett. Maga az FSG most vastagon hibás a vezetői vákuum kialakulásában, többek között a félremenedzselt eladási történettel. Egyszerűen felfoghatatlan az a menekülési hullám, ami az irodákban és a tudóscsapatban megfigyelhető. Olyan, mintha hirtelen inkompetens idióták vezetnék a csapatot és nem az a gárda, amely tényleg Európa, és ezzel a világ egyik legjobb csapatává tette szeretett klubunkat. A kényelmetlen érzéshez hozzátesz, hogy Klopp (pályafutása során először) nálunk marad második csapatának felépítésére, de fogalmunk nincs, hogy milyen ebben. Mondjuk ez nem meglepő: a mai fociban elképesztően ritka az olyan edző, aki annyi ideig marad egy kispadon, hogy a második csapatát kelljen összerakni. Ez egyelőre pocsékul alakul. Ami kimondottan aggasztó, hogy a kloppi pozitív tulajdonságok, amik mesterévé teszik az első csapat összerakásának (így pl. a játékospártisága, türelme), azok bizony negatívumok, amikor kíméletlennek kellene lenni, és a korábbi lieblingeket, húzóarcokat kellene kirakni ahogy öregszenek, és csökken a teljesítményük. Ráadásul lehetőleg úgy, hogy még pénz is érkezzen értük, amit be lehet forgatni az utódba. Nos, ez látványosan nem megy Kloppnak. Ez pedig nem vetíti előre egy zökkenőmentes második sikercsapat építését. Helyette a szenvedés képe jelenik meg, ahol Klopp ragaszkodik a régi arcokhoz már a lejárati idejük után, aztán meg nem lesz pénz a rendes pótlásra. A tovább fokozódott PL versenyben most, hogy a Newcastle úgy tűnik komolyan veendő, ez még kevésbé fér bele. Nagyon nem jó most a csillagok állása Liverpool egén.

Nem pozitívak ezek a gondolatok, de az idei elképesztően rossz formában nehéz pozitívnak lenni. Az eddigi naptári évben 7 bajnokin rúgott 5 gól nevetségesen kevés, a 9 kapott gól meg kicsit sok. Az elért 1,14-es ppg kicsivel van csak a kiesési vonal felett.

Elég idegőrlő az idei tapírfasz verseny. Kettős érzéseim vannak: egyrészt mivel most már gyakorlatilag sikerült mindenhonnan kizúgni, így csak a bajnokságra kell fókuszálni. Köszönhetően a nehéz VB-s szezonnak, a többiek is bénáznak, így tényleg tolni kell, mert pénzben és presztízsben rohadtul kellene az a BL indulás jövőre.

Viszont közben nagyon szívesen megnézném, hogy Kloppék azt mondják, leszarják az idei szezont és a jövő évi csapatot elkezdik most építeni. Nem számít, mi történik, de legyen folyamat kezdő Bajcetic, Elliott. Játsszon sokat Carvalho, Ramsay. Játsszon a Gomez-Konaté duó: lássuk meg, képesek-e magas szinten közösen együtt focizni. Találják ki és gyakoroltassák be Nunezzel, Gakpoval a helyüket a csapatban. Csiszoljuk őket egybe Jotával, és ha egyszer felépül, Díazzal. Jövőre így is, úgy is átmeneti szezonunk lesz. Stratégiai szempontból nem ártana előre menni és elkezdeni a következő szezon csapatát építeni. No de ez szögesen ellentétes Klopp mentalitásával, így sosem fog bekövetkezni – de a hidegen kalkuláló fejemnek ettől még tetszene.