Régi új nóta

A szombat esti meccsre Észak-Angliába, Newcastlebe látogatnak fiaink, egy ma már derbynek számító meccsre. Régebben ez egy kedves mérkőzés volt, egy jópofa, nagy hagyományú csapattal. No de a sok új pénz mire nem képes?

A Newcastle egyelőre sajnos továbbra is okosan építkezik a szaúdiakkal, Howe vezetésével. A télen megszabadultak a lassan kiöregedő (30 éves) Jonjo barátunktól és vettek az angol HG kvóta miatt egy 21 éves angol szélsőt Anthony Gordon személyében az Evertontól (40-45 millió fontért). A HG kvóta kell, és jelenleg a fiatal tehetségek felvásárlása a helyes irány számukra. Amennyiben kitartanak emellett az irány mellett, és nem kezdenek el drágán, már levitézlett sztárokat igazolni, 1-2 év alatt akár még a jelenlegi angol menedzserükkel is komoly tényezők lesznek. Sajnos nagyon jó úton járnak, hogy a top6-ból top7 legyen. A gond, hogy ez nonszensz. Mármint a top7. Amíg Angliában 4 BL hely van, addig már 6 TOP csapat is nehézkesen fér el. Még eggyel több biztosan nem tud tartósan működni. Valakinek, aki nem bírja a versenyt, ki kell esnie a BL helyekért komolyan vehető csapatok köréből.

A Newcastle potenciálja – ha jól csinálják – 1-2 év múlva érheti el teljes valóját, ezért ijesztő, hogy már most, ebben a korai fejlődési szakaszban (jelenleg még) jól állnak a tabellán. Mármint ők foglalják el a Wenger-kupa helyet, amire mi most csak csak ácsingózunk. Jelenleg 1 meccsel többet játszva 9 ponttal van nekik többjük, mint az idén szenvedő fiainknak. Ezért sem kell külön hangsúlyozni mekkora jelentősége van ennek a meccsnek és egy esetleges győzelemmel a távolba vesző tapírfaszon mekkorát lehetne kurtítani.

Ez a Newcastle idén a védekezésben erős: 22 meccsen kapott 13 góljuk eleve nagyon jó mutató, míg a 35 szerzett gól inkább csak erős közepes. Amennyiben a két csapatot összevetem, akkor a fő különbség a kapott gólok számában mutatkozik, hiszen ők 35, mi 36 gólt szereztünk, de amíg ők csak 13 gólt kaptak, a mi fiaink 28-at.

Egyébként jelen pillanatban egyik csapat sincs valami nagy formában. A Newcastle csapata az elmúlt hat bajnokiján 1gy 5d mérleget, másként 8 pontot tud felmutatni, ami nem túl erős. Persze fiainknak még ezt is sikerül – ha csak egy hangyányival is – alulmúlni. A mieink az elmúlt 6 bajnokijukon 2gy 1 d 3v mérleggel “büszkélkedhetnek” – a Wolves, Brentford, Brighton vereségek kellően fájóak – ami 7 pontot jelent a tabellán és 1,17 es PPG-t, ami egy szezonra vetítve a középmezőny alja teljesítmény, hiszen 44 kemény pontra lenne elég egy bajnokságban ez a forma…

A két szar formában lévő csapat derbije ezek alapján túl sok gólt és kimondottan jó meccset nem ígér.

Elég rég foglalkoztunk már pénzügyekkel, de most csak egy kicsit fogunk belekapni, mert azt gondolom, hogy a Fonat népe pénzügyekben általában jól képzett, viszont nem árt egy kis frissítés. Az kiválóan látszik a két ábrán, hogy amióta az FSG-hez került a klub, úgy-ahogy egyre sikeresebb lett,és növekedett a bevétele is. (Ha jól rémlik 2011 óta került összehangba a szezon és a pénzügyi év. A lényeg, hogy a táblában a 2020 az  a 2019-2020-as, avagy a bajnoki cím szezonja. A 2019 az a 2018-2019-es szezon, avagy a BL győzelem szezonja).

Disclaimer: Nem csekkoltam, hogy a Covid miatt nyárra halasztott szezont, ami kicsúszik a pénzügyi évből – így okozva problémát – hogyan kezelték. Én úgy tekintettem az alábbi eszmefutatásokban, hogy megmaradt a szezon=pénzügyi év, de ez nem biztos.

Amit érdemes észrevenni, hogy ahogy javult a keret és jöttek a sikerek, úgy emelkedett a bér. Nem csoda, hiszen policy volt, hogy erősen teljesítménybéresek legyenek a szerződések. A BL győzelem szezonja óta minden évben 300 milla felett megy el a játékosokra. A sikereknek köszönhetően ez érthető is, másrészt viszont az öregedő, sikereket elért keret egyben tartása drága. Hiszen a 28-29 éves focista, ha szerződés köt, azzal kell kalkuláljon, hogy ez élete utolsó igazán nagy kontraktusa, ergo már nem megy bele sem a kis pénzbe, és az erősen teljesítményalapú bérezésbe sem. Nem fog kedvezményeket adni – ez meg meglátszik a csapatunk bérköltésén. A legutóbbi két lezárt évben az egészséges mérték, azaz 60% fölé kúszott a bérköltés a bevételek arányában (65 illetve 66%). Nyilván látszik, hogy ahogy épült a keret, úgy növekedett az amortizációs költség. 2019-óta évente több, mint 100 milla megy erre. Csak hogy lássuk, hova tűnt a pénz, ugye…

  • Amit még érdemes megjegyezni, az a Covid hatása. 2019-ről 2020-ra 13 millióval csökkent a “jegybevétel”, 2021-ben meg mintha nem is lett volna. A 3,6 millió font az kvázi semmi. Főleg, hogy a stadionbővítés első üteme után 80 millió feletti összeg lett a norma. Másként fogalmazva: abban a szezonban kiesett 80 milla. A két, Coviddal érintett szezonban csak ez 100 milla mínusz!
  • A másik Covid hatás, hogy 2020-ról 2021-re nem nőtt a reklámbevétel, ami másodszor fordult elő az FSG színre lépése óta. Mivel tudjuk, hogy ez az egyik fő erősségük, így nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a Covid hatása.
  • A harmadik a broadcast. 2018-2019-ben a bajnokságban második helyen végeztünk, a BL-t megnyertük. Ez 261 millát ért. A 2019-2020-as szezont megnyertük, de a BL-ben a 16 között kiestünk. Ez 202 millát ért. A 2020-2021-es szezonban harmadikak lettünk a BL-ben a 8 között estünk ki. Ez megint csak 261 millát ért. A pontos összeget nehéz kiszámolni, de látszik: a bajnoki címes szezonban a Covid miatt kevesebb pénz érkezett be, mint “kellett volna”. Azt is érdemes észben tartani, hogy ezekben az években lett az új edzőközpont megcsinálva, no meg jelenleg is zajlik a stadionbővítési projekt második üteme.

Nem tudok másként fogalmazni, minthogy a Covid miatt a bajnoki címes szezon masszívan veszteséges lett.

Itt megint csak az látjuk, hogy az elmúlt évek sikerei miatt a legutóbbi 3 lezárt évben a Citeh után a mieink költötték a második legtöbbet bérekre. Ez elég nagy változás a megszokott normánkhoz képest.