Néha elkél egy kis segítség

Egészen úrias módon, három Leicester góllal vertük meg 2:1-re a Leicestert. Boldog új évet mindenkinek!

Régi közhely, hogy a top csapatok valahogy megoldják a győzelmet akkor is, ha nem játszanak jól, és végtére a tegnap esti Liverpool – Leicester éppen erről szólt. A Pool a dobozon kívüli Világbajnokság szünetről egy kifejezetten színvonalas karácsonyi performansszal tért vissza, hogy aztán néhány napra rá kevésbé inspirálóan játszon első ízben az Anfielden november közepe óta.

Lényegében az első mozzanatból gólt kaptak, melynek szerzője a lord nevű Dewsbury-Hall volt. A két-három évvel ezelőtti formánk ilyenkor unaloműzés gyanánt töltött volna egy dupla eszpresszót miközben azt latolgatja, félidőre fordítunk-e már vagy csak a szünet után kicsivel. De most, hajszál híján 2023-ban, ennyire nem nagy a mellény, így hümmögve tudtuk csak figyelni azt, ahogyan a Gerrard legrosszabb kiadásait idéző erőltetett Hollywood passzok rendre nem találnak célt. A Leicester köszönte jól elvolt az időközönkénti félkontráival, Salah és Nunez villantak egy érdekeset de eredménytelent, egyre inkább az lengte be a levegőt, hogy itt a félidőig nem nagyon folyik majd le sok víz. Aztán jött egy öngól a vendégek David Luiz wannabe belga hátvédjétől, Wout Faes-től. Egy korrekt, azonban veszélytelen Trent beadásba sikerült szerencsétlenül belecsúsznia úgy, hogy átpördült a kapuson a labda.

Aztán a tag rúgott MÉG EGY ÖNGÓLT még a félidő előtt! Ezúttal egy alapvetően szépen kijátszott, de pontatlan Nunez emelés pattant vissza rá a kapufáról úgy, hogy azt azért #ezenaszinten illik szögletre menteni, ő viszont jobbnak látta a saját kapujában tudni a labdát. Azt egálra lehet kihozni, hogy a két gól volt-e a viccesebb, vagy hogy a második félidőben szegény srác minden labdaérintésénél egy emberként üvöltötte az Anfield, hogy shoot – mindkettő jó kontent volt. Mindenesetre sikerült fordítani a félidőig és izgalmasabb viszonyok közt is mint két 2019-es ásítozós Mané góllal.

Apropó második félidő: azt jó volt látni, hogy nagyrészt kontroll alatt tudtuk tartani a meccset vezetésből is, most nem jött olyan jellegű hosszasabb fogösszeszorítós etap, amit az ősszel többször megtapasztalhattunk hasonló helyzetben, nem egyszer bevégeztetett egyenlítéssel vagy akár vereséggel is. Az viszont az érem negatív oldala, hogy nem sikerült  újabb góllal, gólokkal elrendezni a meccset, holott Rodgers-ék túl nagy ellenállást nem mutattak.

Ez utóbbi miértje leginkább Darwin Nunez felé vezet, akit ismét összetetten lehet csak értékelni, folytatva az ittléte óta lévő jelenséget. Az uruguayi csatár igazából mindent jól csinált azon kívül, hogy nem rúgott gólt. Volt öt lövése, három nagy helyzete, összehozta Salah legnagyobb sanszát, letéteményese volt a második Faes gólnak és nagy totálban is, amikor jó dolgok születtek a vörösök körül, jellemzően ott volt a környéken. Egyes pillanatokban kifejezetten dominánsnak fest a srác, aki bőven ki fogja focizni a vételárát, csak lassabban cseperedik mint ahogy azt a Torres és Salah berobbanáson szocializálódott liverpoolos csatárvárók várták. Jó volt látni, hogy a meccs után a Kop is értékelte a melót, és a nyár végi furcsa entréját követően most már annyi arcélt rajzolt magának, ami miatt széleskörűen mögé tudnak állni a szurkerek. Részemről most aláírom, ha rendszeresen ilyesféle teljesítményt rak le mert akkor idővel jönni fognak a gólok is szépen.

Visszalépve tőle, igazából olyasmi meccs volt ez, amit nem érdemes túlbeszélni, technikailag fontos három pont egy jó adag szerencsével. Van ilyen, köszi élet. Ígéretes, hogy vele együtt négyre hízott az aktuális győzelmi sorozatunk a ligában, szóval azt már ki tudjuk jelenteni, hogy a viszontagságos őszt követően a VB környékét jól vette a csapat. Mindez pedig a tabellán is meglátszik, négy pontra közelítettük meg a 4. helyet.

Zárszóként pedig BUÉK minden Fonat olvasónknak és támogatónknak! Eseménydús évet tudunk magunk mögött, ha pedig tavaly ilyenkorra gondolunk vissza, több változást éltünk meg együtt a Liverpool háza táján, mint az azt megelőző esztendőkben szokás volt. Ahogy az események zajlanak, 2023-ban is sok turbulencia várható. Mi írni és beszélgetni fogunk róla, reméljük hogy ti pedig olvasni és hallgatni!

ps: a patreonos póló tervekkel, majd a kinyomással januárban érkezünk!