Drop the Hammer

A szerda esti meccsen fiaink otthon fogadják a londoni kalapácsosokat, a VB előtti nagy pörgés kellős közepén. A meccsek igen sűrűn jönnek egymás után (2-3 naponta), ami valljuk be, eléggé megerőltető.

A West Hammel kapcsolatban nekem új infó volt, hogy Daniel Křetínský cseh milliárdos megvette a csapat kicsit több mint negyedét, még 2021 novemberében. Kisebbségi tulajdonosként nem gondolom, hogy neki túl nagy jelentősége lenne. Talán akkor lehet mégis, ha a Kalapácsosok kijutnak a nemzetközi porondra, mert a jóember egyébként a Sparta Praha tulaja és elvileg él egy olyan szabály, hogy egy tulajdonosnak csak egy csapata indulhat Európában. (Ez szabály amúgy – mindenféle jogi machinációk miatt – valahogy nem vonatkozik a Red Bullra.) Számomra szórakoztató, hogy a Kalapácsosoknak van két cseh játékosa is, de ők még 2020 nyarán érkeztek, bőven a cseh tulaj előtt. A menedzser továbbra is Moyes papa, így ezen a fronton nagy változás nem volt.

Ellenben ezen a nyáron a keretre egy erőset költöttek. A transfermarkt szerint nettóban majdnem 150 millió fontot öntöttek a keretre. A legdrágább igazolásuk Lucas Paquetá, a brazil válogatott középpályás volt 38 millió fontért. Ő az én szememben nagy tehetségnek indult, de először megbukott az AC Milannál, majd Franciaországban a Lyonnál volt két remek szezonja, mielőtt megvették. A második legdrágább vételük az olasz csatár, Gianluca Scamacca volt 32 millió fontért a Sassauloból. Eddig meglepő módon beválni látszik, hiszen már két találatnál jár, ami Angliában egy olasz csatártól nem is rossz. A szintén franciahonból hozott marokkói válogatott középhátvéddel, Nayef Aguerddel eddig pechjük van, mivel ő egy felkészülési meccsen elszenvedett sérülés miatt még nem játszott. Érte 32 millió fontot fizettek a Rennesnek. Maxwel Cornet a Champóból érkezett balszélső posztra 18 millió fontért. Elhozták csere-balbekknek a Chelseaból Emersont, potom 14 millió fontért. Thilo Kehrer, az egykor nagy tehetségnek indult német CB a PSG-ből érkezett 11 millió fontért: ő eddig alapember. Flynn Downes személyében hoztak egy fiatal angol középpályást, szintén a Champóból. Az utolsó igazolásuk a tavaly már náluk cserekapuskodó Alphonse Areola megszerzése volt a PSG-től, potom 8 millió fontért.

A távozó oldal sokkal kevésbé népes és kevésbé jó játékosokkal teli. Egyrészt az ős-West Hames Mark Noble, aki hosszú ideig volt a CSK-juk, visszavonult. Issa Diopot eladták a Fulhamnek 16 milláért, valamint ingyen távozott az Angliában túl nagyot nem mutató Yarmolenko és egy Fredericks nevű jobbhátvéd.

Első ránézésre elég sokat erősödött a keretük ezen a nyáron. Még akkor is, ha több játékos cserének érkezett, és kérdéses az is, hogy az egykor tehetségesnek gondolt ifjú titánok tudnak-e nagyot alkotni a PL-ben. Mindezeket összevetve nem gondolom, hogy ezzel sokkal közelebb kerültek egy európai kupahelyhez, ellenben valamelyik hazai kupában akár jól is szerepelhetnek.

A hétközi bajnoki forduló nekünk kellene kedvezzen, hiszen a fiaink elvileg sokkal jobban szokva vannak a hétközi meccshez, mint a londoniak – aztán majd a meccsen kiderül. Azt gondolom, az elmúlt két meccs után kicsit bizakodóbban nézhetünk a sűrű ősz elé, mint tehettük ezt akár csak egy hete is: ez egy ilyen érzelmi hullámvasutas, fura szezon lesz.

A sérültlistánk viszont csak nem akar javulni. Egyszerűen nem néz ki jól, hogy egyszerre sérült Jota, Díaz, Konaté és Matip. Főleg az új fiatal támadósor ⅔-ának egyszerre történő lerokkanása nem frankó. Idén eddig mindketten fontos elemei tudtak lenni a csapatnak. Jota még nem talált be, ellenben 5 gólpasszal vezeti a házi listát, így egyértelműen hiányozni fog a csapatból, főleg egy ilyen sűrű menetben, amikor a rotációnak kiemelt fontossága lenne. Firmino megtáltosodása mellett azért kettejük hiányzása nem jó Darwin beilleszkedésének sem, no meg kelleténél nagyobb terhet rak az Elliott – Carvalho duóra. Konaté és Matip hiányában gyakorlatilag csak a sérülékeny Gomez marad CB-ben, ami nem ideális, főleg, hogy elvileg ő lenne az ifjú skót hiányában a rotációs jobbekk. Ox, Keita és Arthur hiányáról inkább ne is beszéljünk. Náluk ma már fontosabb lehet a csapat teljesítménye szempontjából, ha CuJo végre huzamosabban elérhető lenne. Szóval vannak bajaink, no.

A meccsel kapcsolatban a kérdés, hogy a stáb folytatja-e az idei szezon problémáit megoldani hivatott 2 középpályásos taktikai változás alkalmazását. Főleg, mivel egyelőre úgy tűnik, hogy a hosszú éveken keresztül megkérdőjelezhetetlen 4-3-3-hoz képest idén jobban működik a 4-2-3-1/4-2-2-2 hibrid, amivel az elmúlt néhány meccsen kisérletezik a stáb. Abból a szempontból jobbnak tűnik a dolog, hogy Salahnak úgy néz ki jobban megy idén a rendes csatárjáték, mint a jobb szélre ragasztás, ami a 4-3-3-ban alakult ki Elliott játékával és TAA idei szereplésével. Márpedig ha Salahnak jobban megy, akkor azért a csapatnak is jobban megy.

Másrészt a 2 középpályásos dolog idén jobbnak tűnik ezen kívül, több okból is. Egyrészt ugye a formáció sajátosságából nagyobb védelmet kap VvD, aki idén már nem tűnik Supermannek, de abból a szempontból sem rossz, hogy a Thiago – Fabinho – Hendó trióból, így egyvalaki tuti pihenőnappal kezdhet. Ez a korosodó lábaknak jót tesz – főleg ebben az őrült sűrű szezonban.

Mondjuk azt, hogy elég sok érvet fel tudok hozni annak alátámasztására, miért is lenne értelme, ha a stáb kitartana hosszabb távon erre a szezonra ezen taktikai módosítás mellett.

Nem gondolom egyébként, hogy egy könnyű, vagy egy szép meccs elé nézünk.