Eddig még nem jó

Szerda este északra látogatunk: Glasgowba, egy, a BL csoportkörből való továbbjutáshoz fontos összecsapásra. Mármint ezt a meccset nyerni kellene, hogy viszonylag nyugodtan lehessen tervezni a továbbjutással. Nem lesz ez egyszerű az idei formánkkal!

Az odavágón az Anfielden a taktikai változtatással sikerült meglepni a Kékeket, és az idei szezonban ritka nyugodt meccsen nyerni. Nem tudom, hogy másodszor működik-e a taktikai meglepetés, de valószínűsítem, hogy nem. Még akkor sem, ha van Bronckhorsték az idei gyengélkedő Liverpoollal sincsenek egy súlycsoportban. Az a gond, hogy a meccs nekünk fontosabb, és idén egyelőre úgy néz ki, bárki ellen meg tudjuk nehezíteni saját életünket, így jó eséllyel most sem lesz könnyű meccsünk. Pedig nagyon kellene egy könnyed győzelem, hogy a kerekek a forgókerékben a helyükre ugorjanak és elkezdjen működni ez a gépezet.

Azt gondolom, így a szezon negyedénél még mindig nem érdemes nagyon pánikolni. Mármint eddig 12 meccs ment le és ha az abszolút minimummal számolok akkor 46 meccses a szezon (38 bajnoki + 6 BL meccs és 2 hazai kupa egyből kiesés -> így a szezon eleji Charity Shieldet nem is számolom). Azaz ha a minimum meccsszámot nézem, akkor is “csak” most vagyunk a szezon negyedénél ebben a VB miatt több okból felborult szezonban. Ismeritek a mondókát a megrövidült nyárról, a VB-ről és a besűrűsödött szezonról, amire a Királynő halála még rá is tett egy lapáttal? Azt gondolom, ez a szezon kiszámíthatatlan. Ebben a felborult, besűrűsödött szezonban nem lehet a hagyományos logikával tekinteni az eseményeket. Főleg, mivel nem is olyan rég volt a sokban hasonló Covid nyári pótlás miatt felborult szezon, amelyben mi is, és sokan mások is szenvedtek. Mi most a szezon elején nagyon kínlódunk, de azt gondolom, ebben a szezonban benne van, hogy sok csapat fog még így járni, mivel ez a szezon tényleg tervezhetetlen.

A magam részéről éppen ezért igyekszem még nem pánikolni. Pedig amit eddig a csapat produkál, az nem néz ki jól. 12 meccs után még óvatosan kell nézegetni a statisztikákat, főleg ha a szezon kimenetelére akarunk extrapolálni. Annyit azért megengedek magamnak, hogy ez eddig nem néz ki jól, így 12 meccs után az 1,58-as PPG az igencsak alacsony. A meccsenként szerzett 2,33 gól az elsőre frankón néz ki, de ez a Bournemouthnak lőtt 9-es nem számolva a Kloppi mércével soványka 1,7 gól meccsenként. A 1,5 kapott gól találkozónként sem mutat jól, úgyhogy a pillanatkép, így a szezon elején nem túl szép.

 

A gyengusz szezonkezdetben sok minden benne van. Benne van külső tényezőként a lerövidült nyári szabadság, de legalább úgy néz ki, hogy a stábnak sikerült elszabnia a nyári felkészülést. Legalábbis így szezon elején majdnem folyamatos rekord sérültszámmal nem tudok másra gondolni, minthogy ott valami félrement. Még akkor is, ha felmentő érvként ott van, hogy a keret magja öregszik és ezért elkerülhetetlennek gondolom, hogy a sérülékenység a korral nőljön. De megfigyelhető egyszerre a keret kiégése is a keret taktikai és összetételbeli átalakulása során. Mondjuk úgy, hogy ez az átalakulási szezon sokkal átalakulósabb, mint erre nyáron számítottunk: azt gondoltam, hogy benne van a pakliban, de nem gondoltam, hogy ennyi gondot okoz.

A sérülthelyzet érdekes, mert egyrészt azt gondolom a világ legtöbb csapata megérzi, hogyha egyszerre a fél kezdő (vagy még több) hiányzik. Ha minden igaz, TAA, Matip, Robertson és Diaz nem lesz holnap, és többükre hosszabb pihenő vár. Rajtuk kívül továbbra is hiányzik CuJo, de nem elérhető a friss igazolás Arthur sem. Az Ox, Keita duó hiánya sajnos már nem tartozik a meglepő kategóriába. 

Ha reálisan nézem, egy fél potenciális kezdőcsapat hiányzik most és ez a sokadik meccs a szezonban, amikor ez a kijelentés igaz. Az idei sűrű maratonban ez egyértelműen hátrány, mert ha nem tudunk rotálni a sérültek miatt, akkor a sérültek száma nem fog csökkeni. Ez egy ördögi csapda. A gond, hogy ezt már megtapasztaltuk 2 éve a Covid utáni szezonban, igaz akkor 1-2 kulcsjátékos hosszabb sérülése indította be a negatív spirált, de ez a negatív spirál benne van a idei szezonban is.

Egyelőre nincs okom Kloppban és a stábban kételkedni, így érdeklődve várom, hogyan sikerül megtalálni a láda kulcsát. Ha más nem is, a Covid-szezon bronzérme eltölt némi nyugalommal.