Húzzuk rájuk a vizes lepedőt!

De ne a játékosokra. Vagyis ne csak rájuk. Ebben a vasárnapiban benne volt Klopp, a vezetés, a bíró és még a kínaiak is.

 

A múlt heti hétközi meccs után várható volt, hogy Klopp ki fog tartani a két fős középpálya mellett, ami az Arsenal ellen alapvető öngyilkosság volt. Összességében örülök a duplahatosos felállásnak, mert így részben tudjuk enyhíteni a sérülések okozta terhelést a középpályán belül, de nem vasárnap kellett volna így felküldeni a srácokat. A nyári finomhangolásuk óta, amióta deklaráltan Partey a legmélyebben ülő középpályás, és Odegaard a jobb oldali halfspace-ben helyezkedik, míg Xhaka a második hullámban érkezik a támadásokkal, az Arsenal legerősebb csapatrésze lett a pálya közepe, és mi sima emberfölényt engedtünk nekik. Úgy robogtak át rajtunk, hogy már az első percben gólt is kaptunk ebből.

A meccs folyamán Hendo és Thiago próbáltak „relatíve” magasan letámadni, de a rosszkor megindított akcióknak az lett a következménye, hogy a könnyen kijátszott nyomásgyakorlás – presszingnek ne hívjuk, mert nem nagyon volt ez csapatszintű akció – után sokszor 3v3 vagy 4v4-ben vezethették a védelemre a labdát. Arra a védelemre, ami nagyon nincs a helyzet magaslatán. TAA kurvajójátékos, de amit mostanában művel sima védekező szituációkban az amúgy kritikán aluli. Jót fog tenni neki a kis pihi, legalább kikerül kicsit a reflektorfényből, és megnézhetjük, mit tud Gomez a helyén, aki egyébként támadásban rosszabb, védekezésben viszont jobb, így picit talán stabilabb lehet a jobb oldalunk. Ha már a védelemnél járunk, akkor ne feledkezzünk meg VvD-ről se, akit egykor nem lehetett kicselezni a PL-ben, most meg ott tartunk, hogy majdnem mindenki körberöhögi. Egyébként őt is kicsit pihentetném így, hogy Konate visszatért, és megpróbálnám mellette a szintén nem bomba formában lévő Matipot a következő meccseken

Még a meccsre visszatérve, az első bekapott gól után visszajöttünk, és sikerült is egyenlíteni Nunez szép megmozdulása után. Egyébként Darwin szerintem kifejezetten bíztatóan játszott vasárnap, jól tartotta meg a labdákat, védekezésnél hasznos volt, de ami a legfontosabb, rohadt jól és jókor futott be a védelem mögötti folyósokba. Erre abszolút lehet építeni, csak kár, hogy pont most sérült meg Diaz, de úgy tűnik ez egy ilyen idény, nincs mit tenni.

Az első félidő végén kaptunk egy maki gólt, a szünetben pedig a sérült Diaz helyére beállt Bobby, aki egyébként gyönyörű gólt szerzett, de a pályaralépése után sikerült azt a mókát elérni, hogy  7!! 30 vagy annál idősebb játékos volt egyszerre a pályán, ami a futásra építő kloppi fociban kb öngyilkosság. Ezt a keretépítést azért elég rendesen benéztük, de erről már írtam korábban, és még vissza fogok ide térni röviden, de először basszuk le kicsit Kloppmackót is. A második félidő elején még partiban voltunk valamennyire, amiből a Konate-Matip és Szalah – Fabinho cseréknek köszönhetően sikerült teljesen kiszállnunk. Konate úgy szállt be, hogy egyből volt három teljesen ütemtelen szerelési kísérlete. A francia a 69. percben állt be, nem volt megnyert fejpárbaja, sikeres szerelése vagy felszabadítása se. Ez azért úgy, hogy meccs vége fele már jócskán nyomta a seggünket a kapu, annyira nem impresszív. Fabinho szintén legalább ennyire rossz volt, se interception, se szerelés, se blokk nem állt a neve mellett, pusztán egy darab megnyert fejpárbaj és egy felszabadítás. Azzal, hogy Fabinho beállt, Hendo kikerült a szélre, és az amúgy se stabil középpályás védekezésünk még instabilabb lett, amiből kaptunk egy félkamu tizenegyest. És most ennyit bíróztam.

Azért sem akarok erről többet beszélni, mert bár tényleg voltak elég érdekes szituk, szarok vagyunk. Rossz a letámadás, aminek a következménye egy okádék csapatszintű védekezés, és amíg ezeket nem javítjuk ki, addig hosszú távon nem tudunk sikeresek lenni. Lehet, hogy benne lett volna egy pont a hétvégi mérkőzésben, de az csak elfedte volna a hibáinkat. Egyébként jól játszott az Arsenal, különösen a csapatszintű védekezésük működött jól a második félidőben (Saliba elég komoly kis játékos lett), bár az eddigi eredmények alapján én többet vártam tőlük, hiszen egy félroki Liverpool is majdnem meccsben volt velük. Ez így azért a mi szempontunkból is picit árnyalja a képet.

Így akkor a végére gyorsan vegyük még elő a székházban ülőket, akik kitalálták, hogy ezzel a középpályával neki lehet vágni a szezonnak. Ideális esetben a keret fiatalítása elindult volna jóval hamarabb, de a COVID közbeszólt. Azt viszont már nem tudom elfogadni, hogy a BL-győzelem óta két játékos érkezett a középpályára, és ebből az egyik az ide átigazolási időszak utolsó perceiben kölcsönbe szerződtetett Arthur, a másik meg a zseni, de fiatalnak nem nevezhető Thiago. Tielemans, Palhinha, Matheus Nunes, Moises Caicedo, Kouadio Koné. Ez csak pár név, akiket el lehetett volna hozni a nyáron. A télen muszáj lesz erősíteni ezen a csapatrészen, ha nem akarjuk teljesen elengedni az idei szezont, és ezt tuti látják a liverpooli szakik is.