Kloppo Superstar

Szombaton, egy kora délutáni meccsen látogatnak fiaink az Újpalota csapatához. A nagy tavaszi menetelés vége felé járunk, hiszen már csak 7-8 találkozó van vissza a szezonból. A maraton végén fog eldőlni, hogy mennyire örülhetünk, így a legnagyobb kérdés: mennyi szulfa maradt a végére?

A Newcastle izgalmas projekt már most, és még évekig izgalmas és megosztó téma lesz. Mivel én a ‘90-es évek végén szocializálódtam a focira, abban a szűk ablakban, amikor Bobby Robsonnal volt egy jó Newcastle, ezért mindig is azt gondoltam, hogy az angol focinak kell egy jó Newcastle. A PL, mint üzleti termék szempontjából még egy feneketlen pénztárca erősíti a versenyt a tetején, ami eladhatóbbá teszi a terméket. Az innovációt ösztönözheti, s még inkább fokozódik a verseny a nagyok között. Elég lesújtó véleményem van viszont a szaúdi rezsimről és vagyonukról. No meg arról is, hogy milliárdosok faszméregető versenye lett a yacht mérete mellett, hogy kinek milyen focicsapata van. Mindenesetre izgalmas lesz figyelni, hogy a mindenféle mérsékelt habzású FFP-k mellett mennyire lehet/engedik ismét egy középcsapat pénzzel történő felpumpálását. No meg hogy megváltozott világunkban, amikor hirtelen és meglepő módon úgy tűnik, a pénznek mégiscsak lehet szaga (bár azt gondolom, ez leginkább egy délibáb), mennyire lesz ez sikeres projekt.

Izgalmas lesz figyelni, hogy milyen hasonlóságok és különbségek lesznek a Chelsea, a City és a Newcastle között. Pontosabban talán az a kérdés, hogy a londoni vagy a manchesteri úton indulnak el. Azt gondolom, hogy a City és a Chelsea-féle, “pénzzel nagycsapatot építek” projektek között alapvető különbségek voltak. A Chelsea-t feltehetően Abra papa sokkal inkább kézivezérléssel irányította, így nincs ezen a lassan 20 éven keresztül át futó időszakon egységes filozófiai-stratégiai irány. Nagyon különböző stílusú edzőik is voltak. Persze a legtöbb sztáredző, de még csak ez sem volt mindent végigkísérő elem. A loan army-t lehet talán csak speckó módon Chelsea-módszernek tekinteni.

A City egészen más. Az ottani sejkek egyszerűen jártak el. Amikor ők megjelentek a fociban, a Barca és a tiki-taka volt a csúcs. Sejkék fogták magukat és megvették szőröstül-bőröstül a know-howt. Szép lassan beszerezték Ferran Sorianot, Txiki Begiristaint, Rodolfe Borell-t, majd hagyták őket dolgozni. Az edzőikkel is sokkal türelmesebben bántak. Szép fokozatosan, edzőcserékkel jutottak el az álomedzőjükhöz, Pephez. Az ív leírható úgy, hogy először a kor modern felfogású, fiatal angol edzőjével, Mark Hughes-sal kezdtek, majd jött a kor könnyen megszerezhető sztáredzője, Mancini. Utána Pellegrini a maga focifilozófiájával, aki még egy lépéssel közelebb vitte a gárdát a megálmodott manchesteri tiki-takához. A folyamat betetőzése egyértelműen Guardiola. Ezért bajban is lennék, hogyha ki kellene találnom, hogy Pep után mi jöjjön a Citehnél.

A Newcastle esetében most nem látszik megvehető, kiemelkedően sikeres foci know-how. A Red Bull-féle foci – és menedzsmentstruktúra említhető, de az meg nincs a piacon. Mindenesetre az első edzőkinevezésük hasonlítható a City első választásához, hiszen a mai kor fiatal, modern felfogású angol edzője, Eddie Howe lett a kiválasztott. Howe, aki élete legalább felét (minimum 22 évet) a kisvárosi kiscsapat Bournemouthnál töltötte, biztosan nem a nagyratörő célokra kiválasztott szaki, így most csak egy időleges áthidaló megoldásnak néz ki. Egyelőre sikeres, hiszen a bennmaradás simán meglett.

A költekezést télen megkezdték, de egyelőre látszik, még elég messze vannak attól, hogy vonzóak legyenek, sőt még attól is, hogy világos legyen, milyen úton akarnak elindulni. Egyetlen hosszabb távú igazolásuk volt, a brazil válogatott Bruno Guimarães. Ő került a legtöbbe, 38 millióba a Transfermarkt szerint. Rajta kívül három ideiglenes megoldás érkezett: a Burnley 30 éves ausztrál tankja, Chris Wood 27 milláért, a 31 éves angol válogatott Trippier jött haza az Atleticóból 13,5 milláért, no meg érkezett még a 29 éves angol Dan Burn, szintén 13,5 millióért. Ergo jött egy ember a jövőnek és hárman kimondottan angol foci kompatibilisek a karrierjük legjobb évei végén, hogy tuti bennmaradjanak, hiszen a projekt kb. hamvába halt volna, ha kiesnek. Azt gondolom, Howe feladata az elkövetkező 1-2 szezon folyamán az lesz, hogy előkészítse a terepet: átalakítani a keretet valami modern focira alkalmasra, így megszabadulni a Jonjo Shelveyktől. Valahol izgalmas lesz figyelni, milyen irányba indulnak el.

xT térképe az idei Newcastle-nek

Howe jelenlegi Newcastle-je a kényelmes senkiföldjén van: messze a kieséstől és messze az európai helyektől. Alapvetően modern szemléletű, de eléggé brit focit szokott játszatni Howe. Ez jelenleg abban manifesztálódik, hogy toronycsatáraira építve erős széljátékot játszat. Érdekes lesz figyelni, hogyan fog ez változni az idővel, ahogy modernizálja a keretet és a csapat fociját.

Azt gondolom az, hogy Klopp hosszabbított 2 évvel, az alapvetően virtuális. Egyrészt úgyis addig marad, amíg Ő akar, másrészt sosem töltötte még ki a szerződését: mindig akkor távozott, amikor úgy érezte egy mélyponton, hogy ő már nem tud hozzátenni. Erősen kétlem, hogy ebben képes lenne alkalmazkodni és változni, pedig nálunk azért elég sokmindenben láthattuk ezt a képességét. Nagyon izgalmas figura nagy ölelőmesterünk. Egyrészt tagadhatatlan szupersztár, aki magára irányít minden figyelmet. Azt gondolom, ezt tudatosan teszi, mert amíg rajta a figyelem fókusza, addig emberei és játékosai nyugodtabban tehetik a dolgukat. A kommunikáció meg erőssége Klopponak és azt is gondolom, hogy van egy kényszeresség is ebben.

Jurgen Klopp manager of Liverpool after signing a contract extension with his coaching staff Pepijn Lijnders assistant manager of Liverpool, Peter Krawietz assistant manager of Liverpool, Vitor Matos elite development coach of Liverpool, John Achterberg, Claudio Taffarel and Jack Robinson first-team goalkeeping coaches of Liverpool at AXA Training Centre on April 28, 2022 in Kirkby, England. (Photo by Andrew Powell/Liverpool FC via Getty Images)

Nagyon izgalmas, hogy Klopp a nagy médiafókusz alapján egy egyszemélyes hadseregnek tűnik. Pedig valójában egy nagyon is modern szemléletű menedzser, aki akarja és fel is használja a szakértői inputokat. Nem az az autokrata, aki maga akarja megmondani, hogy mit szolgáljanak fel a konyhás nénik tízóraira, mert ő akkora zseni, aki mindig mindent jobban tud. Ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy sok-sok év alatt felépült és folyamatosan csiszolódik, javul fejlődik a német mérnöki alapossággal felépített rendszer, ahol mindenki tudja a dolgát, mindenki tisztában van a felelősségi körével és ebben ki tudja élni a szakmai ambícióit, tud innoválni és normálisan dolgozni. Még mindig Kloppról van szó: hiába szokta magáról azt mondani, hogy csak a focihoz ért, valójában bármelyik multi bármelyik topmenedzseri székében is sikeres tudna lenni, mert ő a szó szoros értelmében menedzser.

Hatalmas csapatot igazgat. Csak az első csapattal közel húszan foglalkoznak. Simán edzők Peter Krawietz, Pepijn Lijnders, Jack Robinson, Claudio Taffarel, Vitor Matos. Az orvosi és rehab osztályon Dr. Andreas Kornmayer, Dr. Andreas Schlumberger, Dr. Jim Moxon, Dr. David Rydings, Lee Nobes, Dr. Conall Murtagh, Jordan Fairclough, Paul Small, Chris Morgan, Steve Lilley, Joe Lewis, Michelle Hudson, Motonori Watanabe és Lena Aschenbrenner dolgoznak. Mona Nemmer a táplálkozási osztály vezetője, avagy a konyhásnénik irányítója. A saját csapat és ellenfelek analitikusai Daniel Spearritt, Greg Mathieson, James French. Ez a szakembergárda szépen lassan és tudatosan lett felépítve, láthatóan építve a német vonalra, hiszen csak ebben a közegben volt ismert és ezt ismerte Klopp és a csapat. Alex Inglethorpe vezetésével az akadémián dolgozik még egyszer legalább ennyi ember. De van még a scout csapat, Dave Fallows, Barry Hunter vezetésével, az adattudósok Ian Graham irányításával. No persze ne feledkezzünk el Michael Edwardsról sem, akit szintén szupersztárnak épített fel a csapat, de ugye helyette Julian Ward lesz nyártól. Tehát hiába tűnik sokszor egyszemélyes hadseregnek, Klopp valójában egy hatalmas hajó kapitánya. Amennyiben optimistán tekintek a jövőbe, ez a hatalmas, jól felépített csapat lehet a Bootroom 2, ami Klopp távozása után még évekig, akár évtizedekig sikeres lehet. Ezért is elég virtuális, hogy Klopp hosszabbított.

a Liverpool idei xT térképe

Remélhetőleg egy kényelmes, semmiért nem küzdő, demotivált Newcastle lesz az ellenfél, akiket a lehető legminimálisabb energiabefektetéssel sikerül két vállra fektetni, köszönhetően a TAA, Hendó, Salah-féle jobboldalnak.