Élesedik a verseny

Csütörtök óta ugyanannyi lejátszott mérkőzéssel áll a City és a Pool, és csak három pont választja el a két klubot egymástól a tabellán. Ez annak fényében némi csoda, hogy pár héttel ezelőtt volt már tíz is közte, és sokán már lefutottnak hitték a bajnokságot. Még most sem jelenthető ki egyértelműen, hogy utol tudjuk érni a Cityt, de úgy tűnik azt sikerült elérni, hogy újra izgalmas legyen a bajnokság. Öt meccs múlva találkozunk velük az Etihadban, jó pár rangadónk lesz addig, muszáj lesz azokat hozni, hogy versenyben tudjunk maradni.

Összességében nagyon meggyőzően játszottunk a Leeds ellen. Az ellenfél nincs túl jó passzban, remélem nem fognak kiesni az év végén, mert szeretem az ilyen, támadó felfogású csapatokat. Inkább őket nézném a PL-ben, mint pl. a Watfordot. Egész meccsen dominánsan játszottunk, szinte alig hagytunk lehetőséget az ellenfelünknek, és az idei szezonban rekord magasnak számító, 5.0-ás xG értéket értünk el az FBref-nél (Statsbombnál). A képet némileg árnyalja a két büntető, de akkor is látszik, hogy bőven volt elég helyzetünk egy nagyobb arányú győzelemhez. Az xGA-nk (engedett xG) 0.1 értéken állt meg, ami egyik oldalról az ellenfél támadójátékát, a másik oldalról pedig a mi védelmünket minősíti. Apropó védelem, a kiváló csapatszintű védekezés mellett Matip és VvD is gólt szerzett, Robbo pedig kiosztott egy gólpasszt. A holland úgy tűnik kezd visszatérni sérülése előtti önmagához, ami a kezdeti nehézség után nagyon örömteli.

Az év elején úgy indultunk, hogy a City és a Pool mellett akár a Chelsea és a United is beleszólhat a bajnoki címért folyó küzdelembe, de utóbbi már Ronaldo leigazolásakor, a Chelsea pedig az utóbbi hetekben szállt ki ebből a harcból. Ha megnézzük, hogy az egyes csapatok mennyi xG-t dolgoztak ki, és mennyi xG-t engedtek az ellenfeleiknek a bajnokságban, akkor egyértelművé válik, hogy a két csapat mennyire dominálja jelenleg a bajnokságot.

Látható, hogy a Pool és a City messze kiemelkedik a mezőnyből mind a kidolgozott, mind az engedett xG-ben. A Chelsea picit leszakadt, a Tottenham pedig feljött az utóbbi időben. Érdekesség még, hogy a United a hatodik legtöbb xG-t engedte ellenfeleinek, jah meg szegény Leicester, ott a sok sérülés elég jelentősen közrejátszik az idei gyenge szereplésben. Mindesetre az kijelenthető, hogy – a jelenlegi trendek mellett – a bajnoki küzdelem kétszereplősre szűkült.

Ha megvizsgáljuk az xG fordulónkénti alakulását, akkor az látszik, hogy a City december-január közti időszaka elég erős volt, amiben – a csapat erőssége mellett – jelentősen közrejátszott az, hogy gyengébb ellenfelekkel játszottak, de azért az, hogy az öt meccses görgőátlag három körül alakult több fordulón keresztül is, az nagyon durva. Mi egyébként nem tudtuk még átlépni egyszer sem a hármas átlaghatárt annak ellenére sem, hogy többször is megközelítettük már (2,94 volt a legnagyobb érték).

A Liverpool xG és xGA értékeinek alakulása, öt meccses görgőátlag.

A kék a kidolgozott, a sárga az engedett xG-t jelenti.

A Manchester City xG és xGA értékeinek alakulása, öt meccses görgőátlag.

A kék a kidolgozott, a sárga az engedett xG-t jelenti.

Nálunk látható némi visszaesés januárban, ami nem csoda Mané és Szalah távollétében, de abból az időszakból elég jól ki tudtunk jönni, és az elmúlt meccseken megindultunk szépen felfele az xG tekintetében. Az xGA szépen be van állva arra az 1.0-ás szintre, ami mindig is jellemző volt a koppi Liverpolra. A City védekezésében némi visszaesés figyelhető meg, meglátjuk, hova fut ez ki a szezon végére. Az látszik talán, hogy a momentum most mi oldalunkon lehet, főleg akkor, ha sikerül behúzni a hétvégén a döntőt, ami tovább tudná emelni a morált a játékosok között. És ha már momentum, akkor nézzük meg a Chelsea grafikonját is.

A Chelsea xG és xGA értékeinek alakulása, öt meccses görgőátlag.

A kék a kidolgozott, a sárga az engedett xG-t jelenti.

A december-januári időszak jócskán megtépázta a Chelsea-t, ami Chilwell és a James sérülése, valamint Mendy távolléte (bár olyan hírek jönnek, hogy Kepa meglepően ügyeske mostanában) mellett nem is lehet meglepő, mindenesetre a trendek nem festenek túl jó képet. A Chelsea Tuchel alatt végig azzal harcolt, hogy nem tudott elég, jó minőségű helyzetet kialakítani, és ezen Lukaku érkezése sem segített, sőt Carra egy tegnapi bejegyzésében egész addig ment, hogy a belgát ki kell hagyni vasárnap a kezdőből, és Havertznek kell kezdeni elől a kéknél. Vasárnap meglátjuk, Tuchel hogy dönt, és mire megyünk a közben klubvilágbajnoki címet begyűjtő londoniak ellen.