Izzadós három pont

a legjobb három pont. Nem játszottunk kifejezetten jól, de ez a körülmények (időjárás, ellenfél, visszatérő játékosok) ismeretében nem is meglepő. Mindenesetre megvan a győzelem, így talán befogható még a City. Nem mondom, hogy sikerülni fog, de most még van abban ráció, hogy elkapjuk őket. Április 9-én találkozunk velük az Etihadban, addig 7 PL meccsünk lesz, mindet be kel húzni, hogy legyen tétje annak a találkozónak.

Kifejezetten örültem annak, hogy Thiago nem kezdett, illetve Elliot és Luiz Dias sem játszott ezen a meccsen. Előbbi kettőnél a potenciális sérülésveszély miatt, míg a kolumbiai esetében tök felesleges lett volna a Burnley ellen szoktatni az angol közeghez. Ezek az angolok között is tukkónak számítanak, kár lett volna egy potenciális durvább belépőt kockáztatni nála. Egyébként Thiago a pályára lépése után class volt. Úgy tűnik kikoptak a felesleges becsúszások, és az ezekért járó szükségtelen sárga lapok a játékából, remekül tudja diktálni támadások tempóját, az egyik legprogresszívebb játékosunk, és sokszor ér hátra a védekezésnél. A sikeres tavaszunk egyik kulcsszereplője a spanyol.

A másik, a győztes gólt szerző Fabinho, aki a gólján kívül is extra teljesítményt nyújtott. Örülök, hogy végre a szögleteknél is előre mehet, és nem hátul biztosít, mert így +1 magas emberünk van a boxon belül. Ezt emelte ki egyébként Tomkins is az egyik posztjában a Twitteren.

Ezen felül Fabinhonál külön kiemelendő a letámadási hatékonysága és a magas labdaszerzései. Ilyenből szereztük meg a második gólunkat a Leicester ellen is, nem hiába toltam tavaly, hogy vétek középhátvédként pazarolni a brazilt. Lassan ott tartok, ahogy Alisson mellett, nem VvD, hanem Fabinho a legfontosabb játékosunk. Thiagoval remekül egészítik ki egymást védekezésben, labdakihozatalnál, mélyen fekvő védelem ellen a labdajáratásnál, és letámadásnál is. Igazából ha mindketten egészségesek, az a kérdés, hogy a Hendo, Elliot, Ox, Keita, Jones fogatból ki kezdjen mellettük. Rég nem látott bőség. Mivel Fabinhonak nincs természetes pótlása, így Hendot nem nagyon erőltetném velük, inkább hagynám meg Fabinho cseréjének annak ellenére is, hogy 8asban az erősségei sokkal inkább kidomborodnak, mint 6osban, de ezt szerintem be kell addig vállalni, amíg nem érkezik másik DM a csapatba.

Egyébként a keret erősségét remekül mutatja, hogy az a Jones, aki az előző meccsen kezdett, most a keretbe sem került be. Rajta kívül otthon maradt még Gomez, Minamino és Origi is. Elég nehéz látni, hogy a Firmino, Szalah, Mané, Jota, Diaz ötös fogatba miként fogja beverekedni magát Minamino és Origi. Leginkább sehogy, így ez már előre vetíti nyári távozásukat, az értük kapott pénzből lehet majd pótolni a távozó Firminót és/vagy Manét. Ritka bőséges tavaszunk lesz, élvezzük ki az idei évet, mert jövőre már nem várható ilyen. Benne van, hogy a vasárnapi támadó hármasból kettő nem lesz kezdő szerdán Milanóban. Nagy minőségromlás úgy se lenne várható, ha Diaz és Jota kezdene Mané és Firmino helyén. Érdekes lesz látni, mit találnak ki Kloppék.

Végezetül egy kis visszatekintés: tavaly ilyenkor zsinórban három vereségnél álltunk, és Henderson játszott középsővédőt. Nagyot tud változni világ egy év alatt. Szerdán a San Siroban folytatjuk menetelésünket.