New year, same shit

COVID, AFCON, VAR, FECAFOOT, téli VB, angol bírók, olaj pénzek, VAR mögött ülő angol bírók, egyenlő esélyegyenlőtlenség, hosszútávon nyer a city, kivéve, ha a szférák együtt állásával átszippantódnak egy másik világba, ahol egy ősz hajú kardos ember lecsapja Pep pulóveréről a gombokat, mert ilyen csúfságot még a kalendáriumban sem látott.

Az utolsó meccs, amíg Salah, Mané és Keita velünk vannak, aztán indulhat sebességet vált a liverpooli shitshow. Mindenképpen az elmúlt években felépített rendszert dicsérete, hogy ebben a PL-nek nevezett megbolygatott ülepítőben is ilyen stabilan jól szerepel a csapat néha még el is tudjuk hinni, hogy van esély a lépést tartani a cityvel. A problémák nagy része ugyan a covidos idők előtt is ugyanígy megvolt, a futball globalizáció kőkeményen megérkezett és bekérte az árát. Néma stadionok, magas jegyárak, végtelen számú meccs, pénzes csapatok lettek gazdagabbak, a szegények reménytelenebbek, a játékosok pedig kifacsartabbak és szintén gazdagabbak mint valaha. Kedvenc mondásom szerint a szar mindig is nyakig ért, de annak lehetett örülni, hogy legalább nem lötyögtették.

Hát most lötyög és minél jobban a felszínen akar maradni minden szereplő annál nagyobb hullámokat vernek. Szépen lassan körvonalazódott bennem a felismerés az évek során, hogy egyre kevésbé az egyenlő verseny, a sportteljesítmény vagy a kutatás és az általa generált tudás az ami a futball pénzlufiját hajtja. Ezek csak melléktermékei a kapálózásnak, mert vannak akik ebben látják a kiutat a kapaszkodót. Sokkal fontosabb lett, hogy legyen hír, legyen min vitatkozni, téves döntések, összeegyeztethetetlen szabályok, rengeteg meccs az év minden napján, végtelenségig kizsigerelt játékosok és stábok. A modern futball egy valóságshow lett.

Emlékszem volt egy erős vitánk Gringowval a VAR bevezetésekor, ahol én LADA naivaként az egyenlőséget vártam és azt, hogy konzisztens döntések ellensúlyozzák majd a beöntött fontmilliárdok torzításait. Az ő álláspontja szerint egy kiüresedett, gépies, emberi hibák nélküli futballt nézünk majd és nem lesz min rantelni heteken át. Hát egyikünknek sem lett igaza, ebből is látszik mennyire értünk a lovakhoz. Jelen esetben, ami igazán szomorú, hogy évtizedek óta most a legjobb a Liverpool és ezen a fospermeten keresztül nézhetjük, hogy a csapat emberfeletti teljesítménnyel vívja ki a stabil második helyet és talán nyer egy-két karalábé ízű tusfürdő kupát, ami szép meg jó, de ez a megvívott meccseknek elenyésző hányada csupán.

Nem véletlen nincs szó a chelsea meccsről, mert hihetetlen nehéz úgy beharangot írni, hogy azt sem tudjuk ki szerepel majd a keretben pár óra múlva. Pláne úgy nehéz, hogy kiharangra készült az ember, de az ágyban fetrengve csak ránéz a beosztásra és hirtelen feleslegessé válik a reggeli kávé.

Klopp covidos ő fixen nem lesz Londonban, rajta kívül még elvileg három játékos is, ami úgy hiányzott, mint szuahéli elletőgödör tulajdonosnak a belvíz. Ha minden igaz a kapuban kapus fog állni és ha szerencsénk van védeni is, míg előtte a megszokott felállásban játszunk majd. Keretmélységünk jelenleg nincs, lesz egy erős kezdőnk egy két lukkal, de ennyi, kipihent friss játékot nem várnék, inkább egy amolyan fasza védekezést aztán hátha Salah bekalamol egyet. A Chelseanél szintén vannak hiányzók, akik közül a Chilwell-James duó a legszembetűnőbb, szegényeknek olyan rutintalan ifjúkat kell bevetni, mint Azpilicueta és Alonso. Valamint Lukaku lehet, hogy nem játszik egyáltalán, mert Tuchel megsértődött, mert Lukakunak nem esett jól, hogy mellőzi a taktikából, de dolgozik tovább profin és erről riportot forgatott pár hete a belga, ami az elmúlt napokban kikerült a médiába. Várom majd a Lőw Zsóti könyvét ezekről az érdekes eseményekről, hogy megtudjuk mi nem történt igazából. Egy kibaszott valóságshow!