Második felvonás

A COVID össze-vissza, mindenféle kívülről látható/érthető, logikát nélkülöző meccshalasztgatós őrületében úgy néz ki, hogy a Leicester meccs megtartásra kerül. Ellentétben ugyebár a boxing day meccsel, ami a Leeds ellen lett volna.

Nem gondolom jónak ezt a COVID-meccstologótatósdit. Nem azért nem, mert a kutyát nem érdekelte 2019-ben amikor 24 óra alatt 2 kontinensen 2 meccset kellett játszanunk, ahogyan az sem, amikor hagyományos sérülések miatt nem volt tavaly középső védőnk. Azért nem gondolom jónak, mert szerintem – ez szigorúan óvatosan megfogalmazott magánvélemény, tipikusan olyan téma, amit jó eséllyel kár megnyitni – a COVID járvány átalakult az elmúlt másfél évben. 2020 telén, amikor a bajnokságot hónapokra felfüggesztették, ezt jó és helyes döntésnek gondoltam. Abban az időpillanatban volt egy új vírus, egy új járvány, amiről alig tudott az emberiség és a tudomány valamit is. Nem volt meg hozzá az oltás, azok a gyógyszerek amikkel a tüneteket kezelni lehet, nem volt meg a tudás és a protokollok, hogy mit kell csinálni azzal, aki elkapta. Hiánycikk volt a maszk, a fertőtlenítő és a lélegeztetőgép. Akkor tanultuk a orvosilag helyes és alapos kézmosás rejtelmeit. Azonban az elmúlt másfél évben nagyot fordult a világ a kérdéskörben: ma már van oltás (bár világszinten nincs jól elosztva), vannak gyógyszerek, amelyekkel lehet valamennyire kezelni a tüneteket, enyhíteni a lefolyást. Megvan a tudás, hogy milyen állapotú beteggel mit kell csinálni. (Már persze ahol van működő egészségügy.) Ma már egyértelműen az egészségügy kapacitása a szűk keresztmetszet. Mondjuk ez meg is látszik a PL protokollon is, hiszen most 1-1 meccs kerül elhalasztásra és nem hónapokra állítják le a bajnokságot. Ezt nyilván az előbbi tényezők teszik lehetővé.

Nem azzal van bajom, hogy az egészségügyi kapacitások megőrzése érdekében, a fertőzés terjedésének megakadályozása miatt ne legyenek karanténok. Azt gondolom, a karantén még egy jó darabig a COVID kezelésének fontos eleme kell, hogy legyen. Még azt is megértem, hogy a fertőzés terjedése még ma is komoly dolog, ezért jobb óvatosnak lenni, tehát indokolt lehet a nagyon fertőzött csapatok meccsét inkább elhalasztani. Nekem se tetszene, ha a másik csapat COVID járványa miatt nálunk kiesne a fél keret. De közben azt is gondolom, hogy az omikron rendkívül fertőző: bárki bárhonnan összeszedheti, mondjuk a konyhás néni fia az iskolában vagy a masszőr lánya az oviban. Jó eséllyel nincs olyan, a játékosok körül kialakított buborék, amin ne tudna áthatolni. Ez felhozható ellenérvként a meccsek elhalasztása ellen.

De az igazi bajom szokás szerint az FA-vel van. Ez a szervezet most sem hazudtolja meg magát, és hozza a kretén, átláthatatlan döntések sorát. Persze mit is várhatunk egy degeneráltak vezette, ennyire rossz értelemben konzervatív intézménytől? Attól az intézménytől, amelyik egy alapvetően jó, máshol már kipróbált módszert (VAR) ennyire szar módon tud alkalmazni, sok jóra ne számítson senki sem! Amennyiben erről nem az FA, hanem a PL dönt, ez akkor is problémás. Persze ott egyből bejön a profitérdek, amitől számomra egyből érthetőbb a dolog: nekik az a fontos, hogy a TV-k azt a meccset adhassák le, amiért fizettek. Senkinek sem jó, ha a sztárok nincsenek a pályán, és az ifik tolják le a meccset csak azért, hogy le lehessen játszani. El tudom képzelni, hogy a TV-k kompenzációt követelnek a PL-től, ha nincs a pályán Vardy, CRoni, Salah stb.: azaz a sztárok, akik miatt leül a “paraszt” Kínában meccset nézni és ha nem kapják meg, akkor perre mennek. El tudom képzelni, hogyha ezzel a logikával végignézném, melyik az a meccs, amit elhalasztanak, és melyik az, amit nem, akkor sokkal érthetőbb lenne a mögöttes logika. Ettől még persze zavaró, hogy most úgy tűnik számomra: amolyan “uram-bátyám rendszeres” kivételezés adja a meccsek halasztási – lejátszási döntéseinek alapját, ami egy ekkora, milliárd fontos biznisz esetében roppant módon amatőr és zavaró.

COVID-os világunkban nehéz előre látni, hogy végül ki lesz elérhető, és ki tud játszani a meccsen. Ez a fajta bizonytalanság nem segíti előre látni, hogy milyen taktikai finomságok várhatóak, melyek lesznek a legfontosabb összecsapások a meccsen. Összességében elmondható, hogy nehéz reálisan előre megjósolni a kimeneteleket. Azt gondolom, segíthet megítélni az erőviszonyokat, hogy egy hete az erősen tartalékos csapatunk az ő lényegesen kevésbé tartalékos csapatuk ellen jól teljesített. Az sem rossz indikátor, hogy közel kétszer ennyi pontot szereztek eddig fiaink, mint BR csapata. Valószínűsítem fitness szempontból nem lehetett rossz az a kis szusszanás, amit a Leeds elleni elmaradt meccs jelentett a szokásos ünnepi őrületben. Az más kérdés, hogy minden valószínűség szerint nekünk rosszabb időpontban kerül majd megrendezésre a meccs. A mai összecsapáson azonban pozitív hatása lehet a Leeds elleni halasztásnak.