Illogikus, és mégsem

Mikor Klopp betolta, hogy a pénzért menni kell a teljesen tét nélküli Porto-meccsen is, akkor elsőre eléggé felhúztam magam. Én, a top4 reménytelen hajhászásán és Fifán nevelkedett örök pihenés-optimalizáló méregből húztam elő a Merseyball megfelelő statisztikai magyarázó passzusait, és covid-fáradtság-dühödtséggel ordítottam, hogy a likvid kurva életbe. Ámdeh! Micsoda kurva nagyot tévedtem! A kurvák vére.

Szóval van az az igehirdetésem, hogy több meccs, mint kolbász. A könyvben is aztán minden numerikus nyalánkságával. Na mondom felcsapom, hogy kicsaphassam a brét a kapitalista imperialisták elé. Szóval az van, hogy az utóbbi években kb. 25%-kal csökkenti a top4 esélyét +1 meccs az idényben. 25 fockin percentidzs. Na baszd meg, FSG, gyere ide!

Szóval Jürgen aszondja, kell a pénz, játszunk. (Jó meg nézők, izé, reputáció, ja, ja.) A BL csoportkörében a győzelem 2.8M-t, a döntetlen 0.9-et fizet. Ehhez képest a top4 vs nem-top4 verseny a végén alsó hangon 30 milka (15 a csoportkör elérés + reklámpénzek, és PL magasabb pénzei). Matematikailag a kettő várható értékét kell szembeállítani és megkapjuk, hogy Jürgenem, A vagy B csapattal játssz. (Nyilván azért súgnak is neki fentről.)

Egy valami hiányzik és keressük: mekkora eséllyel küzdünk mi a top4-ért? 100%! Persze! Na itt elkezdett bűzleni a dolog. De nézzük is meg:

Legyen P annak a valószínűsége, hogy mi top4-ért küzdünk. Ha a szerdán A csapattal játszás várható értéke (bal oldal) nagyobb, mint a B csapattal játszásé (job oldal), akkor Jürgennek oda fogják súgni a meetingen, hogy alapcsapattal kérjük.

70% * 2.8M + 20% * 0.9M + 0.75*P*30M > 35% * 2.8M + 30% * 0.9M + P*30M

A matek sima várható érték számítás. A meccs előtti oddsok alapján A csapattal kb. 70% volt a nyerési esélyünk, 20% a döntetlen, ezt önkényes becsléssel írtam 35% és 30%-nak a B csapat esetén.

Ebből kérlek P<12%.

Jah. Ez azt jelenti, hogy a vezetőség 12%-nál is kevesebb esélyt ad neki, hogy top4 fightban leszünk.

Nem kell idegeskedni, nyilván ők is látták az előző idényeket. Sőt, ha a Merseyball többi passzusát is olvasták – olvasták -, akkor az is kiderül, hogy a plusz meccseknek a top1 vs top2 párharcban szinte nincs is szignifikáns hatása.

Azaz – ha helyesek a fenti hipotézisek – abból, hogy tegnap A csapat játszott (márpedig az, minden csere rövid távú sérüléspihentetés vagy meccsfitnesz hozás volt), az a logikus matematikai következtetés, hogy teljes hittel bajnoki címért megyünk. Most nem mondom, hogy szarjuk össze magunkat ettől a megállapítástól, de itt a pénzügyi rémhíreket hallva és összetéve a nyári átigazolásokkal, kicsit rezgett a gatyám. Hát most kisimult.

Azt is megélhettük 2021-re, hogy jó jel, ha tét nélküli meccsen az A csapat játszik.

Meg persze volt ez a sörmeccs is. Pepe jó gyerek volt, a vendég kapus továbbra is (i)komikus, mi meg nyertünk. Thiago újradefinálta a dugó fogalmát. Na hajrá a következő bajnokin is.