A szezon első igazi rangadója

Dedikált kiharang most nem lesz, de igyekszem belevonni a Burnley elleni összecsapás tanulságait a mai felvezetőbe. Amúgy is izgalmasabb az esti meccs, hiszen a szezon első igazi rangadója következik az Anfielden a Chelsea-vel.

Azért is lesz nagyon fontos ez a meccs, mert szerintem a végső győztes a City, a Chelsea és a Liverpool hármasából fog kikerülni, azaz közvetlen riválisuk ellen mérkőzünk meg ma. Előzetesen a Unitedet is ide soroltam volna, de a tegnapi Ronaldo igazolás rontotta az esélyeiket. C7 nyerő alkat, aki képes fontos meccseket eldönteni, de alapjaiban rombolja le a United gyorsaságra és fluiditásra építő támadójátékát, amiben Fernandes, Greenwood, Rashford és Sancho szabadon lubickolhatott. Ez innentől megváltozik, Ronaldonak játszani kell, tiziket és szabadrúgásokat rúgni, ami teljesen felborítja a már meglévő taktikát. Marketing szempontból jó lépés, csapatépítés és bajnoki cím oldaláról nézve kevésbé.

Szóval Chelsea. A tavalyi BL győztesnek már az előző szezonban is bomba kerete volt, bőven akadt mélység és minőség is a csapatban. Ehhez képest idén hoztak egy Lukakut előre, akinek bőven van bizonyítani valója még London kék felén, valamint valószínűleg megszerzik Jules Koundét a Sevillatól, aki a három védős rendszerben bevethető a hátsó hármas közepén és jobb oldalán, valamint ha nagyon muszáj wingback-ben is. Ehhez a pofás kerethez igazoltak télen egy kiváló edzőt Thomas Tuchel személyében, így könnyen megállapítható, hogy micsoda erő van formálódóban a kékeknél. Itt gyorsan hozzátennék annyit, hogy Löw Zsolt nem is igazán lehetne jobb helyen, mint a német mellett, sokat tud tanulni tőle, és olyan erényeket is magára tud szedni, amelyekre nagy szüksége lehet majd akkor, amikor kipróbálja magát vezetőedzőként.

Nálunk az eddigi egyetlen érkezőt Konaté jelenti, és Klopp nyilatkozatai alapján nem is igazán várható további mozgás a nyáron. A középpályán eddig elég bíztató Elliot és Keita játéka is, utóbbival kapcsolatban az külön kiemelendő, hogy kb 6-8 hete folyamatosan edz, és egészséges tud maradni, reméljük a válogatott túra nem fogja megtörni ezt a lendületet. Thiagot és Curtis Jonest idén még nem is igazán láthattuk, így érhető valamelyest Klopp kijelentése, mindenestre akkor is fontos lenne Fab mellé valakit hozni, hogy ne Hendot kelljen vészhatosba mozgatni, pláne ne akkor, amikor majd Elliot és Jones teljesítménye valamelyest visszaesik a szezon során, ami ilyen fiatal korban teljesen természetes jelenség lesz. A védelemben Konaté és Gomez nem sok lehetőséget kapott még, viszont Tsimikas elég meggyőző teljesítményt nyújtott Robbo hiányában, így néha nyugodtan lehet majd pihenteti a skótot. Ennek ellenére a rutinja miatt ma utóbbit várom a kezdőbe, viszont a válogatott szünet után, a sorozatterhelés közepén bőven jut majd lehetőség Tsimikasnak is. Elől a szokásos hármast megbontotta a tavaly érkezett Jota, aki az oly nagyra értékelt Firmino-szerepkört vette át. Jól presszingel, jól lép vissza, kiválóan fejel, és mindkét lábbal veszélyes tud lenni. Azt hittük ilyen típusú játékost lesz a legnehezebb találnunk, de úgy tűnik sikerült, ami valamelyest még az adattudós stábot is meglepte. Hosszú távon az alternatíva és az így jelentkező konkurencia jót fog tenni Bobby-nak, meglátjuk este kinek szavaz bizalmat Kloppmaci. Ez a liverpooli keret szintén nagyon pofás, csak egy hatos jöjjön még pls.

Nagyon kíváncsian várom az esti mérkőzést, ami jó erőfelmérő lesz a visszatérő Matip-VvD párosnak, hiszen Lukaku megfékezése jelentős kihívást fog jelenteni a számukra. Fabinhora szintén nagy szükség lesz a visszazárásokkor és a kontrák megfékezésénél. Kíváncsi leszek, Klopp milyen taktikát eszel ki, átadja-e a teret Tucheléknek, vagy az elmúlt évnek megfelelően inkább dominálni akarja a labdabirtoklást. A Chelsea nagyon magasan fogja kezdeni a letámadást, így a középpályára a leglabdabiztosabb hármast, a Fabinho-Thiago-Henderson tengelyt választanám. A tempó miatt elől Jotával kezdenék Mané és Szalah mellett, akik 3v3-ban vagy 4v3-ban talán könnyebben tudják majd megoldani a helyzeteket a kékek védelmével szemben. 60. perc környékén pedig jöhetne Bobby, hogy teljesen megzavarja az ellenfelet a visszalépésekkel. TAA-ra és Robbora ma inkább védekezésben lesz szükség, hiszen az ő feladatuk lesz a wingback-ek hatástalanítása. A támadáshoz hozzáadott értékük az ellenfél védelme mögé belőtt labdákban jelentkezhet, amivel tudják majd szöktetni a támadóinkat. Sok beadásra vagy visszagurításra a részükről nem igazán számítok.

Két jó csapat, két kiváló edző, szurkolókkal teli stadion, mi kell még egy kiváló szombat estéhez? Ilyenkor szokott egy nagyon szar meccs kisülni a találkozóból, de reméljük, ez a mai este más lesz. Személy szerint nagyon várom az összecsapást, és összességében már egy döntetlennel is elégedett lennék a kezdő sípszó előtt. 18:30-tól a Spíleren meglátjuk, hogy mi sül ki ebből.