Öt dolog, ami szükséges a sikeres befejezéshez

Vasárnap este a Sheffield ellen négy bajnoki vereség után végre sikerült újra győzni. Februárban ez volt az egyetlen bajnoki győzelmünk, ami miatt még a negyedik hely is veszélybe került. A mérkőzés előtt az Opta kitett egy tweetet arról, hogy a Liverpool legutóbbi kilenc mérkőzéséből két döntetlen és egy győzelem mellett hatot is elbukott. Pontosan hat veresége volt a csapatnak az előtte lejátszott 100 bajnoki mérkőzésen (75 győzelem és 19 döntetlen mellett).

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy nincs könnyű helyzetben a társaság (sérülések, formahanyatlás, személyes tragédiák), de vasárnap ellenfelünknél sem rózsaszín minden. A tavalyi szezon meglepetéscsapata volt a Sheffield United, akik a három védős formációt új szintre emelték a PL-ben. A fellépő középső védők segítségével emberfölényes szituációkat hoztak létre a széleken, majd a hosszúra lőtték a labdákat, amelyre általában hárman érkeztek (egy csatár, egy fellépő középpályás és egy szélső védő), így alakítva ki veszélyesebbnél veszélyesebb helyzeteket. A támadások támogatása mellett a három középső védő biztosította a csapat stabilitását is, így nem meglepő módon a hátsó hármasra kulcsszerep hárult a tavalyi sikerekben. Idén februárra ezen belső hármasból egy sem elérhető már, és jó eséllyel egyikük sem fog idén többet játszani. Sajnálom egyébként őket, mert szimpatikus csapat, nagyon élveztem tavaly a játékukat, Wildert is kedvelem, de itt látszik igazán, hogy nem az első, hanem a második PL év a fontos (persze, csak ha az elsőben bent tudsz maradni)(Aston Villa vs. Sheffield).

Azért még így is nekünk a legszarabb, de CP, Newcastle, Southampton, Sheffield is nyugodtan panaszkodhat. Kiemelendő a Leicester, akik a sok sérült ellenére is remekül szerepelnek. Forrás:https://www.skysports.com/football/news/11661/12232505/liverpool-leicester-and-crystal-palace-top-premier-league-for-current-injuries.

Vasárnap nem voltunk rosszak, de túlságosan meggyőzőek sem, viszont összességében egy kis önbizalom növelőnek megtette ez. Azzal azért tisztában vagyunk, hogy néhány dologban javulnunk kell ahhoz, hogy a minimális célunkat, a jövő évi BL szereplés lehetőségét ki tudjuk harcolni a hátralévő fordulókban, így összeszedtem pár pontot, ami szerintem szükséges ehhez.

  1. Alisson formája: Kulcskérdés, hogy Ali miként tudja túltenni magát az édesapja elvesztésén. Tudva, hogy milyen közel álltak egymáshoz még nehezebb lehet számára ez az időszak, de reménykedjünk, a jobb eredmények jönni fognak, és ezek pozitív mentális hatással lesznek brazil kapusunkra is.
  2. Kabak helyezkedése: Szeretnék folyamatosan két középső védőt látni a csapatban, és ehhez elengedhetetlen az, hogy Kabak formába kerüljön. Láttunk már tőle pozitív jeleket, de nagyon aggasztó, hogy rendre beragad a lescsapdánál (ami a magas védelmi vonalunkban végzetes hiba), valamint nagyon sokszor engedi maga elé a támadókat. McBurnie ezeket nem büntette meg, de egy Werner vagy Auba meg fogja. A kis csapatok ellen maradnék a fejjátékban erős Kabak-Philips kettősnél, míg a gyorsabb csatárok ellen lehet megpróbálnám a valamelyest gyorsabb Daviest pl. Kabak helyett. Fabinhora egyértelműen máshol van szükség (lásd kövi pont).
  3. Fabinho visszatérése a középpályára: szerintem két okból is elengedhetetlen, hogy a brazil visszakerüljön eredeti posztjára. 1) a magas labdaszerzéseinek köszönhetően – ami most nagyon hiányzik a csapatból – pár érintésből kerülhetnénk a kapu elé, aminek köszönhetően végre talán tudnánk könnyebb gólokat szerezni, ami némileg visszaadhatná a támadók önbizalmát; 2) jelenleg nincs aki biztosítson a két középső védő előtt, így nagyon könnyen kerül az ellenfél 2 a 2 elleni szituációba az amúgy se villámléptű középső védőinkkel – így fordított ellenünk a Leicester (Vardy mellé fellépett Barnes, előbbi lefejelte Henrdersont, utóbbi elfutotta Kabakat, viszlát, pacsi BR-nek, vagy így kapott kamutizit az Everton, amikor Richarlison és DCL 2 a 2 ellen vezethetett akciót a meccs végén). Ha Fabinho visszatérne a védelem elé, ez a probléma megoldódhatna, valamint Wijnaldum és Thiago/Jones/Keita tudna a lecsorgó labdák begyűjtésére koncentrálni, hiszen Fab vívná a párharcok jelentős részét.
  4. Középpályás rotáció: Keita és Ox jöjjön annyira formába, hogy valós opciót jelenthessenek a csapat összeállításakor. Mindketten hozzájárulhatnának ahhoz, hogy a középpályás letámadás hatékonyabbá válhasson, valamint a középpályás labdacipelésekkel (amiben Wijnaldum mellett Keita és Ox a legjobbak) újabb dimenziót tudnánk hozzáadni a támadásépítéshez.
  5. Csatárok formajavulása: Jota felépülésének az lesz a következménye, hogy néha tud pihenni a fron3, valamint a csapatrészen belüli versenyhelyzet is növekedni fog, így élesebbek lehetnek a fiúk a kapu előtt, ami hatékonyabb helyzetkihasználást vonz magával.

Csütörtökön este pedig a Tuchel vezette Chelsea-vel folytatjuk. Izalmas kis meccs lesz.