Roncsderby: folytatásos történet

Vasárnap este Sheffieldben folytatódik az idei roncsderby. Unalomig ismerjük, de ettől nem lesz kevésbé igaz, hogy a COVID és a 2021-es EB szorításában a megszokottnál sűrűbb és felkészülési időszak mentes furcsa szezont élünk. Ami megában hordozza a sérülések veszélyét és ebből a veszélyből nekünk, Liverpoolnak extrán erősen kijutott.

Csak hogy lássuk a roncsderby mennyire igaz. A forduló előtt a csapatok PPG-jéből egyedül a City-é magasabb, mint 2,00, ami jellemzően a top4 küszöb. Mondjuk, ők olyan teljesítményt tesznek le, ami az elmúlt 3 űrszezont leszámítva más szezonokban is bajnok esélyes teljesítmény lenne, hiszen 89-90 pontos pályán vannak most. Ellenben a jelenlegi 2-3 helyezett normál szezonban a negyedik helyért kaparna. A jelenlegi negyedik meg 6-7-8 helyért. Az idei furcsa terhelt szezon tényleg roncsderby-t hoz. Az lesz sikeres, akinek kevesebb sérültje van és kicsit szerencsésebb az eredmények és bíráskodások tekintetében. A Liverpool ezekben nem szerencsés idén. A teljesítmény, ha vákuumban nézzük pocsék. Az 1,6 PPG és a 60-61 pontos előrevetítés a King Kenny és BR féle rossz szezonok teljesítménye. Azonban nem lehet vákuumban nézni ezt a szezont. A bíráskodással nem akarok foglalkozni. Azonban önmagában a sérültek száma, a meccsenként hiányzó játékosok száma, ami idén van nálunk elég ok arra, hogy jogosan bármely csapat visszaessen tőle. Amennyiben még a kiesett sérültek/játékosok fontosságát, minőségét is figyelembe vesszük, akkor az jön ki, hogy majdnem csoda, hogy ilyen jól szerepelünk.

 meccspontPPGPPG*38
ManCity25592,3689,68
ManU25491,9674,48
Leszter25491,9674,48
West Ham25451,8068,40
Chelsea25431,7265,36
Everton24401,6763,33
Liverpool25401,6060,80
Tottenham24361,5057,00
Arsenal25341,3651,68
Forduló kezdete előtti tabella

Azt gondolom a Liverpool idei szezonja mutatja meg igazán az árnyoldalát az olyan a piac egészséges működését előíró szabályok árnyoldalát, mint az FFP és a HomeGrown szabály. Ezek ugye keretet adnak arra, hogy mekkora és milyen összetételű kereted lehet és ezekre mennyit költhetsz. A lényeg a mostani gondolat menetben, hogy felső korlátot adnak a keret méretének. Az idei nem előkészített sűrű szezonban a keret méret felső korlátja, ha sérült problémába kerülsz, akkor egy megtörhetetlen negatív spirált okoz. Mivel a keret méret felső korlátos meccs meg nem lesz kevesebb attól, hogy neked több hiányzód van. Ez azt okozza, hogy a megmaradó játékosokat használod agyon az agyon használt játékos pedig sérülékenyebbé válik és egészen jó eséllyel meg is sérül, ami tovább rontja a sérült problémádat és még nagyobb nyomást és agyon használatot okoz a megmaradt játékosokon és így tovább ördögi kör ez, amit idén nagyon megszívtunk. Lassan ott tartunk, hogy fogalmam sincs, hogyan lehet ebből a negatív spirálból kitörni és valahogy elevickélni a tapírfasz méter jó oldalára.

Márpedig ebben az idei szezonban már semmi más nem számít nálunk, akik tényleg a bevételeinkből eladósodás nélkül akarunk üzleti értelemben fenntarthatóan megélni, minthogy valahogy a BL pénzben benne maradni. Ezen feltételek együttes megléte esetén igaz csak a kijelentés.