Gini Wijnaldum mosolya fényeskedjék

Vasárnap játszottunk egy szokásos MU elleni meccset. Ez a rangadó Klopp alatt teljesen kivérzett, ennek megfelelően egy jó vallatós gólnélkülivel kocognak a felek tovább a maratonon. A meccsen minimális érdekes dolog történt leszámítva azt a FIFA glitchet, hogy az első félidőt sikerült ziccerben lefújni 4 másodperccel a jelzett hosszabbítás letelte előtt.

Az elmúlt évek nagyjából hasonló rangadókat szültek, pláne az Anfielden, pláne ha Mou vagy Ole vezette az ellent. A liverpooli erőfölény Klopp alatt megkérdőjelezhetetlen, az előző poszt mutatói, vagy akár a trófeák, a megszerzett pontok, bármi arról szól, hogy amíg a United keresi az útját vissza a csúcsra, addig mi nyerünk. Ez egy elég kényelmes érzés az egység sugarú Liverpool szurkolónak, de a rangadó szempontjából többet árt, mint használ. A United túl nagyot bukhat egy nagy vereségen a rangadón, míg a Liverpoolnak pedig szintén a vereség fájóbb, mint egy győzelem.

Szinte megszokottá vált, persze ezt a fost nehéz megszokni, hogy a MU beáll védekezni a kezdősípszóra, a Liverpool meg félgőzzel erőlködik kicsit, de nem annyira, hogy kontrafelületet hagyjon, aztán ha jön egy VVD fejes akkor örülünk Vincent, ha meg nem akkor se kapunk gólt. Csak ez nekem nagyon üres és messze áll az összes monumentális zenére vágott beharangozó montázs videótól.

Pont ez volt vasárnap is, nagy várakozás és két igen precízen megtervezett védelem, az egyik sok emberrel a saját 16-osán, a másik sok emberrel az ellenfél térfelén. Ennek megfelelően láttunk helyzeteket, védéseket itt is ott is, de leginkább egy nagyon langyos rangadót. Nem akarom én ezt a betömörülő MU vagy managerük nyakába varrni, Klopp ugyanúgy nem akar annyira nyerni, hogy véletlen akár ki is kapjon közben. Talán ez a mostani szedett-vedett helyzetünkben a legérthetőbb.

Kanyarodjunk is rá a narancs gépre, az áthallások elkerülése végett nevezzük nevén: Georginio Gregion Emile Wijnaldum leánykori nevén Boateng. Másfél lassan két éve hatalmasakat legyintettem arra, hogy vajon Gini hosszabbít-e annyira uborkaszezon szagú klickbait sztori volt valamelyik online sportlapban, hogy át sem ütötte a személyes indikajla bullshit szűrőmet. Ezzel szemben itt vagyunk 2021 hajnalán és Wijnaldum még mindig az öt évvel ez előtti szerződését tölti Klopp csúcs Liverpool, ahol szerepe megkérdőjelezhetetlen, megkerülhetetlen és ő maga pedig leszerelhetetlen, mosolya pedig ellenállhatatlan.

Gini Rotterdamban szedte fel a klasszikus holland utánpótlásnevelésből mindent mi jó, felnőtt karrierjét is itt kezdte meg, 4 év Feyenord után 4 év PSV következett, kupagyőzelem 2012-ben, 2014-ben gólt lőtt a braziloknak a brazil vb bronzmeccsén, majd bajnok lett 2015-ben a PSV-vel, így nem csoda, hogy a megfiatalodó holland válogatott arca lett és elnyerte az év holland labdarúgójának járó díjat, majd leigazolta a Newcastle. Az első PL szezonja a széthulló Newcastle kiesés elleni küzdelmével telt, ahol 38 meccsen 11 góllal mutatta meg magát messze kiemelkedve és ennek megfelelően ki is menekítettük a csodás észak-keletről 23+2 millió fontért. (Emlékezzünk milyen hatalmas összegnek tűnt ez valaha) Nálunk pedig történelmi csapat oszolopos tagja, nagy munkabírás, fontos gólok és ami az elmúlt időkben felértékelődött, sosem volt sérült.

Egy focista aktív pályafutása limitált idő, 18-20 éves korától tarthat 33-35 éves koráig. Egyértelmű, hogy poszttól, sérülésektől és egyéntől függően ez változik, de ez a 15 év az ami rendelkezésre áll egy játékosnak, hogy céljait elérje. A csúcs évek szintén posztonként eltérően bizonyos tűréssel de 26-30 év közé tehetőek, ennek megfelelően alakulnak a fizetések és a szerződések is, 24 alatt még a potenciált kell megfizetni főleg átigazolási díjban, míg 30-hoz közeledve pedig a tapasztalatot és a csúcs éveket többnyire fizetésben és akár átigazolási díjban. Egy top játékosnak 2-3 nagyon extrém esetben 4 nagy szerződése lehet, ezekből kell a legtöbbet kihozni, hogy ne ragadjon meg a hétköznapi luxus posványában. Gini az utolsó igazán zsíros potenciállal rendelkező szerződése előtt áll, ez vagy egy hosszabbítás lenne a Liverpoollal vagy kifuttatva azt free agentként mehet ahová hívják. Ugye emlékezzünk Matip, Milner példájára, hogy hiába ingyen igazolható egy játékos, az aláírási pénz és az ennek megfelelően magasabb bérigény szépen ellensúlyozza az átigazolási díj hiányát.

Gini elsőszámú csábítója a Barcelona. Alapból a Barcelona történelmében a 60-as évek végén 70-es évek elején jelenik meg a holland szál. Az Ajax alapjait lerakó angol Vic Buckingham és kollégája a holland Rinus Michels hasonló alapos munkával építette fel a 60-as években Franco Madridja mögött sikertelen Barcelonát. Cruyff érkezése játékosként majd edzőként tovább mélyítette a kapcsot. A holland bajonkság sorsát a Bosman-szabály és az egyre lazuló idegenlégiós szabály megpecsételte, nem tudták a kinevelt legjobbjaikat egyben tartani és nevelő bajnoksággá zsugorodott, a holland fiatalok pedig karrierjük csúcsát nem az Ajaxban képzelték el, hanem európa top klubjaiban, például a Hollandiához rengeteg szállal kötődő Barcelonában.

Liverpoolban egy korban és teljesítményben is csúcson lévő csapat, a sikerek fenntartását és a rendszer további építését nagyban meghatározza, hogyan sikerül a keretet frissíteni és lépésről lépésre beépíteni a jövő csapatát a jelen keretébe. Salah nyáron 29, Mané a tavasszal szintén 29, Firmino ősszel 30, elsődleges lenne tehát a fab3 fiatalítása. A középpályán Henderson a nyáron 31, Fabinho ősszel 28, Thiago tavasszal 30, Wijnaldum 30 éves, de szerencsére van fiatal tehetség a sorban, Milner személyében. Itt sem olyan rózsás a helyzet, ha minden játékoshoz ragaszkodunk, aki a szívünkhöz nőtt a sikerek alatt nagyon könnyen egyszerre megöregedő keretünk lehet. Az valahogy alap, hogy a csapatkapitányt (nem a szalag miatt, hanem ahogyan és amivel elérte) nem nagyon lehet hirtelen kirakni, marad két hely a középpályán, ahová a legjobb védekező játékosnak Fabinhonak nincs alternatívája, ezt látjuk hétről hétre.

Elvileg a klub nem adja meg azt a pénzt és vagy szerződés hosszt Gininek, amit akar. Az elmúlt évek relatív alacsony fizuval ketyegtek neki, így érthető, hogy utolsó nagy szerződésével szakítani akar. A klub fent vázolt korfájával és a koronavírus miatti bevétel kieséssel terhelve jóval óvatosabb és takarékosabb szemlélete szintén érthető. Mindemellett a Barcelona pénzügyi helyzete pocsék, érdemi igazolási díjat nem tudnak előteremteni a cashflowból így érthető, hogy ragaszkodnak a free-agent lehetőségekhez. Igen többes számban, hiszen Gini országos cimborájának Memphis Depaynak szintén a nyáron jár le a szerződése Lyonban.

A fentiek tükrében úgy tűnik, elbúcsúzunk nyáron Ginitől nagy szívfájdalmak mellett. Thiago érkezésével nagyjából borítékolható volt ez a kimenetel, hiába táncolgat még a klub és Gini amíg hivatalos nem lesz. A klub nem fog pénzt látni Giniből (már ha azt nem számítjuk mennyit spórolt a fizetésén az elmúlt években). Egyelőre persze még semmi sem biztos, a Barca padja sem biztos Koeman alatt, aki növelné a holland kontingenst, emellett a pénzügyi struktúrájuk is rogyadozik.

Ha távozik is a szezon végeztével, legalább megadatott, hogy egy limitált ideig élvezhetjük játékát Thiagoval, ami ugye Torres és Suarez párosnál egy fél évre sem lehetett a miénk.