Gyere ki a hóra

Általános iskola, 7. osztály. Ülök az iskolapadban, körülöttem 19 diáktársam. A legádázabb ellenfelek mindig Lilike és Julika voltak. Lenyomni versenyen, jegyekben, a fiúknál és a tanár bácsinál. Utóbbiban egyértelmű volt mindig is a harc.

Az elmúlt években Lajoska is kitűnő volt. Nem volt ez persze mindig így, én az oviban voltam a nénik kedvence, Julika pedig alsóban volt az érdemtábla tetején. Ah, hogy imádták a tini fiúk. Aztán tudod, van ez a felső tagozatra váltás, új terem, új tárgyak, új osztályfőnök. Hirtelen semmivé a régi nimbusz, és a tudásod, ügyességed kerül előtérbe. Meg persze néha meg kell küzdeni az udvaron a cicaharcokban.

Eközben Lilike osztályelsővé vált. Töri, kémia, biosz, de főleg talán a matek, amiben szintet kellett ugrani, hogy tartsd a lépést, és valahogy ő volt a legokosabb. Mindezt úgy, hogy rocker pólókban jár és most meg érte veszik meg minden kisfiú és kislány.

Az idei tanév viszont elég különös. Össze-vissza órarend, beteghiányzások, üres udvar. Verekedni sem lehet egy jót csak minimál nézővel. Ennek eredménye, hogy idén eddig senkinek sincs 5-öse. Lilike többet fekszik otthon ágyban lázasan, semmint tanulna vagy dolgozatok tudna írni. Julika pedig minden dolgozatánál puskázik. A tanárok tudják, de jó ez így nekik. Ezzel így mindketten 4-es tanulók.

A tavaly 3-as Julika arra dönget, hogy ő lesz évelső és 5-ösöket szerez. A dolgozatok eddig:

xPTS: várható szerzett pont eddig idén
xGD: várható góldifferencia eddig idén
— annál jobb, minél inkább JOBB FELÜL vagy —
DC: Ellenfél 20 yardosán belül teljesített passzok
PPDA: ellenfélnek támadásonként engedett passzok a saját térfélen
— annál jobb, minél BAL FENTEBB vagy —
ODC: Ellenfél sikeres passzai a kapunktól 20 yardon belül
OPPDA: opponent PPDA = presszing milyensége
— annál jobb, minél inkább JOBB ALUL vagy —

Mondjuk úgy, hogy Julika szép reménnyel várja, hogy a puskáival 4-es alára javuljon, és az emellé járó bizonyítványt egy fél gombóc fagyival ünnepelje, melyet majd valamelyik tanár bácsi társaságában fogyaszt el.

Lilike-Julika Sunday special cicaharc a havas udvaron, holnap 17:30.