Vírusmodell

Volt szerencsém nemrégiben az ELTE és az SZTE matematikusaitól végighallgatni a vírusok modellezési alapjait. Matematikailag ez egy elég szexi dolog. A fociban pedig már talán meg sem lepődünk: szintén használható. Multidiszciplinaritásnak hívjuk, ha több tudományág tud találkozni egy témában. A foci háttérországa tipikusan ilyen. Ma összetalálkozik egy belenyalintás erejéig a matek, a virológia és a foci.

Sokféle modell létezik, még kimondottan csak covidra is, szóval ez csak egy példa. De egy hasonló modellt ugyanúgy kezdenek el felépíteni ezek az elméleti matematikusok, mint ahogy az 5 éves gyerek elkezdi élete első Lego-házát: egy-két színes kockát egymásra pakol.

A sok sérülés nekem a következő színes kockákat adta meg egy gyenge vasárnap hajnali pillanatomban:

Játékosok állapothalmazai

Minden játékosunk valamelyik dobozban van. Az idényt minden bizonnyal fáradtan fejezi be, úgyhogy elmegy a Maldívra. Ahogy kipihentté válik, jöhet az alapozás a stábbal. Mikor pedig meccsfitt, a játékkal formába lendülhet, vagy maradhat középszer vagy – ahogy mostanában szokjuk – lesérül. És így tovább, a kék nyilak mentén lehet vándorolni.

A vírusmodelles matek két lépcsőben jön be. Az első, hogy ezeken a nyilakon bizonyos valószínűséggel mozog a játékos, ráadásul ez a valószínűség időben változik. Például az agyonhasznált Milner sérültbe kerülési valószínűsége a 0 közeléből (James Bond állapot) nagyon felszaladt 1 közelébe, aminek a vége sajnos pont egy hamstring lett.

Minden ilyen nyíl tehát reprezentál egy valószínűséget (ami függ időtől és játékostól), illetve egy időhosszt is. Pl. kipihentté Cirmi két hét Copacabana után válik, de lehet, hogy Milner két tea után, vagy nála talán nincs is ilyen állapot.

Egy ilyen rendszer modellezése ugyanaz, mint, hogy valaki egészséges, fertőzött, fertőző, stb. A rendszer megoldása pedig két lépcsőben: 1) mérésekkel becsled ezeket a valószínűségeket, majd 2) sztochasztikus differenciálegyenletekkel megoldod. Az 1)-es azért izgalmas, mert igazi statisztikusi feladat, és a fejemet nem tenném rá, hogy a Pool data science csapata pont ilyeneket számol, de egyébként könnyen tudnának, és talán teszik is. A sok kütyü a Moneyball szellemében pont a hasonló innovációt szolgálják. A 2)-es pont (sztoch diffegyenletek) pedig az a téma, amiben sem én nem vagyok szakértő, sem pedig a Fonatra nem tolnék ki ilyeneket gifek helyett. Még!

A másik lépcső, ami bejött a képbe, pedig maga a betegség.

Már csak a COVID állapot modellezése egy kegyetlen nehéz feladat, ezt betenni egy ilyen rendszerbe pedig… hát komplex. Mindenesetre a mai matematikával megoldható.

Az egész okoskodáshoz még annyit tennék hozzá, hogy ezeken a nyilakon a valószínűségek és az eltelt idők meghatározzák a várható értéket. Pl. idén várható értékben 4 hónapra esik ki Oxlade. Ha ezeket tudjuk, akkor sokkal tudományosabb alapon lehet a már inkább Moneyballosként ismert stratégiát művelni: mekkora keret kell, milyen pozira kit hozzunk és mennyiért. És hát igen, VVD egész idényes kiesésének a valószínűsége annyira minimális volt – a többi CB-ével együtt, Gomez, stb… -, hogy akkor helyes döntésnek tűnt nem hozni senkit. (Egyébként szerintem továbbra is helyes.) Ha hoztunk volna, akkor várható értékben (95% mondjuk, hogy VVD végigtolja), az akkora pénzveszteség, ami miatt nem mi lennénk a Merseyball.

Visszakanyarodva a nyilak valószínűségeihez és időintervallumaihoz: ezeket bizony lehet alakítani. Akár azzal, hogy valaki nincs agyonjátszatva, akár motiváltsággal (Klopp), akár a fitnessz csapat (Kornmayerék) hatékony munkájával. Például híresek vagyunk róla, hogy nálunk az átlagnál szignifikánsan rövidebb idő alatt térnek vissza sokszor játékosok. És Kornmayer ezeknek a valószínűségeknek a számunkra kedvező alakításáért kapja a bónuszát.

Idén egyébként nehéz kérdés, hogy mi is történt. Koronavírusra szerencsére nehéz fogni, de a Covid okozta rövid nyári alapozás vagy a besűrített szezon mind aktívan járul ahhoz hozzá, hogy ez a Liverpool számára is felborítsa az eddigre majd tökélyre fejlesztett kék nyilakat. És így bizony olyan új területeket kell felfedeznie a stábnak, mint hogy Taki hol lehetne akármennyire is használható, hogy valahogy beleszenvedjük abba a Jó forma dobozba.

Wolves. Őket nagyon szeretjük (Klopp óta), élükön a Gibbs(?)-hasonmás Nunoval. Szolid, közepesen szép, messze nem favágó futball. Mindig lefocizzuk őket, de általában csak 1-2 gól marad a végén közte, sokszor clean sheettel. Btw egy hete az Arsenalt verték idegenben. Szokásukhoz híven viszont 11:11-es gólaránnyal a középmezőny origóját jelentik.

Én már egyre nehezebben követem a lehetséges kezdő 11-ünket. Talán TAA visszatér, de extraként kiesett Milcsi és a világ legjobb védője utána világ legjobb kapusa is. (Légyszi az ír gyermeket, és ne Adriánt.) Szóval érzésem szerintem foghíjas védelemmel, középpálya nélkül, serdülő kapussal és agyonhasznált csatárokkal állunk ki. Szokásos.

Ez most (megint) egy olyan meccs lesz, amire 3 nap múlva valószínűleg senki nem fog emlékezni, viszont ezek azok a meccsek, amiket a végül bajnok csapat nem 75%-ban, hanem 90%+ arányban hoz le 3 ponttal.

Meccs ma (vasárnap) 20:15, szittya érzésűknek: Spíler 1.