VisitBrighton.com

Ülsz a melóban, és csak bágyadtan tekintesz ki az ablakon, és a nyári szabidig hátralévő napokat számolgatod?
Összetört lelkileg a tavaszi viralitás, és semmi másra nem vágysz jobban, mint kimozdulni egy kicsit végre az emberek közé?
Éppen szarban vagy a barátnővel/feleséggel, és egy kicsit rá akarsz dobni a hangulatra egy fiús estével?
Esetleg hatalmas ABBA és/vagy Eurovízió-rajongó vagy, és érdekel, hogy hol lehetett megnyerni a ’74-es kiírást a kibaszott Waterlooval?
Bármi más bajod van?

Minden élethelyzetre ott van neked Brighton!

Tökéletes napot fogtál ki barátom, a legjobb angol július van, 16-18 fok, az összefüggő szürke felhőkből esik is meg nem is, az óceán 16 fokos, és már a kocsmák is nyitva vannak! Adunk is pár gyors tippet, hogy mihez lehet kezdeni a városban.

Az első és legfontosabb, hogy megérkezés után valahova le tudj cuccolni. Vannak itt menő butikhotelek, az airbnb is pörög, ha kicsit glancolni akarsz, akkor egy tengerparti szálloda kilátással is szép opció, de ha igazán élvezni akarod a várost, akkor az egyetem melletti Village Way-en keresgélsz. Elérhető árak, de a belvárost is gyorsan eléred vonattal vagy busszal, ha meg kicsit lazítanál, csak hazamész a búvárkodásból, és lehuppansz egyet az örökzöld angol gyepre.

Nem lehet viszont örökké lazsálni, ha már itt vagyunk, érdemes egy kicsit felfedezni, elmerülni a korzó színes-szagos, villogó és zajos pezsgésében. Összeállni a haverokkal egy-két pintre, aztán rámenni a Pier-re (nem ám a pultos Pierre-re!) elverni a pénzed gumicukorra és gyümigépre. Az elvesztett kisebb vagyonok fölött pedig újra mehet az egy-két pint, és akkor már nem áll semmiből meghívni a melletted feszülő jóembert is egy körre, mi baj lehet belőle. Pierre nem látja, elment Anthony után London délnyugat-külsőre.

Reggelente érdemes lehet kimenni a hal- és játékospiacra, diszkont árakon lehet mindenfélét beszerezni. A hangsúly a mindenfélén van, hiába olcsó itt sok minden, kicsit azért olyan is. Pisztrángot vagy osztrigát vennék innen, de belső védőt már kevésbé, bár néhánynak olcsóbb kilója, mint az itteni csíkos ostorgarnéla. Egyikből se terem igazán jó a környéken.

Ha már környék, akkor viszont igazán érdemes kipróbálni a helyiek kedvenc játékát és időtöltését: a sziklázást. A végtelenül zöld angol mezők hatalmas sziklafalakkal omolnak óceán szürkéjébe errefelé, az itt élők körében pedig az év egészében, de különösen tavasszal rendkívül népszerű a sziklafal tetején való kóricálás. Veszélyes egy játék ez, mert egy tavaszvégi zuhanás esetén az apály mocsarában landol az ember, ahonnan felfelé nem nagyon vezet út. Az adrenalin és a túlélés öröme azonban évről évre mégis tömegeket vonz a falhoz, hogy a sikeres túlélés után hatalmas tavaszvégi fesztiválokkal ünnepeljenek.

Idén talán a vírushelyzet miatt is kicsit alacsonyabb az adrenalinszint, mindenki jobban ráment a biztonságra, de a tavaszról nyárra tolódott ünneplést és fesztivált valószínűleg megtartják azért. A fiúk nagyon melegítenek már, és bárki velük tarthat.

Egy ennyire végigmelózott év után mindenkinek kijár a pihenés, még nekünk is, szépen lemegyünk, és élvezzük a tengert, élvezzük a várost. Megkóstoljuk a helyiek ízeit, kicsit elázunk közösen, nevetünk nagyokat, aztán este a harmadik sör után még egyszer megcsináljuk ugyanezt a kört.

Július van az anyja istenit.