Hogyan tovább?

A mostani ellenfél hazai pályán a jó öreg Burnley csapata. A Burnley a sormintájának megfelelően megint egy erősebb szezont fut, ami náluk stabil középmezőnyt jelent 50+ ponttal. Ők az idei szezonjukkal már most maximálisan elégedettek lehetnek és túl sok minden már nekik sincs, amiért ebben a szezonban játszhatnak.

A Burnley a maga nem túl szimpatikus, de roppant hatékony focijával izgalmas kiscsapat. A mai Premier League világában már kifejezetten unikális, hogy Sean Dyche lassan 8 éve ülhet a kispadon főleg úgy izgalmas ez, hogy azt is túlélte állásban maradva, hogy kiesett egyszer a Premier Leagueből. Jó persze előtte azért nem igen beszélhettünk Premier League csapatról, így valahol megérthető, de így is megbecsülendő a tulajdonosok és persze Dyche kitartása.

Magától a meccstől túl sokra nem számítok. Annyit azért remélek, hogy lesz megint egy ifjonc a kezdőben, mint legutóbb Neco Willams.

Ezzel át is kanyarodnék a mai témára, ami a legutóbbi posztomnak, amolyan folytatása akaródzik lenni. Nagyon nem lennék idén nyáron Edwards és tsa cipőjében. Ez alatt azt értem elképesztő bizonytalanság van a csapatok bevételeit illetően. Az nyilvánvaló, hogy az idei szezon bevételeit erősen érintette a Korona, hiszen zártkapusan a meccsek, emiatt kiesett meccsbevétel, a TV-k is követelnek vissza pénzt, nyilván a szponzorok, szponzor szerződések, így szponzor pénzek is érintettek. Ennek lesz hatása az idei nyári piacra. Szerintem régen nem látott árcsökkenés lesz a piacon és így pangás is sokkal kevesebb ügylettel, hiszen senki sem szeret áron alul eladni. Az is nyilvánvaló, hogy az idei nyár érintett elmaradnak a sörtúrák, ami csökkenti a szponzor pénzeket. Persze azért ez inkább a nagyobb csapatokat érinti. Azonban azt senki sem tudja megmondani, hogy fog kinézni a következő szezon. Végig lesz tartva? Lesznek nézők? Lehetnek nézők? Csökkentetten ugyan de lehetnek nézők? Ugye azt tudjuk, hogy a nézők megléte érinti a csapatok összes bevételi forrását. Lesz Korona második felvonás?

Azt gondolom azt egészen nyugodtan feltételezhetjük, hogy a következő szezon bevételei is érintve lesznek a Koronával. Azt gondolom ezt már be is fogják kalkulálni az idei nyári átigazolási díjakban. Azt is gondolom, hogy egymás után két rossz év erősen érinti a csapatok nagy részét és így a jövő nyári átigazolási ablakban sem fognak szárnyalni az átigazolási díjak. Egészen jó feltételezésnek tűnik, hogy még jövő nyáron sem fognak vissza térni a pre Korona árak. A nagy kérdés, amit lehetetlen jósgömb nélkül megválaszolni, hogy mennyi bevétel fog kiesni a csapatoknál? Illetve, hogy csak a jövő szezon lesz érintett vagy a Korona hosszan velünk marad és még több szezont fog érinteni. Ugye ezek olyan bonyolult orvosi, társadalmi kérdések, no meg az őket kísérő gazdasági kérdések, amikre közel lehetetlen válaszolni. Amennyiben lehetetlen jól válaszolni, akkor tervezni sem lehet. Ha tervezni nem lehet jól, akkor hogyan döntöd el, hogy kit mennyiért érdemes eladni, venni. Mi a piaci ár? Mikor jársz jobban ha idén eladsz, mert jövőre még rosszabb lesz? Vagy ha vársz mondván javulni fog a helyzet?

Egyszóval baromira nem irigylem Edwardsot és tsait, amikor idén nyáron üzleteket kötnek akár vételi akár eladási ügyletről van szó. Az világos, hogy az FSG a legyünk okosabbak adjunk-vegyünk jobb értéken, mint a többiek elvre épít, ami Edwards-Klopp duó működésében csúcsosodott ki. A bizalmam megvan bennük, de piszkosul nehéz dolguk lesz jól dönteni az idei nyáron, hiszen bármilyen jó is az algoritmusuk amit használnak a játékosok árának belövésére, bármennyire is jó tárgyalók, annyi most a külső kiszámíthatatlan bizonytalansági faktor, hogy nehéz jól dönteni.

A magam részéről vételi oldalon azt gondolom, hogy az idei nyár jó lehet. Abból a szempontból, hogy van egy olyan alapelv, hogy ingatlant vegyél ingatlan piaci válság idején, hiszen ilyenkor vannak az árak a mélyponton és így tudsz hosszú távon jó értéket kapni. Ez persze kockázatos stratégia és a klub ennél sokkal konzervatívabbnak mutatkozik az idei nyáron, amit viszont el tudok fogadni, hogy bizonytalanság idején jó kivárni és beláthatatlan bevétel kiesések idején ne költekezzünk ki.

Igazából az eladásokra akartam ma fókuszálni, így foglalkozzunk a témával. Azt tudjuk, hogy az FSG és főleg Edwards jól ad el. Bárkinek bevillan, hogy Coutinhot és Suárezt milyen jó áron adtuk el. Azonban nem csak őket adtuk el jól az elmúlt években, hanem Benteke is jól ment el a nálunk töltött rossz szezonja után. Ingst is sikerült a vétele duplájáért eladni miközben nálunk szinte sosem játszott. A Klopp által kivágott Sakhoért is akkor jó pénzt kaptunk.

Az eladások terén volt azonban még egy terület, amiben kifejezetten jól szerepeltünk. Az Akadémiáról kikerülők eladása kifejezetten jól ment az elmúlt években. Ebben több dolog játszott nagy szerepet. Egyrészt az elmúlt 10-11 évben a Rafa által megkezdett reformoknak köszönhetően sokkal jobb ifjak nevelődnek. Másrészt a HG szabálynak megfelelő fiataloknak az angol piac sajátosságai szerint az egekben van az ára és ezt sikerült jól kihasználni. Harmadrészt viszont Edwardsék bizony jó árakat tudnak kiharcolni a nekünk nem kellő ifjoncokért.

Ibe volt a maga 15 milliós eladási árával az egyik első fecske és az egyik legjobb deal. Ugyanazon a nyáron adtuk el a felnőttekhez soha fel nem kerülő Sergio Canost 4.5 millióért. A következő nyáron Wisdomot sikerült 4,5 millióért eladni, valamint az 1 millióért vett és pár meccsen bevetett Stewartért sikerült 8 milliót behúzni. Aztán következett az ifjú nálunk a kapuba sose beférő Ward 12,5 milliós eladása, valamint a nevelési díj sokszorosáért eladott Solanke, akiért 19 millát sikerült lerántani. Tavaly nyáron Rafael Camachot és Ryan Kentet sikerült 7 és 7,5 millió fontért eladni. Egyszóval az akadémia és a vett ifjoncok eladása stabil bevételi forrás volt az elmúlt években.

Az idei nyáron is megvannak az eladó sorba került fitalanok, akiknek első vagy másod osztályú tapasztalata már van az elmúlt évekből, de az viszont tisztán látszik, hogy nálunk sosem fogják megérni a stabil első keret tagságot. A két top portéka idén nyáron Grujić – 24 éves két egészen jó Bundesliga szezon van a háta mögött – és Harry Wilson lenne – ő egy kiemelkedő Champó szezon után bizonyította be, hogy Premier League színvonalú szélső – azonban hatalmas nagy kérdés, hogy idén nyáron nyomott áron érdemes-e eladni őket. Vagy érdemes nyomott áron eladni, mert még kevesebbet fognak érni az ezt követő nyáron a Korona miatt? Wilson HG szélsőként az eddig 7 gólos szezonjával pre Korona 30+ millió lett volna. Nem tudom mi vele a helyes lépés. Idén nyáron lenne eladó normál esetben néhány millió fontokért Awoniyi, Nathaniel Phillips és Ojo is. De nem látom azt, hogy az ő felvevő piacuknak számító kiscsapatok bevállaljanak ilyen kiadásokat.

Rajtuk kívül többek sorsa érdekes Shaqiri is normál piacon 30 milla körüli játékos lenne. Karius sorsa is érdekes.

Ismételten nem irigylem Edwardsékat, de bízom benne, hogy jól fognak a srácok sorsát és árát illetően dönteni.