Könyvet írunk

Merseyball lesz a címe, a Fenway Sports Group liverpooli életútjáról fog szólni és idén októberben, a Vörös fonat 10. születésnapjának idején jelenik meg.

Amikor egy teljes évtizedre tekintünk vissza, több diffúz érzés is keringhet bennünk. Egyszerre igaz lehet, hogy milyen gyorsan elment és mégis milyen hosszú volt, összefolyhatnak benne olyan események, amik egyenként mintha különböző időszámításban zajlottak volna, és úgy áll össze minden eggyé, hogy ha rendszerezni akarunk (ahogy az emberi agy folyton folyvást teszi ösztönösen), akkor kirajzolódik egy nagy életszakasz, benne millió kis sztorival, programmal, azaz rendszerrel.

Mégis mennyi közös pont van Steven Gerrard dicstelen búcsúmeccse, Damien Comolli, Karius kijevi lepkéi, Torres transfer requestje és a vörös mezben végtelenül furcsán festő Balotelli között azon túl, hogy mind a Liverpool FC-vel történt a 2010-es években? Két dolog mindenképp: a Fenway Sports Group tulajdonlása alatti történetek, a Vörös fonat pedig hű krónikás volt végig.

A minket olvasó Liverpool geekek szintén fáradhatatlanul keresik azokat az alkalmakat, hogy maguk és a környezetük felé is egyértelműsítsék: sorsszerű, életre szóló szenvedély alakult ki köztük és a klub között a szerelem minden magasával és mélységével, ami aztán sok emberi sorssal össze is kapcsolta őket. Részünkről, ha valamit minimum beszédesnek gondolunk az az, hogy írd és mondd 3 nap különbség volt az első bejegyzésünk és az FSG tulajdonlás hivatalos bejelentése között 2010 októberében. Ha innen nézzük, gyakorlatilag predesztinált minket az élet arra, hogy John W. Henry csapatának érkezését és térnyerését kövessük – annak minden magasával és mélységével.

Az elmúlt szűk tíz év pedig az egyértelmű fejlődés és bővülés időszaka volt, amit tavaly május óta szokás már-már pátoszosan hollywoodinak is látni. És mindannyian tudjuk, esély van arra, hogy mire a Merseyball megjelenik, addigra a pont az I-re is felkerüljön.

De mit kell tudni a Merseyballról? Ez egy nyomtatott könyv lesz, amin öt fonatos író elkezdett már dolgozni, és az itteni FSG érát több aspektusból, mélyen körbejárja majd: 

  • Lesznek benne pénzügyek a leverage buyouttól kezdve a stadionbővítések kivitelezéséig sok mindent érintve
  • Végigvezetjük a Hicks-Gillett és Henry-Werner időszakok keretépítésbeli különbségeit
  • Bemutatjuk, hogy taktikai szinten a Hodgson-féle brit futballra hangolás fiaskója után milyen göröngyös utat jártunk be az európai trónra visszavivő Buvac utáni Klopp fociig
  • Feltűnik statisztikai modellezés a Top 4-be kerülés mítoszáról, vagy a baseballban csúcsra járatott Moneyball modell fociban tapasztalható kétes eredményeiről
  • És megnézzük, hogyan fejlődött a Liverpool FC márkája az évtizedben

De ez csupán néhány pont egy kiadványból, mellyel célunk, hogy olyan szakmailag ütős, Fonathoz méltó anyagot adjunk ki a kezeink közül, ami nem csak a poolos tábort, hanem a sportág iránt érdeklődőket is meg tudja mozgatni. 

Mindennek pedig te is a részese lehetsz, amivel kapcsolatban hamarosan jelentkezünk…