Csapatépítés rejtelmei

Elkezdődött az újév, ami egyben Angliában egyet jelent a PL csapatok FA kupa szezonjának kezdetével. A fiaink a városi rangadóval kezdik a sorozatot, ez mindig nehézzé teszi a meccshez való hozzáállásomat.

Az Evertonnak, mint tudjuk új edzője van, hiszen a vándor olasz. Öreg korára második Angliai állomáshelyeként a mostanában (is) ambiciózusan viselkedni próbáló Evertont választotta. Azt gondolom nem teljesen új dolog, hogy az Evertonnál megpróbálnak ambíciót mutatni, hiszen a klub siker korszaka utoljára a 80-as években volt. Azonban most az új tulajdonos, új Mersey parti stadion és az új edző Ancelottival tekinthető, úgy hogy erősebben / láthatóbban próbálkoznak, mint amit megszoktam tőlük az elmúlt bő 2 évtizedben. Nem gondolom azt, hogy jelen pillanatban túlságosan kellene aggódni a projekt miatt. Nem látom, hogy a Chelsea-City féle méretű olaj pénz nélkül csapat meg tudná tartósan bolygatni a jelenlegi top6 szisztémát.

Elképesztően konzisztensen jó szezonja van a csapatunknak. Érdemes rajta elgondolkodni, hogy a bajnokságban ekkora előnnyel nem-e ez a szezon mikor komolyan lehet venni a hazai kupákat. A véleményem az, hogy annyira még nem mély a keretünk, hogy ezt megengedhessük magunknak. Azt is gondolom, hogy láthattuk decemberben, hogy a hazai sorozat el nem engedése milyen őrült meccs terheléssel járhat, így a magam részéről hiába Everton akkor is elengedném a meccset. Persze tudom Klopp nem így fog tenni, azt is sejteni lehet, hogy az új igazolásunk Minaminonak ez lesz a bemutatkozó meccse. Nagyon kíváncsi leszek, hogy ő hogyan veszi az akadályt. (Tudom, eléggé irreális lenne elvárni, hogy hasonló legyen a bemutatkozása, mint két éve a kísértetiesen hasonló körülmények között bemutatkozó VvD-é) Pont ebből a meccsből lehet tudni, hogy Kloppék komolyan fogják venni a meccset. Azonban a bajnokságban olyan jól állunk, hogy a magam részéről semmivel sem kockáztatnám az ottani eredményeket.

A csapatunk idén elképesztő konzisztenciával focizik. Ezt a fajta konzisztenciát sok éves kemény munkával érték el a srácok, Klopp és a többiek. Azt gondolom, ehhez a fajta konzisztens focihoz kell elképesztően sok közös edzés, sok közös meccs és az a fajta személyesség amire Klopp építi a csapatait.

Azt gondolom elég a keretre nézni és látszik, hogy bizony sok év és sok szereplő kemény munkája van benne. Erre a legjobb példa, hogy a jelenlegi keret nagyságrendileg egy harmada még a mai napig olyan játékos, akik Klopp érkezése előtt érkeztek a híres BR-TC együttműködés keretében. Persze ma már nem feltétlen a keret legfontosabb játékosai, mint Lovren vagy Lallana. Vagy felmerül, hogy a keret tagjai-e még egyáltalán, mint Clyne. De nem változtat azon, hogy Klopp nem dobott ki mindent, amit itt talált, hanem épített rá és ma már a 5.-6. szezonjukat futják a csapatban. A klubot és egymást kívülről belülről ismerik. A „kor”elnökünkről a Comolli-King Kenny féle angolosítási projektből egyedül itt maradt Hendersonról nem is beszélve. Azt is kiválóan lehet látni, hogy a jelenlegi keret java része legalább a harmadik szezonját kezdi meg együtt és a java része lejátszott már 100 meccset a klubban. Mondhatjuk akár azt is, hogy egymással. Azt gondolom, hogy ennyi együtt töltött idő nemcsak arra elég, hogy az automatizmusok és az izommemória kialakuljon, ami ahhoz kell, hogy nem jól focizva, magukból nem minden meccsen mindent kiadva stabilan szállítsák az eredményeket. Azt gondolom, hogy az egyik fele a dolgoknak. A másik fele, hogy ennyi edzőtábor és Klopp féle “közösség építés” után ezek a srácok tényleg ismerik egymást és ez segít abban, hogy a pályán tudják mit fog tenni a másik. Azt gondolom, hogy ez az egész egy tudatos csapatépítés eredménye. Ennek köszönhető a konzisztensen jó eredmény. Azt is gondolom, hogy élvezzük ki azt az 1- max. 2 évet, ami még vissza van ennek a csapat építésnek az e