Dönthet-e a vasárnapi meccs a bajnoki címről?

A vasárnap délutáni meccs előtt nem csak a két csapat szurkolói, hanem a semleges nézők részéről is hatalmasak a várakozások. A tabella csak részben, de szinte minden más statisztikai mutató azt támasztja alá, hogy Liverpoolban a PL két kimagasló csapata találkozik egymással. Az érdeklődés hatalmas, de simán benne van, hogy nem fogunk szemkápráztató játékot látni a pályán. Hajtás után bővebben.

Jelenleg szeretett csapatunk hat ponttal vezet a City előtt köszönhetően annak, hogy múlthéten sikerült győzelmet elérni a fiúknak a Villa ellen. Azonban amiatt, hogy mind a gólkülönbségben (24 vs 16) mind az xG különbségben (20.1 vs 11) a City vezet, szinte mindenki azt várja, hogy ez a különbség csökkeni fog a maradék 27 meccs folyamán. Azonban a fogadóirodák szerint a Liverpool ígyis 1 ponttal a City előtt végez a szezon végén. A 21st Club algoritmusa alapján ez az érték 3.8, viszont a klub vezető adatelemzője, Omar Chaudhuri szerint egy esetleges holnapi City győzelemmel mindkét csapatnak körülbelül 50-50% esélye lenne a végső sikerre. Viszont ha a Pool nyer nagy lépést tehetne a hőn áhított bajnoki cím felé akár már most Novemberben. Na pont ezért, mert ekkora a tét, lehet ez egy rohadt unalmas 0-0. Túl korai lenne ezt még most eldönteni.

Nah de akkor nézzük mit mutatnak az adatok. Az adatelemző Cheuk Hei Ho készített egy térképvizualizációt, amellyel jól lehet szemléltetni, hogy a passzmintázatok hogyan alakulnak a két csapat esetében.

A bal felső kép remekül bemutatja, hogy a játékunk mennyire támaszkodik a szélső védőkre, különösen TAA-ra, aki egészen elképesztő adatokat produkál a szélről. Olyan érzése van az embernek, mintha tényleg ő diktálná a játék ütemét szélső védő pozícióból. Két érték ami alátámasztja ezt. Neki a legmagasabb xA mutatója 4,3-al. A következő játékos Bobby 3,1-el. Emellett 90 perc alapon 5,7-szer passzol pontosan a 16-oson belülre. A második legjobb a csapaton belül Mané 2,8-al.

Áttérve a kékre azt mondhatjuk, hogy a City támadójátékára nincsenek szavak. Elsők a ligában a legtöbb támadóharmadbeli passz, a támadóharmadbeli passzpontosság, a 16-oson belüli labdaérintések, a meccsenkénti lövések, a várható gólok és a lőtt gólok tekintetében egyaránt. A csapat motorja idén egyértelműen KdB, aki a legtöbb labdát jásza a 16-oson belülre, és az ő nevéhez köthető a legtöbb kialakított helyzet is a ligában. Nem véletlen talán, hogy a City két veresége azon három meccsen született, amikor a belga klasszis nem játszott sérülés miatt.

Az azonban biztos, hogy mindkét csapat nem tudja majd a saját játékát játszani a vasárnapi találkozó alkalmával. Ez a két csapat passzolja a legtöbbet a támadóharmadban, és ők engedik a legkevesebb passzot is a saját védőharmadukban. A legjobbak a presszingben, és a legnehezebb ellenük presszingelni. A legtöbb lövéssel próbálkoznak, és a legkevesebbet engedik ellenfeleiknek. A legek csatája lesz ez, kérdés, az, hogy ki alkalmazkodik majd a másikhoz. Klopp a Sky-nak adott interjújában elmondta, hogy a legnagyobb elismerés a csapata és ő maga számára is az, hogy a tavalyi szezon anfieldi összecsapásán Guardiola mennyire feladta a saját játékát. 6 pont hátrányban talán már nem választja ezt a taktikát, de mint fentebb is szemléltetésre került, bőven játszhat kockázatkerülésre a katalán, hiszen a különbség nagy valószínűséggel csökkeni fog, és inkább elfogadja a 6 pont a forduló után, minthogy 9 legyen az.

Mindenestre nagy taktikai csata lesz. A citynél a középpálya közepe lehet érdekes. A védelmet tizedelő sérüléshullám miatt Rodri is hátrébb került, aminek köszönhetően Gündogan került a hatos pozícióba, akivel stabilabb lett a csapatszintű védekezésük. A német-török azonban elég körülményes tud lenni néha, meglátjuk hogyan viselkedik majd a liverpooli presszing alatt. Érdekes lesz a két szélső védő szerepe a poolnál. Elképzelhetőnek tartom, hogy Guardiola visszább húzódik, engedni fogja fellépni mind TAA-t, mind Robbot, és a mögöttük nyíló területeket fogják támadni Sterlinggel és Bernardo Silvaval. Nagyon sajnálom, hogy Matip megint sérült, és megint pont a City ellen. Sokkal jobban örültem volna, ha ő játszik Lovren vagy éppen Gomez helyett.

Összességében tényleg a legek csatája következik vasárnap a PL idei kiírásában. Bármilyen kis apróság döntő lehet a bajnoki címért folytatott kiélezett versenyfutásban. És amennyiben nem is lesz szemkápráztató a meccs, élvezzük azt a taktikai csatát, amit elénk tár majd a világ (talán) két jelenlegi legjobb edzője.

(A poszt az ESPN cikke alapján íródott.)