Csirkepaprikás Nikedlival

Még mielőtt a pályára figyelnénk a bíróságon is érdekes meccs zajlott a klub és a New Balance között. Rövid háttértörténete: kelendőek vagyunk, a Nike bekínálta a nagy zsét, a NB pedig ragaszkodik a fejőstehenéhez, és erre jogi alapja meg is volt.

Az FSG liverpooli történetének viszonylag korai lépése volt, hogy nem hosszabbította meg az addig futó a klubra nézve előnyösnek nem nevezhető Adidas dealt és új alternatívát keresett. Ebből lett a foci piacára épp akkor betörő Warrior / NB deal, amely immáron 12 nyara óta gyártja a madaras mezeket. Egyértelműen jó döntés volt, az évtized elején klubunk a történelméből élt, éppen elkerülte a csődöt és a BL-re csak áhítozott. A nagy mezgyártók a középszerű fix ajánlatai helyett kockáztatott és ahelyett, hogy évekre egy adott árhoz kötötte volna magát, kockáztatott. Az éves díj mellé beemelték a mez és egyéb cuccok eladásokból való részesedést a szerződésbe.

Ez olyan mindkét félnek pozitív üzenettel bírt, egyrészt a klub mélypontján nem bilincselte le magát és növekedési pályára állva tovább tudta növelni bevételeit, új szerződés nélkül is. A New Balance-nak pedig hasonlóan megérte, hiszen egy nagy nevű klub lett a zászlós hajójuk a foci iparban, méghozzá úgy, hogy nem kellett a piaci áruk fölé menni, hogy az ismeretlen márkára váltsanak. Azonban az egészben a legszebb, hogy ez a szponzori szerződés nem volt független sem a pályán látottaktól, sem pedig a sportszergyártó „teljesítményétől”. A Warrior majd New Balance igen tradicionláis, letisztult hazai mezeket tervezett, amik kérdés nélkül ütöttek. Az idegenbeli mezekkel pedig igen merészeket húztak, gondoljunk csak a csodálatos Space Invaders mezre.

Elég jól el is pötyögtünk a Klopp éra közepéig a szerződéssel, amíg stabil top csapattá nem vált a klub. Itt ütköztek ki a kis gyártói hátrányok, elérték teljesítőképességük határát, és a stabil BL szerepléssel (kettőből két döntő elég stabil) a bandwagonra is visszaugráltak jó páran, akik bizony mezben akarták a világ tudtára adni, hogy kiválasztotta őket a klub. Az évi 30 millió fontos bevétel is megugrott 45-re majd idénre már 60 millió fölötti pénz jön a NB-től. Viszont hiába a lehengerlően fasza mezek és cipők és miegymás, sajnos elég ciki ha nincs elég raktárkészlet.

Lássuk be, ez úgy néz ki hiába segített ez a szerződés a klub felemelkedésében, elérte a plafonját, ahogy a csapat fejlődött. A Niket nem hiszem, hogy be kell mutatni. Ő a nagyobb hal, annak minden előnyével és hátrányával együtt. A bírósági döntéssel ki is derültek az előnyök, az éves fix 30 millió körüli szerződésben 20%-os részesedés jut az eladott liverpoolos ruhákból, kivéve a cipőket. A Nike globális bolt láncolata abszolút előny, hogy bemész az Eger Plázába és megveszed az unokaöcsédnek a Firmino mezt, hogy ne égesse már magát tovább a suliban a szokásos CR-Messi vonaton. A NB szerződés kikötése szerint, megvolt a lehetőségük, hogy bármilyen új ajánlat érkezik a klubnak, ők azzal egyenértékűt ajánlva hosszabbítást nyernek. Ennek egyik ígérete a kismillió új bolt is, amire az eddig számok alapján nem sok reális esély mutatkozott. Ezt látjuk a bírósági döntésben is, aminek végül az egyik fő sarokpontja, hogy a NB nem tudta matchelni Serena seggét. A Nike ezen a szinten verhetetlen a globális brand, szinte senki nem tud előhúzni promóhoz olyan neveket, mint Drake, vagy LeBron.

Ha pénzben ténylegesen megugrotta volna ezt a szintet a New Balance, én lenyeltem volna, hogy várni kell a mezekre. Ennek oka, hogy a nagy márkák hajlamosak megspórolni az egyedi designt és ráhúzni huszonx csapatra. Ez mindenképpen a NB mellett szól, üde színfolt voltak, a megannyi Adidas-Nike mezes csapat között. Valószínű, hogy még fogok is rendelni egy paradicsommadár 3. mezt. Azonban, ha a klub érdekeit és értékét nézzük elérkezett a szintlépés, és sajnos ebben a NB nem tudta a lépést tartani velünk. Ha nem is lehet egzakt összehasonlítást tenni a MU Adidas dealjével, hiszen elég alma-körte a helyzet a BL és egyéb teljesítmény arányos elemek miatt, azért az biztosan látszik, hogy nem járunk rosszul. 5 évig a győzelem istennőjével szemezik majd a madarunk.

És ha már United, nem kell kifejtenem, milyen veszélyes is az, ha egy futball klub profit termelése szinte teljesen független a pályán mutatott eredményeitől. Az internet és a globális piacok világában nem árulok el újat azzal, hogy a marketing érték megkerülhetetlen a sikerességhez. Amit a legjobban csipázok az FSG-ben, hogy ezt az alapvetést úgy valósítják meg, hogy szorosan kötik a klub lényegéhez, a 11 labdát kergetőhöz. A másik pedig, ahogy a united a PL megalakulásánál volt a legjobb szakaszában és volt a legnagyobb nyertese a class 92-nek úgy alakul most, a liverpooli FSG recept a giga tv-s pénz növekedés idején. A pályára rakott teljesítményből termelődik a klub értéke. ez valahol egy fenntartható módszernek tűnik, különben csak egy MUsópor márka jön össze.

Na de az aktualitások után jöjjön a futball, jön a BL döntő visszavágója az Anfielden. A Tottenham nincs túl jó passzban, nagyjából egy poszttraumás stresszes csirkeólra hasonlítanak. Ennek számos oka van, vegyük is sorra hát, miért is tanyáznak alig a messzi középmezőnyben. Egyfelől közelítsünk a pénzügyi oldalról, Levy tanítanivaló módon húzta fel a mai Tottenhamet a középmezőnyből a top4-be. Saját pénzből építettek stadiont, valamint okos igazolás politikával és a megfelelő managerrel a siker küszöbére értek. Hosszú időn át sikerült megtartaniuk kulcs játékosaikat, a csapat magja évek óta együtt játssza ugyanazt a letámadáson alapulú energikus támadó focit, amivel sikerült erőn felül teljesíteniük az elmúlt évek során. Ez a tavalyi BL menetelésükben csúcsosodott ki, ahol hol a VAR-nak hála, hol az Ajax rutintalanságának, de elverekedték magukat egy igen nehéz ágon a döntőbe, ahol kipukkadtak.

Azonban már ekkor sem volt minden rendben a klubnál, a Pochettino által igényelt erősítések nem jöttek, konkrétan nem igazoltak tavaly nyáron amellett, hogy nagyjából a teljes csapatuk vb-zett. Frissítés nélkül azonban ez a magas intenzitású foci hosszú kupameneteléssel megnehezített idényben bekérte az árát. Poch ráadásul a vesztes madridi BL döntő után nem a csapattal utazott Londonba, hanem hazament a családjához Barcelonába. Nem ideális szezonzárás az biztos, ezzel szemben a nyári szünet sem alakult jobban. Nyilvánvalóvá vállt, hogy a folyamatos felülteljesítés fásulttá és kizsigereltté tette a keretet melynek tagjait alig éri új impulzus, legyen az egy klasszis új csapattárs, vagy egy ezüst tárgy a vitrinbe. Nem csoda, hogy megindultak a távozókról a pletykák. Mondjuk úgy, hogy a légkör nem felhőtlen és ezt csak súlyosbította a vegyes kezdet megtűzdelve nagy vereségekkel.

Ez az elfáradás meglátszik a játékukon is, hogy Kane ne egyedül szenvedjen elöl egyfajta diamondra álltak át, amelynek a nüanszait tökéletesen ismerjük BR ezüstös szezonja óta, sok futással és aggresszív letámadással durva gólzáport lehet előcsalni a rendszerből, főleg ha van klasszis csatárod. Ellenben klasszikus szélsők nélkül igen szűk lesz a csapat, ami a szélső védőket kényszeríti lépésre. Ugyanezzel érkezett az Arsenal is az Anfieldre, nem egy megoldhatatlan feladat a csapatnak. Ezek ellenére nem írnám le őket, egyrészről rangadó ez, hiába csak a csirkék, de fűtheti őket a visszavágás a BL döntőért is. Nyílt meccset várok, ahol végül a területeket idén sokkal kevésbé jól kontrolláló Tottenham alul marad majd.

Ez a realitás a NB-Nike és a Tottenham-Liverpool viszonylatban is, jó szurkolást és jöhetnek a Mbappé 2020 mémek!