Megyünk tovább a megkezdett úton

A srácok szerda este Belgiumban vendégszerepeltek. Fontos volt a győzelem, mert a Napolitól elszenvedett vereség után lépéshátrányba kerültünk az olaszokkal szemben. Ennek rendje és módja szerint kezdtük a meccset, majd kicsit bealudtunk majd felébrendtünk, míg végül relatíve megnyugtató, három gólos előnnyel zártuk a találkozót. A legtöbb Liverpool szurkolónak jó estéje lehetett, kivéve annak a kettőnek, akik Genk helyett Gentbe mentek meccset nézni. Tuti van akinek ismerős a szitu.

A tegnapi nap után két dolog jutott eszembe. Az egyik a középpályán látott rotáció, míg a másik a csapatszintű védekezés kérdése. Kezdjük az előbbivel.

Amikor megláttam a kezdőt, egyből pozitívan álltam a meccshez, hiszen 1) láthatjuk végre, hogy Klopp rotál 2) álom középpályás sort (legalábbis az én szememben) küldött fel a német óriás Fab-Keita-OX személyében. Nekem Oxlade személyes kedvencem. Tavaly áprilisban alig vártam, hogy élőben láthassam játszani az Anfielden, erre pont előtte megsérült. Az Arsenalban is kedveltem a játékát, de azok a bombák, amiket a City hálójába küldött mind a BL-ben, mind a Premier League-ben, anyám, néha még szavakat is nehéz rájuk találni. Álljon itt egy.

Sokat beszéltünk már róla, de nem lehet elégszer elmondani, hogy micsoda horror sérülésből jött vissza. Elképesztően kemény hónapok vannak a háta a mögött, de, reméljük, hogy a tegnapi teljesítménye annak volt a jele, hogy teljesen felgyógyult, és visszatért a spancik közé. Klopp tuti számítani fog rá, és egyre gyakrabban láthatjuk majd a pályán. Keitanak nem súlyos, csak sok apró sérülése volt az elmúlt időszakban, amelyek folyamatosan hátráltatták. Az előző szezon vége felé láthattuk, hogy mire lehet képes, de amikor belejött volna a játékba igazán, megsérült a Barca ellen. Reméljük idén szerencsésebb lesz. A Melwoodból jövő hangok nagyon pozitívak a sráccal kapcsolatban, Pepijn a múltkor arról áradozott, hogy mennyire más a build-up vele a pályán. Ezt amúgy bizonyította már tavaly, valamint a hétvégén a United ellen is.

Melissa így összegezte a teljesítményét a meccsösszefoglalójában: „He made a game-high 118 passes (80 in the opposition half) and still managed to complete 93 percent of them. The Guinea international had the most touches (138), contested the most duels (14), made the most possession gains (12) and added three tackles and an interception.” 118 passz, melyből 80 az ellenfél térfelén, 93%-os passzpontossággal, 14 párharc, és 12 labdaszerzés.Ezeket az igencsak impozáns számokat produkálta tegnap. Összességében Keita van annyira sokoldalú játékos, hogyha egy kicsivel kevesebbet is tud beletenni védő oldalon a játékba, mint Hendo, Wijn vagy Milner, támadó oldalon nyerünk annyit vele, hogy hamarosan ne lehessen kihagyni majd a kezdőből.

És akkor a kapott gólok és csapatszintű védekezésről röviden. A bajnokság egynegyede ment le. Ez még túl kevés adatot ad ahhoz, hogy valós következtetéseket lehessen levonni. A csapatok felével még nem játszottunk stb stb., emiatt érdemes ezzel megvárni a decembert. Az azonban látszik, hogy a védővonalat jelentősebb feljebb húztuk, és ennek következtében valamiért folyamatosan elcsúszik a védelem. Ebben a rendszerben sajnos Lovren használhatatlan. Nem elég gyors ahhoz, hogy futóversenyben be tudja hozni a lemaradását, ha véletlen elmennének mellette. Tegnap is inkább kifele integetett, minthogy ment volna hátra. Ha ilyen magas vonalban gondolkodik Klopp és a stáb, akkor a horvát egy éles bomba a védelemben. Emellett az eddigiek alapján az látszik (nem csak szemre, hanem a részadatok alapján is), hogy az ellenfeleknek engedett xG jóval magasabb, mint tavaly, vagyis jó helyről engedjük a csatárokat kapura lőni. Azonban miénk az egyik legkevesebb engedett kaput eltaláló lövés. Picit paradox szitu, valamelyest Klopp első, csonkaszezonja jut eszembe. Reméljük, hogy majd szépen összecsiszolódik a védekezés a folyamatos edzésmunkával, és Alisson (Téged is hogy imádlak) visszatérésével (pl. úgy hogy ő messzebb helyezkedik majd a golvonaltól, mint Adrian, így jobban tudja fedezni a középső védők mögötti területet). Mindenesetre erre a később még tuti érdemes lesz visszatérni.

Vasárnap a Spurssel játszunk. Rohadt érdekes meccs lesz, de reméljük megyünk tovább a megkezdett úton…