Tranmere fogó

Július van. Ez a foci szezon szempontjából azt jelenti, hogy megkezdődtek a következő szezonra az edzések. A fittségi tesztet természetesen az űrember Milner nyerte. A keret meghatározó játékosainak java része a Nemzetek Ligája nevű bohóckodás valamint az ANK, Copa America kombó miatt még nem kezdte meg az edzéseket.

Az idei nyáron szakítunk a nagyományokkal és a megszokott egyik évben Amerika másik évben Ázsia-Ausztrália felkészülési/marketing túra vetésforgót megszakítva. A BL győzelem után megint Amerikába mennek a srácok népszerűsíteni a csapatot. El tudom képzelni, hogy ennek az az oka, hogy az FSG hazai közegben akar egy kicsit dicsekedni.

A felkészülési időszak nagyjából a megszokott mintázatot követi. Megint sok meccs lesz. 7 db hagyományos sörmeccs és az angol szuperkupa a City ellen felkészülésre. Mostantól az augusztus 9-ei Pénteki szezon kezdetig. Jó szokás szerint a felkészülési meccseket környékbeli kiscsapatok ellen kezdjük bemelegítés gyanánt és a legifjabbakat megnézés gyanánt. Ennek keretében egymás után negyedik évben a szomszádba megyünk a Tranmeréhez holnap este. Még lesz egy a Bradford ellen, ami itán lesznek az Amerikai meccsek. Utána visszatérünk Európába és skóciában a Napolival majd Lyonben a Lyonnal meccselünk egyet.

A felkészülésünk legnagyobb kérdése lesz, hogy a fab3 hiányát az első 1-2 meccsen hogyan tervezzük pótolni, hiszen a Brazil és az Egyiptomi válogatott úgy végzett ezen a nyáron, hogy Július legvégére várható a pihenőről való visszatérésük, ami után legalább két hét, ha nem több az alapozás, így már esetükben sem valószínű, hogy az első bajnokira készen lesznek, de Mané még csak nem is végzett erre a nyárra Szenegállal, így ő teljesen biztos nem lesz elérhető a szezon elején. A szezon egésze meg fontosabb annél, hogy siettessük őket és ne legyen bennük egy rendes alapozás. /Talán Alisson, mint kapus lehet az egyetlen kivétel ez alól/

Origira sok fog hárulni ezek alapján a szezon legelején. Brewster is kiválló lehetőséget kap, de a legérdekesebb Wilson, hiszen neki a fejlődése érdekében egy sok játék lehetőséget biztosító PL kölcsön lenne a legjobb, de ha tényleg nem jön a fab3 kategóriás támadó, akkor Wilsonra szükség lesz a szezon elején és maradnia kell, hiszen ma már a transfer window hamarabb zár angliában, mint a szezon elkezdődne. Érdekes lesz figyelni, hogy ő hogyan szerepel a sörmeccseken, illetve hogyan alakul sorsa.

Ha már kiemeltem Wilsont nézzük meg kicsit jobban. A srác 22 éves és a következő szezonban már betülti a 23. életévét. Azaz ma már nem igen fér bele a fiatal tehetség korba. A srác gyors és ballábas, így nálunk a tükörszélsős/támadós rendszerben a jobboldalon Salah posztján képzelhető el. A fizikai és technikai képességei megvannak a poszthoz. A korához képest túl sok tapasztalata nincs, főleg nem releváns tapasztalata. Hiszen pályát csak kölcsönök alkalmával látott. A 19 évesen a harmadosztályban töltött időről nem érdemes beszélni. Azonban az elmúlt 1,5 évet a Championshipben töltötte, ahol is rendszeresen és jól játszott. Főleg a Hullnál tölött félév a maga 0,94 per90es gólhozzájárulással hozott olyan számokat, ami alapján elképzelhető a Liverpoolban. A tavalyi Derbys szezonja már nem volt ilyen gólerős. A 0,55 gólhozzájárulás nem rossz, de nem emelkedik ki annyira, hogy ezt a PL-re extrapolálva elég legyen. (Nem működik 1-1ben, de azt gondolom a Championshipben hozott számok a PL-re megfeleződnek)

Azonban ennél mélyebbre is lehet nézni. Ekkor ez derül ki, hogy a Derby tavaly Lamparddal sok féle rendszerben játszott és ennek következményeként Wilson sok féle pozícióban jétszott. Ez elvileg jó dolog, hiszen ugyan Klopp alatt kevésbé fontos, mint BR-el volt a verzatilitás, de ettől még jó ha valaki rendelkezik vele. Amit ki akartam emelni az az, hogy a whoscored szerint mikor a 4-3-3 szélső támadó poszton jétszott akkor 21 meccsen 10 gólt szerzett ebből a jobboldalon tükörszélsőként 13 meccsen 8 gólt, míg a többi pozícióban 29 meccsen 7 gólt és 4 gólpasszt. Azaz abban a pozícióban, amiben mi számolnánk vele ott kismintán ugyan, de hozott olyan gólerősséget, ami elképzelhetővé teszi, hogy megfeleljen nálunk. Mondjuk azért a rendszerbe való illeszkedését minimum kérdésessé teszi, hogy a WS statisztikái szerint a távoli lövések a fő erősségei és szerelésben gyenge.