A 2018-2019-es szezon statisztikai szemmel

Azt gondolom, hogy egy olyan szezonban mikor a csapat BL-t nyert és 97 ponttal végzett a bajnokságban túl sok panaszunk nem lehet. Sőt az öröm, az elégedettség és az ünneplés kora van itt. Elég sokat vártunk ezért. A jól végzett munka gyümölcsét élvezni kell, hiszen nem volt mindig így és nem lesz mindig, így. Az ember élete nem csak a jóról szól /és akkor még nagyon finom voltam a megfogalmazással/. Főleg nem a felgyorsult világunkban. Minden sikert ki kell élvezni. Six time’s baby.

A big picture a csapat kapcsán pozitív. Kloppék azt kell, mondjam meg sem érezték az agy elvesztését. Sőt a csapat taktikai finom hangolása szintet lépett, hiszen sikerült stabilabbá tenni a csapatot. Bevált a presszing visszacsavarása, bevált a fullbackek előtérbe helyezése a kreativitás terén. Összességében egy kiszámíthatóbban teljesítő magasabb küszöbbel rendelkező csapatot sikerült idén összerakni. Ebben persze nem kis szerepet játszottak az igazolások is. A háttér stáb Edwardssal és a tudósainkkal megint jól teljesít. Elképesztő az az átigazolási siker ráta, amit Edwards-Klopp duó csapataikkal hoz. Statisztikailag nem gondolom fenntarthatónak, mondjuk, pont a tudományos háttér miatt hajlok arra, hogy higgyek benne, hogy ez fenntartható lesz a jövőben is.

A keret azt gondolom, közel ideális állapotban van, hiszen a nagyja már kellőképpen régen együtt játszik, így az automatizmusok már megvannak. Viszont a keret nagyja még a posztján a legjobb futball korban van. Ez a sweet spot már tavaly is megvolt és még 1- max. 2 évig tud igaz lenni ez az állapot. Éppen ezért nem számítok komoly visszaesésre a következő szezonban.

Tudjuk a csapat 97 pontot szerzett. Ezzel a Premier League éra messze legjobb eredményét hozta a csapat. Sőt 1969-óta csak egyszer szerzett volna több pontot a csapat. 1978-79-ben, ha akkor is 3 pontot ért volna a győzelem. Mondjuk akkor 42 meccses szezonok voltak, így ez sem feltétlen magasabb pontszám. Azt is tudjuk a 97 pontról, hogy soha nem szerzett második helyen végző csapat több pontot, ha minden igaz nem csak Angliában, hanem soha semmikor. Azt is tudjuk, hogy a 97 pont csak a tavalyi és az idei bajnoki címhez nem lett volna elég. Egyszóval büszkék lehetünk a tavalyi teljesítményre.

2016-17
2017-18
2018-19

Az elmúlt 3 év az, amikor végig Klopp volt az edzőnk. A csapat fejlődése folyamatos. Ezt sexy statisztikákkal is alá lehet támasztani pl.: az understat expected ponttal. Az elmúlt 3 szezon xPjei: 69,83; 79,38; 83,45. Az látszik, hogy már 17-18-ban is jó volt a csapat és az akkori és a mostani eredmény között nincsen olyan hatalmas ugrás. A kérdés az, hogy mennyire fenntartható az xP fejlődése nálunk (a Pep féle City mind két szezonban 90+ xP-al végzett). Az elmúlt 3 szezonból 2 alkalommal több pontot szerzett a csapat, mint a modell elvárt volna. 16-17-ben 6,17-el; míg most befejezett szezonban 13,55 ponttal. Ez utóbbi egészen jelentős különbség. A megismételhetősége erősen kérdéses ezért is fontos, hogy jövőre mégjobban szerepeljen a csapat ebben a mutatóban is. 17-18-ban 4,38 ponttal szerzett kevesebbet a csapat, mint kellett volna. Azt gondolom, ebben azt gondolom a legfőbb tényező, hogy a kapuban Alisson áll, aki eddig minden szezonban minden csapatánál kevesebb gólt kapott, mint kellett volna. Persze az se baj, hogy a támadósor is egyben marad.

Mivel az ebben a táblában szereplő adatok nem 100%-ban feleltethetők meg egymásnak, hiszen a Dortmundból csak bajnoki, míg a Liverpoolból minden meccses adatokból állnak, így csak nagy trendeket néznék. Az egyik, ami nagyon egyértelmű, hogy a Klopp csapatai a bajnokságban akkor eredményesek mikor kevés gólt kapnak. A Dortmunddal bajnok volt mikor meccsenként 1 gól alatt kapott most nálunk 97 pontos rekord második. A másik, amit érdemes megjegyezni, hogy statisztikailag láthatóan mást játszik a Dortmundi és a Liverpooli csapata. Persze van különbség a két bajnokság között, aminek meg kell látszania a számokon. Azonban azt gondolom legalább annyit meg lehet állapítani, hogy a Dortmundja kevésbé birtokolta a labdát és sokkal fizikálisabb focit játszott. Erre a legkiemelkedőbb példa, hogy a t+i mutatóban a whoscored legelső elérhető adatai alapján nagyjából kétszer annyit hajtott végre, mint a mostani energiatakarékosnak nevezett Liverpool (48,2 vs 24,94). A Liverpoolban is egyébként a nem teljes első szezonjában sokkal fizikálisabb volt a csapat, mint a 4-3-3 való váltás óta bármikor.

Azért is kiemelkedően fontos a Kloppi eredményesség szempontjából a védelem, mert a támadó sorai az esetek nagy többségében jól szerepelnek. A nézett 10 szezonból 5 alkalommal két szerzett gól felett átlagolt és még két további alkalommal éppen csak elmaradt ettől. Persze ha nem megy, a támadó sor sem akkor nem szerepelnek tól jól csapatai.

A csapat játékában és statisztikáiban a legnagyobb választóvonal, hogy ki az ellenfelünk. Avagy top6 vagy a “rest of the league” ellen játszunk. A legszebben ezt a labdabirtoklás rajzolja ki. A top6 vagy erős európai csapatok ellen az elmúlt 4 szezon: 51,41%; 50,09%; 47,91% és 49,95% míg a “rest of the league” ellen, akik szeretik oda adni a labdát: 59,57%; 66,92%; 64,82% és 66,13% az első szezon a 4-3-3-ra váltás előtt kicsit eltér. A bajnoki szereplés szempontjából a legfontosabb, hogy a “rest of the league” ellen hogyan szereplünk már csak az egyszerű matek alapján is, hiszen a top6 ellen 10 meccsen 30 pont szerezhető, míg a többiek ellen 28 meccsen 84 pont. Éppen ezért fontos, hogy tavaly sikerült 2,61 PPG-t szerezni ellenük egy szépen folyamatosan emelkedő mintázat alapján. Azt gondolom a folyamatos emelkedés ezen a szinten már nem tartható, de az biztos, hogy a következő szezon kulcs kérdése lesz, hogy sikerül-e szinten tartani vagy esetleg még egy kicsit emelni ezt a PPG-t. A tavalyi szezonban érdekes, hogy a t+i mutató kevésbé tér el, mint szokott a nagyobb csapatok elleni meccsek javára. Ezt a mutatót érdemes legalább fejben labdabirtoklással kikorrigálni, hiszen evidens, hogyha nincsen nálad a labda, akkor kell védekezni presszingelni, így a nagyobb csapatok elleni alacsonyabb labdabirtoklás mellett evidens, hogy magasabb lesz a védekezés. Mondjuk, azt tudjuk, hogy a presszing lejjebb lett tekerve az nem annyira nyilvánvaló, hogy főleg a top6 avagy a nagyobb és jobb csapatok ellen tekertük vissza erősebben a presszinget még akkor is, ha a t+i nem egyenlő a gegenpressinggel. A táblából gyönyörűen látszik, hogy a legutóbbi két szezonunk hasonlít legjobban egymásra. A kapott gól szám főleg a kisebb csapatok ellen jó, hiszen az már 17-18ban is 0,7 gólt volt azonban még ezen is sikerült javítani a mostani szezonra és csak 0,58 gólt kapott a csapat a bajnokság szempontjából legfontosabb meccseken. Tette mindent, úgy hogy több sokkal lövést engedett, mint 17-18ban, mondjuk a kapura menő lövésekben már nem volt tól nagy különbség. A kapott gólok tekintetében a legutóbbi két szezonunk között az ordító különbség a nagyobb csapatok ellen kapott gólokban keresendő, hiszen 1,74-ről 0,91-re sikerült csökkenni, mindezt úgy, hogy még több lövést is engedtünk kapura. Alisson egyértelműen fontos igazolás volt tavaly nyáron.

Támadás szempontjából is a legutóbbi két szezon hasonlít egymásra a legjobban a Kloppi érában. A kisebb csapatok ellen mindkét szezonban pontosan 2,48 gólt sikerült átlagolni, ebben a két szezonban sikerült a kicsik ellen a kaput találó lövéseknek több mint 70%-t csapatunknak produkálnia. A nagy különbség a két legutóbbi szezon között az, hogy a nagyok ellen kevesebb gólt sikerült szerezni 2.30 vs 1,73 szerzett gól per meccs. No meg, hogy a lövés és a kaput találó lövés volumen is csökkent idén, így persze a hatékonyság nőtt, de ez nem biztos, hogy egy mindenképpen jó ha trend lesz.

A gólhozzájárulás tekintetében sok minden látszik. Az egyik legfontosabb, hogy Mané és Salah iszonyat sokat játszott gyakorlatilag 48 meccsnyit pályán voltak. Azt hiszem látszik, hogy Firmino a legfontosabb emberünk, hiszen hármuk közül még a sérülését is figyelembe véve ő kapta a legtöbb pihenő időt, azaz Kloppék őt tekintik a legpótolhatatlanabbnak, így eldőlt meccseken ő a fab3-ből az, akit pihentetnek. A fab3 idén is nagyon jó volt még akkor is, ha se Salahnak se Firminonak nem sikerült tartani az egy évvel korábbi gólszerzési rátáját. Abszolút klasszis mindhárom játékos. Origi és a PowerCube idén azok, akik meglepően jól szerepelnek per90 gólhozzájárulásban. Origi mondjuk nagyon-nagyon keveset játszott, de ez alatt házi legendává nőtte ki magát a fontos góljaival, ettől még látszik, hogy nem igen bíznak benn és nem annyira illik a rendszerbe. A két fullback rekorddöngető gólpassz szezonját azt hiszem mindenki vágja. Azt talán nem, hogy per90 TAA lett a házi gólpassz király, no meg azt sem, hogy per90 PowerCube jobb gólpassz adó volt a kis skótunknál.

Az adatok féléves bontásából látszik a legjobban, hogy az idei vagy mostani Liverpoolnak a hatékonyság és a kiegysúlyozottság a fő jellemzője. Ez pedig láthatóan az elmúlt évek legfontosabb játékospiaci váltásának köszönhetően alakult ki. Amire gondolok, hogy Coutinhot lecseréltük VvD-re a tavalyi szezon téli piacán.

Az elmúlt két félévünk messze a legkevesebb kapott gólt hozó félévünk a BR érkezése eltelt időben. Mondjuk az őszünk jobb volt, mint a tavasz, de tavasszal kapott 0,81 gól meccseként is nagyon jó. Azonban az az ősz 0,62 kapott góllal meccsenként, ami nagyon durva. Mondhatjuk, hogy Alisson azonnal hatást ért el. Persze azért azt is érdemes megemlíteni, hogy ősz volt az, amikor a CB-nek szuper gyors Gomez egészítette ki a VvD-Alisson tengelyt és valószínű, hogy ennek volt köszönhető a kiemelkedően kevés kapott gól. Ősszel sosem látott hatékonysággal nem kapott gólt a csapat, hiszen csak 14,06 lövésenként és 5,19 kaput találó lövésenként nyelt be egy gólt a csapat. A tavasz nem csak kapott gólokban, hanem gólkapási hatékonyságban is sokkal gyengébbre sikeredett, pedig Fabinho a rendes emberevő négerünk ekkora lett állandó kezdő, így nem erre lehetne számítani. Persze a 10,86 lövésenként kapott gól, így is a harmadik legjobb és a 3.64 kaput találó lövéseként kapott gól pedig a negyedik legjobb az elmúlt 14 szezonból, így azért nem mondhatjuk, hogy rossz volt a tavaszunk. Engedett lövések és engedett kaput találó lövések tekintetében a Klopp alatt megszokott alacsony számokat láthatjuk. Azonban leginkább “csak” a kapott kevés gól lóg ki. Persze mondhatjuk, hogy azért ez a legfontosabb. A kiemelkedően jó őszünk volt a legkevésbé fizikális focink. Elég valószínű, hogy ebbe az irányba kell tovább menjünk.

A PPG tekintetében továbbra is a BR féle ezüstös tavasz a nyerő 2,45-el és a 2016-17-es ősz a maga 2,39es értékével is jobb volt az idei szezonnál. Azonban ilyent korábban nem láttunk. Konzisztensen gyakorlatilag pontosan ugyan olyan PPG értéket produkált a csapat ősszel és tavasszal is, hiszen 2,31 és 2,30 volt a PPG-je a csapatnak az összes meccset figyelembe véve. Coutinho (a kis brazil lövőgép) távozása gyönyörűen látszik, hiszen a fab4 ősz 18,14 lövés, 7,04 kaput találó lövése azonnal visszaesett 15,18; 15,92 és 14,00 lövésre. Ez utóbbi rekord alacsony, ami durva, hiszen alacsonyabb a ködös ősznél BR alatt. A kaput találó lövések száma 5,64; 5,92 és 5,15 azóta. Ez utóbbinál csak a ködös őszön volt kevesebb kaput találó lövésünk. Azonban mondhatjuk, hogy a legfontosabb szempontból azért akkorát nem esett vissza a csapat, hiszen a szerzett gólok száma 2,32; 2,04 és 2,30 volt, így ez nem esett olyan jelentőset szerencsére. Az alacsony lövés szám és a csak kicsit visszaesett szerzett gól szám persze azzal jár, hogy sokkal hatékonyabb a csapat gólszerzésben a mostani tavaszi félév volt a valaha leghatékonyabb kaput találó lövések tekintetében és nem sokkal maradt el lövések tekintetében az a BR féle SaSos ezüstös tavasztól. A magam részéről azt gondolom, hogy jó dolog ez a tökéletesített gépezet okozta hatékonyság, azonban a tavaszinál több lövésre lesz szükség a jövőben. A támadás és a csapat stílusa kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a most mögöttünk hagyott szezonban az eltolódott a csapat passzolása a rövid passzok irányába a hosszú passzoktól. Ebben is azt gondolom, hogy Alisson lehet a fő ok.

Összefoglalásként azt kell mondjam egy nagyon jó szezonon vagyunk túl 97 ponttal és a Hatodik BL győzelemmel nem is lehetne mást mondani. A kiemelkedő eredmények mögött meghúzódó számok is java részt nagyon jók. A védelem nagyot ment. A csapatra az évek óta tökéletes gépezetként mostanra jellemző lett a hatékonyság és a konzisztencia, ami azt gondolom minden nagy csapat ismérve, így örömteli. Mondjuk egy kicsit többet lövöldözhetne a csapat a lelki békém érdekében ezért nem ártana még egy játékos a fab3 kaliberéből, hogy legyen a támadó sorban is rotáció.