Welkom van den Berg!

Az idei évben behúztuk a BL-t, megtörve a Klopp nyeretlen döntő sorozatát. Itt vagyunk június végén egy lassan csörgő átigazolási ablakban. Amikor is egyszerre fut a Copa America, a Gold Cup és az ANK, így egy csomó játékos a válogatottakban bohóckodik. Mi megvagyunk az első átigazolásunkkal. Az élet szép.

Azt gondolom, hogy mikor a bajnokságban 97 pontot szerzel BL nyersz, úgy hogy már a megelőző szezonban is BL döntőt játszottál, akkor igazán égető hiányposztod nincsen. Nálunk ez a helyzet. Persze a fullback mélységen kell bővíteni és kellene egy komoly szélső támadó, de pl. ha Minyon marad, akkor a csere kapus poszttal sem kell foglalkozni, mint ezt bővebben kifejtettük a DoF játékunkban.

Ebbe a helyzetbe érkezett Sepp van den Berg. Azt gondolom tökéletesen illik az idei nyárra alkalmazandó átigazolási stratégiánkba. A csávó 2001-es születésű, azaz idén decemberben tölti a 18. életévét. Posztja elsősorban középhátvéd, amit a 189 cm-es mérete is indokol, de mint sok más fiatal CB játszott már 1-2 alkalommal fullbacket is. A középhátvédek legjobb évei 25 éves kor után következnek, így a csávónak bőven van még ideje beérni. Ez az igazolás egyértelműen a jövőnek szól. Ideális abból a szempontból, hogy mire a jelenlegi CB állományunk kezd kiöregedni a legjobb éveiből 3-4 év múlva addigra várható, hogy a csávó komolyabban figyelembe vehető legyen. Az ára a jelenlegi klubjánál (PEC Zwolle) jövőre lejáró szerződése miatt a mai piacon nevetségesen alacsony. Összesen 4,4 millió font, de ebből az alapár 1,3 millió a többi ad-on. A teljes árat akkor kapják meg a hollandok, ha a csávó 350 alkalommal pályára lép a csapatban ergo szupersztár lesz (a klub történetében 44 játékos érte el a 350 meccset. Pl.: Riise és Lucas sem). Ezen az áron veszteni nem lehet vele ennyit, ha csak nem éri egy karriervégző sérülés biztosan bármikor meg tudunk érte kapni. Azt gondolom a gyerek egy low risk high reward beruházás, az biztos, hogy az ilyent minden beruházó szereti.

A high reward részről érdemes még szót ejteni. A holland bajnokság egy fiatal játékos keltető, ahol még a legnagyobb csapatoknál is nagyon fiatalon kezdők tudnak lenni a játékosok erre az Ajax a legjobb példa. Azonban még Hollandiában sem megszokott, hogy az ő posztján ilyen fiatalon ilyen sok lehetőséghez jusson valaki. Még a 2017-18-as szezonban, amikor is 16 éves volt 6 bajnokin jutott szerephez, a most befejezett szezonban, amit 16 évesen kezdett és 17 évesen fejezett be 15 bajnokin jutott szerephez, ami középhátvédként kiemelkedő. Nekem ez azt feltételezi, hogy van tehetség nem is kevés a csávóban.

Fiatal tehetséges középhátvédből jól állunk, hiszen Gomez tavaly kezdett el a pozícióban játszani 2015-ös leigazolása után. Ki-Jana Hoever a kis vörösnél is fiatalabb hollandusunk meg már be is mutatkozott a csapatban. Úgy vagyok vele, hogyha a két fiatal hollandusból akár csak egyikük eljut oda évek múlva, hogy rendszeresen szerepel a csapatban nagyot fogtunk és a pénzt, amit a poszton fogunk elkölthetjük a keret erősítésére más pozícióban, vagy finanszírozhatja a stadion bővítés következő ütemét vagy kifizetheti az edzőközpontot.

Összességében azt gondolom egy jó, okos igazolás, ami a jövőben nagy hasznot hozhat. Az biztos, hogy nem ez az igazolásunk szól a jelenről.