Rezsim, rezsim, a rohadt rezsim

José, José, te szopni jársz ide most már mindenhova. Ígéretes egy suhanc edző voltál pedig még idejekorán, a nagy Abra-éra előtt feltűnve tehetségként. Komolyan, még az öltönyöd is imádtam, a filozófiád meg tömegeket döntött a karriered elején. Remekeltél. Azt a portói majd chelsea-i felfogást csak irigyelni tudták. Nem is csak az eredményei miatt, önmagában, egyszerűen valid és fasza volt. Aztán az alma megrohadt.

Van ilyen típus. Úttörő az eszméd, kiválóak az eredmények, a világ téged akar. Aztán valami megváltozik benned. Lehet, hogy csak érzed a változás szükségét, még mindenki más előtt. Úgy ahogy nem érezte Dalglish vagy Shankly, úgy lehet, hogy te mégis megérzed, ez adottság. De hogy a változást magadban és hitedben, ne pedig a környezetben idézd elő, az sokszor tévút, kedves José.

Van, hogy megverik az embert. Van, hogy elbotlik, legyőzik. Portugál barátom, ezt te is megkóstoltad Madridban. De erre nem fényezni akartad egy kicsit még jobban az almát, hanem körtévé rohasztani. Nem tudtad elfogadni, hogy néha napján kikapni, az lehetőség a fejlődésre, nem pedig a kudarc mint valami ősellenség kiirtandó képe. Nem mondom, hogy nem sok ilyet látni ahogy te is lereagáltad. De most komolyan, boldog vagy a félig rohadt alma világoddal? Büszke az anti-Barcelona antitézisedre? Aligha, és aligha fogsz az lenni, mikor nyugdíjba mész ugyanezzel a szennyel. De legalább nyugodt a lelked, hogy te az almát azért körtévé alakítottad, igaz, hogy senki más ebből enni nem akar, és úgy igazán neked sem tetszik az illata. De hát a tied, és vannak azért bigott hülyék, akik elhiszik neked, hogy illatos. Nekik elég, ha te mondod. Azt is mondhatnád, hogy éremszaga van. Te, José, te mondhatnád. Néha azért mondod is.

Nem mondom, ennek a Unitednak is van azért fényes oldala, bár elég jól dugdosod a barna pöttyhedt mögé. Ugyanolyan mocskos éles az összes játékosod a pályán. Ugyanolyan kegyetlen pontosak, abban a néhány nagyon tipikus játékszituációban nagyon gyakorlottak, okosak, és baromi gyorsan döntenek. Csak kapkodom a fejem a fehér lábszáraik után. Bár végre te is kapkodtad egy skót után. Ritkán vagy őszinte, de legalábbis ritkán nem rohadt almázol le mást. Hisz nyilván, ha mindenki más az, akkor te nem lehetsz.

Igaz, hogy kívülről kapod folyton a csilliárdokat, hogy elkölthesd, de az is igaz Josékám, hogy vannak azért néhol jó dolgok is. Csak ha te erre büszke vagy, akkor… az egy rohadt alma. Mert ez olyan középszer, ami miatt minimum nagyon szomorúnak kéne lenni. De te inkább vered a melled, meg „Klopp nem nyer semmit”. Még szerencséd, hogy sokan még szájnak látják a segged. Nem tudom, mi kell, hogy elsöpörjenek téged. Zúgolódás van a nézőtéren, de a vezetőségben csak nem szavaznak le. Szerinted sem látnak tovább az orruknál? Hát persze, hogy nem, pontosan tudod te ezt. Most úgy néz ki, mégis rosszul. Tükörbe nem tudom, hogyan nézel, de azért őszinte gratulációm, mert neved még azért van erős. Bár gyengíted serényen.

Hosszú távon ez a United Joséval nem jutott volna el Középföldéről sehova. Félniük messze nincs mit viszont, mert pénzügyi háttérországukkal 15 év Mourinho-t is vígan túlélnének. Többet azért nem. Kloppokkal a ligában talán még sokkal kevesebbet. De lássuk azért, hogy Machesterben nem, hogy a ház nem ég 6.-8. helyek miatt, de még nekünk kell izgulni, ha egyszer ismét észhez kap legalább egy valaki José felett. Mikor mi a 90-es évek elején vagy 2010-ben bajban voltunk, akkor a pénzügyi halál kaszása konkrétan szorította az ütőeret a klub nyakán. A MU-ra most maximum ránézett a Szem, miközben a Megye közepén áll és labdázik. Olyan ebben a „klubok egyenlő pénzügyi óriások” világban, mint egy kurva nagyra hízott életbiztosító: új szerződés, innováció, bármi érdemi profitjavulás az alacsony hozamkörnyezetben? Na, az nincs. A jövő most már túl messze van, bár ezt kimondani istenkáromlás lenne. Van helyette sokmillió soktízéves szerződés, akikkel nem kell sokat törődni, úgyis itt lesznek és lesz a MU is a PL gazdasági óriása. Minek összetörni magukat, ott egy név és jó napot kívánok. Holnap max majd másik név.

José Mourinho a MU-nevű óriásbiztosító illatos körtéje.

Volt. Mégis van, amelyik rossz gyümölcsből megpróbálják kivágni a rohadt részt?