Számvetés

A bajnokság és így a szezonnak lassan a felénél állunk. Egyébként is közelít az év végé a zárások, elszámolások kora, így nem árt, ha kicsit megnézzük, hol is tartunk/tart a csapat. A bajnokságban meglepően jól áll a csapat, hiszen jelen pillanatban úgy néz ki, hogy benne vagyunk a bajnoki címért folyó versenyben, amit lehet akár úgy is tekinteni, hogy ránk és a Guardiola féle űr Cityre szűkült. A nemistudommostéppenhogyanhívják kupából sikerült a Chelsea ellen gyorsan kiesni, viszont a BL egyik halálcsoportjából végül sikerült tovább menni és ismét megélni a BL tavaszt. Azaz összességében mondhatjuk, hogy jól állunk. Sőt a legszebb reményeink alapján halad eddig a szezon. Kicsit furcsa és kellemetlen érzés ez a szurkolói énemnek, mert sokkal rosszabbhoz vagyok szokva és mindig várom, hogy mi fog bedőlni, hogy visszatérjen a jól megszokott érzés, avagy a majd jövőre feeling.

A mostani fordulóban a Manchester United csapatát fogadjuk, akik a legendás Mourinho féle harmadik szezont élvezhetik. A szomszédvár csapata a bajnokságban elég pocsékul áll. Nagy versenyben vannak, hogy a hatodik helyet tudják hozni. A top6 csapat közül a bajnokságban messze lemaradva a többiektől gyengélkednek, ami a Mourinhoi harmadik szezon jegyében nem meglepő. BL csoportjukból, viszont ha nem is simán, de tovább mentek. Nagy kérdés Mourinho a csapatnál. Azt látjuk, hogy a Mourinho effekt nem kicsit megkopóban van. A hagyományos Mourinhoi hatás koránt sem olyan hatásos már, mint régebben. Sehol nem láthattuk a korábban szintén legendás második évi sikerességet, a hazai pályán verhetetlenséget. A régi időkhöz képest a “mindgames” is visszafogottabb. A Pogbás vacakolás a korábbiakhoz képest mondhatni semmi. Mourinho korábbi önmagának egy gyenge utánzásának hat ma már csak. Nagy kérdés, hogy a behúzott libakupa és az EL az idei BL tovább jutással a változatlanul nézhetetlen focival kiegészítve ezzel a megkopott Mourinho hatással meddig lesz elég az állásának megtartásához, mert azért mindig hoz annyi, hogy ne legyen egyszerű meghúzni a ravaszt a kirúgásához, de viszont amit letesz az koránt sem az, amit tudott ő régen, meg amit várnak tőle. Főleg a hihetetlen költekezések fényében. Érdekes lesz nézni, hogyan fog még alakulni ez a kapcsolat. A magam részéről örömmel tölt el, hogy a szomszédvár is megtapasztalja a Liverpool által már átélteket.

Ez alatt azt értem, hogy nagyon sokban kopizzák a Liverpoolnál az 1990 körüli változásokat mikor is a Boot Roomi nyertes Red Machine megszűnt létezni. Mikor is nagyon rövid időn belül távozott Kenny és vele megszűnt a java részt a Boot Room hagyomány a vezető edzői poszton plusz a háttérben a klub legsikeresebb korszakát lehozó klubelnök John Smith. Azaz egyszerre távozott a háttér és a szakmai tudás. Majd utána jött a játékosokra nagy pénzeket költő, de katasztrofális Souness korszak és a hosszú útkeresés. Volt már róla szó és egyre jobban látszik, hogy a Ferguson és Gil duó egyszerre való távozása ami gyakorlatilag a Boot Room edzői hagyomány és Smith kombó távozása náluk csak 1990 helyett 2013-ban. A hatásában a kárörvendő énemnek örömtelien hasonló. Az eredmények elmaradásával a játékosokra nagy pénzek kidobásával és a koncepciótlansággal. Mondhatjuk, a történelem ismétli önmagát és eme remek közhellyel nem is lövünk nagyon mellé. Persze különbségek vannak nem is kevés, hiszen a MU-nál sokkal nagyobb az edző keringő, mint nálunk volt és azzal, hogy a mai modernebb fociban nagyobb a pénz szerepe, így az igazán nagyok az igazán jól működő kereskedelmi masinák kisebbet tudnak csak bukni. Azt gondolom, hogy ennek is köszönhető, hogy a MU a poszt Furguson érában több trófeát tudott behúzni, mint anno a kilencvenes évek elejének Liverpoolja. Ebben a nagy idő távú összehasonlításban nagyon kíváncsi vagyok, hogy a MU-nak sikerül-e valaha visszahozni a Ferguson féle nyertes éveket és ha igen ez mennyi időbe fog telni nekik. Annyi biztos ebben a vonatkozásban, hogy nem Mourinho a megoldás.

A meccsel nem szeretnék túl sokat foglalkozni. Annyiban vagyok biztos, hogy nem lesz szép meccs. Valószínűleg kis különbség lesz a csapatok között. Köszönhetően annak, hogy a Mourinhoi csapatok, ha maguk elég pocsékak, abban mindig, így most is jók, hogy el tudják rontani a nagy ellenfeleik játékát, avagy mondhatom, hogy abban mindig is jó volt Mourinho, hogy rászarjon a vacsorázó asztalra. Nem szokott ízleni nekünk a “kiscsapatok” által is megirigyelhetően sok védőt tartalmazó kezdői, betolt busza, agresszív rugdalózós, szabálytalankodós védekezése és minimális helyzeteket maximálisan kihasználó támadása. Csak ismételni tudom magam mikor egy csúnya kűzdelmes meccsre számítok. Egy kemény 0-0 azt gondolom, végül mindenkinek megfelelne meccs kimenetként.

No és akkor számadásra rátérve. Azt hiszem, az idei Liverpool kapcsán mindenki látja és érzi, hogy ez bizony nem az, amit korábban láthattunk. Ezt szeretném kicsit elkezdeni számszerűsíteni, hogy kicsit pontosabban láthassuk, hogy mikben történt és mikben nem változás. Az szerintem adja magát nem meglepő módon, hogy a minden meccset figyelembe vevő PPG messze most a legmagasabb, hiszen sorrendben 1,56 majd 1,96 majd 1,95, míg idén a kifejezetten jó 2,22 a PPG értéke.

Még mielőtt belemennénk a számokba érdemes megemlíteni a nyári változásokat Klopp stábjában, hiszen régi harcos társa Buvac távozott és ezzel “Kraw maga” előtérbe került, no meg nem utolsó sorban visszatért magasabb pozícióban Pep Linjders. A változás okait pontosan nem tudjuk. Előre nem is lehetett tudni, hogy fog-e és ha igen milyen és mekkora hatásokat hozni. Nos így félév táján már óvatos észrevételeket lehet tenni a feltehetően ehhez a változáshoz köthető hatásokra. Azt észre lehet venni, hogy főleg az elmúlt két szezonnal éles kontrasztban idén a 4-3-3-as felállás már nem annyira egyed uralkodó, avagy sokkal változatosabb taktikailag a csapat. Sokkal sűrűbben fordul elő a Kloppék korábbi kedvence a 4-2-3-1 és sűrűbben játszunk 4-4-2-t. A másik változás, hogy a csapat energiakímélőbben focizik, avagy nem kicsit tekertek vissza a varázskonyhában a gegenpressing használatán. Ennek a változásnak azt gondolom nagyon sokmindenre kiterjedő hatása van.

Az egyik kedvenc témám, hogy a csapat Kloppék alatt teljesen másként focizik a kicsit és a nagyok ellen. Ez a jelenség végig jelen volt és elég stabil az elmúlt három szezonban háttér és a stílus mutatók tekintetében. Viszont az eredményesség tekintetében (PPG) hatalmas változások történtek. Az első menet közben átvevős szezonban gyakorlatilag nem volt különbség 1,66 vs 1,65. Kloppék első teljes szezonja kivételes volt mert Európa híján kevesebb volt a meccs és ez volt az egyetlen alkalom mikor a nagyok ellen jobban ment, mint a kicsik (nem mindig teszem ki az idézőjelet) ellen 1,92 vs 2,09. Tavaly már egy jelentősebb különbség volt felfedezhető eredményességben 2,24 vs 1,52. Azonban az idei állás egészen megdöbbentő a kicsik ellen több mint kétszer olyan eredményesek vagyunk, mint a nagyok ellen. A 2,79 vs 1,33 nagyon durva – több mint kétszeres – különbség persze egészen jól magyarázza a jó bajnoki szereplést és a BL halálcsoportból való éppen továbbjutást, de akkor is kiugróan éles az eredményességünk.

Azt gondolom a sikeres bajnoki szereplés legfontosabb összetevője a kicsik elleni szereplés. Ebben hatalmasat és folyamatosan javult a csapat Kloppékkal elég ránézni erre a számsorra: 1,66; 1,92; 2,24; 2,79, ami szerintem kifejezetten örömteli. Az idei 2,79 PPG nagyon durván magas szám, gyakorlatilag 14 meccsből mindet nyerte a csapat a Belgrádi vereséget leszámítva az idei energiatakarékos, kicsit unalmas, nagycsapatos focinkkal is statisztikai értelemben nehezen fenntartható eredményesség ez hosszú távon. Ennek az érmének a másik oldala, hogy viszont a nagyon elleni 1,33 PPG az pocsék Kloppék legrosszabbja nálunk.

Eme éles különbség mögött az eredményességben sok minden áll, de az már sokat elárul, hogy míg a kicsik ellen a nagy beruházásoknak köszönhetően (VvD, Alisson) még a tavalyi nagyon jó teljesítménynél is elitebb a kapott gólszám, hiszen már 0,7 gól meccsenként is nagyon jó volt, de az 0,36 nevetségesen jó. Ellenben a nagyok elleni 1,11 kapott gól már nem egy remek teljesítmény (persze a tavalyi 1,74 gólnál lényegesen jobb). Azért is említettem a védelembe érkező nagy neveket, mert látszik, hogy a stílusmutatókban (labdabirtoklás, passzpontosság) nem látszik nagy változás sem tavalyhoz képest, de mondhatjuk, hogy az első teljes nyár óta változatlanok. A kicsik ellen az engedett lövések is elég stabilak (7,53; 6,30; 7,64 és 2,92; 2,36; 2,36) de a kapott gólokban folyamatos javulás látható 1,03; 0,70; 0,36 idénre persze volt edzői és taktikai módosulás is de leginkább a védelembe érkező új nagy és kevésbé nagy igazolásokhoz avagy személyi változásokkal lehet szerintem legjobban magyarázni a javulást.

A védekezés kapcsán az látszik, hogy miközben emberemlékezet óta nem kapott ilyen kevés gólt nagy átlagban a csapat. Azért elég éles különbség látszik – nem túl meglepő módon – összhangban az eredményeséggel a kapott gólokban a kicsik vs nagyok összevetésben. A 0,36 az abszolút elit viszont az 1,11 az rossz.

 

A támadósor, avagy a támadás egy érdekes téma, hiszen az evidens, hogy a fab3 a tavalyi űrszámait nem hozza és tavalyhoz képest a gólok száma is erősen visszaesett. Viszont ha a teljes Kloppi sort nézzük, minden meccs tekintetében ezt látjuk szépen sorban a meccsenként szerzett gólok tekintetében: 1,65; 1,96; 2,41; 1,91. Azaz mondhatjuk, hogy a tavalyi teljesítmény teljesítmény lóg ki felfelé a sorból és gyakorlatilag nem rosszabb a támadó sor teljesítménye a tavalyelőttinél.

A támadósor kapcsán a kicsik vs nagyok összevetésben nagyon sok hasonlóságot fogunk látni a támadósor kapcsán is. A támadók a szerzett gólok tekintetében szintén több, mint kétszeres különbséget mutatnak idén a kicsik vs nagyok összevetésben, hiszen 2,43 vs 1,11 az óriási sosem látott különbség, hiszen korábban (időrendben haladva) 1,63 vs 1,71; majd 2,06 vs 1,64; majd 2,48 vs 2,30 volt korábban. Az is látszik a kicsik ellen szerzett gólokban volt egy szép folyamatos fejlődés, hiszen 1,63 majd 2,06 majd 2,48 majd idén 2,43 a szerzett gólok száma meccsenként ellenük. Míg a nagyok ellen tendencia nem igen rajzolódik ki, hiszen 1,71 majd 1,64 majd 2,30 majd idén 1,11 a meccsenként szerzett gólok száma. Azaz mondhatjuk, hogy a támadósorunk szintén két arcú, hiszen a kicsik ellen idén is hasít gyakorlatilag a tavalyihoz kísértetiesen hasonlító közel 2,5 gólt felrakja a kicsik ellen a pályára. Idén a gólok a nagyok ellen maradnak el, hiszen az 1,11 szerzett gól a nagyok ellen ténylegesen messze a legrosszabb Kloppék alatt.

A szerzett gólszámot a kicsik ellen a lövések és a kaput találó lövések is egészen jól (főleg a kaput találó lövések) lekövetik. Hiszen szépen időben haladva 17,37 és 5,23 majd 17,92 és 6,31 majd tavaly a kiemelkedő 18,45 és 6,55 majd idén a hatékony foci jegyében kevesebb lövés 16,21 de ebből arányaiban több kaput találó lövés 6,21 kifejezetten jól követi a szerzett gólok alakulását.

A nagyok ellen is kicsit kevésbé erős, de azért jó magyarázó erejű a kaput találó lövések és a szerzett gólok száma. Nézzük is időrendben a 16,29 és a 6,28 kifejezetten sok volt majd jött 12,91 és 5,00 majd tavaly 14,09 és 6,04 majd az idei 13,33 és 4,67. Avagy mondhatjuk azt, hogy főleg tavallyal összevetve a rangadókon a csapat hatékonyságban rosszabb. Ez két részből áll egyrészt sokkal rosszabb arányban mennek a rangadókon a lövések kapura és ezekből sokkal rosszabb arányban születik gól, hiszen míg minden 2,63 kaput talált lövésből lett egy gól addig idén csak minden 4,20 kaput találó lövésből születik egy gól (a korábbi két Kloppi szezonhoz képest a tavalyi lényegesen hatékonyabb, míg az idei lényegesen kevésbé hatékony).

Az idei leghatékonyabb gólszerzőnk játékpercre bontva.

A hatékonyság témánál maradva régről tudjuk, hogy a nagyon nagy minta azt mutatja, hogy hogy nagyon nagy átlagban minden 10. lövésből születik egy gól, azaz ha egy támadó sornak ennél kevesebb lövés kell egy gólhoz, akkor hatékonyabb az átlagnál, viszont ha több kevésbé hatékony, mint az átlag. Nos Kloppék első szezonja kicsik vs nagyok ellen átlag közeli volt 10,66 vs 9,53-al. Az első teljes szezonjuk hatékony volt mindkét tekintetben 8,70 vs 7,87. A tavalyi szezon főleg a rangadókon nagyon hatékony volt 7,44 vs 6,13. Az idei szezonra viszont a nagyok elleni hatékonyság nagyon leromlott 6,68 vs 12,00 köszönhetően jó eséllyel az energiatakarékos focinknak.

A védelemre érdemes visszatérni ugyan ezzel a szemmel. Ugye itt megfordulnak a dolgok, hiszen akkor hatékony egy védelem, ha 10nél több lövés kell az ellenfeleknek egy gólhoz és annál pocsékabb hatékonyságban minél kevesebb lövés kell egy gólhoz. Az első szezon védekezésben is átlag körüli volt 9,22 vs 10,35. Kloppék első szezonja meghozta a stílusukhoz tartozó kevés lövésből sok jó helyzetet engedünk és sok gólt kapunk hatást, hiszen 7,31 vs 10,09 főleg a kicsik ellen volt rossz a védekezés hatékonysága. Tavaly 9,04 vs 6,55 volt a Minyon és Karius vegyes felvágott eredménye. Míg idén 21,40 vs 9,50 azaz a kicsik ellen valami eszméletlenül hatékony a védekezésünk, míg a nagyok ellen kicsit rosszabb az átlagnál. Azaz VvD és Alisson főleg a kicsik kinyírásában villog a több mint 21 lövés kell a kicsiknek, hogy szerezzenek egy gólt az elképesztően impresszív.

Összességében azt mondhatjuk, hogy idén nagyon két arcú lett a kicsik vs nagyok vonatkozásban a csapat, hiszen míg a kicsik ellen közel tökéletes a csapat és sok gólt szerez elképesztően kevés kapott góllal. Addig a nagyok ellen pocsék a csapat köszönhetően annak, hogy a nagyok ellen a védekezés az átlagosnál kicsit rosszabb a támadósor viszont minden szempontból rosszabb, mint az átlag és sokkal rosszabb, mint amit Kloppék alatt megszokhattunk. Azt gondolom, hogy ennek az ordító különbségnek az idei évre foganatosított “nagycsapatosabb” kevésbé látványos és sokkal energiakímélőbb és ezáltal fenntarthatóbb foci az oka. A magam részéről ezzel, ha minden így marad, egyet tudok élni mégha nem is szeretem, hiszen a sok pontos jó bajnoki szereplésnek az alapja a kicsik konstans, stabil megverése az alapja. Azt sem árt látni, hogy a csapat EL döntőzött a “nagyok” elleni 1,65 és BL döntőzött az 1,52 PPG-vel, ami azért perspektívába teszi az idei 1,33-s PPG-t a nagyok ellen, de ettől függetlenül azért nem kicsit örömteli lenne ezen a mutatón javítani.