Dortmundfogó – avagy – Van-e lóvé Fekirre?

Ma este 22:05-kor kezdődik a Dortmund elleni sörmeccs, ezzel ez lesz a legkorábban kezdődő meccs a USA túra során, hiszen a másik két meccs hajnal 02:05 és este 23:05-ös kezdésű. Ma még tuti nem játszik sem Salah, sem Mané. A legnagyobb kérdés a meccs kapcsán, hogy már most áttér a stáb a félidőnként más csapat elvről a 60 perc a kezdőknek típusú fitnesz szerzési módszerre vagy ez a túra későbbi fázisában következik be. Ezzel át is adom a szót vendégszerzőnknek Benyónak, aki egy jó kis becslést hoz arra, hogy mennyi is lehet a kasszában, még akkor is ha most éppen úgy tűnik végeztünk erre a nyárra az új érkezőkkel.

Van-e lóvé Fekirre?

 

Alapvetően ez az írás egy kommentnek indult ahhoz a beszélgetéshez, amiben arról volt szó, hogy vajon mennyi pénz lehet még a bankban, mennyit tudunk még elkölteni Alisson után az átigazolási időszakban. Aztán egyre több és több infóm és közölnivalóm lett, ezért is döntöttem úgy, hogy átküldöm Máténak egy külön doksiban, hátha nekik is megtetszik és kiteszik.

Szóval akkor vágjunk is bele a közepébe. Kíváncsi voltam, hogy az elmúlt években (a 2011-12-es szezontól vizsgálta, King Kenny második regnálásának nyári ablaka óta) hogyan alakultak a klub, mint gazdasági társaság, pénzügyi teljesítményének függvényében az átigazolási ablakok költései. Összegyűjtöttem, hogy az átigazolási piacon hány játékost vettünk és adtunk el, hogyan alakult a kiadás és a bevétel oldal, valamint, hogy mennyi volt a nettó költésünk. Ezek mellett minden évre megkerestem a klub hivatalos beszámolójából, hogy mennyi volt az adott évi bevételünk, kiadásunk, adózás előtti és utáni eredmény. Az adatok a pénteki (július 20.) napközbeni értékeket tartalmazzák a transfermarktról, azaz például Ward eladása még nem szerepel bennük, így szemléletesebbek a számok egyébként is.

Az összesítés itt található:

Nézzük, így elsőre mit tudunk kivenni a számokból. Az érkezőkről lesz majd nemsokára egy külön kis táblázatom, így most róluk egyelőre nem is sokat írnék, hanem egyből rátérnék a klub gazdasági helyzetének az elemzésére. ELKÉPESZTŐ. Így tudnám leírni. Hihetetlen ütemben növekednek a bevételek és a nyereségességi mutatónk is kezd szépen alakulni. Remekül meglátszanak az edzőváltások, valamint a Main Stand felújítása miatt megjelenő plusz költségek. Az látszik, hogy 14/15-ben körülbelül már akkora nyereséget tudott a klub elkönyvelni, amivel egy az egyben meg tudta volna finanszírozni a mostani inflált árakkal működő (Angliában is) építőiparban az új edzőkomplexumot. Hihetetlen milyen munkát tettek bele a gazdasági oldalba és ahogy a negatív spirált megfordították hozzáértéssel és akarattal. Akik ezek után OUT-olnak rájuk azok vagy bolondok vagy a klubot utálják.

Menjünk tovább, térjünk rá a transzferekre és először vizsgáljuk meg az érkező oldalt.

Az oszlopok azt mutatják, hogy mekkora összegért vásároltunk játékosokat (bal tengely), míg a vonal diagramm azt mutatja, hogy ezért a pénzért hány játékost igazoltunk (jobb tengely). Remekül látszik, amit eddig is tudtunk, hogy egyre kevesebb játékost veszünk, főleg Klopp alatt, de az elköltött pénztömeg az elmúlt két ablakban jócskán növekedett. Amúgy az is látszik, és itt most megint visszakanyarodnék Henryékhez, hogy a tulajok jócskán beletették a lóvét a klubba az átigazolási piacon. Az igaz, hogy sokszor egy-egy játékos eladási összegét forgatták vissza, de azzal nem lehet vádolni őket, hogy ne adtak volna pénzt az edzőknek játékosvásárlásra. Még egy dolog, egészen elképesztő, hogy Rodgers is majdnem elköltött 140 millió fontot egy kevésbé inflált piacon (igaz Suarez eladása után), mégis ez a mostani ablak mennyivel komplettebbnek tűnik.

A következő terület a közkedvelt és csodálatos nettó költés, amit az első összesítő táblázatból kiemelnék.

A tisztán látás végett, az FSG érában a klub nettóban 360 millió font mínuszban áll-t az átigazolási ablakokat nézve Ward eladása előtt. Ha az ideit nem számoljuk, akkor ez a szám 200 millió font. Egyébként ez a 200 millió font körülbelül Kennynek és Rodgersnek jött össze, még egyszer, egy olyan időszakban, ahol kevésbé voltak elszabadultak az árak (ma Richarlison 50 millió lesz az Evertonnak, 14-ben Suarez volt 70 a Barcanak). Klopp az elmúlt két szezon alapján körülbelül nullán van, ha az ideit nem számoljuk. A tavalyi úgy lett negatív, hogy belevettem azt a nevelési díjat, amit a Chelseanek fizettünk Solankeért.

Ezen a ponton érkezünk el a nagy dilemmához, hogy ha az előző két évben nem költöttünk, akkor most azt elkölthetjük-e, és ha elkölthetjük, akkor mennyi az annyi. stb.

Szerintem ezt a kérdést relatív értelemben nehéz lenne megválaszolni, hiszen ahhoz nagyon sok adatnak kellene, hogy a rendelkezésünkre álljon. Viszont arra tudunk egy becslést adni, hogy a csapatnak milyen lehetőségei vannak az átigazolási piacon egy egyszerű módszerrel. Kezdjük egy kicsit távolabbról. Az inflált árak a piacon azért vannak, mert a csapatok inflált bevételekkel rendelkeznek, ezt úgy gondolom elég könnyű belátni. Akkor vessük ezt a két számot össze. Nézzük meg, hogy a korábbiakban milyen lehetőségei voltak a klubnak, azaz az előző évi bevételek hány százalékát tudta a csapat elkölteni a következő évi átigazolási piacon.

(Két apró, ám súlyos megjegyzés:

  1. Szerintem ez a módszer azért lehet megfelelő, mert, ha megvizsgáljuk, hogy a korábbi időszakban, amikor a klub még nyereségesen se tudott működni és kevesebb szponzori szerződéssel rendelkeztünk, kevésbé voltunk aktívak a social médián stb., akkor hányad részét tudtuk elkölteni igazolásokra (nettó költésre) a bevételeknek, akkor joggal feltételezhető, hogy most is el tud legalább ennyit költeni.
  2. A stratégiai szemlélete a vezetőknek és az ambiciózus tervek miatt szerintem az világos és védhetőbb, ha a tárgyévi kiadásokat viszonyítjuk a bázisévi bevételekhez, hiszen az idei elkölthető mennyiségben egyértelműen benne van a tavalyi BL pénz. Szóval például a 16/17-es szezon kiadásait a 15/16-os szezon bevételeihez viszonyítottam.

Megjegyzés vége)

Nézzük is az eredményeket.

A negatív értékek az arányszámoknál abból adódnak, hogy az elköltött összeg negatív az átigazolási piacon, vagyis többért vettünk, mint amennyiért adtunk el játékosokat.

Értelmezzük az adatokat és vonjuk le a következtetéseket. Klopp egy állat, idáig kb. 0 nettó költéssel tartunk 3 kupadöntőnél, zsinórban kettő top4-nél és körülbelül olyan vonzóak lettünk, mint a Chelsea és talán vonzóbbak, mint az Arsenal. Elképesztő.

Emellett megállapítható, hogy BR jócskán kapott ám pénzt a tulajoktól. Durva, de az első évében az előző évi bevételeink harmadát ott hagytuk az átigazolási piacon. Emellett megállapítható, hogy szerényebb gazdasági eredmények mellett is körülbelül a bevételeink 18%-át hagytuk ott nettóban az átigazolási piacon Rodgers regnálása alatt a négy év átlagában.

Egyébként ezt megvizsgáltam ugyanígy a kiadásokra is, vagyis, hogy az elmúlt években a kiadások hányad részét tette ki a net spend és körülbelül hasonló adatok jöttek ki.

Eddig ezeket tudjuk, most jöjjenek a feltételezések. Tegyük fel, hogy ez a 18%-os arány ma is megvan, de inkább menjünk le 15%-ra és próbáljunk meg egy szerényebb becslést adni, hogy mennyi pénz álhatott volna rendelkezésre Kloppnak az itt töltött időszaka alatt (az első csonka szezont és annak a téli átigazolási ablakát nem számolva).

Az előző évi bevételhez bedobtam azt a 450 millió fontos becslést, amiről itt már beszélgettünk, hiszen oda hivatalos adatunk még nincs. Így az jön ki, hogy a német óriásunk rendelkezésére körülbelül 167 millió font állt volna rendelkezésre a három teljes szezonja alatt. Erről jut eszembe, mennyit költöttünk idén? Igen, körülbelül 160 milliót, vagyis úgy tűnik Klopp semmi mást nem csinál, csak elkölti az elmúlt évek megtakarításait, olyan nagy értékű eszközökbe fektetve a pénzt, akik elhozhatják a várva várt címeket. Az amcsi tulajok tuti tapsolnak ezen.

És akkor itt érkeztünk el oda, hogy vajon belefér-e még Fekir, a sokat emlegetett újdonsült világbajnok. A nyár elején nem nagyon akartam, hogy jöjjön, mert úgy gondoltam nem ő kell nekünk, de úgy tűnt, hogy nagyon jönne, szeretne itt játszani, Klopp is akarja, de a térde körüli hercehurca tuti nem tett jót neki. Amúgy korábban is már kedveltem a játékát, szóval most már átestem a másik oldalra és nagyon örülnék, ha jönne. És akkor a lényeg, szerintem, az eladásokból befolyó összegből tudnánk finanszírozni Fekirt és ebben az esetben simán bele kell férnie az idei ablakba. Ward ment, Ings megy, Studge Origi kettősből az egyik tuti megy és akkor nem beszéltünk az ifjabbakról és az így befolyó pénzből a fentebb kiszámoltak alapján tudnánk finanszírozni az üzletet, persze csak ha Klopp akarja. Ha jön, örülünk, ha nem, akkor Kloppnak nem kellett így, legalább is ilyen körülmények között nem. Meglátjuk, az szerintem viszont biztos, hogy pénzügyi akadálya nem lesz a történetnek (az eladások tudatában), viszont így, hogy OX kidőlt valakire szükségünk lesz, kérdés az, hogy ez a valaki az amúgy is sérülékeny Fekir lesz-e.

Zárásként pedig megnéztem még egy dolgot. Kíváncsi voltam a transfermarkton fentlévő keretértékek hogyan viszonyulnak egymáshoz. Vettem az első csapat keretének az értékét és ahhoz viszonyítottam a Liverpool keretének az értékét a vizsgált szezonokban. Az eredmények a következőek:

Az értékekről azt érdemes tudni, hogy a historikus adatoknál a szezon végi értékek szerepelnek, míg az idei szezonnál az aktuális összegek. 15/16-os szezon közben vette át Klopp a csapatot és abban az évben sikerült átlépni először az 55%-os határt a vizsgált szezonokban. A tavalyi szezon végére oda jutottunk, hogy a bajnok City keretének már majdnem 77%-át elérte a csapatunk értéke. Mindezt úgy hozta össze Klopp és a stáb – és most visszautalnék a fentebb bemutatott nettó költésünk egyenlegére -, hogy szinte 0-ban zártunk az átigazolási egyenlegeinket a regnálása alatt ezidáig. Egészen durva adat ez is számomra és ezért is Klopp az egyik legjobb. Valamint abban is igazat mondott, hogy szeret dolgozni a játékosokkal és fejleszteni őket, ami itt is remekül megmutatkozik.

Összességében megállapíthatjuk, amit amúgy eddig is tudtunk, hogy az idei évben a tavalyi évi pénzeket is elköltjük. A fentebb bemutatott becslésem alapján az eladásokból felszabaduló pénzt még simán el tudjuk költeni egy új 10-esre, amely posztra még Klopp szeretne valakit igazolni Cou távozása után. Emellett elképesztő módon zárkózunk az elsőre keretértékben. Izgalmas szezonok előtt állunk, én már alig várom a következőt, de addig meglepetésnek még elfogadnám Fekirt és akkor az eddig is kiváló ablakból még kiválóbb lenne.