Van még kérdésem

BL-kedd van, úgyhogy örülünk Vincent. Sevillába látogatunk, és bár a csoport első helyén csücsülünk +10-es gólkülönbséggel (ráadásul mindössze 3 kapott góllal!), ez messze nem tét nélküli találkozó lesz. Minden más finomság a hajtás után.

A Sevillát az odavágóra már nagyjából bemutattuk: nekünk viszonylag fekvő, játszós felfogásban léteznek a pályán – bár mi mostanában pont a busztörésben jeleskedünk, de azt most kedd estére felejtsük el. Gyors és pontos támadószekciójuk viszont nagyon kellemetlen tud lenni, főleg egy bizonytalan CB-párossal, amivel – tegyük kezünket a rötyögő szánk elé – minden bizonnyal ki fogunk állni. Az anfieldi 2-2 talán inkább volt a miénk, mint igazságos, na de mi a helyzet Sevillában?

Feljött a kommentmezőben, hogy a bajnokságban nem vitézkednek. Az elmúlt 5 meccsen valóban volt 3 vereségük, de ebből 2 idegenben a LaLiga épp arany és ezüst pozíciósától: Barcelona és Valencia. Ráadásul veretlenek otthon bajnoki és BL meccseken is! Így azért eléggé meredeken elkezdett savanyodni a szőlő a számban. Otthon viszont minden bizonnyal a rájuk jellemzőbb magasabb labdabirtoklást fogják célul kitűzni, mintsem a Mersey partján mutatott sündisznózást. Ez tényleg így elsőre jól is hangozhatna egy Klopp-csapatnak, főleg amelyik mostanában szép és élvezhető formába pozícionálta magát, de idén nehéz kitalálnom, hogy miben is akarok hinni.

Érdekes és élvezetes meccs lesz, annyi szent, én már behűtöttem a megfelelő italokat, nem akarom egyedül nézni ezt a fontos meccset. Ha ugyanis kikapnánk, akkor – a Szpartak – Maribor meccs nekünk kedvezőtlenebb, de sanszosabb kimenetele esetén – hirtelen sorsdöntővé fog válni a december 6-i Anfield-i Moszkva elleni meccs. Ezt szerintem senki sem szeretné, úgyhogy ma nagyon-nagyon jó lenne behúzni azt a 3 egységet.

Van viszont egy ehhez kapcsolódó, CB-párostól független tényező, melyről csak időszakonként szoktunk szidalmakat fröcsögve „beszélni”, pedig évek óta ott bújik a csapat árnyékában: kapuskérdés. Ha félig tele a pohár életvitelben élek, akkor persze mennyire jó már nekünk, mert van két egészen jónak mondható kapusunk, és ma ez menő. Sajnos nem. Menőnek menő bármelyikük 2. számúnak, de 1.-nek? Beszéljenek inkább a számok a BBC elemzéséből.

Tavaly júliusban itt is bemutattuk, hogy mi is ez az expected Goal – röviden xG, vagy hívjuk magyarul várható gólértéknek. A módszertan hibáiról, hiányosságairól is értekeztem ott, ez most nem lényeg, a BBC egyébként a Caley alapelveire épülő Opta-modellel vizsgálódott. A módszertani sebek mellett még a használatát is meg szoktam itt kérdőjelezgetni, de ez végre egy nagyon is korrekt felhasználása a modellnek. Méghozzá kapuskérdésben.

Statisztikai modellt nagy általánosságban kétféle okból szoktunk beleböfögni a világba: 1) ez alapján jelezzük előre a jövőt, hogy így ne olyan bizonytalansággal lépjünk bele a holnap káoszába, mint a többiek, és 2) utólagos, historikus értékelésre. Persze, mindenkit az 1)-es izgat jobban, sokszor viszont a 2)-es felhasználás is hasznos lehet (ami aztán egy 1)-típusú jövőbeli előrejelzéshez is felhasználhatóvá válhat majd, de az xG még nem tart itt).

BBC, kapuskérdés – ez is 2)-es. Várható gólértékkel legtöbbször persze a csapatot és a támadójátékot szoktuk jellemezni, de a cikkben azt nézték meg, hogy a PL kapusai hány gólt kaptak a várható gólértékhez képest. Ez azért fantasztikusan jó ötlet és nagyszerű kapusteljesítmény jellemző, mert lényegében függetleníti azt a védelem teljesítményétől. Persze, nem mindegy, hogy 10 ziccert kap 90 perc alatt az arcába, vagy egyetlen egyet a hosszabbításban, de az, hogy Lovren hány és milyen ki nem kényszerített hibát hoz össze, teljesen mindegy, benne van az ellenfél xG mutatójában a helyzetek minősége, amivel kapusunknak szembesülnie kell.

Ez gyaníthatóan statisztikai hiba lenne a modellben 2009-ből. (Ah, good old times, mikor még ilyen rátermett védőink voltak.)

Sokszor hangzik el blogunkon a nüanszok szerepe, és a kapust is ide szoktuk sorolni. Nos, annál valószínűleg sokkal nagyobb a szerepe ezeknek az egyéniségeknek. A Burnley pontegyenlőséggel áll velünk a tabellán. Tényleg ennyire jól játszanak, vagy még szerencsések voltak az idény harmadáig? A válasz minden bizonnyal itt van az alábbi táblázatban:

Forrás: a BBC idézett cikke. A minimum 3 meccset végig védő kapusokból tették össze még a válogatott szünet előtt.

A várható bekapott gólértékhez (1. számokat tartalmazó oszlop) képest Pope, a Burnley pápája kapusa produkálta a legnagyobb negatív abszolút különbséget: a várhatóhoz képest ő kapta a legkevesebb gólt darabszámban. Tűnjön szemedbe persze a második de Gea is, tegyél be valami relaxáló zenét mielőtt elkezded Mourinho-t anyázva a fal irányába megindítani egy Nagy Laci-féle átlövő mozdulattal az egeredet. Igen, ahhoz hogy ő ott csücsüljön WBA-luxusjátékkal a top4-ben – persze sok mindenen túl, de – egy ilyen kvalitású kapusteljesítmény KELL.

Na de hogy áll Mignolet, a belga pápa? Szarul. Jelenleg 17 kapott gólt jegyez a PL-ben, miközben a várható érték az Opta modellje alapján 14,89. Vagyis 2,11 góllal többet kapott, mint kellett volna, miközben de Gea 5,7-tel kevesebbet. Ez valami brutális különbség. Ez nem top4-top6 különbség, ez sokkal több. Ezzel egyébként az 5. legrosszabb a PL kapusai között. Miközben nyilván minden riválisunk sokkal jobb számokat hoz ezen a poszton. „Ár-érték” arányban ez egy olyan probléma, amit máshoz képest sokkal egyszerűbb lenne orvosolni, és hogy őszinte legyek, nem értem, miért nem történt lépés a nyáron. Vagy hogy miért nem fog gyaníthatóan jövőre sem. Jó de, remélem mégis fog. Azt is el tudom képzelni, hogy tényleg Achterberg bűne, de így egészében ezen is meglepődnék, főleg, hogy az LFC nem egy olyan kvalitású hely, ahol csak úgy véletlen eltölthetsz 8 évet egy fontos edzőposzton.

A macca-találta stattáblákban (nordsee volt valójában – macca8) nagyon jól el lehet bányászgatni, ha valakit még érdekel. A 14,89 egyébként azt is elmondja, hogy a védekezésünk úgy általában PL-átlag, ami nyilván kevés a sikerhez. A várható lőtt gólértékünk viszont 2. a City után. Outscore van tehát a papíros szerint is, csak talán szervezettebb védelem, de még inkább: klasszis kapus kellene.

Ma ugye BL, és ott Karius fog védeni, a kevés meccs miatt rá nem is néztem statisztikát, de meglepődnék, ha a belgánál annyival jobb számokat hozna – nyilván akkor ő védene a PL-ben. Sokszor a háttérbe szorul, mert a támadóink viszik a szekeret vagy mert Lovrenre lehet fogni mindent, de kapuskérdés most is van.

Krákogás vége, várom a vörös armadát este _élvezetes játékra.