Néha betalálunk

Lassan két hónapja záporoznak az ubrokaszezonos sörmeccs-kommentfogók, húspiaci mérlegcikkek és Lackó-féle kérek-még mesedélutánok. Most mindenki kitörő örömére elvesszük a zsugát tőletek, és kemény stat-alapozós napot tartunk. Véletlenül sem szeretnék senkit lebeszélni róla, hogy legörgessen a végére, de ez nem csak Máté-Glen-féle gyereknapi móka lesz. Hanem az oly sokszor vita tárgyát képező ExpGoal kivesézése. Mi ez, hogy lehet egy ilyet jól felépíteni, miért jók a mai modellek, és az is, hogy miért szarok. Kurva elméleti írás jön, akit nem riaszt el, annak virtuális nyelves csókot küldd a Jacuzzi bármely örömlánya.

63707711

xG, xGoal, ExGoal, ExpGoal, ExpG, Expected Goal, csilliónyi angol rövidítése van, ezért én most következetesen a magyar várható gólszámot fogom használni. (Meg a legrövidebb xG-t.) Teszem ezt nulladik lépésben azért, mert már a szóösszetétel első tagjánál meg kéne pihennünk egy pillanatra. Várható.

A várható érték minden bizonnyal a statisztika legfontosabb alapfogalma. Szerintem a legjobb intuitív definíciója a következő: egy adott kísérlet ismételgetéséből adódó eredmények hosszú távú átlaga. Minden szava nagyon fontos:

 • egy adott kísérlet: ezek a kísérletek bizonyos tulajdonságaikban megegyeznek – a dobókocka mindig ugyanolyan, pikkből mindig 13 van a pakliban, …
 • hosszú távú: csak hosszú távon fog érvényesülni, hogy a várható érték jó becslése lesz _valaminek. Senki nem használ statisztikát egy-két meccses jósgömbözésre. Vagy aki igen, azt csapjátok arcon.
 • átlaga: nem feltétlen van ennek a számnak bármi értelme. Pl. kockadobásnál a várható érték 3,5. Jelent ez bármit? Az ég világon semmit. De ha tudjuk pl., hogy a mögöttes eloszlás haranggörbe (haladóknak: normális eloszlás), akkor az azt jelenti, hogy ezen érték köré bizony nagy valószínűséggel fog esni a kísérlet kimenetele (lásd ábra), szóval ha erre tippelünk, a legkisebb rosszat választjuk előzetesen. Abba most bele nem megyek, miért, de a természetben kb. minden érdekes dolog ilyen haranggörbe lesz. A dolgozatok eloszlása, a napraforgótáblára eső szotyik száma, vagy Sterling következő gyerekének várható magassága. Nem vicc. És a lőtt gólok száma is egy meccsen.

normal-distrubution-large

Szóval az a nagyon király dolog, hogy ha veszünk egy sokmeccses mintát (PL-szezon) és ott egy csapat lőtt góljainak számát, akkor hosszú távon átlagosan a fenti ábra 0 pontjának környékén fog ez elhelyezkedni jó nagy valószínűséggel. (A százalékokat is le lehet olvasgatni, általában 95%-ot szokás megadni, ami ugye +-1,96-szor a szórás, ha az mond valamit.) A 0 persze tolódik, mondjuk egy Pool esetén egy jó évben 80-ra. A baj az, hogy gőzünk nincs, mi is pontosan ez a szám, meg hogy ez a fenti görbe mennyire púpos. Ennek megoldásáról szól a statisztika. Veszünk elég sok megfigyelést, és akkor már meg tudjuk becsülni ezt az átlagszámot, vagy más néven várható értéket.

Az xG a várható gólszám egy adott meccsen a kialakított helyzetek, stb. függvényében. Michael Caley alkotta a cuccost (vagyis ez vitás, lejjebb lesznek részletek), mindjárt bele is megyünk a mélyébe, előbb azonban a fenti definíciót pörgessük át rá:

 • adott kísérlet: igen, lövés minden, az hogy sok tényező befolyásolja – majd látni fogjuk, hogy ezeket próbáljuk kiszűrni;
 • hosszú távú: idegeimre mennek a kommentek, mikor kiragadnak egy példameccset, hogy na te oktondi faszfej statisztikus, 3-0 helyett 1-3 lett. Leül, egyes. Ha minden meccsen kijönne az átlag, vagyis a várható érték, akkor a fotelből néznénk végig, ahogy a következő 70 évben mindig 7. helyen végzünk. Hagyjál, erről szól a természet, az ember, a focista: van benne egy véletlen, és a statisztika ez csípi nyakon, de véletlenül sem próbálja meg kiiktatni a természet törvényét;
 • átlag: igen, majd meglessük a modellt.

Amikor leültem, hogy átnyálazzam a netet a cuccos után, kb. annyit tudtam (gondoltam), hogy van Michael Caley, a téma istene az úttörő cikkével, és hogy mindenki azt használva készítget csinos ábrákat a meccsek után, hogy aztán jól összevesszen rajta a Fonat közössége. Na, hogy ez mennyire nincs így, és hogy Caley mennyire nem is isten ezzel a modellel, az következzék most.

Arra, hogy statisztikai alapon próbáljuk előrejelezni a gólszámot, már lehet, hogy Rush-ék idején is felmerült valakiben, de persze csak a big data korszakban kezdték el tényleg megvalósítani. A differentgame blog szereti magára vállalni, hogy 2012 októberében ők kezdték el. Hát lol, nézzetek rá az alábbi ábrára.

kezdetleges

Területi alapon (igen, össz-vissz 3-féle van) készítettek statot a várható gólra és a várható értékre. Gyönyörű, csak egy ilyen haranggörbe annyira lapos (széles), hogy ez a bizonyos 95%-os terület az átlag környékén azt jelenti kb., hogy várhatón 2 gólt rúgunk, de ha majdnem tutit akarok mondani (95%-kal), akkor valahol -3 és 12 között lesz. Köszi.

Ezért kellett finomítani ezt az őskövületet, ami tényleg csak a megértést szolgálja. Szóval minél több faktor bevételével kéne csökkenteni ezt az intervallumot, hogy ha azt mondjuk, hogy 2.3 xG, akkor amögött olyasmi is ott legyen, hogy hosszú távon ez tényleg 2 és 2.6 között van mondjuk. Hogy lehet ezt mérni, hogy mennyire szór ez a becslés? Kétféleképpen:

 1. simán megnézegetjük a mintaátlag szórását és felírjuk (sajnos ezt kb. sosem látjuk sehol, amin mindig fel is baszódom, de valszeg egy újságíró fontosabbnak tartja az egy érték + szép ábra kombót, amivel amúgy semmi baj, csak én elkezdem kiköpni a sörömet)
 2. évvégi összesített csapatgólszámokon visszateszteljük, mennyire működött jól a modell – na ez már szokott lenni az igényesebben vázolt cikkekben, de elég kiábrándító a kép itt is.

Ezzel annyit szeretnék mondani, hogy persze, hogy a statisztika egy gonosz dolog, mert mindenki úgy hamisítja, ahogy jól esik. De csak azért lehet gonosz, mert van, aki ilyen tesztek nélkül el is hiszi. Pedig tesztek nélkül nem statisztika a statisztika. Főleg nem a mai, borzalmasan nagy adathalmazokra épülő modellalapú statozás. (mint az xG is)

Gyönyörű statisztika és egyben modell, de itt is hiányzik egy teszt. Pl. átlag 100 férfiból 100 nem látja meg a majmot, de ha 95%-os bizonyossággal akarok igazat mondani a kísérleteim alapján, akkor valahol 98 és 100 között van ez a szám.

Jöjjön végre ezek után ténylegesen az xG modell boncolása.

Szóval ott vagyunk, hogy van valami haranggörbénk, aminek egyrészt a közepét szeretnénk eltalálni, másrészt púposítani szeretnénk, hogy ez a 95%-os sáv nagyon szűk legyen. Erre egy megoldás van: kurva sok olyan változót veszünk, ami a lövés góllá avagy nem góllá válását befolyásolhatja. Amikor pedig azt mondjuk, hogy na, több ötletem már nincs, akkor tesztelgetjük, hogy mennyire nyúltunk bele a tutiba.

A differentgame-es arcok után 2013-ban a Statsbombon Constantinos Chappas állt elő egy fejlettebb verzióval. A petit probléme ezzel, hogy sehol nem tette közzé a módszertanát. Még PirateBay-en sem, pedig rákerestem. Szót sem érdemel így tovább. Annál inkább a már emlegetett Michael Caley. 2014-ben írta meg az úttörő cikkét. 7 darab változót hoz be a képbe (ami igazából sokkal több):

 1. lövés helye: ideértve a távolságot és a szöget
 2. lövés típusa: 5-félét különböztet meg (normál, fejes beadásból, fejes nem beadásból, beadásból lőtt nem fejes, csel utáni)
 3. lövést megelőző passz típusa
 4. a támadás sebessége
 5. a támadás során hány hosszú átadás volt
 6. megelőző cselek típusai
 7. rögzített szituáció előzte-e meg.

Elég ígéretesnek tűnik ez így, azt hogy mit hogyan képletezett fel, már tényleg nem fejtem itt ki, mert így is túl hosszú vagyok. De a cikkben minden le van matekozva, abszolút könnyen emészthető.

Jó, hogyan szerepelt ez a modell a teszteken? Hát öcsém, itt bizony nagyon elkúrta Michael. Merthogy egyrészt csak a változók egyenkénti visszatesztelését nézte (ami már önmagában elégtelen), és ezt ráadásul úgy, hogy az egyes változóknál a csoportátlagokat véve illesztett függvényt és nézett illeszkedést. Példa:

Erre itt leírta, hogy 99% feletti R-négyzete van. (R-négyzet: a valós pontok illesztett egyenestől vett átlagos eltérések négyzetösszege osztva az átlagtól vett átlagos eltérések négyzetösszegével.) 1) Ez szerinted egyenes? Ugye hogy nem? Innentől R-négyzet badarság. 2) Ilyen 8-10 csoportra bontásnál persze, hogy szép illeszkedésed lesz, de ha megcsinálod a valós adatokra, mint egy amcsi cikk:

Mindjárt más a molekula. Ezt és még több hibát emel ki kritikai cikkében Michael Bertin. A csóka az egyik legnagyobb stat-modellezős közösségi oldalon szerkesztő, szóval ért hozzá. Ehhez képest ő is elbaszta, lol.

Egyrészt ő tovább fejleszti Caley modelljét (ha már ráér), és még beletette az alábbiakat is:

 • hónap
 • liga
 • idegen vagy hazai meccs
 • meccs aktuális állása a lövés pillanatában
 • 1. vagy 2. félidő.

Mindegyik make sense. Na de ő is elérkezik a teszteléshez. A kurva jó ötlete, és ma már mindenki ezt használja, hogy a fentebb említett 2. típusú tesztre nem csak a gólszámon tesztel, hanem egyenként a lövéseken. Erre pedig logisztikus regressziót használ. Na ha a regresszió megvan (sok pöttyre illesztünk egy egyenest), akkor a logisztikus is: itt a sok pötty 0 és 1 lehet. Gól vagy nem gól. Erre egyenest illeszteni badarság, ezért egy ilyen S-görbe lesz a technika:

Ez tehát azért faszipántos, mert minden egyes megfigyelésre (lövésre) megnézzük, hogy a modellünk milyen valószínűséget tippelt a gólra, meg hogy konkrétan tényleg bement-e és erre nézegetünk teszteket. Na de a fenti S-görbe szerinted sem egyenes, ugye? Mert hogy ez az amúgy kurva okos ember miután lehordta a pékbe Caley R-négyzetét, most erre számolt egyet. És kapott 12.1%-ot, majd felbaszva magát 16.5-öt, miután hozzáadta a saját (fent említett) változóit. Aztán hagyta a pitlibe az egészet, és elvonult kutatni mást.

Miközben ezek az értékek – bár R-négyzet itt kurvára nem használható -, de nagyon is jók – főleg ha ránézünk a Caley- meg az amcsi-féle ábrákra, amik nincsenek is olyan messze egymástól, illetve az alábbi Statsbombos grafikonra, ami (minden bizonnyal) hasonló alapokon nyugvó modellen tesztelte vissza az eredményeket – de sajnos nem logisztikus regresszió felfogásban. Amúgy logisztikus regressziónál ilyesmi meg ilyen meg emilyen teszteket használunk. Több tucat cikket elolvastam a témában. Senkinél sem láttam ilyet…

Szóval elég savanyú a szőlő, mert a sehonnai átlag internetbetyárnak nem enged senki betekintést a modelljébe. Konkrét regressziós együtthatókat is ritkán látni, tesztértékeket meg aztán pláne nem. Nem olyan meglepő talán, hisz ezeket mindenki magának fejleszti, és védi a kincsét, mint anyamaci a bocsát.

Az sem véletlen, hogy irgalmatlan sokféle modell született már:

 • itt egy amcsi elemzés konkrét regressziós számokkal
 • 11tegen11 szokott sokszor eredményeket közölni meccs után (modellrészleteket ő sem publikált)
 • Beez is kreált egy Poolos modellt TTT-n, hát ez inkább csak megmosolyogtató
 • Caley szintén elkezdte bővítgetni a saját modelljét – a mai modellek elvileg már 30 feletti változószámmal dolgoznak, például a játékos fizetése is benne van. Azért ez piszok jónak néz ki, főleg, hogy már az elején elég jó modellje volt.

Nagyon pezseg tehát a téma. És kétség ne essék, piszok jó modellek léteznek ma már. Elég ránézni pl. erre az xG előrejelzésre. Persze, nem találja el teljesen, hisz nem az ideális világban élünk, de nagyon sok helyen közel jár az igazsághoz. A problémám minden ilyennel csak annyi, hogy black boxok. Látjuk a felszínüket, és hogy egész jól működnek, de konkrét modelleket és ezek korrektül visszaszámolt teljesítményét csak nagyon ritkán látni.

A lényeg viszont a fenti két cikkből lejött xG tekintetében: minél több lövésadatot veszünk, ezeknél minél több mutatót vizsgálunk, és bedobáljuk egy logisztikus regresszióba (amit majd a stat szoftver kiköp nekünk ezek alapján). Ebből becslünk egy, az adott meccsen leadott lövésekből várt gólszámot. Ennek az egy számnak így meccs után nem sok értelme van, de ha év végén visszanézünk, miért lőttünk sokat/keveset, akkor a regresszió együtthatóiba kell beleásnia magát a lelkes válaszkeresőnek. És rá is fog bukkanni, ha egy mai, szofisztikált modellel dolgozott.

_________________________________________________________________________
Disclaimer:
Akinek megfeküdte a gyomrát, abszolút megértem, és elnézést kérek a szenvedős nyári keddjéért. De ha egy ilyen alapozáson átesel, akkor jobban fogod bírni a meccsek utáni statáradatot, mint Emre Can az 50 meccses szezonunkat napi 3 edzéssel. Peace.

 • nordsee

  De van.

 • Enzo
  • LudasMatt

   na menja….:DDD ugyan ezt akartam írni, hogy most túl kész vagyok a poszthoz, de itt egy kép két tökéletes emberrel… meg a két szélén két akárki. Faszom. :D

 • Pingback: Néha betalálunk | Zongoracipelő()

 • sANYNWA

  Én elolvastam, hazudnék ha azt mondanám, hogy értettem belőle sok mindent, de holnap kipihent fejjel sem érteném teljesen szóval mindegy mikor olvasom. Viszont lenne egy kérdésem a józan paraszti eszemmel. Hogy a meccs utáni xg-s képeknél mi történik mondjuk akkor, ha van egy érvénytelenített gól. Azt nem számítják bele egyáltalán a modellbe vagy kihagyott helyzettkent jelenik meg?

  • liverbörd

   GFQ Dude!

  • GlenTheMathematician

   A meccsek utáni kép mindig az összes, meccsen leadott lövés várható értékeit összegzi. Független attól, hogy van-e gól, mennyi, és érvénytelenítenek-e belőle.

 • Gergely1227

  hmm, ez nagyon érdekes lett. Próbálom a saját szemszögemből megközelíteni. Szerintem nem szimpla Gauss görbe. Ha emlékeim nem csalnak, tanulmányaim során azt az információt osztották meg velem, hogy a találat valószínűségének Cauchy eloszlása van. Szerintem ezeket a görbéket Gauss-Lorentz eloszlással kéne vizsgálni, ami tartalmaz egy alak paramétert, ugyanis józan paraszti ésszel nézve, a lövés helye sokkal nagyobb hatással van a várható gólra, minthogy mekkora a játékos fizetése. Így a Cauchy eloszlás is sokkal nagyobb mértékben lesz jelen.

  • Tornyi Barnabás az isten

   Igen, így villámgyorsan leszkrollozva a kommentekhez is érződik, hogy nagyon érdekes lehet.

   • urmom

    Pedig reménykedtünk hogy kifejted milyen hatással van a koccintos az xG-re.

    • Tornyi Barnabás az isten

     A Koccintós mindenre jó hatással van, így az xG-re is. 10%-kal javulnak az értékek, amennyi az alkoholtartalma.

  • GlenTheMathematician

   Az, hogy konkrétan milyen eloszlást illesztenél, abban az esetben igazad lenne. De az a rész csak az elméleti háttér, konkrétan eloszlást nem illesztünk. Viszont mivel 0-1 értékeket összegzünk (gól/nem gól), abból sok tízezret, azok binomiálist képeznek, ami pedig bekonvergál a normálisba.

   • Gergely1227

    vili, viszont akkor az elméleti háttérhez még annyit: ha normális eloszlással van megspékelve, hogy gól/nem gól, akkor konvoluálni kellene a két eloszlást, hogy megkapjuk a modell matematikai formáját, amiböl lehet számolni a várható értéket. Jelen esetben, ha vesszük a Cauchy- és Normális eloszlást, Voigt eloszlást (vagy Voigt profile-magyar terminus technicust nem ismerem) kapunk konvolúció elvégzése után. A várható értéket nem számoltam ki, de gyanítom, hogy azért az is változik.

    • GlenTheMathematician

     De miért lenne most két eloszlásunk, amiből egyet akarsz kapni? A gól-nemgól indikátoreloszlás van, amik összege Binom, ami pedig nagy n-re normálissal közelíthető.

     • Gergely1227

      csak vettem eleve azt a lehetőséget, hogy lövés (kísérlet)->gól/nem gól (normális eloszlás), valamint kísérlet->eltalálja a kaput egy bizonyos távolságról, bizonyos szögből (ez a Cauchy). Tehát Cauchy megadja, hogy mekkora valószínűséggel találja el az alapvonalat ott, ahol a kapu van, normális meg azt, hogy a lövésből gól lesz. Ez csak egy gyors eszmefuttatás, nagy valószínűséggel hibás :D mindegy is.

     • GlenTheMathematician

      Oh, pedig ez szépen hangzik. :D
      Szerintem ez is lehet egy jó modellmegközelítés, csak ugye 1) itt a második eloszlásba csak a kaput eltaláló lövéseket szabad bevenni, 2) kevésbé lesz robusztus a kovolúció miatt a becslés, 3) főleg ha nem független a két eloszlás.
      A jelenlegi xG-k ugye nem így építkeznek, mert nem bontják külön a kaput eltalálást, hanem minden lövést bevesznek a normális eloszlásba, és csak a gól/nemgól az érték.

     • Gergely1227

      mivel nem független a két eloszlás, pont ezért kell a konvolúció szvsz., de lehet tévedek, annyira nem emlékszem a matek analízisre :D régen volt.
      Ezért kellene olyan modelleket felépíteni, amik konvoluálva magukba foglalják az összes létező paraméter eloszlásfüggvényét. Mint a cikkben említve van pl. léteznek 30 paraméteres modellek. Minden egyes eloszlásfüggvényt be kellene venni a konvolúcióba és végül kiköpné a modelt. Szerintem.

     • GlenTheMathematician

      Gyönyörűen hangzik, de szerintem ez ma még megvalósíthatatlan. Annyit tudunk csinálni, hogy bedobjuk őket egy logisztikus regresszióba, ami nem érzékeny ezekre ez eloszlásokra, és aztán hajrá.
      De amúgy gecijókat írsz, érdekes felvetések.

     • Gergely1227

      köszönöm. Szerintem annyira nem megvalósíthatatlan, igaz, kell hozzá jócskán matek. Kérdés az, hogy analitikai megoldás létezik-e, mivel bármennyi megfelelő függvényt konvoluálhatunk, mert asszociatív és kommutatív a művelet. Aztán végül lehet kijön normális eloszlásúra hasonlító valami, de legalább az egyes paraméterek jelentőségét is meg tudjuk határozni a modellben. Szerintem a cikkben említett emberek nem nagyon foglalkoztak így ezzel, bár nem ismerem a munkásságukat, vagy lehet csak én tévedek, hiányosak a statisztika ismereteim.

     • Szerintem az alap adatok is sok esetben hiányoznak, nehezen elérhetőek.

 • Mel

  Sakhot hazazavarta Klopp az edzotaborbol.

  • Tompy

   Hivatalosan hazaküldte rehabilitáció céljából. Minden más puszta spekuláció. Egyelőre.

   • Janek.LFC

    “However, the ECHO understands that concerns had been raised about the
    26-year-old’s attitude around the club’s training camp in California and
    that’s prompted his swift return to the UK.”

    http://www.liverpoolecho.co.uk/sport/football/football-news/doubts-over-sakhos-future-after-11663197

    • liverbörd

     faszom bele a csávóba, ha tényleg a viselkedésével volt baj…van egy csapatba illő játékosunk, aki viszonylag értékes is, erre nem számolhatunk vele és még ezzel az árát is viszi lefele rendesen…remélem rendeződik a dolog

    • Tornyi Barnabás az isten

     Lehet, hogy fogyasztótabletta elvonási tünetei vannak, nem tud uralkodni magán.

  • comebackXabi

   ez valamiféle büntetés, vagy pusztán a sérülése miatt nem akarja, hogy ott csak ökörködjön körülöttük?

   • Mel

    Lucas serult es ottmaradt. Semmit sem lehet tudni, de minimum furcsa a dontes, valoszinu van valami a hatterben.

  • Angelous

   Sakhoval BR-nek is volt valami összezörrenése, mikor egy (asszem) Everton meccs előtt hazazavarta a stadionból, mert nem tetszett neki, hogy nincs a keretben..

   • xpeg

    Ott elvileg sakho viharzott el önszántából, de útánna bocsánatot kért.

  • Enzo

   hát ez nagyon nem hangzik jól :(

 • YNWA21
  • Tornyi Barnabás az isten

   Ezt majd május 21-én.

   • YNWA21

    akkor nem pezsgőzni fogunk, hanem koccintósozni

 • YNWA21

  kérdéseim (majd ahogy haladok a cikkel még teszek fel, ha lesz :):
  “megnézegetjük a mintaátlag szórását és felírjuk” – mi az a mintaátlag pontosan.. szóval utánaolvastam, de nem teljesen egyértelmű
  kiszámolod az xG-t mondjuk 1000 Pool meccs alapján, aztán ebből veszel egy mintát, mondjuk 100 meccsre, és ennek az átlaga a mintaátlag? (lehet, hogy orbitális baromságot kérdezek :D)

  “változók egyenkénti visszatesztelését nézte (ami már önmagában elégtelen), és ezt ráadásul úgy, hogy az egyes változóknál a csoportátlagokat véve illesztett függvényt és nézett illeszkedést”
  Ez pontosan mit jelent kicsit bővebben :)

  Na végigolvastam:
  Szóval, a lényeg, ha jól értem:
  Veszel egy rakat változót, és összekutyulod (különböző konstansokkal szorzod/osztod stb) és ebből kaphatsz egy várható gól arányt
  (az baromira tetszik, hogy a lövéseknél 0-1 értéket rendel hozzá)
  Szóval ha van ilyen, akkor kell lennie (gondolom) egy várható lövésszámnak is
  (közbeszúrás: játékos korát sehol nem láttam, de elvileg (Máté ideális koros ábrái) ennek is van hatása a XG-re)
  Magyarul, ha van egy jól működő modelled, akkor tologathatsz 7(12) csúszkát és a szerint kiköpi a gép az XG-t, ergo tudod, hogy érdemes e a gyorsabb támadásépítés felé elmenni, vagy fontosabbak a beadások mint a kiugratások
  mi több, láthatod azt is, hogy milyen posztra érdemes igazolni (illetve milyen típusú játékost)

  • GlenTheMathematician

   Jajj de jó, valaki lelkes, köszi. :)

   A mintaátlag majdnem az, amit írsz. Az összes megfigyelésen veszed az átlagot. Tehát ha 1000 Pool-meccs, akkor 1000 meccs átlagát. Bertin pl. 50ezer meccset nézett. Vagy az én haranggörbés példámban ez 38 bajnoki Pool-meccset jelent. Ezeken veszel gólátlagot, vagy összgólszámot (ami messziről, de szintén egy átlagos érték).

   Változók egyenkénti visszatesztelése csoportátlagokat nézve:
   Na, van az az ábra a Log odds… felirattal, ami kicsit ilyen kacifántosan megy, az a valóságos megfigyelés. Cayley a felette lévő ábrán azt csinálta, hogy felosztotta az itteni x tengely úgy 10 részre, és vette az átlagot azon belül. Ezeket jelölik az ő pöttyei. És ő erre illesztett egy görbét, na ez helytelen.
   Plusz oké, hogy egyenként megcsinálta (lásd a cikkét, hogy mik ezeknek a görbéknek az egyenletei), de ha együttesen szerepelteted őket a modellben, akkor egy együttes teszt is szükséges (ilyen a 2. típusú, amit írtam, és ilyen Bertin logisztikus regressziós felfogása, amit végül ugye nem csinált végig korrektül.)

   • macca8

    Caley plz

 • macca8

  Mindannyian óriások vállán állunk. Ezt newton mondta, csak h egyértelmű legyen.
  Caley ;) a posztban végig hibásan van

  • GlenTheMathematician

   kösz, este vmikor javítom

 • nordsee

  Mamadou Sakho has reportedly been sent home from Liverpool’s US Tour by Jurgen Klopp.
  currently struggling with an ankle injury and will miss the start of the season.

 • nordsee
  • macca8

   Ez most akkor igazi?

   • Poco77

    Csak is PS lehet! Kinek a keze ez? Wijnaldum vagy Mané?

    • macca8

     Csakis. Sic!

   • nordsee
    • macca8

     Namost akkor ez egy igen? :)

     • nordsee

      Már dolgoznak rajta!
      Türelem!

     • macca8

      Toltál egy wijnaldumot?

     • nordsee

      Próbáltam egy darabig úgy tenni, mintha érteném, de igazából meg nem is.

 • Rpi

  <3 #nohomo
  A reggeli kave melle ez jol esett. Szep jatek. Pacsi a bevezetoert.
  A Bevezetes a kutatomunkaba 1. konyvemben az a mondat, hogy "a tudomanyos kutatomunka csak akkor valasztodik el az altudomanytol, ha a tudomanyos kutatomunka minden reszlete nyilvanos es egy masik kutato is meg tudja ismetelni, ha ketelkedik az eredmenyeinkben" kismillioszor megjelenik. Nincs tobb mondanivalom. :)

  • YNWA21

   ez így jogos, csak ez nem a szó hagyományos értelmében vett “kutatás”
   itt nehezebb érvényesíteni a szerzői jogokat, és az így kidolgozott modellt akár jó pénzért értékesíteni is lehet, ergo értem, hogy miért nem adják ki a teljes metódust.

  • macca8

   igen, de ez nem tiszta tudomány. itt műkedvelők próbálkoznak, nem tudományos fórumokon valamivel előállni. Nyilván egy szakfolyóiratban ezeket visszadobnák, mert nem ellenőrizhető, ismételhető

 • Aduiert

  Hozzám csak most jutott el a hír, hogy Allen elment. Küldöm neki a nótát speciálba:'(

 • Chris

  Amugy ma lesz sormeccs. Vagy holnap

 • tnorbi

  A brazil Allenünk a Herthában edz,elvileg.
  jó lenne ha oda menne kölcsönbe,sokat fejlődhetne.

  • nordsee

   PÁL majd embert farag belőle.

   • tnorbi

    jót tenne neki egy normális erősségű bajnokság, ott már kiderülne,hogy mit tud.

   • xpeg

    Támadó skilljei nem sokat fejlődnek akkor.

    • Ryjnaldum

     Ugyanakkor ha eddig a legnagyobb hibája az volt hogy büdős neki a védekezés (ezt nem tudom), akkor biztosan lehetünk benne hogy kinövi :D

     • nordsee

      BTW legnagyobb hibája a kizárólagos ballábassága volt. Ez nem tudom mennyire változott azóta, és Berlin mennyire segít ezen.

   • inkább kalapál

    • kikupálja

     • csak nehogy korrumpálja

     • nordsee

      vagy kopulálja

     • lacko77

      vagy palinkaval itassa

  • tnorbi
 • tnorbi

  pletykák: nem tudom ki a csóka, de 1 balbunkó még min. kéne,
  Liverpool have expressed an interest in PSV’s Jetro Willems & made tentative enquiries for Jordan Amavi at Aston Villa. [Simon Jones – Mail]

  • urmom

   úgy tudom játszott együtt wijnaldummal és egész jól megértették egymást. plusz egész jól osztogat. de majd valaki úgyis kijavít aki jobban képben van a holland bajnoksággal.

   • tnorbi

    Hollandban lakok 4 éve, de nem is néztem holland bajnokit amióta itt vagyok :D

    • urmom

     én csak 2 éve, a többi stimmel :D

     • Carter94

      bezzeg ha én lennék ott :P

    • Ryjnaldum

     Én tuti járnék néha meccsre ha megfizethető :D

    • Tornyi Barnabás az isten

     Kiben?

  • Poco77

   annak idején elég nagy tehetségnek indult, most nem tudom hogy mi van vele.

 • tnorbi
 • urmom

  na Gomez is lesérült. jól állunk a CB-kkel megint. Gomez számomra különösen fájó mert élénken él bennem milyen is volt tavaly azon a pár meccsen, és nagyon tetszett.

  • nordsee

   Mikor? Lassan két hete már, hogy egyszer achillesre sérült, de abból már éppen tápászkodott föl.

   • urmom

    teljesen igazad van. semmikor csak furán volt megfogalmazva

 • Ryjnaldum

  Ma egy fradis szurkolói oldalon ezt írta valaki: “Nagy Ádi árából Djuricinokat veszünk 1.5 millió euróért. Ez HŰTLEN KEZELÉS”…..Magára ismer valaki? Bag titokban Fradi drukker is vagy? :)

  • nordsee

   :)
   Te tudod a legjobban, hogy nagy az átjárás. Lehet, hogy emberünk minimum olvasó itt. Maga a fordulat pedig szállóige már.

  • Angelous

   bag nyíltan Fradi drukker, sosem titkolta.. :)

   • Ryjnaldum

    Ja igen? Nem emlékeztem rá :)

   • nordsee

    nyíltan?! ez jó :)

    (bár amilyen az idei szezonjuk eddig, nem csodálnám a látenciába vonulókat)

    • Ryjnaldum

     De kérlek…még ott az állami bajnokság meg a kupa

     • nordsee

      Deiszen a zállami már indulásakor a szákban, nem?

     • Ryjnaldum

      Azt nem lehet tudni kinek van leosztva. A Fradinak? A Vidinek? Netán a Felcsútnak (ők most épp kizárva)…Vagy egy teljesen új szereplőnek? Mond hogy nem izgalmas :D

     • macca8

      de. lehet. annyi pénzzel, amit a fradiba tolnak, csak ők nyerhetnek

     • Ryjnaldum

      A Vidibe is rendesen tolnak

     • macca8

      sokkal kevesebbet

     • Ryjnaldum

      Erről mutatnál valami kimutatást, mert én úgy tudom közel akkora a Vidi költségvetése is mint a Fradié. Azt se felejtsük el, hogy a stadion üzemeltetőtől kapott pénz, valamint a T és a Groupama által fizetett szponzori pénzeknek legalább a töredéke piaci alapon is bejönne egy Fradiba a társadalmi bázis miatt, a Vidinél ez abszolút nullához konvergál

   • bag

    igen, a kollégának az alpári gúnyolódáson kívül, talán nem ártana néha elolvasni a kommentjeimet, posztjaimat stb, de lelke rajta, biztos viccesnek szánta…
    és igen, fradi drukker vagyok

 • Ryjnaldum

  “A statisztikai mutatókat csak olyan emberek használják a labdarúgás elemzésére, akiknek fogalmuk sincs erről a sportágról. Ez nem baseball vagy kosárlabda. Egyetlen igazán fontos statisztikai mutató van a labdarúgásban, ami igazán számít, az pedig a gól. Ez lényegtelenné teszi az összes többi statisztikát.”
  Gerrard los angelesi edzője nem olvassa a Fonatot

 • afantom

  Köszi a cikket, respect a belefektetett munkáért.
  Töredelmesen végigolvastam ugyan enyhén másnaposan, de az én agyam hülye ehhez.

  Egy kérdésem maradt, a nők észreveszik King Kongot a képen?

  • Gergely Aranyossy

   Milyen Kongot? ;-)

   • hát ezaz, én egy darabig a szöveget se láttam meg :D

    • Gergely Aranyossy

     szöveg ???

  • GlenTheMathematician

   végezz kísérletet :D
   a csajom nem látta, de az még kevés megfigyelés

   • Kriccs

    és a létra csak nekem szúrja ki a szemem? :(

    • LudasMatt

     hátő van egy rossz hírünk :D

     • Kriccs

      mindig is éreztem, hogy létraszexuális vagyok…

 • LudasMatt

  Egyrészt gratulálok a poszthoz, mégha a megértése komoly erőfeszítésembe is került :D Másrészt Sakho szedje má össze magát, eljátszotta ezt már BRel is, de ott még visszakerült, viszont ha Kloppal szórakozik ki lesz vágva mint a szaró macska. Bírom az embert, me vicces meg jótékonykodik meg minden, de világos, hogy valami nem stimmel nála, és pont egy ilyen poszton, baromira nem hiányzik a bizonytalanság. Nem szedi össze magát, akkor jövő nyáron pápá kell legyen.

  • össze fogja szedni magát, szerintem ez ugyanúgy vihar a biliben most, mint Sturridge az Everton ellen, majd pár nap múlva belátja a hülyeségét, bocsánatot kér, és egy hónap múlva már senki nem emlékszik semmire

   • LudasMatt

    Studge az everton ellen? Ott nem Sakho volt az aki hazahuzott miután rájött, hogy nem kezd? vagy másikra gondolsz?

    • a duzzogós önzőzésre, meg a lecserélésekori balhéra. Jó, nem tökéletes párhuzam, de akkor is az volt, hogy most nyáron el kell majd adni. És akkor Suárezt még elő se vettem, bár ő sose a csapategység ellen, hanem kifelé vandálkodott

    • bag

     Pontosan így van, plusz ott van a Liga dontőn az idegbeteg flakoncsapkodós hisztije is, amikor le merték cserélni…

    • Ryjnaldum

     Ne legyél elfogult, Studge is hisztis, ráadásul belőle több alakalommal a pályán jött ez elő, ami a csapat kárára ment….De látok rajta fejlődést, ezzel szembe Sakho naptárjában ez a Liverpool Country dolog egy elég fakultatív program, legyen ennek oka sérülés vagy egy ilyen…..így sosem lesz belőle a védelem oszlopa

     • LudasMatt

      tuti elfogult vagyok, de sztem más az mikor valaki azé duzzog me szarul játszott meg lecserélik, de közben azért mindent megtesz, hogy ez ne így legyen, meg más az mikor valaki késik edzésről, meg hazamegy mert nem kezd. Persze remélem Sakho is észbe kap, csak ugye ez nem az első meg nem a második sajnos.

     • Ryjnaldum

      Megint más amikor gondjaid vannak, és hisztis önző primadonna vagy a pályán, vagy mindent elönzőzöl csak azért hogy egy esetleges góllal rendbetedd az egódat

  • Angelous

   A háttérről tudni valamit, hogy miért küldték haza, vagy csak annyi van, hogy le kellett lépnie?

   • LudasMatt

    nem nagyon, ugyan azok a hírek mentek, hogy baj van a hozzáállásával, de hogy ez mit jelent…

    • nordsee

     Edzeni ugye nem edzhetett amúgy sem. Lehet, hogy túltolta a szokásos fasságait, ami már nem tehetett jót a fegyelemnek .

     • nordsee

      BTW elég sokat hozhatott a konyhára a legnagyobb négert hazazavarni a náthásba.

      vö: Köpcös főnök a cingár legkisebb gyereknek, 2012, USA: Te leszel az első, aki a következő géppel hazaindul (bruhaha).

     • pont erre gondoltam, hogy elég jó üzenet a maradóknak a kemény munkához

   • BoC1

    Fullba nyomta a Balot.

  • BoC1

   Palyan nem mutat bizonytalansagot. Massziv fonegger hatul. Nekem ez eleg, legyen bohem meg gyerek palyan kivul. Inkabb ott vezesse le :)

 • Poco77
  • moldarnagyur

   Wijnaldum is elférne itt, de nem mint pozitív példa

   • afantom

    oszt mé?
    És göcce miért fér el ott mint pozitív példa?

    • moldarnagyur

     Nem gondolom, hogy Wijnaldum a másodosztályban szeretett volna szerepelni, vagyis távozott volna. Ha így volt, akkor viszont eladási kényszerben volt a klub és nyomottabb áron is el lehetett volna hozni.

     • BoC1

      Es ha mi mar nyomott aron vettuk?

   • Poco77

    Mondjuk a Pogba összeg sem teljesen pontos, mert az ügynöki díjjal amit nem akar fizetni a Juve akár 20 millió fonttal is több lehet az összeg + a horror fizetéssel 4-5 év alatt 200 millió feletti üzlet is lehet. Eszement!

 • nordsee

  Lucas állítólag 3 milláért (euro) a Galatába

  • Poco77

   Akkor az csak kölcsön.

  • xpeg

   Még mindíg kérdés nálam, hogy wijndaldum középpályás lesz-e, vagy stewart-al ennyire számol klopp, vagy még terveznek igazolni középre??

   • Poco77

    Igazából idén csak a bajnokság a fontos és a top4, a kupák másodlagosak. Egy frontos harcra a csapat nagyon is meg van talán még szélső hátvéd kell.

    • lacko77

     Nagyon meg lennek lepve, ha Klopp csak egyfrontos harcra keszulne. De nyilatkozta is a napokban, hogy nem igy lesz.

     • nordsee

      Anélkül, hogy hallottam volna én úgy képzelem, hogy FA-t meg akarja nyerni, egy döntőt ott várok, de a bajnokságban kevesek leszünk. Persze attól még fő front.

   • Fowler_

    Milner, Can, Henderson, Grujic, Brannagan, Stewart, (Wijnaldum?) vannak a 2 CM helyre

    • A poszt dp.
     Miként Klopp 50 meccse alatt kb 2 alkalommal játszott ott. Brannagan még nagyon tapasztalatlan.

     • Fowler_

      akkor kell még pár középpályás?

     • Tornyi Barnabás az isten

      Egy raklapnyi még jöhet.

     • Ryjnaldum

      Hogy kell ez azt nem tudom (szerintem inkább igen mint nem), de hogy jönni fog, azt valószínűnek tartom

  • Rpi

   Nem a Fenerbe? ☺

  • Kriccs

   inkább maradjon padot koptatni meg mosogatni, mint törökbe elherdálni a tehetségét

 • tnorbi
 • afantom

  off: Higany-> Juve 94 millió eur……

  • Warrior Can

   igazi WTF. Fele (se) lenne reális.

   • nordsee

    Ez a Carroll-hatás

    • tnorbi

     ez a majdnem tripla Carroll hatás :D
     annyi a különbség,hogy Higany jó csatár, de már nem fiatal, felét talán megéri, de lehet,hogy még annyit sem.

     • kevin67

      most lövi a gólokat, 2 éve 30-nál többet nem adtak volna érte

  • nordsee

   Akkor Pogy simán lesz tényleg 100 milla fontban

  • tnorbi

   most nézem,hogy Higany előtt,Pjanic,Pjaca,Benatia,Dani Alvest 4-est is megvették.
   nem rossz névsor az biztos, kérdés,hogy a Pogbáért kapott pénzt költötték el, vagy nem?! állítólag megakadtak a tárgyalások, így furcsa lenne ha a francia eladásából befolyt összeget költötték volna..

   • Ryjnaldum

    Nem hiszem hogy másból lenne erre keretük. Én ebből sokkal inkább arra következtetek, hogy a Pogba deal nagyvonalakban a háttérben már lezajlott, csak idő kérdése amíg azt is bejelentik

    • tnorbi

     igaz,hogy Pogbát jó játékosnak tartom, de nagyon röhögnék ha a mú megvenné 100 milkáért.
     hihetetlen,hogy elszabadult a piac
     Mou meg egy görény fostosgatyásportugál, 150-200 misit fognak költeni.
     még a chelsea is fog költeni, talán az arsenal is vesz még vmi normális csatárt,ha nem hülyék, a city is fog még vásárolni.

     a Bl-t le kéne fokozni, mert a Pl már erősebb lesz jóval.

     kőkemény dió lesz a top 4-be kerülni.

     • Ryjnaldum

      Ez nem Mou függő, az előző 2 nyáron is ennyit költöttek….Ez a United viszont sajnos már tényleg kezd egyre ígéretesebb lenni.
      Egyébként ez a Higany deal őrület, és távozó Pogba ide vagy oda, ezzel a Juvéval szemben kimondva-kimondatlanul már elvárás lesz a komoly BL teljesítmény is, nyilván nekik is ez a céljuk

     • Poco77

      Aszt mitől olyan ígéretes? Mert elköltöttek már nettó 100 millát? Vagy Mou miatt aki rövid időn belül “kinyír” maga körül mindenkit? Ez a PL itt nincs biztosíték semmire.

     • Ryjnaldum

      Lássuk csak? Mikitari, Pogba, Martial, Rasford (még ha még fiatal is), illetve én még Depayt se írnám le, gyakorlatilag egy teljes támadósor amire éveken keresztül lehet már majd építeni, akkor is ha Murinnyó már sehol sem lesz. Ha csak minden igazolási ablakban/szezonban 2 remek játékost vesznek, nevelnek a középpályára-támadósorba, akkor ha megy a matek kijön, hogy 3-4 éven belül ebből valami csak lesz (ahogy a Citynél is lett, pedig az első pénzes generáció még ott sem alkotott nagyot, és talán a Chelseanél is így volt ez, de akkor még nem követtem a klubfocit) és attól félek, hogy lassan efelé haladunk…de ne legyen igazam

     • Poco77

      Nem hiszem, hogy ígéretesebb a Firmino-Coutinho-Mané-Origi-Sturridge sornál.

     • nordsee

      Lemaradt a smiley

     • ktamas

      ha ezt vki nem Poolos és nem elfogult olvassa kinevet

     • Poco77

      De miért is? Pogba-Miktyárján Pl tapasztalata 0! Közel sem biztos, hogy beválnak.

     • afantom

      ugyanmár, minden dortmundból távozó játékos eddig bevált! Ja nem :D

     • ktamas

      saját bőrünkön tapasztaltuk/juk h a PL tapasztalat semmit nem jelent, a beválási mutató 50% alatti, a nagy pénzes igazolásoknál valamivel jobb, ez alapján valamelyik csak jó lesz és az jelentős pluszt fog jelenteni
      am meg Pogba MU nevelés nem? (HG is vagy nem volt annyit náluk?)

     • Ryjnaldum

      Túlértékeled ezt a PL tapasztalat dolgot…egyébként ettől függetlenül nem mondtam hogy az övék ígéretesebb, mint a mienk, szerencsére a mi felhozatalunk sem rossz

    • xpeg

     Két részletbe fizetik ki higanyt 45-45 millaban.

     • Ryjnaldum

      Mindig mindenkit részletben fizet mindenki, nem ezt tanultuk itt? :)

     • Tornyi Barnabás az isten

      Én mindig egyszerre fizetek a Koccintósért.

     • Ryjnaldum

      Akkor lehet hogy nagyon átvertek téged

     • tnorbi

      azt hittem neked ingyen van,de most nagyot csalódtam benned.

     • nordsee

      Meg hát ha tanultuk, ha nem: nyilvánvaló. Ekkora casht senki nem tud mobilizálni, na jó mondjuk az Apple, meg a Mészáros Lőrinc.

  • Tornyi Barnabás az isten

   Hülye digók, digó hülyék.

  • Poco77

   Gondolom elköltötték a Pogba pénzt.

 • Chris

  https://www.facebook.com/LFCTS/videos/1257278190970854/

  Liverpool players when they woke up this morning

  • LFCPride

   sajnos a diszkosz miatt nem láthatom, de lefogadom Sakho egykori videója “where’s mama” a főszereplő

   • Tornyi Barnabás az isten

    Krómmal látszik.

    • LFCPride

     krómmal vagyok

     • Tornyi Barnabás az isten

      Még Krómabb kell.

   • Chris

    Eltalaltad

   • liverpudlian93

    napok óta nálam is ez a helyzet

    • nordsee

     Ma állt helyre pedig, már a Twitter is látszik

 • tnorbi

  Kent megy a Barnsley-ba, Flannagen meg a Burnley-be(kölcsön mind2)úgy néz ki.
  Kentet nem tudtok egy pl csapatnak kölcsönadni?? azért az mégiscsak 2. osztály.. igaz az új 75%-os kezdetést nem biztos,hogy garantálni tudnák, de Flanno meg 1. osztály, inkább fordítva érezném, na mindegy,játszanak és fejlődjenek.

  • Tornyi Barnabás az isten

   Balo meg megy a …kisállatkereskedésbe tápért a malacának.

   • LudasMatt

    előbb hiszem el, hogy a malac elmegy a tescoba Balonak kajáért…

    • Tornyi Barnabás az isten

     Előbb hiszem el, hogy Balo megvesz egy Teszkót, mintsem hogy onnan kajálna.

     • LudasMatt

      deha egyszer oda beengedik a malacot, a puccos helyekre meg nem…

   • Rpi

    Es a kacsak? :(

 • Poco77
  • Tornyi Barnabás az isten

   Koccintós > Bell’s

 • Poco77

  Liverpool have made a proposal to sign Moussa Sissoko from Newcastle, yet Jurgen Klopp will have to fight his former club Borussia Dortmund for his signature.

  The 26-year-old, who admitted he is looking to leave Tyneside following his “10 out of 10” performance for France at Euro 2016, has been valued at £35m, but according to Le 10 Sport the Magpies have yet to receive a bid of this kind.

  Sissoko currently has two contract proposals to consider, with Klopp’s ex-club Borussia Dortmund also keen on landing the former Toulouse midfielder. However, the Reds appear to be in pole position as Sissoko is thought to be favouring the prospect of staying in England rather than a move abroad.

  • macca8

   Így már teljesen érthető lenne lucas es allen elengedése

   • Ryjnaldum

    Sissoko ha jól látom viszont, a TM szerint az előző szezonban szinte egyáltalán nem játszott MC-t, a kp jobb oldalán szerepelt elvileg

    • Kriccs

     gyengébb szezont is ment

   • tnorbi

    igen de úgy néz ki,hogy ő is min 25-30 misi lenne, az már elég húzós, de pénz az van elvileg, ha Kloppnak tényleg kell akkor jöhet. ő ellentétben Wijnaldummal inkább a védekezésben jobb, de támadni is tud.

  • bzsolesz

   Baromi jó játékos, az egész EB-n szerintem egy TOP 5-ben benn volt, bár ugye nem csak pár meccs alapján kell megítélni, meg ezek fényében fura is, hogy Wijnaldummal, Sissokhoval hogyan tudott kiesni a Newcastle.
   Ez az igazolás szerintem akkor lehet Markovic távozását is jelentené, bár nagyon megkérdőjeleződik Henderson és Lallana szereplése (és annak gyarkoisága) is.

  • Kriccs

   francért nem akkor igazolta le Klopp, amikor írtam :D

 • Poco77

  Former Liverpool player, coach and assistant manager Sammy Lee is to become Sam Allardyce’s principal assistant with England.

  • Tornyi Barnabás az isten

   Elit team áll össze ott, nem lepne meg, ha megnyerné a ’18-as VB-t Anglia.

   • Poco77

    U18-asra gondoltál ugye? :-P

    • Angelous

     Nem, az 1918-asra, mert kb az akkori focit fogják játszani..

   • Ryjnaldum

    Hart – Glenjo-Shawcross-Terry-Konchesky Gareth Barry-Joey Barton-Downing-Joe Cole – Carroll-Crouch

 • puzser

  lejjebb is volt róla szó, hogy kire mennyi izmot pakoltak fel, de én Grujic-on voltam a legjobban meglepődve. az rendben van, hogy azt mondták róla, hogy adottságai miatt majd dominálhatja a középpályát a PL-ben, de azt nem gondoltam volna, hogy ez ilyen hamar bekövetkezhet, mert legelőször inkább volt magas mint izmos, a tipikus magas de vékony kombináció de most… az új stáb és táplálkozási tanácsadó munkájának eredménye lenne, mert mások is láthatóan erősödtek a képek alapján?

  • kevin67

   remélem tüdőre is híztak valamennyit, h végigfussák a hosszabbításos meccseket. a bi -meg tricepszek csak a varrási felületeket növelik :)

  • bzsolesz

   lehet sok nokedlit esznek pörkölttel az új táplálkozási tanácsadóknak köszönhetően.
   Viccet félre téve: valóban észrevehető már most valami változás többeken, várjuk élesben az eredményt.

  • Kriccs

   A táplálkozási tanácsadó szerintem még munkába sem állt, pláne nem ért el izomnövelő hatást profi sportolóknál. Gondolom páran ráálltak a bicó meg tricepsz gépre, ennyi történt. Amúgy az első képeken sokat számít, hogy nagylátószöggel fényképezték őket, így a kép szélein már széthúzza az optika a képet, így növekedik a karjuk.

  • Enzo

   Marko se semmi
   (máhogy Markovic)

 • Chris
  • LudasMatt

   rámennek a mi kinai szurkoloinkra hátha nem tudnak olvasni, csak látják hogy piros, oszt cső megveszik.

   • kevin67

    és így igazoltak játékosokat is. eddzegetnek abban a tudatban, h hozzánk szerződtek, míg el nem kezdődik a szezon.

 • Kriccs

  Köszi az írást! Esetleg ez már valami szakdoga/diplomamunka része volna?

  http://www.hds.bme.hu/letoltesek/targyak/BMEGEVGAT01/mugaz_ea_jegyzet.pdf
  kis alapozás azoknak, akiket érdekel a dolog

  • GlenTheMathematician

   Köszi! Dehogy diplomamunka, csak kifostam sok száz szót egy nekem vérpezsdítő témáról némi utánaolvasással.
   Nagyon korrekt alapozóanyagnak tűnik ez a pdf, danke, ajánlom mindenkinek.

   • Kriccs

    Csak azért bátorkodtam megkérdezni, mert talán még régebben írtad, hogy ilyen szinten is érdekelne a téma. Azt hittem, hogy ez valamelyik részének a kockamentes kivonata. :)

  • Volt alkalmam ezt a gyöngyszemet tanulni, öröm volt, hogy egy orvos(?) tanított nekem statot, aki bevallottan nem érti a próbákat. :)) Amúgy hihetetlen fontosak a mérnöki stat tárgyak, a műgaz, a méréstek, saját projektekkel folyton előjönnek.

   • Kriccs

    Nektek nem Halász Gábor az előadó? Ő első körben alkalmazott matematikus és utána gépész. Most is mehetek be a tanszékre, de szerencsére nem hozzá. :D
    edit: vagy nálatok ennek a statisztika vagy mi a neve, amin uez az anyag van?

 • BoC1

  Poolosok, van ki felvetelizett? :)

  • Luisgarcia

   állítólag Allent felvették a Stokeba!

   • LudasMatt

    ösztöndijjal ráadásul.

   • BoC1

    Csakme jobban ment az orvosija..

  • Pety91

   Engem is most vettek fel rezidensképzésre, belgyógyászat szakra, állami költségtérítéssel (megalázó bérért) :D

   Amúgy gratulálok a frissen felvételizőknek! Téged hova vettek fel? :)

   • BoC1

    OE bgk levelezos gepesz. Grat nekedis :)

  • Tornyi Barnabás az isten

   Te próbálkoztál nyelvészeten?

   • BoC1

    Minden nyelven ismerem a koccintos’ megfelelojet, minek az

  • nekem elvileg nem jött össze egy kommunikáció szak itt pécsen…

  • Fülöp-a-Varázsló

   Én igen, de már márciusban felvettek ausztriába?

 • gab1

  kis off: fácse dizájnt váltott, szóval a fonattal is kibabrált egy picit:D

  • ma(jd jövöre)dskillz

   a taccsrol mar ne is beszeljunk
   egesz eletemben nem lattam ennyi bad gatewayt mint itt :(

   bar itt a fonatnal nem ertem a kis üres kockát :D

   • LudasMatt

    a legrosszabb, amikor összeszarja magát akkor nem visszadob a fonatra diszkosz nélkül, hanem elküld a diszkosz hibaoldalára ahol vmi irritáló gif vár rád, és már vernéd a gépet amikor türtőzteted magad, mert a hiba a túloldalon van.

  • Enzo

   ez nekem is eszembe jutott, hogy mennyi page cover photo lesz így értelmetlen… megint egy újabb elb@szott és indokolatlan dizájnváltás, mintha kötelező lenne x hónaponta átrendezni mindent a fészbukon -.-

   • LudasMatt

    olyan ez mint az auchan. A multkor ugy átkurták itt az aquincumit hogy fogtam magam és vásárlás nélkül kimentem, és inkább mentem a kis szar spárba. Hát fog az anyátok keresgélni órákon át.

    • Enzo

     na majd szigeten megnézem, még szerencse hogy csak évente egyszer egy hétig vásárolok ott, így nem annyira zavar hogy átalakítják :D

     • LudasMatt

      nameg akkor 3 bizonyos sort keresel, a söröset, a borosat, meg a töményeset, érdekes, hogy az valahogy mindig a helyén marad :D

     • Enzo

      akkójóvanakkó’
      még kiegészíteném a kis melegételes kajáldával, az nagy királyság ott

     • Tornyi Barnabás az isten

      Mert az a lényeg.

     • LudasMatt

      az a viszonyítási/biztos pont.

     • Tuka

      Már az ókori görögök is tudták:
      Mondjátok meg hol a pia, be akarok baszni.
      “Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot.”

     • gab1

      az az auchan a sziget mellett isten ajándéka:D emlékszem tavaly tolták a vasárnapi zárvatartást, és elmentünk valami nagyon messzi dohányboltba töményért. vicces is volt visszasétálni 20 percen esőben

  • LudasMatt

   de ha én most fölmegyek akkor a profilkép kitakarja Shanks fejéne cirka felét…

   • gab1

    igen?:D:D amúgy mellékeltem képet, hogy nekem hogy néz ki perpill

    • LudasMatt

     azért írtam mert nekem meg máshogy cseszte szét :D

     • gab1

      ja, nájsz. nagyon ráérhetnek

 • GlenTheMathematician

  Röhögni fogtok, de kicsit el voltam vágva a nettől, és nekem ma esett le, hogy az Allen-Stoke páros nem poén.Sír a szívem a tyúkos walesiért.Lucas-szalmost akkor mi a helyzet? Gondolom Allen után, na meg az új igazolásokkal nekiis kalap-kabát. De ez már végleges?

  • LudasMatt

   Mármint? Allen már offisöl. Lucas még csak pletykák, de amugy is kidőlt nemtom hány hétre, hónapra.

   • GlenTheMathematician

    Holy. CB-fronton hogy állunk sebesültekkel?

    • LudasMatt

     szarul, de büszkén. Matip még out, Sakho ugye szintén, Gomez szintén, Lovren-Klavan duónk van, oszt cső.

     • GlenTheMathematician

      hát az lol, deMatipmennyi időre?

     • LudasMatt

      ezt igy hirtelen nem tudom, elvileg nem olyan vészes, de edzeni még nem edz.

     • GlenTheMathematician

      hmm, jólvan
      nyugtass meg h Moreno él és virul, és mindezt vörösben

     • LudasMatt

      igen él és virul, még… mert van egy olyan para hogy nekiállt pokemont vadászni, és sztem csak idő kérdése, hogy ezt összekösse a hoverboardozással aminek csak kórház lehet a vége. Ja igen, úgy néz ki Flanno is megy kölcsönbe, mert olyan kurvasok fullbackünk van. :D

     • LudasMatt

      ja majd elfelejtettem állítólag Clynenak is van egy pornóvideós ügye, csakme miért ne.

     • na hát nagyon köszmá nekem is jól jött az összefoglaló

     • remélem Clyne nemi életéről van még mindig szó

     • GlenTheMathematician

      hogy mi a fasz? XD

     • LudasMatt

      gondolom az is van benne.

      amúgy előző poszt alatt volt vhol ha minden igaz, úgy könnyű megtalálni, hogy alá be van linkelve az arse szarráverése is, mert témába vág.

     • Enzo

      nem csak Flanno, Brad Smith is elment kölcsönbe. ja meg Kent is.

     • Kriccs

      Smith nem végleges, 6m körüli átigazolási díjjal?

     • De.

     • macca8

      Smith buyback opcioval végleg ment el

     • Enzo

      eh :/ fázok ettől a nagy szélsővédő-kidobálástól, még akkor is, ha veszünk 1-et.

    • LudasMatt

     amúgy azt vágod hogy leigazoltuk Wijnaldumot? :DD

     • GlenTheMathematician

      jaja, azért a posztok (címét) át tudtammár futni:D

     • Ryjnaldum

      Ja hogy te úgy írsz ilyen elemzéseket, mint a fenti, hogy közben nincs időd átfutni a hét legfontosabb híreit? :D “3 percem nincs átnézni a híreket, de 2 percem még van, dobjunk hát össze egy statisztikai mélyelemzést…”

   • Mel

    Ki a tokom vinne a csaladjat a mai Torokorszagba, akarcsak nyaralni is? Lucas helyeben eszembe nem jutna odaigazolni.

    • Borvirag

     Olaszország, Milan-Juve-Inter vonal neki szerintem tökéletes lenne…

    • LudasMatt

     én simán mennék, most olcsó minden, csak el kell kerülni a tömeget.

     • kevin67

      Zártkapus meccsek? :)

  • Poco77

   Az megvan, hogy 2005-ben Bl-t nyertünk?

 • LudasMatt

  ja, múltkor kérdezte valaki, hogy mi van a Williams gyerekkel(aki tud CBt is játszani), na a héten tért vissza sérülésből az u23 meccsén.

  • ez Jetro? Mert az a CB azért nekem erősnek tűnik egyelőre, fullbacknek is inkább támadni tud, mint védekezni, de ő amúgy is Willems, úgyhogy gondolom rossz húrokat pengetek

   • LudasMatt

    nem ez már a mienk, a J stimmel, Jordon Williams, asszem BR alatt debütált kupában pivotban. Azon a meccsen amikor Rossiter gólt lőtt, és amin kurvasok tizit rugtunk a végén. Ő is beverte a sajátját.

    • ja, hogy a saját? azt hittem még igazolni akarunk, meg balhátvédet keresünk, de akkor tárgytalan. Valószínűleg azért volt a fejemben, mert egy-két napja valaki kérdezte, csak telefonról nem írtam be, hogy ő nagyjából egy fiatalabb Moreno

 • Poco77

  After Leicester’s incredible Premier League triumph last season, it takes a very brave man to predict which side will claim the title this time around.

  The Foxes will be attempting to defend their trophy but they will find it tough with Jose Mourinho’s Manchester United, Pep Guardiola’s Manchester City and Antonio Conte’s Chelsea all setting their sights on the main prize. Meanwhile, in north London, Arsene Wenger will be looking to win Arsenal’s first league title since 2004 while Tottenham will be hoping to build on their title challenge from last season.
  But Chelsea boss Conte has thrown another side into the mix in the form of Jurgen Klopp’s Liverpool.
  “Liverpool are one of the best teams in the League and I’m sure can fight to win the title,” he said, per the Evening Standard.
  “Jurgen Klopp worked already for nine months with this team and it’s very important for him and Liverpool to understand each other.”
  Conte continued: “It’s important to work and have the time to transfer your methods and ideas of football.
  “It’s very difficult to go in during the season when a manager was sacked. It’s not easy. You must transfer your ideas in a bit of time and it’s difficult.
  “But last season was very important for Klopp and the players. The players know Klopp and he knows the players. It’s important to transfer your idea of football and to have the identity of the player.”

  • macca8

   3x ugyanazt?

   • Poco77

    Bocs reggel van (volt)

 • Poco77

  Crystal Palace “will return with another offer” for Christian Benteke

 • Poco77

  According to ESPN FC, Willems will not be joining the Reds this summer, despite the player expressing an interest in moving away from PSV.

 • nordsee

  Az alacsony fizetések, meg az évek alatt megtépázott klubnimbusz úgy látszik kicsit lejjebb húzta a Klopp-faktort is.
  Az új kommunikációs vonal ezért igyekszik visszaépíteni. Most Mané jött elő a Klopp influence key-vel, múltkor Wijnaldum keveredett bele egy orbitális baromságba emiatt.
  Mané és Wijnaldum, öregem, két ekkora nevet nem a Liverpool ajánlata győzött meg, hanem kellett hozzá a Klopp kulcs.

  • Mel

   Az elmult 10 evben talan ha ketszer voltunk a BL-ben, amugy meg a kozelebe sem kerultunk. A fiatalabb profi focistanak a Liverpool csak History Channel.
   Klopp az elso lepes a jo iranyba. Ha az o hatasara tudunk hozni 2-3 olyan jatekost, aki masszivan a jo iranyba terelik a szekeret, akkor majd jonnek a tobbiek is.
   Az FSG is tanul. Eloszo hoztak az angol oldschoolt (Kenny) amikor meg fingjuk sem volt a focirol, aztan a newschoolt (BR), es miutan megtanultak, hogy ezek az utak sehova nem vezetnek, hoztak egy europai progressziv edzot.

   • Angelous

    Woy-t már az FSG hozta? nekem úgy rémlik, hogy még a texasi bohócok utolsó tréfája volt..

    • Mel

     Lehet, faszom se emlekszik ra. De Kenny az o emberuk volt mar, az tuti.

     • LudasMatt

      Kenny a mi emberünk volt. Ők már akkor is mást akartak, de ideiglenes edzőként elég jól ment ahhoz hogy imádják a szurkolók, és ne merjék ne kinevezni. Az nem csak az FSG döntése volt hanem a szurkolók kívánsága. Ki is derült mennyit érnek ezek a szurkolói vágyak.

     • nordsee

      Szarnak ezek a szurkolói vágyakra. Pacsi, mi?
      https://twitter.com/john_w_henry/status/512322732949004288

     • LudasMatt

      többségében szarnak rá, nagyon helyesen, de azért odafigyelnek hogy ne basszák föl nagyon az agyakat.

     • nordsee

      A vicctől eltekintve egyébként nagyon (egyesek szerint túlságosan) is figyelnek rájuk/ránk.

     • Enzo

      upvote-oltam, erre eltűnt a tweet :D

   • macca8

    Azt leszámítva, h rh-ot örökölték, egyetértek

   • nordsee

    Nekünk most Klopp a készpénz, legalábbis így képzeli a marketing. A hosszútávú szerződés Klopp-pal, meg az egyre határozottabban rábökő mutatóujj egy olyan jövőt körvonalaz, ahol létrejöhet egy olyan vonal, amikor a ‘méltó régi, nagy híréhez’.
    Csak idejekorán nő a klub fölé a mester. Hívjuk ezt hitelnek akkor, ne is készpénznek.
    Úgyhogy Norbert, lesz mit törleszteni.

    • Mel

     Akkor leszunk nagy szarban, ha vele sem jon ossze semmi.

     • nordsee

      Igen. Erre a veszélyre akartam utalni. Nem jön az új Torres, meg Suárez, a világ 9. legértékesebb klubjába. Megértem, hogy nem akarnak elszállni a fizetésekkel, végülis a Rókák is megcsinálták. De ezen az alapon, nekünk idén be kellene húzni minimum a dobogót.

     • lacko77

      Mar a 8. legertekesebb.

    • macca8

     Ez magától is igy lenne: klopp hot potato, mi meg nagyon nem

     • nordsee

      Pont ezaz, hogy van ez a termikus kölcsönhatás, hogy kicsit a klub visszalangyosította JK-t.

  • macca8

   Azért az erdekes, h manera ramozdult a mi is. Btw ugye klopp sosem a nagynevű igazolasairol lett hires, uh azert ebben olyan nagy meglepi nincs

   • nordsee

    Ahhoz képest pár _névre rápróbált a hírek szerint.
    Azt azért te is belátod, hogy nem ugyanaz a két coffeeshop

    • macca8

     Nem, de sem klopp, sem az fsg nem nagy nevekben utazik, uh ezt nem is vártuk.
     Gotze? Vagy ki meg?

     • nordsee

      Götze kétségtelenül a legnagyobb, de ilyen Origi-féle Európában foci-közszájon forgó hot prospectek közül pl. Dahoud, Dembele, Zielinski.

     • Poco77

      Wijnaldum érkezésével valószínűleg ezek már nem jönnek. Dembele meg ugye már Dortmundban.

     • Fülöp-a-Varázsló

      Zielinskit meg Kaputska is kiszoritotta a válogatottból.. Nem hinnem, hogy olyan extra lenne ő az empolibol. Dahoud es Dembele jo lett volna, de ez van. Ők BL-be szeretnék tolni.

     • nordsee

      Most ez irreleváns.
      Klopp akarta őket, azt’ szartak a fejére.

     • Ryjnaldum

      Dahoudot szerintem a klubja nem engedi

     • lacko77

      Zielinskit szinten.

     • Ryjnaldum

      Az kicsit más szitu azért. Dahoudot egyáltalán nem akarják eladni. A lengyel mindenképp klubot vált, ha keményen ütötte volna az asztalt, hogy márpedig ő Liverpoolba akar jönni, és mégis mit képzel a klub, hogy ugyanannyi pénzért ide nem engedik, akkor lehet máshogy alakulnak a dolgok. Nem mintha olyan nagyon hiányozna nekem

     • macca8

      hát, az említettek egyike sem götze vagy horribile dictu: mané…
      hot prospectek, tény, de semmi több

     • Ryjnaldum

      Én vártam…továbbra is mondom, felesleges/gáznak érezném játszani a szegényfiút, mert nem vagyunk azok, és ezt a szurkolók is tudják…a végén még az sem kizárt, hogy így is +-ba hozzuk az átigazolási szezont egy olyan évben amikor 100 milliós nagyságrendű tv-s pénzt kapunk már

     • lacko77

      Olyan nagyon gazdagok sem vagyunk. Tavaly volt valami 60 millio fontos nyereseg, a jelenlegi berezessel. Ha ezt engedjuk elszallni, idehozunk “sztarokat” nagy penzert, nagy fizetessel, konnyen elszallhatunk megint, plane, ha meg be sem valnak.
      A legnagyobb felelotlenseg lenne csak azert elkezdeni szorni a penzt, mert most van. Kozben a stadionhitelt is fizetni kell majd, azt se felejtsd el.

     • Ryjnaldum

      Nem mondtam, hogy ész nélkül szórjuk, de ettől még igenis ott a pénz, és nem szintet kell tartanunk vele, mert az jelenleg az 5-7. hely, hanem előre kell lépnünk. Ha tavaly volt 60 milliós nyereségünk a jelenlegi bérszinttel, akkor az az idei tv-s pénzek mellett, 0-s átigazolási ablakkal már 100 milliós lenne, nem? Miközben a középcsapatok sorra nyomják a rekordigazolásokat, és mindenhol emelkedik a bérszint, elég nehéz lenne megmagyarázni szerintem, hogy mi mért ülünk a pénzen, stadion fejlesztés ide vagy oda
      Akkor is elszállunk ha a fiatalokat hozunk helyettük és túl sok idő amíg beérnek, ha csak 1-2 BL kimarad megint emiatt, az anyagilag 100 milliós deficit, hogy az egyéb súlyos károkról már ne is beszéljünk. Ez a PL sajnos úgy tűnik egy ilyen játék, bele kell állni, és rendes pénzekkel kell játszani

     • lacko77

      A united mennyit koltott az elmult ket evben, es mit ertek el vele? Nem ilyen egyszeru ez azert.
      Amugy meg kit vettel volna meg? De olyat mondj, aki beleillik Klopp rendszerebe es el is jott volna a PL 8.-hoz, de nem heti 300k-ert.

     • Ryjnaldum

      1. Egy dolog, hogy mit értek vele eddig, egy másik hogy mit fognak ezután, mert ismét hoztak-hozni fognak 2 olyan játékost a támadósorba-középpályára, akikre akár évekig építhetnek egy minden évben bajnokesélyes csapatot. Persze mások az ő lehetőségeik, így nem is érdemes szigorúan hozzájuk hasonlítgatni magukat
      2. Szögezzük le, hogy én abszolút nem vagyok elégedetlen az eddigi átigazolási ablakkal. Talán a kapus kérdést máshogy kezeltem volna, és egy csatárvásárlástól sem zárkóztam volna el. CM poszton még újítanék, illetve megoldanám a szélsővédő kérdést, de egyébként végre hoztunk rendes pénzért 1-2 jó korban lévő játékost, akiket abszolút ígéretesnek tartok, és 1 eleve meredeknek tűnő csacskasággal sem romboltuk le az összképet. A mérleg másik oldalán, az eladásokat is ígéretesen indítottuk el. Ugyanakkor mindig meglep, amikor valaki leírja, hogy arra számított, hogy Klopp idejön és teljes mértékben Dortmundosat játszik majd, elsősorban ennek szól a “kiakadásom”, nem pedig a klubnak
      3. Erről sokat tudnék írni, de most csak a legmerészebb részét mondom: Ha kell, olyan igazolásokkal próbálkoznék, amik az egyértelmű szintlépést predesztinálhatják. Aubameyang, 60M font, 200 ezres fizetés. Lacazette 35+ M font, 100-120 ezres fizu. Ha véget ér a Simeone korszak, talán Koke 50M font körül, 140 ezres fizu. Ha jobban körbenéznék biztos tudnék még pár nevet dobni a listára. Idehozhatók ezek a játékosok? Talán, a fenti pénzekkel és fizetésekkel igen, és szerintem mi ennek meg tudnánk teremteni az anyagi feltételeit. De belátom hogy ezeknek nem most van itt az ideje és talán nincs is rájuk szükség.

     • nordsee

      Ez az év az utolsó (előtti?) próba, hogy végleg megágyazzunk Dezsőnek. Ha így sem sikerül fölvenni a fonalat, akkor jön a költés, mert kénytelenek leszünk. Kell már valami eredmény.

     • Ryjnaldum

      Hát igen, most úgy tűnik már minden más adott, sztáredző és csak a PL-re kell koncentrálni

     • Angelous

      Ki az a Dezső?

     • nordsee
     • macca8

      de miért vártad? sem klopp, sem az fsg nem ebben utazik… be volt téve, hogy a sikeres éveiben 0 körül volt dortmundban is a transzferbüdzséje. és hozzánk meg igazi nagy nevek nem jönnek, mert előttünk van 3-4 másik csapat a pl-ben. egy ibra, dimaria, hazard választhat a chelsea, mu, city, arsenal négyesből.

     • Angelous

      Ez mind igaz, viszont Németországban csak egy csapat van kiugró büdzsével, és játékoskerettel, míg nálunk 3-4, és a középcsapatok is olyan pénzekért igazolnak, ami a fricceknél kb álom kategória.. Itt igenis fel kell venni a kesztyűt, és lépést kell tartani, mert megint kimaradunk a jóból..
      Félreértés ne essék, maximálisan elégedett vagyok eddig az idei transzfer ablakkal (talán csak Pirlo, és Skrtel elengedése fáj, de racionálisan végiggondolva az is teljesen rendben van), de az a mentalitás, hogy nem kell költenünk, és a noname, és másod/harmad vonalbeli igazolások már Dortmundban is működtek, tehát itt is fognak nem feltétlenül jó szvsz..

     • macca8

      Éppen ez a gond: h az igazi nagyagyukat nem tudjuk idehozni, mert azt nem egy, nem ket, de 3-4 gazdagabb happolja el. Egyelőre abból merithetunk, aki nem elsoosztalyu: nem hazard, hanem mane, nem pogba, hanem wijnaldum

     • kátrány

      Ebbe harmonizál Klopp egyénisége és ahogy a focit megközelíti.Én tényleg nem szeretném,ha a Liverpool is licitálna egy Pogbáért 100 millió körül.

     • Ryjnaldum

      De mért kell a Dortmundhoz hasonlítgatni magunkat? Nekik szegény klubként nem volt más útjuk, csak ez, az hogy ott valami működött nem jelenti, hogy nálunk is ez a helyes stratégia. Nekünk egy PL topcsapatot kell felépíteni, a PL lehetőségeivel (irdatlan sok pénz)

     • kátrány

      Mert Kloppnak ez az egyénisége.Neki ez az útja,hogy noname és kisebb nevekből farag ütőképes csapatot.Ahogy mi sem a Bayern,Real,Barca gazdag,pazarló vonalat szeretjük,hanem a Liverpool , Dortmund way-t.Ilyenek vagyunk,punkok a disco aranykorában.Johnny Rotten vs. Bee Gees.

     • Ryjnaldum

      Ezt csinálta először a Dortmundnál. Aztán amint jött a pénz és a lehetőség, már annyira nem. Nem vagyunk Bayern, Real, Barca, de még csak Arsenal se. Viszont a világ 10 leggazdagabb klubjában vagyunk, a PL 5. leggazdagabb csapata, és attól még hogy ennek megfelelően viselkedünk szerintem még nem veszítjük el az egyéniségünket

     • macca8

      Nem voltak szegenyek, sot, német viszonylatban a 2-3. Legnagyobbak, csak a rossz gazdálkodásuk miatt voltak szar helyzetben, kb mint mi a bohocok utan. És mi sem tudunk pénzben versenyezni a top3mal a plben. Es de, itt is ez a nyero, ha nincs top3 penzed, márpedig nincs.

     • Ryjnaldum

      De nem érted még mindig a kulonbseget a két klub anyagi lehetosegei kozott? Egy dolog hogy van 3 gazdagabb riválisod, de közben te is a felső 1% tagja vagy

     • afantom

      egy sztárt simán ki tudnánk tartani, mondjuk a legjobban fizetett játékosunk bérének duplájáért vagy inkább háromszorosáért. De ki lenne az a hülye aki oda menne ahelyett hogy olyan helyre menjen ahol még hasonló képességű játékosok vannak körülötte mint ő és más célért harcol? (papíron de ebbe most ne menjünk bele)
      Nagyon kevés.. a másik meg h egy sztártól se biztos h kint leszünk a gödörből. pl. Özil tudja vinni hátán az Arsenalt? Hát szerintem nagyon nem…
      MU csak idén nyáron igazolt 2 klasszist, ezek kiegészítve rúnival hármuknak nagyobb heti bére van mint a mi 10 legjobb játékosunknak a keretben.

     • Ryjnaldum

      Ha kitartoan probalkoznank elobb utobb szerintem osszejonne…de még egyszer mondom, bár elég uncsi ismetelgetni magam, ez most vszeg nem idoszeru. De ettől még mért kell meglepődni Mané szintű igazolásokon?

     • afantom

      podcastbe is beszéltek róla h alapjában véve sokkal jobb nekünk egy mané mint egy göcce (aki klasszisnak számít) ebbe a poolba, vagyis pontosítva göccével sem lennénk kint a vízből mert ő is csak egy 120%-os lallana.

     • macca8

      De ez ebben az esetben nem szamit. Te nem erted, h kitorolhetuk a seggunket azzal, h a világ 9. leggazdagabb klubja vagyunk, ha előttünk 4 angol van. Nézd meg a spurst: ok is pont ezt kénytelenek csinalni.
      A nagy nevek bajnoki címeket es bl-győzelmet akarnak, egy hot potato meg inkább megy oda, ahol nagyobb eséllyel kerülsz az elitbe (vagyis kisebb a verseny: dortmund, atleti).
      Nem tudsz igazi nagy sztárt mondani a plben a top4 alatt, aki odakerulese előtt is az volt.

     • Ryjnaldum

      De most írom le 3x hogy most nem a legnagyobb sztárokról beszélek. De még mindig nem értem mért kell meglepődni a Mané és Wijnaldum szintű igazolásokon, és mért kell azt várni hogy Klopp Dortmundot játszik majd itt

     • macca8

      nem értem, h miről vitatkozunk: én azt állítom, h nem kell meglepődni manén és wijnaldumon, mert nem fogunk/tudunk nagyobb neveket hozni. most akkor te is ezt állítod? mert eddig nem ezt írtad.
      klopp abban az értelemben dortmundot játszik itt is, mert ahogy ott, itt is van a klubjánál gazdagabb csapat, ahová a krémet elviszik. itt annyival még nehezebb is a helyzet, h nem 1, hanem 3-4 nagyobb mágnes van

     • Ryjnaldum

      Jogos, az eredeti kommented nem sikerült értelmeznem. Bár ne tagadd te is azt a vonalat képviseled, aki még mindig abban a romantikában hisz, hogy Klopp majd itt a fél csapatot teljesen ismeretlen arcokból fogja felépíteni és sikerre vezetni.
      Ettől függetlenül nem értek egyet vele, hogy ennél nagyobb neveket nem lehetne idecsábítani, csak magas fizu és kitartó üldözés kell hozzá szerintem. Azt a tényezőt pedig szereted elhanyagolni, hogy hiába van 3-4 gazdagabb csapat itt, attól még a top10 gazdasági erő, az top10, és ez igen is előny egy Dortmunddal vagy Atleticoval, vagy kb bármilyen olasz csapattal szemben, amit szerintem még abszolút nem aknázunk ki. Talán nem véletlen, hogy itt abszolút középcsapatok olyan játékosokat tudnak elszívni, akik más bajnokságokban EL-BL-ért küzdő csapatok meghatározó emberei lehetnének. Pont így mi is meggyőzőek lehetünk a fentiekkel szemben, pusztán azért mert a világ legerősebb bajnokságát, és 30%+ fizetést tudunk adni, még akkor is ha a BL-t nem tudjuk garantálni. De még egyszer mondom, ez most valószínűleg nem időszerű, tele vagyunk tehetséges játékosokkal elöl, és alapvetően elégedett is vagyok az eddigi igazolásokkal. Mert úgy néz ki az FSG és Klopp is tudja, hogy névtelen fiatalokra épített ablakokkal nem lehet utolérni a többieket, és egy Liverpool méretű világbrand nem is nagyon engedheti meg magának hogy ezzel kísérletezzen

  • lacko77

   Mane hol jott elo ezzel? A tegnapi echos interjuban kifejezetten arrol beszel, hogy milyen oriasi klub, great history, isztambul, stb. Kloppot csak annyiban emliti, hogy fontos volt, neki, hogy ot akarja.

   • nordsee

    Ha nem mondja direkt, akkor a szerkesztő vagy szerző a szájába adja. Amire utaltam a fenti kommentben, az a Kloppra fókuszál(tat)ás, jelen esetben a két jómadár nézőpontján keresztül.
    Az alcím: Senegalese frontman on how the presence of Jurgen Klopp was key

    • lacko77

     Aha, ebbol lett ez: “as soon as I knew Liverpool were interested I just felt it was the right club with the right coach. It was right for me to come here.”
     Amit akar lehet igy is ertelmezni. De szerintem nem kell ezeknek nagy jelentoseget tulajdonitani, egyreszt pre-season van, nincs mirol irni, masreszt jelenleg tenyleg Klopp az egyetlen sztarunk.

 • Poco77

  Joel Matip to miss Chelsea clash as Liverpool nurture ankle injury

 • Rpi

  Szerintem ezt a £30 milliot mar el kene fogadni.
  https://twitter.com/anfieldhq/status/758060776645156865

  • afantom

   nem ennyi volt eddig is amit visszadobtunk?

   • Tornyi Barnabás az isten

    Én nem dobtam vissza, jöhet.

    • afantom

     A koccintóst?

   • Nem az vot h nekunk oke volt a deal csak benny akar kuzdeni a helyeert? (Meg a 100k+ fizuert)

    • nordsee

     Fordítva. Nem volt oké a deal, erre az ügynöke azt mondta, hogy amúgy is marad.

 • Chris
 • Borvirag

  Lehet tudni hivatalosat arról, mennyire komoly a Klopp-Sakho konfliktus (ha van egyáltalán)?
  update: megnézem a guardian cikket, benne a Sakho Alcatraz videoval (LFC.TV készítette https://www.youtube.com/watch?v=baDGoOXhIoo) és azt gondolom, hogy a konfliktus Klopp és Sakho közt színtiszta trollkodás és Sakho rehabra érkezett haza, de nyilván érdekesebb (lájkvadászabb) a történet, ha belecsempészünk egy kis Klopp-Sakho ellentétet stb stb..

 • Poco77

  Mint arról beszámoltunk, a Dárdai Pál által irányított Hertha BSC teszteli a Liverpool futballistáját, Allan Rodrigues de Souzát. A berlini együttes klubmenedzsere, Michael Preetz a Bildnek elmondta, a 19 éves brazil Jürgen Klopp ajánlására érkezett próbajátékra a csapathoz.

  „Amikor Liverpoolba szerződtem, csak annyit mondtam: Istenem, mit csináljunk, hogy ez a srác velünk maradhasson” – idézi Jürgen Klopp egy korábbi nyilatkozatát a Bild.
  Allan ugyanis nem kapott munkavállalási engedélyt Angliában, így előbb a finn SJK Seinäjokihez szerződött – amellyel azonnal bajnoki címet ünnepelhetett –, majd januártól a belga Sint-Truidennél szerepelt.
  „Szeretnék váltani a Bundesligára, de ez nem csak rajtam múlik…” – így Allan, aki szombaton a Braunschweig elleni felkészülési mérkőzésen minden bizonnyal bizonyítási lehetőséget kap Dárdaitól.
  „Jók az első benyomásaim, ő a jövő embere. Úgy lő, mint egy ló” – mondta Dárdai a 19 éves brazilról. – NSO (Mondjuk lovat én még nem láttam lőni…)

  • HH

   szerencsétlen, nagyon kevés meccset kapott tavaly. 17 tétmeccs, 1069 perc, és abból csak 6 volt a belga első osztályban. 19 éves.
   Can 19 évesen egy szezon alatt lenyomott 29 bundás meccset, 7BL-t és 6 német kupát,
   így lehetett rá két évere 21 évesen alapember a poolban. 20 évesen Can 40 meccset kapott, abból 27 PL meccs volt. Tavaly 49 meccset játszott.

   Tehát, ha Allan most legalább több, mint a fele szezonban kezdő lehetne a Hertánál, az nagyon nem lenne mindegy a karrierje szempontjából.

   • rá is vonatkozik a 75%-os pályára lépési kölcsönös dolog?

    • Warrior Can

     Abba Pali tuti nem megy bele.

    • Suarez07

     Akkor Ő most kölcsönbe ment, vagy végleg visszavásárlási opcióval?

     • Poco77

      Kölcsön

    • King Kenny

     Próbajátékon szerepel, kizárt. Örülünk ha bevállalják. Óriási lépés lehet neki, mert ha stabil kerettag tud lenni, szinte garantált hogy megkapja a munkavállalásit. Awoniyi meg megy a Nijmegenhez, az is beválhat, csak játsszon minél többet.

     • Enzo

      na, az zsír, Nijmegent csipázom, remélem fejlődik ott :) meg velük amúgy is jó a kapcsolat (Brad Jones)

   • Camee

    ALLAN

    • HH

     köszi – javítottam.

  • RQ17

   Remélem rászokunk a bundásba kölcsönadásra, nagyon jót tenne a fiataloknak. (Chelseanél is bejött)

  • Skumfuk41

   Egyébként hogy van az, hogy egy akármilyen kisebbség előbb kap munkavállalásit kint, mint ő?

 • Poco77
 • Kriccs

  Ever the trail-blazing maverick, new Man City coach Pep Guardiola has wasted little time implementing his meticulous regime at the club.
  As revealed by City full-back Gael Clichy, Guardiola has stopped overweight players from being able to train with the first team until they shed their excess timber.
  He’s also banned pizza entirely, despite the fact that Leicester City won the Premier League title by seeing off slice after slice of the stuff last season.
  Clichy told The Guardian:
  For my part, it’s the first time any manager has really done it. And we have a few players who are not training with the team yet. If your weight is too high, you’re not training with the team. You have to know that if your weight is 60 kilos and you are on 70 kilos, then you cannot play football. Some people think that’s normal but, in truth, it’s not always like this. I know because I’ve been playing football for a long time. It’s really refreshing and very exciting.

  Nem csak Klopp nem szarozik

 • Kriccs

  Off:
  A Reading újraértelmezte a kit launch második szavát :)

  • Poco77

   Ettől függetlenül elég szarul néz ki a mezszponzorral.

  • GlenTheMathematician

   A Space Invader-es mezünknél kellett volna ezt tolni.

 • Elkészült, így megosztom.

  Nagy meglepetés nincsen. Jó pressignben, jól lövöldöz és jó cselez.
  Mondjuk többet és pontosabban passzol mint gondoltam. Illetve a (nem túl nagy és csak EL meccses első szezon) mutatja igazán, hogy pressinges rendszerben mire is képes.

  Bíztató, bíztató.

  • RQ17

   Baloval egész jól játszott össze! (amúgy köszi, király kis table)

  • Poco77

   Kár hogy nem látok belőle semmit. Szar diszkosz!

   • frissíts és megjön

    • Poco77

     És lőn világosság! Kösz! :-)

    • LudasMatt

     azé barátnődnek ne ezt mond mikor rátok jön a para :D:D

     • Mel

      Ezert kell nyeletni, es akkor sosincs para.

     • :D észben tartom ha úgy adódna

  • YNWA21

   Basszus, azért a 15/16-os jobboldali statok elég durvák.. (még kulcspasszból is több mint AM-ként)

  • GlenTheMathematician

   Első oszlop * utáni értékek mik? Ezek valami meccsszámok? Azok vannak valahol? Kösz!

 • Tornyi Barnabás az isten

  Nem lesz téli szünet a PL-ben 2019-ig a zsíros tévészerződés miatt.

  http://www.nemzetisport.hu/angol_labdarugas/premier-league-nem-lesz-teli-szunet-2019-ig-2515499

  • nordsee

   Miatt? Ugyanannyi meccs lenne, nem? A karácsonyi felhajtás ugyanúgy mehetne, utána leállnának 2 hétre.

  • Ryjnaldum

   “Addig azzal csökkentik a versenynaptár zsúfoltságát, hogy a sorozat negyeddöntőitől az idei szezontól döntetlen esetén nem lesz újrajátszás.”
   Váó. -1 meccs. Vajon hány komoly ülést tartottak, és mennyi pogácsát fogyasztottak el amíg ezt a fajsúlyos és áttörő döntést meghozták?

   • Angelous

    Ki a kicsit nem becsüli..

    • Ryjnaldum

     csinál valami ténylegesen hasznosat is a látszatintézkedések helyett

  • Kriccs

   ezt a szobatársam írta :D

 • nordsee
 • LudasMatt
  • GlenTheMathematician

   Amúgy szó volt róla, hogy a font árfolyameséssel szarul járunk vásárlás terén. Azt se felejtsük el, hogy viszont ugyanígy jól járunk külföldre eladás esetén. Mondjuk ha Anglián belül adunk el, akkor még mindig ott a PL-proven agyfaszajtó felár, lényeg, hogy így is úgy is megnyíltak a pénzcsapok.

  • King Kenny

   Nagyon durva hogy Ayre-ék első látszatra milyen piszok jó dealeket kötnek. Az eladásoknál is érződik a Klopp-effect, vagy csak Ayre-ék most világosodtak meg? Mert az egy dolog, hogy Ibe-ot pl. eladjuk 15 milláért, mert az árrobbanás miatt egy angolért azért ez nem olyan extra magas összeg (még úgy is hogy ő a valaha volt legdrágább nem válogatott angol). Na de hogy minden 2. dealbe tuszkolunk egy sell on clause-t is, és hogy az Ibe-Canos-Smith trióra van visszavásárlási opciónk, ami Liverpoolban kb egy tök újkeletű fogalom… ehhez jönnek 75%-os kölcsönadások, amik korábban ugyancsak nem voltak jellemzőek ránk.
   Érződik hogy nagyon más vizek folynak a Mersey-n.

   • Mostanában ért be a Rafa által 2009-ben kezdett akadémiai reform, hogy.legyenek jól eladható fiatalok.

 • puzser

  köszönjük szépen a bőséges kifejtést, felvilágosítást @rolyh:disqus! nagyon jó volt erről olvasni magyarul is, mert eddig csak angolul volt elérhető, de ha ennek megértése még magyarul is nehézkes, akkor angolul pedig szövegértés a köbön, hogy matematikánál maradjunk. nem értek a matematikához semmiilyen szinten se, de érdekel a téma. az olvasás után kicsit csalódott voltam, mint egy csali mese meghallgatása után, amikor várom a csattanót, a megoldást de az nem jön: vártam, hogy miután megindokoltad, hogy melyik modell miért pontatlan, azután a hibákat kijavítva, de a hasznos részeket kimazsolázva és összegyúrva te jelentkezel a saját verzióddal és közelebb kerülünk a megoldáshoz. sajnos ez az említett okok ( titkosak az alapanyagok és a hozzávalók és az elkészítés menete is de jó főzést kívánunk…) miatt nem sikerült, mert ahogy mondtad is, ezek az adatok nagyon nehezen hozzáférhetőek, ami engem is felbosszant.

  amit nem értek az az adatok elérhetőségének problematikája:

  a focinál alapvetően gyerekcipőben jár ez az elemzés, meg a mélyebb statisztikák talán ezért nem is annyira elterjedt nyilvánosan. lehetne az mondani, hogy ez egy fejlődő terület így az információkat még nem adják ki, mert ezzel a csapatok dolgoznak, csak majd utólag szórják el az információkat, mert ez versenyhátrányt okozna.

  de NFL, NBA szintjén sokkal több statisztika, shot chart, filterezhető adatok, stb elérhető az átlag embernek is, habár ott előrébb jár a tudomány.

  tudom, hogy az amerikai sportok felépítése eltérő, tagoltsága miatt megkönnyíti a nyomon
  követést, feldolgozást de nem hiszem, hogy nincs
  fejlettebb európai stat annál, amit ma látunk és ami még nem venné el a klubok, scout-ok kenyerét. gólok, lövések és akkor ezekből
  átlagot venni vagy leosztani/ meccs, kb ennyi a statisztika. a kettő
  között biztos van arany középút.
  (lassan ott tartunk, hogy a fantasy-ből lehet összeszedni a statokat, mert ott minden 1 helyen van)

  kérdés az, hogy idővel ez fog-e változni vagy ez egy az amerikai felfogásbeli különbség látszódik már most is, miszerint a néző az első, őt ki kell szolgálni, meg mindenből show-t kell csinálni, érthetőbbé látványosabbá kell tenni, aminek egy része a stat is.

  ma foci terén vagy csak szekunder adatokhoz tudsz hozzájutni, ki vagy szolgáltatva másnak vagy fizetsz a programért, már ha magánemberként is előfizethetsz.
  (most elsősorban xG statokból indultam ki, de kiterjesztve ezt a statokra, akkor marad a StatsZone meg 1-2 másik, oldal de a legnagyobb baj, hogy ezek nem rendszerszintű, adatbázis-szerű gyűjtőhelyek, hanem meccshez kapcsolódnak. ha most meg akarok vmit nézni, havi bontásban, akkor pörgessek vissza 4 hetet és szedjek ki egyesével őket, manuálisan, már ha egyáltalán az még fent van az oldalon??)

  fogadjuk el, hogy vannak az adatok amivel a csapatok dolgoznak, amiért fizetnek is. ilyen például az OPTA.
  (habár most jut eszembe, hogy érdekes módon ausztrál csapatok oldalán volt 1-2 OPTA adat, térképpekkel, játékosokra lebontva meccsekhez kapcsolódóan, szóval ha ott jogilag ott meg tudták oldani, akkor máshol miért nem?)

  ha mondjuk vki egy klubnak dolgozik az nyilván nem fog mondani semmit, de akik nem hivatalból foglalkoznak ezzel miért nem segítenek egymásnak, vagy cserélnek ötleteket? ettől fejlődne még gyorsabban az amúgy is képlékeny dolog, nem? a másik meg, hogy hova ez a nagy titkolózás amikor hiába mondja el hogy kéne csinálni ez vagy azt: mert vagy nem érti vki a matek részt vagy csak egyszerűen nem fér hozzá az adatokhoz amiből esetleg dolgozhatna.

  a megoldást én abban látom, hogy lenne egy OPTA béta program, ami nyilvánosan elérhető lenne korlátozott hozzáféréssel, egyszerű adatokkal, grafikákkal amit úgy rendezgetsz ahogy akarsz. a bonyolult adatokat az átlagember úgy sem értené, az megmaradna a kluboknak, de vmit kapnának a nézők is, így a sem a kluboknak sem a stat cégeknek nem esne bántódása és mindenki jól járna.

  u.i. alul volt egy komoly szakmai beszélgetés egy kollégával, amit szerintem csak ti ketten értettetek igazán, de ezek alapján talán ti is megalkothatnátok egy modellt, időhiányában csak a Liverpool-ról. a mozgóátlagokkal már úgyis megmozdult elindult valami! az adatgyűjtésbe besegítene a Jakuzzi, összedobják a szükséges adatokat (közösségi adatgyűjtés :D ), így nem 1 embernek kell vele szöszölni és időnként beszámoltok róla. így legalább megismernénk a csapatot inside out és így hivatalosan is FSG kompatibilis lenne az oldal! :D

  Végezetül szeretnék még egyszer gratulálni nem csak Glen-nek hanem az egész oldalnak, mert ez a cikk csak 1 adat a mintában csepp a tengerben, guthmate csapat elemzéseitől és játékos profiljaitól kezdve, a gazdasági cikkeken keresztül, egészen a Jakuzzi Hangjai podcasthez. Nincs még egy ilyen széles látókörű, színvonalas, minőségi magyar oldal ami a klub működésének más aspektusait, területeit is így vizsgálná a klub hagyományainak ápolása melett, de még külföldit se nagyon tudok mondani. Nem csak tudósítani próbáltok, meg leírni amit látunk, hanem megpróbáltok a dolgok mögé nézni, és megpróbálni megérteni és érvekkel alátámasztani, hogy mi miért történik és szintén tényekkel érvelni, hogy ez adott esetben jó-e vagy sem. Nagyon büszkévé tesz, hogy a csapathoz méltó oldalunk van, ahova öröm feljönni! Csak így tovább srácok!

  • HH

   a zárójel sem ördögtől való ám :)

  • GlenTheMathematician

   El nem tudom mondani mekkora +1 ez a hozzászólás! Egyrészt köszi, igen, mi egy elég széles skálán próbáljuk vinni ezt a Vörös Fonat jelentette kultúrmissziót. Ezért persze a Jacuzzin belül is vannak viták, ennél a posztnál is bőven, másrészt viszont egy rendkívül vegyes táborra építve ezt nagyon könnyűvé teszitek nekünk.

   Nagyon jó dologra tapintasz rá: nemcsak a modellek részletei nem nyilvánosak legtöbbször (kivéve mondom talán Caley és Bertin vállalta fel a publicitást), másrészt az OPTA is nagyon ügyesen csinálja, hogy nem ingyen tolja a valóban jól karbantartott, iszonyat széles (mert az, csak nem látjuk) adattárházát.
   Csak persze nyilván ez egy kurva nagy probléma, ami már sokszor ki lett vesézve. Az amcsiknál már akkor verseny van statszolgáltatók terén, hogy az amcsi sportokról kb. minden nyilvános és ingyenes. (Kivéve persze soccerben, mert azzal nem is foglalkoznak annyit, plusz látjuk, olyan arcok vannak ott is, akik szerint a stat hülyeség, és csak a Pityu bácsi szeme látása adja vissza az igazságot.) És nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mekkora kincs az, amit @guthmate:disqus produkál, eszméletlen meló, amivel fenntartja az adattábláit, de látjátok az eredményeit, megalázóan magas színvonalon nyomja.

   Amúgy nyilván időhiány az oka, hogy nem csinálgatok saját modellt, mert ha már ezt tanultam és dolgozom, illene ide is kreálni. De pl. volt a meccsszám-top4 elemzés, ami szerintem egész jól sikerült, és ott is Máté adataira támaszkodtam. Plusz vele amúgy egyszer elkezdtünk egy geci nagy modellt, majdnem meg is született, de adatgyűjtésbe ütköztünk időben és elérhetőségben. Talán egy nap.

   Mindenesetre élmény olvasni az ilyen kommenteket (is), és remélhetőleg egy nap majd még több saját modellel tudjuk meghálálni!

   • LudasMatt

    nemtom amúgy hogy milyen adathiányban szenvedtek, hogy lehetne-e ezeket manuálisan gyűjteni vagy esélytelen, meg hogy mibe kerülne a fizus verzió, de mással kapcsolatban már volt róla szó, és ebbe szívesen beszállnék én is, hogy kollektíven összedobunk akár rá, ezért szívesen áldoznék akár zst akár szabadidőt.

    • GlenTheMathematician

     Mondjuk ez egy kiváló ötlet. Na, majd agyalunk Mátéval, aztán toborzunk. :)

     • puzser

      ami eszembe jutott még, hogy nincs-e valakinek sportkommentátor ismerőse? (Liverpool szurkoló kommentátor előny értelemszerűen). nekik azért elég nagy adatbázisok állnak rendelkezésre, amire a munkáltató fizet elő, lehet, hogy megoldható, hogy időnként adatokat tudjon megosztani ami egy színvonala cikk megírásához bőven elég de mégsem kerül egy vagyonba egy account fenntartása amire időnként ránéznek ha van idő.

    • torta

     +1, simán hozzájárulnék anyagilag, ha lenne valami elerheto es hasznos subscription, amivel meg tovabb lehetne emelni a szinvonalat

    • puzser

     ha egyáltalán lehetek ezeket az adatokat gyűjteni, akkor szerintem jobb híján csak manuálisan az meg nagyon időidényes. nem ismerve a viszonyokat, árakat de a partnerekből látva szerintem nagyon nagy összegekről van szó. kihasználva a monopol helyzetüket vagy a minőség terén vagy csak mennyiségben ( én az OPTA-n kívül nem nagyon tudok ilyet, de lehet hogy van más), meg ismerve fociban röpködő euró milliókat szerintem elég csak megkérik az árát a kluboktól, ami nekik lehet, hogy számít nagynak de egy szurkolói honlapnak már igen

     a honlapjukon sem találtam sehol árakat, vagy ilyen package-ket, hogy personal vagy for clubs only. viszont rengeteg szolgáltatás és terméket kínálnak amit már követni is nehéz. kezdésnek rögtön ott van az OPTA és az OPTAPro. sajnos szerintem a legkisebb rendelhető egység is olyan drága lenne, hogy ha valahogy kifizetnénk is szerintem nem biztos, hogy ki tudnánk használni megfelelően

     • LudasMatt

      hja az ár gázos lehet:( viszotn sztem a manuális gyűjtés nem feltétlenül vészes ha elegen vagyunk rá, persze attól is függ hogy mit gyűjtünk. Sztem pl ez a várható gólos cucc nem lehet olyan nehéz. Glenék összedobnak egy üres excelt az oszlopokkal ami nekik kell(meg vmi használati utasítást :D), hogy volt előtte csel v sem stb, ez kb 1 vagy 0 a táblázatba, az egyetlen ami némiképp bonyolítja a dolgot a lövés helye, mert ahhoz kell egy rács a pályára, minden négyzetnek vmi kód és akkor az is befér a táblába, viszont valszeg az utólag leszedett leközvetített meccsből nehéz belőni a ténylegesen pontos helyet. Magát a meccset le kell osztani 4 részre, kell 4 ember akkor kb mindenkinek jut egy 20 perces darab ami annyira nem lehet durva. Ami meg nem egyértelmű azt kitárgyaljuk itt, mint eddig. Aztán biztos van pár gond ezzel ami nekem nem jutott eszembe.

    • Mivel kézzel gyűjtöm a ws-ről az adataimat, így minden meccs után 1-óra mire minden általam gyűjtött adat megvan.

     Azaz brutálisan időigényes.

     • puzser

      akkor ideje már forrás után nézni!

  • macca8

   Anno olvastam erről, h azért tudott az amiknal a nyilvános adatfelhasznalas, modellalkotas elterjedni, mert amikor ezt az 50es evekben elkezdték, akkor csupa szabadúszó csinálta, kvázi tudományos céllal: könyvek jelentek meg, folyóiratokban publikáltak stb.
   Így a módszertan, adatok eme kvázi tudományosság szabályai szerint mindenki számára hozzáférhetőek voltak. A klubok es a penz csak később telepedett erre, de akkorra ennek már megvoltak a szilárd “tudományos” alapjai.
   A fociban ez az egész az elmúlt 15 év eredménye, és meg most is az van, hogy aki egy kicsit is ért hozzá bloggerkent, siman elviszi valamilyen klub. Szóval aki most ilyesmire adja a fejét, nem lesz altruista, nem tudományt akar csinálni, hanem pénzt akar keresni.

   • puzser

    értem, köszi. érdekes, amit mondasz. mi semmire nem akarjuk adni a fejünket, nem tudományt akarunk csinálni, nem pénzt keresni csak egy kicsit jobban rálátni a focira a mi szerény eszközeinkkel

    • macca8

     Persze, ertem, csak ezt próbáltam elmondani, h miert különbözik az ami sportok stat, modellhattere a focietol

  • Ennél azért bonyolultabb a kép.

   Egyrészt a komolyabb analízis a pionírkorszakát éli, azaz vadnyugat van.
   Másrészt az látszik, hogy komolyabb statos arcok ha kitalálnak valamit simán állást tudnak kapni. Legalább 3-4-et tudok ilyet.

   Egyébként van az opta pro ahová meg lehet írni az eredményeidet.

   Másrészt rerendszesen van az optanak fóruma van konferenciái, ahol élő lehet adni hozzáértő közönség előtt.

   • puzser

    Persze én ez értem, de nekem nem is feltétlen az elemzések érdekelnek hozzáférés szinten, mert ahhoz nem értek. nekem bőven elég lenne egy lekérdezhető adatbázis szerűség és akkor a Glen által boncolgatott kérdéseket nem is érintettük. Neked is milyen jól jönne, hogy ha egy új igazolás bemutatásánál nem kéne feltúrnod az internetet és Excelbe körmölni a statokat egyesével, hanem csak átállítanál egy szűrőt, keresőt, kijelölöd a paraméterek és máris ott van az eredmény. Én első sorba ezekre gondolok.

    A fórumokkal mi nem sokat tudunk kezdeni. Tudom, hogy vannak de ilyenekre nem jár kívülálló, nem is feltétlen értene minden részt és az alapvető adatok ugyanúgy belterjesek maradnak.

    Egyébként egy ilyen konferenciáról láttam egy videót, ahol pont a Liverpool igazolásait boncolgatták, azt nézték meg, hogy milyen játékosok felelnek meg a keresett paramétereknek csatár poszton Suarez távozása után. Ha jól emlékszem Berrardi védekezése és mezőnymunkája volt a legközelebb a Suarez-éhez.

    A listázós, paraméteres keresésnél már egy ilyen alapvető verzió is nagy segítség lenne a kívülállóknak és a komolyabb statos arcok állására sem jelentenénk veszélyt.

 • Chris

  http://www.90min.com/posts/3522063-liverpool-defender-faces-showdown-talks-with-jurgen-klopp-after-disastrous-us-tour-showing?a_aid=35322

  Liverpool Defender Faces Showdown Talks With Jurgen Klopp After Disastrous US Tour Showing

  • Welsh Xavi

   Remek… pár napja Clyne volt “pornósztár” most meg ez. Még véletlenül sem lehet nyugodtan felkészülni a bajnokságra.

  • RQ17

   Ez egy clickbait marhaság szvsz, simán hazaküldte Sakhot, mert Melwoodban gyorsabb a rehab, így, hogy Matip is kérdéses még egy darabig, minden kimaxolt rehab nap számít. Amúgy semmilyen forrás nem is utal erre, csak az eredeti cikk fabrikálójának gondolatai.

   • Chris

    En is hulyesegnek tartom, ez csak egy pletyka. Sztem 2 het mulva minden cool lesz. Plusz Sakho most kapta meg a 3-as mezt, igy nem hinnem hogy elkuldenek.

   • lacko77

    Azert ennel azert tobbrol van szo, az Echon 2 napja tema a dolog:
    “However, the ECHO understands that concerns had been raised about the 26-year-old’s attitude around the club’s training camp in California and that’s prompted his swift return to the UK.”
    Es azert ok ilyesmit alap nelkul nem irnak le.

   • Kriccs

    ha így lenne, akkor nem vitték volna el alapból, mivel előtte is sérült volt mindkét játékos

  • Mel

   A 90min.com alapbol felejtos. Indykaila clickbaiter oldala.

   • Chris

    “According to​ the Mirror”

 • afantom

  beharang a reggeli rangadóra? :)
  Amúgy megvan h a digi1 adja?

  • Chris

   Remelem szeptemberben is ok adjak

   • Ryjnaldum

    Nem

    • afantom

     de

     • Aduiert

      cancel

     • tnorbi

      Vajna házában lesz a studió..

     • Ryjnaldum

      Tedd a szívedre a kezed…pontosan tudod hogy nem így lesz ;)

     • afantom

      oké csak arra értettem h én is remélem h ott marad.
      valami nagyon nem egyértelmű itt h még mindig nincs meg, ha vajnánál lenne a jog szerintem szétkürtölte volna már régen a világnak..

     • tnorbi

      amúgy vicc,hogy kicsit több mint 2 hét múlva kezdődik és még semmi hír,.hogy hol, ilyenkor már bőven menni szoktak a promók.

     • afantom

      minél közelebb a rajt egyre jobban kezdek bízni h marad ahol volt.
      megjegyzem az elszarusodott körmömet nem tenném rá h ők is lesznek a befutók

 • puzser

  ha már xG: ha nem is modell de egy infografika. a tavalyi év xG és GD érték meccsenkénti különbsége kumulálva ( minden aktuális meccs értékét hozzácsapjuk az addigi összes előző meccs értékéhez)

  a főbb forduló pontokat, esetleg kulcsjátékosok hiányzását megpróbáltam berajzolni viszonyításképpen, hirtelen ennyi jutott eszembe. persze sokkal több mindent be lehetett volna írni, de próbáltam olyan dolgokra összpontosítani, ami nagyobb egybefüggő időegységet ölel fel, mert így talán jobban látszik a tendencia, rövidebb időszakok, kisebb minták alapján elhamarkodott lenne következtetéseket levonni.

  • GlenTheMathematician

   Fantasztikus, köszi!

 • Poco77

  Klopp az első dortmundi évében 17 játékost szórt ki , most tart 12-nél ha jól számolom, Balo, Lucas, Benteke, Smith elküldésével közelítünk hozzá.

  • LudasMatt

   nemtom Dortmundban kiket rakott ki, de eddig a nagyrésze amúgy is peremember volt, Skrtel, Allen max Ibe még a kivételek. Meg Lucas és Benny lesz.

   • Poco77

    Szerintem max Allen nem , de ő is padozott inkább.

   • HH

    Hát Lucas és Skrtel – bármennyire is jól felvezetett váltás a fonaton, azért jelentős dolog. Allen is. nyilván a távozóknak szimbolikus jelentőségük van, de egy nem folyamatosan a csapat körüli híreken lógó Pool szurkolónak Lucas elküldése is jelentősebb lehet, mint ami. és egyébként lassan Hendó lesz itt a legrégebben – ami meg nagyon furcsa dolog. Szóval a változások nem nagyok, de az előző generációhoz képest nincsenek állandó arcok.

    • HH

     Hendó 26. Flanno és Wisdom 10-11es igényben kerültek a csapathoz, Hendó utánuk egy évvel.
     akik most a felnőtt keretben vannak, azok közül a legrégibb Poolosok 23 évesek jelenleg, ha nem tévedek – ha kivesszük a fent tárgyalt játékosokat.

    • King Kenny

     Nem tudom Lucas távozását miért veszi mindenki tutira. Ugyanaz megy minden nyáron vele kapcsolatban. Maradni fog, azt az egy évet még legalább kitölti, Klopp bírja.

 • HH

  van Balós Besiktas szimatolásos hír is a nagyvilágban.

  • Robbie_Fowler

   Ha Balo nem is, Riaola tájékozott azért a Törökországi helyzet ügyben.

  • LudasMatt

   vmelyik nap olyat láttam, hogy Klopp szeretné leigazolni Ayewt. Igen azt az Ayewt. hámiafasz, ennyire már nincs offseason.

   • Kriccs

    az az Ayew, aki tavaly a Swansea legjobbja volt, és akkora ‘pool-szurker, hogy ingyen játszott volna fél évig?

 • ça suffit!!! Prendre Gallardo!

  Martin kezdő a Fenerben

  • Robbie_Fowler

   ezért ment oda.

   • HH

    neki nem szólt Riaola?

    • Robbie_Fowler

     Az puccs előtt volt.

     • HH

      ..

 • Poco77

  Smith hivatalos!

 • Poco77

  Liverpool strike duo Divock Origi and Christian Benteke will play no part in Thursday’s pre-season showdown with Chelsea, having not travelled to Los Angeles with the squad.

  • Janek.LFC

   Miért nem mentek velük, akkor is ha nem játszanak? Bentekere ráfoghatjuk, hogy talán eligazol, remélem Origi nem megy sehova.

   • LudasMatt

    ők érkeztek utoljára vissza, még nincs meg a fittnessz.

 • Enzo
 • Enzo

  van új

 • Pingback: Egyáltalán nem unalmas döntetlen - Smile Awhile()

 • Pingback: Szenvedély határok nélkül - Smile Awhile()

 • Pingback: Van még kérdésem | Vörös Fonat()