Úton

Útfélen, térközben, vagy ahol a part szakad. Az már nem, de ez még nem, és járkálva körbe-körbe, hogy most ideteszem, most odateszem, aztán majd odaát. De a lényeg, hogy ahol voltunk ott már nem, ahová meg szeretnénk menni, ott még nem. De pont itt.

A nem biztosított alak térközjelző jelző előjelzőjének a jelzése nem ad sebességjelzést, hanem azt jelzi, hogy milyen jelzés várható a nem biztosított alak térközjelzőn.

A fenti idézet egy részlet a MÁV F.1. számú jelzési utasításából, és pontosan annyira jól leírja a helyzetünket, amennyire jogos reakció az olvasásakor ez. (A háttérben McAllister fojtogatja magát, hogy a kőművesség után a vasutasság is teret hódít.)

Kezdjük csak az elejéről, ez pedig az úton gondolatmenete, amiben mind Firminók vagyunk. Szeretnénk, kurvára szeretnénk szépet csinálni, szépet látni, képesek is vagyunk rá, ezért megyünk, mindenhová megyünk töretlenül virágos mezőtől a vágóhídon át mindenhová, de a labda mindig gyorsabb, mint mi vagyunk. Ezen pedig csak egyetlen módon tudunk segíteni: le kell korlátozni a labda mozgásterét. Ki kell zárni területeket, össze kell préselni a zónákat, hogy mi, Firminók, eséllyel induljunk el a labdáért, csak ameddig ezt nem csinálják meg körülöttünk, addig vakon rohanunk a végtelenbe. Amíg ez nincs meg, addig valójában csak a játék erőtere dobál minket egyik pontból a másikba, de értelme az egésznek semmi.

forrás: napirajz.hu

Ez az egész gondolatmenet pedig elvezet minket a kulcsproblémánkig – dobpergés -, a védelemig. Most mindenki vágjon meglepett arcot.

Szerintem kevesebb, mint egy éve volt egy posztom, amivel sikerült például bagot kiakasztanom, mert a védelmet a a támadósor kiszolgáló hátterének neveztem, elszakítva ezzel az egészet a skrteli önfeláldozás nemes hagyományaitól, pedig a mi játékrendszerünkben – és az összes topcsapatéban – a védelem legfontosabb feladatai közé emelkedik a csapat szerkezetének megtartása. Mi ezt egy kicsit extrém irányba el is vittük – egyébként már a 2013/14-es szezonban is -, mert a védelmünknek gyakorlatilag fontosabb feladata a szerkezet megtartása, mint megóvni a csapatot a kapott góloktól, ez maga az outscore.

Mire is gondolok: az egész alapfilozófiához, a gegenpressinghez kell mindaz, amit fentebb leírtam a zónák szűkítéséről, egyszerűen ki kell zárni a pálya egy komoly részét, hogy a pressingelő támadótrió és középpálya eséllyel érhessen oda letámadni, hogy ne folyton úton legyenek. Ehhez kell egy baromi magasra meghúzott védelmi vonal, mondjuk negyven méteren, ami ugye leszűkíti az ellenfél számára a pályát, ezzel beemelve a teljes csapatot a védekezésbe. Ha ez megvan, akkor mi, Firminók nem 20 métert rohangálunk embertől emberig, hanem 8-10-et, és máris nem a létbizonytalanságban lebegünk, hanem ott vagyunk, ütközünk, labdát szerzünk. Azzal, ha a védelem feltolódik a csapat szerkezetét megtartani, azzal egyrészt a csapat minden tagjának a hasznát növeli, másrészt viszont egy komoly nyomást vesz magára, az árral szemben úszik. Ettől még célszerű feltolni a védelmi vonalat, csak tudni kell kezdeni valamit azzal, hogy mi történik, ha mögötte az űrt valahogy bejátssza az ellenfél, neadjisten Lovren melléfejel, és az üres félpályán robog át Kane. Erre pedig nincs más megoldás, mint klasszis (belső)védőket alkalmazni, mindezt lehetőleg kombinálva egy söprögetőkapussal. Évek óta tudjuk, hogy ez kell, mégse sikerült még soha bárkit szereznünk, akivel ez jól működött volna. Pontosan ugyanabban a csapdában vergődünk ezzel, mint az Arsenal; a kívánt játékunkhoz nincs hátsó minőségünk. (Ez pedig egyébként a támadásainkat is csírájába fojtja el, Hendersonnak és Wijnaldumnak folyamatosan hátul van dolga, a teljes támadótrió messzebb tolódik az ellenfél kapujától, mert a védővonalunk egyszerűen nem bírja a nyomást a kívánt magasságon.)

Az más kérdés, hogy a jelenleg megkívánt játékunk szinte lehetetlen kihívás elé állítja a védelmünket egy olyan csapat ellen, mint a Spurs, és ha az abszolút csúcsra vágyunk, akkor nem egy embert kéne lecserélni benne, hanem hármat, és ligaelit védelemmel felállni, ahogy azt Pep meg is tette a nyáron potom 180 millió euróból. Pénzügyi lehetőségek ugye. Azt már egy más kérdés, hogy ennek az egész gondolatnak a bizonyíthatósága 12 perc után lehetetlenné vált a bődületes egyéni hibák miatt, ami teljesen eldeformálta már a maradék 80 percet, de egyszerűen nem láttuk, nem láthattuk, hogy 0-0-nál se működött volna így jól ez a védelem sokáig.

A két ajándékba kapott gól után pedig már nem volt mit nézni ezen, a Spursnek már nem kellett magasan tartania a védővonalát – főleg miután Salah a tökéletes semmiből gólt varázsolt -, nem kellett az egyéni képességeiket próbára tenniük, egyszerűen csak beállhattak sündisznóba, ezzel megfojtva a cápánkat. Mindenki ezt tette volna, és a Spurs-ben van annyi minőség, hogy ezt végre is tudja hajtani. Hatalmas leolvadás kellett volna a részükről, hogy bármi máshogy alakuljon, és persze nem szabadott volna két további gólt ajándékozni nekik. Egyik se történt meg, köszönjük Megmondó Kapitány.

(Ezen a ponton egyébként a Lovren-üggyel kapcsolatban megjegyezném, hogy valószínűleg a pályán se kellett volna lennie, ha csak fájdalomcsillapítással tud játszani, Agger is pocsékul játszott az utolsó évében, amikor csak a drogokkal volt képes játszani. Lehet hogy a játékos ezt nem érzi, de az edzőnek ezt tudnia kellene.)

A hogyan tovább pedig egy jó kérdés, mert most sikerült szar játékkal szar eredményt is hozni piros lap nélkül, ami még egy elég új élmény. Oké, nyilvánvalóan jobb csapat most nálunk a Spurs, de akkor is fájó felismerés most az, hogy az úton hátrébb járunk, mint hittük. Nem olyan nagyon sokkal, de hátrébb.

Ugyanakkor ez az elvesztegetett meccs és a 4 ajándékba adott gól csak egyetlen egy volt a 38-ból, a most elvesztett pontok semmivel se többek, mint a …. most akartam mondani egy kiscsapatot amelyik megvert minket, de eddig még csak a Citytől kaptunk ki a bajnokságban, eddig még csak a döntetlenek miatt idegeskedhettünk annyit. A lényeg, hogy ez csak egy elvesztett meccs volt, a top6-ból pedig az odavágókon már csak a Chelsea van hátra, akik már most 3 vereséggel állnak. Szóval ha jól sejtem, akkor ez még csak a térközjelző előjelzője, ami nem ad sebességjelzést, csak megmutatja, hogy mi várható ha ezen az úton haladunk tovább. És nyilvánvalóan nem ezen az úton akarunk majd továbbhaladni.

Januárban lehet majd tágra nyitni a bukszákat, de addig is lehet, és kell is változtatást kezdeményezni. Össze lehet szoktatni egy Gomez-Matip hátsó tengelyt, amit vagy Milner balbunkóba rakása, vagy majd Clyne visszatérése tudna stabilizálni védőmunkában (cserébe azért vesztünk sokat támadáson, azon majd Lallana és Mané segíthet), illetve elgondolkodhatunk akár egy 3-4-3-on is, ami a jelenlegi Moreno-AA tengelynek is jobban feküdne, hátulra meg Matip mellé berakhatjuk Gomezt és Cant. Igen, Cant, már csak a tegnapi alibizésének büntetése miatt is, meg mert átlátni rajta a középpályán, a középpályára meg mehet Hendo és Lallana. BR annak idején fel tudta kapni a ködben a föld felé száguldó gépet egy Can-Skrtel-Sakho védőhármassal, Klopp is elgondolkozhatna rajta úgy, hogy egy klasszisokkal potensebb támadósora van.


Szóval összegezve, igen, ez egy szar meccs volt, szar játék, szar eredmény, rekord mennyiségű kapott gól 9 meccsen (mondjuk a 16-ból 9-et erősebb csapat elleni kapituláláskor szedtünk össze, a maradék 7/7 már nem annyira szar ezzel a taktikával), de a szezon háromnegyede még előttünk van, általában egy egész jó támadójátékunk van, szóval az egész temetői hangulat még korai. Az Arsenal vagy 10 éven keresztül ilyen, vagy ennél szarabb helyzetből húzta be a végén a negyedik helyet, amikor 5-1-re laposra vertük őket az Anfielden, akkor is. Ha Wenger és az Arsenal képes volt rá, akkor Kloppnak és a mieinknek is képesnek kell lenniük rá.

Szombaton a Huddersfield ellen mutathatjuk be, hogy fel tudunk állni, addig nekünk idegnyugtatás, a csapatnak pedig heti 12-14 óra munka. Aztán szétszopatjuk az újoncot.